وبلاگ

توضیح وبلاگ من

دانلود مقالات و پایان نامه ها در مورد بررسی تاثیر پیش تیمار سالسیک اسید بر جوانه زنی، عملکرد و ...

 
تاریخ: 05-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

۲۱
۲-۶ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر وزن تر و خشک گیاهچه
درسطوح شوری بیشتراحتمالاً جذب غیر‏متعارف یون، روندهای طبیعی متابولیسمی را مختل نموده وگیاه بخشی ازانرژی موادآلی رابه جای تخصیص به رشدبه تولیدمحلول‌های سازگار،به تعدیل اسمزی وحفظ سلول اختصاص می‌دهد.افزایش میزان پرولین دانه رست در سطوح شوری بالا خود دلیلی براین مدعاست (کریمی و همکاران، ۱۳۸۳).در آزمایشی در ترکیه بر روی ده رقم جو در سه سطح تنش مشخص شد که تمام صفات مورد مطالعه به‏جز وزن خشک ریشه‌چه تحت تأثیر شوری قرار گرفتند و شوری بر روی تمام صفات تأثیر منفی معنی‏داری داشت (اکیز و ییلماز[۶۵]، ۲۰۰۳).در تحقیق رضایت‏مند و همکاران (۱۳۹۲) بر روی گیاه درمنه کوهی تنش شوری باعث کاهش میزان وزن خشک و طول ریشه و بخش هوایی شد. شوری در گیاهچه شیرین‏بیان سبب کاهش معنی‏دار وزن خشک نسبت به شاهد شد (بهنام‏نیا و شنوایی‏زارع، ۱۳۹۲).
پایان نامه
در مطالعه دانشمند و همکاران (۱۳۹۱) مشخص شد که وزن خشک گیاهچه ذرت تحت تیمارهای مختلف شوری حدود ۵۵-۳۰ درصد نسبت به شاهد کاهش یافت، اثر سالیسیلیک‏اسید بر روی صفت مذکور مثبت و معنی‏دار بود و مخصوصا در غلظت ۱/۰ میلی‏مولار باعث افزایش معنی‏دار آن شد. کمالی و همکاران (۱۳۹۱) نتیجه گرفتند که بین غلظت‏های متفاوت شوری و سالیسیلیک‏اسید از نظر وزن خشک اندام هوایی و ریشه اختلاف وجود دارد و از سوی دیگر برهمکنش شوری و سالیسیلیک‏اسید نیز بسیار معنی‏دار بود. در آزمایش آن‏ها با افزایش شوری وزن خشک بخش هوایی و ریشه کاهش یافت به طوری که در شدیدترین تنش شوری (۳۰۰ میلی‏مولار کلرید سدیم) وزن خشک این اندام‏ها بیش از ۳۰ درصد نسبت به شاهد کاهش یافت.
۲۲
۲-۷ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر پرولین
تغییرمحتوای پرولین یکی از رایج‌ترین پاسخ‌هایی است که به وسیله تنش شوری درگیاهان القا می‌شودو در سازوکارهای بردباری به تنش دخیل می‌باشد ( سادهاکار و همکاران[۶۶]، ۱۹۹۳).یکی از سازوکارهای گیاهان در برابر تنش شوری، تجمع پرولین در سلول است. نقش پرولین در تنظیم اسمزی، تثبیت غشا و دفع مسمومیت یون‏های مضر در گیاهان تحت تنش شوری است (اشرف و فولاد[۶۷]، ۲۰۰۷).تجمع پرولین یکی از روش‌های متابولیکی است که در پاسخ به تنش اسمزی و یا سایر تنش‌ها توسط گیاهان بکار می‌رود. پرولین تجمع یافته نقش‌هایی مانند ایجاد ترکیب اسمزی، ترکیب ذخیره‌ای ازت، خنثی‏کننده رادیکال‌های هیدروکسیل، تنظیم پتانسیل اکسیداسیون سلولی، تنظیم pH و حفظ تورسانس و حجم سلول را به‌عهده دارد که در نهایت موجب سازش و تحمل در برابر تنش شوری می‌شود ( حسین و همکاران[۶۸]، ۲۰۰۴). طبق مطالعات کیارستمی و همکاران (۱۳۹۱) مقدار پرولین در گیاهان به ترتیب ذرت و کلزای پرایم شده با سالیسیلیک‏اسید افزایش یافت.محمددوست شیری و همکاران (۲۰۰۹) گزارش کردند که تنش شوری موجب افزایش تجمع پرولین در گیاه دارویی آنغوزه (انگدان)[۶۹] گردید.
۲-۸ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر ارتفاع
در تحقیقی روی گیاه کتان کاهش ارتفاع بخش هوایی و وزن گیاه تحت تنش شوری گزارش شده است (ملونی و همکاران[۷۰]، ۲۰۰۴). نتایج اسکندری زنجانی و همکاران (۱۳۹۱) حاکی از آن بود که کاربرد سالیسیلیک‏اسید هم در شرایط شاهد (بدون تنش) و هم شرایط تنش شوری تاثیر مثبتی بر ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و عملکرد سرشاخه‏های گیاه دارویی درمنه داشت، به طوری که بیشترین میزان صفات یاد شده مربوط به تیمار کاربرد سالیسیلیک‏اسید در شرایط شاهد (سطح صفر شوری) بود و کمترین آن عدم کاربرد سالیسیلیک‏اسید در بالاترین سطح تنش (سطح ۱۲ دسی‏زیمنس بر متر) به دست آمد.
۲۳
۲-۹ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر رنگدانه‏ها
بررسی‏ها نشان می‏دهد با افزایش شوری از محتوای کلروفیل a به طور معنی‏داری به شدت کاهش یافت. باقری (۱۳۹۲) دریافت که کاربرد سالیسیلیک‏اسید اثر معنی‏داری بر روی کلروفیل گندم داشت و باعث افزایش آن از ۶/۲ به ۸/۳ میلی‏گرم در گرم وزن تازه برگ شد. در مطالعه مومنی و همکاران (۱۳۹۲) پیش‏تیمار سالیسیلیک‏اسید باعث افزایش مقدار کلروفیل شد. مقدار کلروفیل در اثر سالیسیلیک‏اسید در گیاهان جو (الطیب، ۲۰۰۵)، گندم (آگاروال و همکاران[۷۱]، ۲۰۰۵)، کلزا (قای و همکاران[۷۲] (۲۰۰۲)، گوجه‏فرنگی (تاری و همکاران[۷۳]، ۲۰۰۲) و نخود (پوپووا و همکاران، ۲۰۰۹) افزایش یافت. پسندی‏پور و همکاران (۱۳۹۲) دریافتند که غلظت‏های پایین سالیسیلیک‏اسید (۵ میکرومولار) نسبت به شاهد تغییر چندانی در محتوای کلروفیل a در گیاه شنبلیله تحت تنش شوری ایجاد نکردند و مقادیر بسیار بالا (۲۰ میکرومولار) نیز کاهش ۳/۱۰ درصدی نسبت به شاهد را به دنبال داشتند. در این بازه با فزایش سطوح سالیسیلیک‏اسید به ۱۰ تا ۱۵ میکرومولار محتوای کلروفیل ‏a نیز به ترتیب ۹۲/۱۰ و ۷۸/۸ درصدافزایش پیدا کرد. مقدار کلروفیل ذرت در مزرعه تخت تنش شوری خاک ۴۰ میلی‏مولار به اندازه ۲۰ درصد با تیمار سالیسیلیک‏اسید افزایش یافت (دانشمند و همکاران، ۱۳۹۱).
کمترین میزان کلروفیل a در مطالعه پسندی‏پور و همکاران (۱۳۹۲) مربوط به سطوح شوری ۲۰۰ میلی‏مولار با ۷۳/۶۲ درصد کاهش نسبت به تیمار شاهد بود. آن‏ها نشان دادند که افزایش غلظت نمک از صفر به ۵۰ میلی‏مولار نتوانست کاهش معنی‏داری بر میزان محتوای کلروفیل b گیاهان شنبلیله داشته باشد ولی افزایش غلظت نمک از ۵۰ به ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ میلی‏مولار به ترتیب منجر به کاهش ۱/۳۱، ۳/۶۶ و ۵/۷۶ درصدی این شاخص شد. میزان کلروفیلb نیز در سطوح بالای سالیسیلیک‏اسید کمتر از شاهد بود و بهترین تیمار مربوط به غلظت ۵ و ۱۹ میکرومولار بود. پسندی‏پور و همکاران (۱۳۹۲) دریافتند که بین تنش شوری و پیش‏تیمار سالیسیلیک‏اسید اثر متقابلی بر روی میزان کلروفیل a و b وجود ندارد. آن‏ها دریافتند که تیمار گیاهان با سطح ۱۰ و ۱۵ میکرومولار سالیسیلیک‏اسید موجب افزایش معنی‏دار کلروفیل a نسبت به شاهد گردید. آن‏ها نشان دادند که با افزایش شوری محتوای کلروفیل a کاهش یافت که کمترین میزان آن مربوط به تیمار شوری ۲۰۰ میلی‏مولار با ۷۳/۶۲ درصد کاهش نسبت به تیمار شاهد بود. آن‏ها نشان دادند که در سطوح پایین شوری (شاهد) سالیسیلیک‏اسید تاثیری بر آلدئیدها ندارد و با افزایش شوری ، باعث افزایش آلدییدها و در نتیجه کاهش اثرات تنش در گیاه شنبلیله می‏شدند.مطالعات زاهو و همکاران[۷۴] (۱۹۹۵) بیانگر این مطلب است که مقدار رنگیزه‏های گیاه سویا تحت سالیسیلیک‏اسید افزایش می‏یابد. گزارش شده که در شرایط تنش میزان کلروفیل نسبت به شاهد کاهش می‏یابد (امین و همکاران[۷۵]، ۲۰۰۸).
۲۴
۲-۱۰ اثر شوری و سالیسیلیک‏اسید بر پایداری غشا
یکی از اثرات تنش شوری افزایش گونه‏های فعال اکسیژن و القای تنش اکسیداتیو است (سادهاکار و همکاران، ۲۰۰۱). گونه‏های فعال اکسیژن منجر به پراکسیداسیون لیپیدهای غشا و تغییر در نفوذپذیری غشا و خسارت به سلول می‏گردند. بنابراین اندازه‏گیری میزان نشت یونی به همراه اندازه‏گیری میزان آلدئئیدهای تولید شده در طی پراکسیداسیون لیپیدها، شاخص‏های خوبی برای اندازه‏گیری میزان آسیب اکسیداتیو وارد شده به غشا می‏باشند (باندگلو و همکاران[۷۶]، ۲۰۰۴). در مطالعه کمالی و همکاران (۱۳۹۱) شوری منجر به افزایش میزان نشت الکترولیت شد. شوری محتوای رطوبت نسبی برگ را نیز کاهش داد. باندورسکا واسترونیسکی[۷۷] (۲۰۰۵) گزارش کردند که در گیاهان جو که قبل از اعمال تنش با سالیسیلیک‏اسید تیمار شده بودند خشارت ناشی از کمبود آب در غشای سلولی برگ‏ها کاهش یافت.
۲۵
حفظ یکپارچگی غشاهای سلولی در شرایط تنش یکی از اجزای مقاومت در برابر تنش‏هایی نظیر شوری است (مسعود و همکاران[۷۸]، ۲۰۰۶). تیمار سالیسیلیک‏اسید موجب کاهش پراکسیداسیون لیپید در جو (الطیب، ۲۰۰۵)، گندم (افضلی و همکاران، ۲۰۰۶) و شنبلیله (پسندی‏پور و همکاران، ۱۳۹۲) شد. شاخص پایداری غشا در ذرت تحت تنش ۴۰ میلی‏مولار با بهره گرفتن از تیمار سالیسیلیک‏اسید افزایش ۲۸ درصدی داشت (دانشمند و همکاران، ۱۳۹۱). در کلزا، سالیسیلیک‏اسید با کاهش میزان مالون‏دی‏آلدئید، کاهش پراکسیداسیون غشا و نشت الکتریک و در نتیجه به کنترل تنش کمک کرد (کیارستمی و همکاران، ۱۳۹۱). در مطالعه‏ای بر روی ذرت تنش وری باعث افزایش نشت یونی، و پیش‏تیمار سالیسیلیک‏اسید باعث کاهش آن شد کاربرد سالیسیلیک‏اسید باعث کاهش میزان نشت یونی غشا سلول در گیاه ذرت و گوجه‏فرنگی (استیونس و همکاران[۷۹]، ۲۰۰۶) شده است.
۲-۱۱ اثر شوری و سالیسیلیک اسید بر جذب سدیم و پتاسیم
گزارشات زیادی مبنی بر تحمل بیشتر گیاه در ارتباط با سیستم مطلوب‏تر جذب انتخابی پتاسیم به سدیم وجود دارد (ژو، ۲۰۰۲). در این ارتباط ریولی و همکاران[۸۰] (۲۰۰۲) گزارش کردند که ارقام جو متحمل به شوری سطح پایین‏تری از سدیم را نسبت به ارقام حساس به شوری در بافت‏ها نگه می‏دارند. افزایش شوری سبب افزایش جذب یون‌های سدیم و کلرمی‌شود.این یون‌ها علاوه برمضر بودن،باعث اختلال درمتابولیسم عناصرغذایی دیگرمی‌شوند.مثلاً رقابت یون سدیم باپتاسیم ویون کلربا نیترات سبب اختلال درجذب عناصرغذایی پتاسیم و نیترات می‌شودواین امر برفرایندهای فیزیولوژیکی گیاه تأثیرمنفی گذاشته و می‌توانددلیل کاهش درصد جوانه‌زنی باشد . در تحقیق رضایت‏مند و همکاران (۱۳۹۲) بر روی گیاه درمنه کوهی انجام شد میزان سدیم ریشه و بخش هوایی تحت تنش شوری افزایش و میزان پتاسیم آن کاهش یافت. چنین رفتاری در روی گیاه گوجه‏فرنگی نیز عنوان شده است (امینی و احسان‏پور[۸۱]، ۲۰۰۵). الطیب و همکاران (۲۰۰۵) اظهار داشتند که کاربرد سالیسیلیک‏اسید در گیاه جو درتنش شوری موجب کاهش سدیم و افزایش میزان پتاسیم گردید. در آزمایش مزرعه‏ای دانشمند و همکاران (۱۳۹۱) سالیسیلیک‏اسید باعث افزایش معنی‏دار مقدار پتاسیم در اندام هوایی (۸ درصد) و کاهش مقدار سدیم (۳۵ درصد) در گیاه ذرت تحت شرایط تنش شوری خاک ۴۰ میلی‏مولار شد. در خاک‏های تنش شوری، سدیم بیشتری در برگ‏های رقم مقاوم به شوری کلزا جمع شد اما در اثر سالیسیلیک‏اسید جذب پتاسیم افزایش یافت (کیارستمی و همکاران، ۱۳۹۱).
۲۶
۲۷
فصل سوم
مواد و روش‏ها
فصل سوم
مواد و روش‏های مورد استفاده
۳-۱ زمان و محل اجرای تحقیق
این آزمایش در سال زراعی ۹۳-۱۳۹۲ دردانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان واقع در ۳۵ کیلومتری شمال شرقی اهواز با عرض جغرافیایی ۳۱ درجه و ۳۶ دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۴۸ درجه و ۵۳ دقیقه شرقی، با ارتفاع ۶۰ متر از سطح دریا انجام گرفت.
۳-۲مشخصات طرح و تیمار‌های آزمایشی
این پروژه در دو بخش جداگانه آزمایشگاهی و گلدانی انجام شد.رقم بذر مورد استفاده رقم کارمل بوده که از موسسه پاکان بذر اصفهان تهیه گردید. این رقم از انتخاب در رقم میسکاوی حاصل شده است ارتفاع آن بلند گاهی به ۱۰۰ سانتی‏متر می‏رسد.کارمل از ارقام سریع الرشد است ودر سال ۱۳۴۷ از فلسطین اشغالی به ایران وارد شده است. طرح آزمایشی مورد استفاده در هر دو بخش آزمایشگاهی و گلدانی طرح کامل تصادفی بود که بر اساس آزمایشات فاکتوریل با دو تیمار سطوح مختلف شوری و پرایمنگ سالیسیلیک‏اسید به اجرا در آمد.
۳-۳ آزمون آزمایشگاهی
این آزمایش جهت تعیین واکنش جوانه‏زنی بذر شبدر برسیم به کاربرد سالسیلیک اسید وتعیین بهترین غلظت آن طراحی گردید. این تحقیق به ‏صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با ۴ تکرار انجام شده است. تیمارهای آزمایش شامل سالیسیلیک اسید در ۵ سطح (۰، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ پی‏پی‏ام) وتیمار شوری در ۵ سطح(۰، ۳، ۶، ۹ و ۱۲ دسی‏زیمنس بر متر) بود. منبع تأمین شوری، نمک کلرید سدیم خالص بود که به‏دلیل غالب بودن این نمک در آب و خاک و اثرات سمی آن مورد توجه است.
۳۱
قبل از شروع آزمایش بذرهای شبدر برسیم با هیپوکلریت ۳% (وایتکس) به مدت ۲ دقیقه ضد عفونی و سپس سه مرتبه با آب مقطر آبشویی شد. همچنین پتری‌دیش‏ها نیز توسط وایتکس کاملا ضد عفونی شد. برای پیش تیمار بذر با محلول سالیسیلیک اسید، بذرها به مدت ۱۲ساعت در تاریکی و در دمای ۲۰ درجه سانتی‌گراد درون محلول قرارگرفتند. پس از آن بذرها تا قبل از آزمون جوانه‏زنی به مدت ۳۶ساعت در دمای اتاق خشک شد (برای سطح شاهدسالیسیلیک اسید از بذرهای خشک تیمار نشده استفاده شد).به منظور آزمون جوانه‌زنی بذرهای تیمار شده، بذرها درون پتری‌دیش‏هایی (۳۰ بذربرای هر پتری‏دیش)که حاوی دو کاغذ صافی واتمن بود قرار گرفت و به هر پتری‌دیش۱۰ میلی‏لیتر از محلول‏های NaClمربوطه اضافه شد. سپس پتری‌دیش‏ها به داخل ژرمیناتور با دمای ۲۰ درجه و رطوبتنسبی ۴۵ درصد منتقل شد.برای محاسبه درصد جوانه‏زنی، سرعت جوانه‏زنی و متوسط زمان جوانه‏زنی بذرها به طور روزانه بازبینی و تعدادبذرهای جوانه زده شمارش شدودر روز پنجم شمارش جوانه‏زنی به پایان رسید. درروز سیزدهم بذرها از پتری‌دیشخارج و صفاتی چون طول ریشه‌چه و ساقه‌چه با بهره گرفتن از کولیس اندازه‌گیریشد و به‏منظور تعیین وزن خشک ریشه‌چه، ساقه‌چه، نمونه‏ها بهمدت ۳ روز در دمای ۵۰ درجه درون آون قرار داده شد(تمرتاش و همکاران، ۱۳۸۹).
۳۲
شکل ۳-۱: اندازه گیری طول ریشه چه و ساقه چه
کل مدت آزمایش ۱۳ روز بود،که پس از اتمام این مدت صفاتی چون درصد جوانه‏زنی (GP)،سرعت جوانه‏زنی (GR)، متوسط زمان جوانه‏زنی (MGT)،ضریب آلومتری (نسبت طول ریشه‏چه به ساقه‌چه)نیز محاسبه شد.
(GP) درصد جوانه‏زنی بذرها از طریق فرمول زیر محاسبه گردید:
۱۰۰ × (تعداد کل بذرها/تعداد بذور جوانه زده تا روز آخر) = درصد جوانه‌زنی
به منظور اندازه‏گیری سرعت جوانه‏زنی(GR) از رابطه الیس و روبرت(۱۹۸۱) استفاده شد
Di*Ni GR=∑Ni/∑
که در این فرمول
GRسرعت جوانه زنی
Niتعداد بذر جوانه زده در هر شمارش
Di تعداد روز در هر شمارش تا شمارشn ام بود
متوسط زمان جوانه زنی(MGT) از معکوس نمودن GRمحاسبهشد.
GRMGT=1/
۳-۴بخش گلدانی آزمایش
بذرهایی که قبلا در آزمایشگاه با محلول سالیسیلیک اسید در ۵ سطح (۰، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ پی‏پی‏ام)پرایم شده بودند وهمچنین بذور شاهد درون گلدان‏هایی به عرض ۲۰سانتی متر(به تعداد۳۰بذر درهرگلدان) کاشته شد، آبیاری گلدان‏ها به‏صورت وزنی و براساس ۵۰ % تخلیه‏ی آب قابل استفاده درطی دو هفته‏ی اول صورت گرفت.شروع کشت گلدان‏ها در تاریخ ۷/۹/۹۲آغاز شد (آمار هواشناسی سال زراعی ۹۳-۹۲ در حدول ۱-۳ آمده است).
۳۳


فرم در حال بارگذاری ...

« ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی با موضوع تاثیر متقابل خستگی و ساختار کف پا بر ویژگی های کینماتیکی ...تاثیر بیکاری بر جرم و انحرافات اجتماعی مطالعه موردی زندان گرگان- فایل ۱۳ »