وبلاگ

توضیح وبلاگ من

تأثیر نوع مواد غذایی روی شاخص های رشدی و بیماری ...

 
تاریخ: 05-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

Tolypocladium spp.

 

 

 

Hirsutellin A, Hirsutellin B, Phomalactone

 

حشرات و کنه­ها

 

Hirsutella thompsonii

 

 

 

Harzianic acid, Alamethicins, Tricholin, Peptaibols, Antibiotics, 6-Pentyl-α-pyrone, Massoilactone

 

قارچ­ها

 

Trichoderma spp.

 

 

 

Viridin, Gliovirin, Glisoprenins, Heptelidic acid

 

قارچ­ها

 

Gliocladium spp.

 

 

 

Trichothecenes, Beauvericin, Naphthazarin, Fusaric acid

 

قارچ­ها، حشرات و علف­های هرز

 

Fusarium spp.

 

 

 

Colletotrichin

 

علف­های هرز

 

Colletotrichum

 

 

 

اُاسپورئین[۸۶] یک رنگدانه­ی قرمز از دی بنزو کینون­ها با خاصیت ضد میکروبی است که به وسیله­B. bassiana و B. brongiartii و بعضی از قارچ­های خاکزی غیربیمارگر در حشرات تولید می­ شود (ایال[۸۷]و همکاران، ۱۹۹۴؛ استراسر[۸۸]و همکاران، ۲۰۰۰). اُاسپورئین دارای خاصیت آنتی­بیوتیکی علیه باکتری­ های گرم مثبت و تا اندازه­ای روی باکتری­ های گرم منفی نیز می­باشد (برور[۸۹]و همکاران، ۱۹۸۴). تصور می­ شود که اُاسپورئین در کوتیکول (و نه در همولنف) لاروهای M. sexta در طول بیماری قارچی با B. bassiana تولید شده و قادر به توقف فعالیت عوامل میکروبی ساپروفیت در سطح میزبان باشد. همچنین این متابولیت تنها متابولیت ثانویه­ای بود که در مقادیری به وسیله­ جدایه­های قارچ B. brongiartii تولید شد (استراسر و همکاران، ۲۰۰۰). اُاسپورئین غشا را مختل می­ کند (جفز[۹۰]و خاچاتوریانز، ۱۹۹۷). این اختلال ممکن است به خاطر اثرات بازدارندگی آن روی ATPase وابسته به یون­های سدیم، پتاسیم و کلسیم باشد.
اسید اگزالیک یکی از عوامل تعیین کننده­ بیمارگری در بعضی از موجودات گیاهی است (گودوی[۹۱]و همکاران، ۱۹۹۰). جدایه­های مختلف قارچ B. bassiana نیز مقادیر قابل توجهی از این اسید آلی را تولید می­ کنند (کودایرا[۹۲]، ۱۹۶۱). بیدوچکا و خاچاتوریانز (۱۹۹۱) نشان دادند که این اسید می ­تواند پروتئین­های کوتیکولی را حل کند ولی بعداً ثابت شد که تفاوتی بین بیمارگری تیپ طبیعی یا وحشی[۹۳] قارچ با جهش یافته حاوی مقادیر بالای اسید اگزالیک علیه ملخ­های شاخک بلند وجود نداشت (بیدوچکا و خاچاتوریانز، a1993).
۲-۲-۵-۶- سموم حلقوی
دپسی پپتیدها[۹۴] یک گروه بسیار متنوّع از ترکیبات هستند که دارای گروه هیدروکسی و اسید آمینه در ساختمان خود هستند که از طریق آمید و استر به یکدیگر متصل شده ­اند تا یک ساختار حلقوی را به وجود آورند (ویسکونتی[۹۵]و همکاران، ۱۹۹۲). دستراکسین­ها[۹۶] خانواده­ای از پپتیدهای حلقوی با خاصیت حشره­کشی هستند که در طول رشد فعال قارچ M. anisopliae تولید می­شوند (ساموئلز و همکاران، a1998). تعدادی از ترکیبات دپسی پپتید نیز به وسیله­ قارچ B. bassiana و چند قارچ دیگر تولید می­شوند. بووریسین[۹۷] یک هگزا دپسی پپتید شامل تکرار حلقه­ای سه مولکول فنیل آلانین جایگزین شده با مولکول­های هیدروایزوالریک اسید[۹۸] است. ساختمان بووریسین خیلی شبیه انیاتین­ها[۹۹] می­باشد که به وسیله­ Fusarium spp. تولید می­شوند (ویسکونتی و همکاران، ۱۹۹۲).
بووریسین برای نخستین بار در قارچ B. bassiana تشخیص داده شد (گرو و پوپل[۱۰۰]، ۱۹۸۰؛ گوپتا و همکاران، ۱۹۹۵)، هر چند که در تعدادی از قارچ­های بیمارگر گیاهی مانند Fusarium spp. نیز تشخیص داده شده است (گوپتا و همکاران۱۹۹۱؛ لوجریکو[۱۰۱]و همکاران، ۱۹۹۸). چندین آنالوگ بووریسین توصیف شده است (گوپتا و همکاران، ۱۹۹۵)، ولی تمام جدایه­های قارچ B. bassiana بووریسین تولید نمی­کنند (فراپیر[۱۰۲]و همکاران، ۱۹۷۵). بووریسین باعث افزایش نفوذپذیری غشا نسبت به یون­های پتاسیم و سدیم شده (استینراف[۱۰۳]، ۱۹۸۵) و فسفوریلاسیون اکسیداتیو جفت نشده را در میتوکندری­ها افزایش می­دهد. این ترکیب دارای خاصیت باکتری­کشی بوده (اوچینیکوف[۱۰۴]و همکاران، ۱۹۷۱) و برای بعضی از حشرات سمّی است (گوپتا و همکاران، ۱۹۹۵). افزایش غلظت کلسیم سلولی در نتیجه­ وجود بووریسین نیز باعث مرگ برنامه ریزی شده سلول­های[۱۰۵] موش گردید (اوجسیوس[۱۰۶]و همکاران، ۱۹۹۱).
پایان نامه
بوورولیدها[۱۰۷] از ترکیبات بازدارنده­ ی سیستم ایمنی بوده و در قارچ­های مختلفی از جمله B. bassiana، B. brongiartii و P. fumosoroseus تشخیص داده شده ­اند (گرو، ۱۹۸۰). یک تترا دپسی پپتید از این گروه از میسلیوم­های B. brongiartii به وسیله­ جگوروف[۱۰۸]و همکاران (۱۹۹۰) جداسازی شده است.
باسیانولیدها، اکتا دپسی پپتیدهای حلقوی متشکل از چهار مولکول ال-ان-متیل لوسین و دی-آلفا-ایزووالریک اسید هستند (شکل ۲-۲) و در قارچ­های V. lecanii و B. bassiana استخراج شده است که از طریق گوارش برای لاروهای کرم ابریشم (Bombyx mori (L. )) کشنده است (سوزوکی و همکاران، ۱۹۷۷).
شکل ۲-۲- ساختمان باسیانولید (وکورس[۱۰۹]و همکاران، ۲۰۰۰)
سایکلوسپورین­ها[۱۱۰] ترکیبات حلقوی با خاصیت بازدارندگی سیستم ایمنی و ضد التهابی در انسان بوده و همچنین خصوصیات ضد انگلی و ضد قارچی دارند (وارتبرگ و ترابر[۱۱۱]، ۱۹۸۸). این ترکیبات در ابتدا از قارچ Trichoderma polysporum (روجر[۱۱۲]و همکاران، ۱۹۷۶) و تعدادی از قارچ­های خاکزی جداسازی شدند، اما بعدها مشخص شد که قارچ­هایTolipocladium cylindrosporium ، B. brongiartii، B. nivea،B. bassiana و Verticillium spp. نیز سایکلوسپورین­ها را تولید می­ کنند.
مشخص شده است که فاز مخمری قارچ B. bassiana متابولیت­های سمّی را ذر همولنف میزبان ترشح می­ کند (مازت۸و همکاران، ۱۹۹۴). این متابولیت­های سمّی از پپتیدهای حلقوی دارای وزن مولکولی پایین (مانند بووریسین و باسیانولید که از کشت­های آزمایشگاهی B. bassiana جداسازی شده ­اند) متفاوت هستند. سموم ترشح شده در بدن موجود زنده به صورت پروتئین­های با وزن مولکولی بالا (>10 کیلو دالتون) توصیف شده ­اند (مازت[۱۱۳]و همکاران، ۱۹۹۴؛ بوسیاس و همکاران، ۱۹۹۵). مولکول­های بزرگ سمّی نیز از بعضی از جدایه­های قارچ B. bassiana در شرایط آزمایشگاهی به دست آمدند که تزریق آنها به لاروهای G. melonella خاصیت سمّی بروز داد (فوگت[۱۱۴]و همکاران، ۲۰۰۴). تزریق سرم همولنف لاروهای آلوده باB. bassiana نشان داد که دارای خاصیت حشره­کشی، ملانیزه کردن و اثرات سمّی روی سلول (خاصیت سیتوتوکسیک) بود. مطالعات کروماتوگرافی و زیست­سنجی روی مشتقات سرم خام نشان داد که دارای ساختمان پروتئینی، حساس به گرما و دارای بار منفی هستند (فوگت و وی، ۲۰۰۴).

 

 

 

 

 

 

۲-۳- استفاده از قارچ­ها علیه آفات انباری و بررسی تاریخی آن
دانش بشر در رابطه با بیماری­های حشرات بطور قابل ملاحظه­ای در قرن ۱۹ توسعه پیدا کرده است. اغلب بررسی­های انجام شده در ارتباط با بهره گرفتن از قارچ­ها علیه آفات انباری در سطوح آزمایشگاهی بوده و تحقیقات زیادی در این زمینه صورت گرفته است. اولین بررسی از قارچ­ها روی حشرات انباری توسط فرون (۱۹۷۷) صورت گرفت. وی در آزمایشات خود اثر رطوبت نسبی بر روی کارایی قارچ B. bassiana را برای ایجاد آلودگی در مراحل نابالغ سوسک لوبیا ((Acanthoscelides obtectus مورد ارزیابی قرار داد و بیان نمود که تحت شرایط کنترل شده می­توان این قارچ را علیه این آفت بکار برد. سیرل و دوبرسکی (۱۹۸۴) حساسیت شپشه­ی دندانه­دار را به قارچ B. bassiana مورد بررسی قرار دادند. نتایج نشان داد که حساسیت این حشره به این قارچ در رطوبت بالای ۹۰ درصد به بالاترین میزان خود رسیده و با کاهش رطوبت از حساسیت آن به شدّت کاسته می­ شود. رودریگز و پراتیسولی (۱۹۹۰) گزارش کردند که خسارت وارد شده به حبوبات و ذرت توسط Sitophilus zeamais(Mothsch) و A. obtectus در اثر تیمار با قارچ­هایBeauveria brongiartii (Sacc)Peth و M. anisopliae کاهش پیدا می­ کند. پس از آن آدانه و همکاران (۱۹۹۶) بررسی­های اولیه­ای را برای کنترل شپشه ذرت ((S. zeamais به­وسیله ۱۰ جدایه از قارچ B. bassiana انجام دادند. تمام جدایه­های به کار رفته قابلیت بیماری­زایی بر روی این حشره را دارا بودند، اما میزان بیماری­زایی جدایه­ها بسیار متفاوت بوده و میزان تلفات این حشره نسبت به جدایه­ها از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد گزارش گردید. موینوو همکاران (۱۹۸۸) کارایی قارچ B. bassiana را برای کنترل چندین گونه از آفات انباری مورد ارزیابی قرار دادند و بیان کردند که این قارچ می ­تواند بطور مؤثّّری این آفات را کنترل کندرایس و کاگبرن (۱۹۹۹) در بررسی اثر بیماری­زایی جدایه­های قارچ B. bassiana روی سه گونه از آفات انباری مشاهده کردند که گونه Rhyzopertha dominica به مراتب حساس­تر از S. oryzae و T. castaneum می­باشد. اثر بیماری­زایی قارچ B. bassiana برای کنترل S. zeamaisو Prostephanus truncates H. توسط میکل و همکاران (۲۰۰۱) مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه گرفتند که بیماری­زایی قارچ روی حشرات مختلف متفاوت بوده و میزان خسارت به دانه­ های ذرت کاهش چشمگیری داشت. بوراسا و همکاران (۲۰۰۲) در بررسی­های خود دریافتند که سویه IMI330194 قارچ B. bassiana باعث ۱۰۰ درصد تلفات در حشرات کامل Prostephanus truncatus می­ شود. کاسا و همکاران (۲۰۰۲) حساسیت حشرات کامل S. zeamais وP. truncates را نسبت به جدایه­های مختلف قارچ­های B. bassiana، M. anisopliae و Isaria fumosorosea، در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار دادند و مشاهده کردند که گونه S. zeamais در برابر هر سه گونه قارچ از خود مقاومت نشان می­دهد. باتا و همکاران (۲۰۰۵) مشخص نمودند که میزان تلفات حشرات کامل R. dominica در غلظت ۱۰۷×۸/۱ کنیدیوم در میلی­لیتر سوسپانسیون جدایه Meta 1 قارچ M. anisopliae، به میزان ۷/۵۶ درصد بوده است. اتاناسیوو همکاران (۲۰۰۸) اثرات بیماری­زایی قارچ M. anisopliae و خاک دیاتومه را روی R. dominica و S. oryzae در گندم و ذرت مورد آزمایش قرار دادند و گزارش کردند که میزان تلفات R. dominica در گندم و ذرت نسبت به S. oryzae بیشتر بوده و بیشترین میزان تلفات در بالاترین غلظت قارچ M. anisopliae و خاک دیاتومه مشاهده گردید. صفوی و همکاران (۲۰۰۷) تأثیر مواد غذایی را روی رشد و بیماری­زایی کنیدی­های قارچ­های بیمارگر حشرات، B. bassianaو M. anisopliae علیه مرحله لاروی Tenebrio molitor بررسی کردند و گزارش کردند که جدایه BEH1 تکثیر یافته در محیط کشت ۲ درصد پپتون کمترین LT50 را در بین جدایه­های مورد مطالعه داشته است. وگا و همکاران (۲۰۰۳) کنیدی­های تولید شده توسط سه قارچ بیمارگر حشرات در ۶ محیط غذایی مایع مختلف (نسبت کربن: نیتروژن) را اندازه ­گیری کردند و گزارش کردند که بیشترین تعداد کنیدی در محیط با غلظت کربن ۳۶ گرم در لیتر و نسبت کربن: نیتروژن ۱۰: ۱ تولید شده است. جکسون و شیسلر (۱۹۹۲) گزارش کردند که محیط غذایی با نسبت کربن: نیتروژن بالا یا پایین کمترین میزان تولید کنیدی را داشته است. شاه و همکاران (۲۰۰۵) در بررسی­های خود دریافتند که حداکثر تولید کنیدیوم برای جدایهM. anisopliae در محیط با نسبت کربن: نیتروژن ۳۵: ۱ مشابه با محیط SDA به­دست آمد. همچنین نسبت کربن: نیتروژن۲/۵: ۱ را به­عنوان شاخص بیماری­زایی در کیفیت کنترل معرفی کردند. سان و لیو (۲۰۰۶) نقش محیط­های غذایی ۳۳ کربنه را در جوانه­زنی کنیدی، رشد هیفی و کنیدی­زایی عوامل بیوکنترل قارچی مشخص کردند. مقدار جوانه­زنی عامل تعیین کننده بیماری­زایی است که تحت تأثیر محیط­های کشت قرار دارد. صفوی و همکاران (۲۰۰۷) گزارش کردند که کنیدی­های سه جدایهLRC107، LRC137 و DEBI007 از قارچ Beauveria bassiana تکثیر یافته در محیط کشت OSM (تحت فشار اسمزی بالا) بیشترین سرعت جوانه­زنی را داشته اند. حسین و همکاران (۲۰۱۰) سه قارچ B. bassiana، M. anisopliae وI. Fumosorosea را در محیط­های غذایی مختلف کشت دادند تا اسپورهایی با خاصیت بیماری­زایی بیشتر تولید کنند که میزبان را سریعتر از بین ببرد. طبق گزارش­های آنها تفاوت در نیازهای تغذیه­ای گونه­ های قارچی همانند جدایه­های قارچی وجود داشته است. به جز در مورد قارچ M. anisopliae (EBCL 02049)، تمام قارچ­های کشت شده در محیط با فشار اسمزی بالا، کمترین رشد قطری (۳۲>میلی­متر)، کمترین کنیدیوم­زایی در M. anisopliae (۴۰۶) و B. bassiana (EBCL03005) را داشتند. همچنین کنیدیوم­زایی بالا در تمام جدایه­های بیماری­زای حشرات مشاهده شد، ولی جوانه­زنی بالا فقط در جدایه M. anisopliae (۹۳-۹۸%) گزارش گردید.
۲-۴- مکانیسم عمل و چرخه زندگی قارچ­های بیماری­زا در حشرات


فرم در حال بارگذاری ...

« بررسی فعالیت نانوکاتالیست آندی بر پایه پلاتین جهت کاربرد در پیل ...علل گرایش جوانان و نوجوانان شهرستان کاشان به مواد مخدر و راهکارهای مقابله ... »
 
مداحی های محرم