عناب Annâb نام انگلیسی: Jujube نام محلی: عناب Onnâb بخش مورد استفاده: میوه، برگ پراکنش: بومی این منطقه نیست. مشخصات گیاه: درختچه یا درختانی بهارتفاع ۸-۲ متر و یا بیشتر، تند ناصاف، ساقهها خاردار. دو نوع |
شاخه دارد. شاخه های کوتاه و بلند. برگها کوچک، تناوب و ساده، با رگبندی موازی، بیضوی و کشیده یا تخممرغی. گلها دوجنبی بهرنگ سبز مایل به زرد، ۵ قسمتی، میوه شفت، گوشتی، در ابتدا سبزرنگ و در هنگام رسیدن بهرنگ قرمز تیره در می آید. هسته سخت و استخوانی.
عناب را اگر بخواهند تازه مصرف کنند، باید بهمحض اینکه شروع به قرمز شدن نمود آنرا چیده و مصرف نمود و در صورتیکه خشک آن مورد نظر باشد، باید صبر کنند تا میوه کاملا روی درخت برسد و پساز آن بچینند.
خواص درمانی: درمان زردی، زکام و تب، رفع کمردرد، پادرد، تصفیه خون، تنگی نفس، تقویت قلب، سنگهای کلیه، درد کلیه
مصارف درمانی: عناب، ترنجبین، شیرخشت و گل بنفشه را دم کرده و برای درمان زردی استفاده می کنند. چهار تخم شامل؛ عناب، منگوورک، گل بنفشه، سنجد و گل گاوزبان را جوشانده و برای رفع سرماخوردگیمیخورند. عناب را دم کرده و یا به صورت خام برای رفع کمردرد، پادرد، سرماخوردگی و آسم استفاده می کنند. برای درمان کمردرد و پادرد استفاده می کنند. میوه و برگهای گیاه در منطقه جهت تنگی نفس، تصفیه خون، سردرد، درد اعضای بدن، دنداندرد و کمخونی به صورت خوراکی و جوشانده مصرف میشوند. از عناب برای تقویت قلب و خونسازی استفاده می شود. عناب، خاکشیر را به صورت شربت درآورده و برای کاهش تب، گرمازدگی و رفع عطش استفاده می کنند. در گذشته برای درمان بیماری آبله، مقداری عناب، تاجخروس و … را با اندکی عنبرنصا دم کرده و عصاره آنرا درگلوی کودک میریزند. اگر سردرد بهعلت گرمی مزاج باشد، برگ عناب را که در سایه خشک کرده باشند، در هاون کوبیده و مانند حنا با اندکی آب مخلوط کرده بر سر میگذارند.
روش مصرف: دمکرده، جوشانده، ضماد، خوراکی
طب کهن: «عناب مزاجش سرد، خشکی و رطوبتش تقریبا معتدل و کمی بهسوی رطوبت است. عناب بهتدریج و ملایمت خون را پرمایهتر مینماید. ماده غذایی عناب اندک و بسیار دیرهضم است. با سینه و شش سازگار است. به زیان معده است و بهدشواری هضم می شود. بهعقیده بعضی برای گرده و آبدان مفید است». (بوعلیسینا،۲۶۵:۱۳۶۸)
«عناب بهحالت تازه مانند میوههای دیگر مصرف می شود و اثر ملین دارد. مصرف آن چون هیچگونه تحریکی در دستگاه هضم ایجاد نمیکند، از اینجهت برای اشخاصی که دستگاه هضم حساس دارند، مناسب است. عناب در مصرف پزشکی به صورت خشک استفاده می شود. جوشانده آن در آب یا شیر اثر ملین، آرامکننده و ضد نزله دارد. ضمنا به طور خفیف ادرار را زیاد می کند. جوشانده مخلوط عناب، انجیر، خرما و کشمش بهعنوان داروی مفید برای درمان بیماریهای سینه استفاده می شود. چوب درخت عناب دارای تانن فراوان و اثر قابض است. در منبتکاری نیز از آن استفاده می شود».(زرگری،۶۰۳:۱۳۷۶)
«عناب خشک از عناب تازه بهتر است و طبیعت معتدل متمایل به سرد دارد. خاصیت عناب تا ۲ سال باقی میماند، بعدا بیخاصیت می شود. عناب خشک برای درمان سنگهای کلیه، درد کلیه و تنگی نفس، امراض مقعد، کهیر و خارشهای پوستی استفاده می شود».(رجحان،۱۲۴:۱۳۸۰)
فرفیون farfion نام انگلیسی:Marshal euphorbia نام محلی: حلقهدوز بخش مورد استفاده: شیرابه و برگها پراکنش: به صورت علف هرز در کنار جادهها میروید. |
مشخصات گیاه: گیاهی علفی، پایا با ریشهای عمیق، ساقه حالت گوشتی پیدا نموده و کلیه اندامهای گیاه دارای شیرابهای سفیدرنگ میباشد. برگها بهشکل بیضوی کشیده با انتهای نوکتیز، دمبرگ کوتاه یا فاقد دمبرگ، گلآذین به صورت سیاتیوم فشرده که از دور حالت چتر پیدا می کند. گلها تکجنسی.
خواص درمانی: درمان یبوست، زخمهای پوستی، میخچه و زگیل، بواسیر، دمل و کورک، استخوان زائد و گواتر
مصارف درمانی: شیرابه گیاه جهت درمان یبوست، زخمهای پوستی، میخچه و زگیل، بواسیر، دمل و کورک، استخوان زائد و گواتر مورد استفاده دارد. : شیرابه گیاه را به طور مستقیم با آرد مخلوط می کنند و یا گیاه را جوشانده و آن را با آرد مخلوط کرده و به صورت مرهم یا حب مورد استفاده قرار می دهند. مصرف زیاد آنرا مضر میدانند چون سمی است.
روش مصرف: مرهم، حب
کاسنی kâsni نام انگلیسی: Chicory نام محلی: ترشک Toršak بخش مورد استفاده: تمام قسمت های گیاه پراکنش: این گیاه به صورت علف هرز رشد می کند. |
فرم در حال بارگذاری ...