وبلاگ

توضیح وبلاگ من

طرح های پژوهشی انجام شده درباره تحلیل دو بعدی تنش – کرنش در محیط های سنگی اطراف ...

 
تاریخ: 05-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

به دلیل این باربرداری، تنش افقی به مقدار  کاهش می­یابد.در نتیجه پس از یک فرسایش تنش افقی برابر
۲-۲
و یا به عبارت ساده­تر برابر

۲-۳
می­ شود. این معادلات نشان می­دهدکه باربرداری سنگ باعث افزایش مقدار K شده و تنش افقی در عمق­های مشخصی بیشتر از تنش قائم می­باشد. در حالی که تنش قائم برابر  می­باشد تنش افقی می ­تواند هر مقداری در بازه­ی بین دو مقدار  و  باشد. در جایی که
۲-۴  ۲-۵
مقادیر  به ترتیب چسبندگی خاک، زاویه اصطکاک داخلی و مقاومت تک محوری خاک می­باشد
۲-۵-۲- تنش­ها در اطراف حفره دایره­ای شکل:
برای محاسبه تنش­ها، کرنش­ها و تغییر مکان­های ایجاد شده در اطراف حفره­هایی که در مصالح الاستیک احداث می­شوند، لازم است به تئوری ریاضی الاستیسیته برگردیم. این امر مستلزم حل مجموعه ­ای از معادلات تعادل و سازگاری تغییر مکان­ها برای شرایط مرزی مشخص و حل معادلات رفتاری مصالح و ماده است. فرایند طی شده برای بدست آوردن راه­ حل­های مورد نیاز می ­تواند بسیار پیچیده و خسته­کننده باشند، و در این پایان نامه تفسیر نخواهند شد. یکی از اولین راه­حل­ها برای توزیع تنش در اطراف حفره­ها در جسم الاستیک در سال ۱۸۹۸ توسط کرش[۴۱] برای ساده­ترین شکل مقطع عرضی یعنی دایره ارائه گردیده­است]۱۶[.
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
مولفه­های تنش در نقطه (ѳ, r) مطابق روابط زیر است.
۲-۶  ۲-۷  ۲-۸
تنش­های اصلی در صفحه دو بعدی در نقطه (ѳ, r) نیز مطابق زیر است.
۲- ۹
۲-۱۰

شکل۲-۷- مولفه­های تنش در اطراف محیط دایره­ای در محیط الاستیک]۱۲[
جدول۲-۱-تغییرات تنش در دو نقطه اطراف تونل الاستیک در فواصل مختلف توسط مرجع]۱۵[

در جایی که  تنش در جهت شعاعی و  تنش در جهت  می­باشند.اگر در معادلات ۲-۶ تا ۲-۸،  را قرار دهیم، تنش­ها در دیواره تونل را خواهیم داشت.همانطور که خواهیم دید تنش­های برشی و شعاعی صفر خواهند شد. تنش مماسی  از یک مقدار ماکزیمم  در  تا مقدار حداقل  در  متغیر است.هر چه که از تونل دورتر شویم تنش­ها به سرعت کاهش­می­یابند. این مقادیر به تفضیل در جدول ۲-۱ نشان داده شده است.
این نقطه قابل درک است که در دیواره­ی تونل فقط تنش مماسی مهم و تاثیر گذار است.در شکل ۲-۸ تغییرات تنش مماسی در دو نقطه دیواره و کف یک تونل دایره­ای نشان داده شده است. همانطور که قابل مشاهده است این مقادیر بسته به نسبت تنش افقی به قائم یا همان k متفاوت است. در کف تونل هر چهk بیشتر باشد میزان تنش مماسی بیشتر و احتمال گسیختگی نیز بالاتر است وحتی در k=3 تنش مماسی ۸ برابر تنش قائم است.می­بینیم که هر چه از دیواره تونل دورتر شویم تنش مماسی کاهش پیدا کرده و به یک میزان ثابت نزدیکتر می­ شود. در دیواره­ی تونل شرایط بسیار متفاوت است یعنی در k بالاتر تنش مماسی در دیواره کمتر بوده و هر چه از دیواره دورتر شویم مقدار این تنش بیشتر می­ شود.
با داشتن این مقادیر ما می­توانیم ناحیه گسیختگی در اطراف یک تونل دایره­ای را تحت هر نوع بارگذاری بدست بیاوریم.

شکل۲-۸- تغییرات تنش مماسی در دیواره­ های تونل در محیط الاستیک] ۱۵[
علاوه بر اندازه ­گیری تنش، اندازه ­گیری تغییر مکا­ن­های نقاط روی دیواره­ی تونل نیز روش مناسبی برای ارزیابی رفتار تونل می­باشد. به طور مثال برای محاسبه تغییر مکان بین دو نقطه یک سختکننده[۴۲] این روش بسیار مفید است. با حل رابطه کرش می­توانیم روابطی برای تغییر مکان­ها را محاسبه کنیم.
۲- ۱۱
۲-۵-۳- تنش­ها در اطراف حفره بیضی شکل:
راه حل برای توزیع تنش در این حالت توسط جاگر[۴۳] و کوک[۴۴] ابداع گردید. هندسه مسئله در شکل (a)2-9 نشان داده شده است، در جایی که  محور کلی موازی با مولفه تنش  ومحور  محور محلی بیضی می­باشد.

شکل۲-۹- حفره بیضی شکل زاویه­دار تحت تنش افقی و قائم(a وb)، حفره بیضی شکل موازی تنش­های اصلی]۸[
عرض  بیضی در جهت محور محلی  و ارتفاع  در جهت محور  ، اندازه ­گیری شده است. زاویه بین دو محور  و  را با  نشان می­دهیم. موقعیت هر نقطه در محیط را به وسیله  نشان می­دهیم. راه حل بری[۴۵] برای این مسئله نیازمند یکسری پارامترهای هندسی و متناظر با مختصات محورهای محلی که بصورت  و  می­باشد.
پارامتر­های هندسی مطابق روابط زیر تعریف شده است.
۲-۱۲
۲-۱۳  ۲-۱۴  ۲-۱۵  ۲-۱۶  ۲-۱۷  ۲-۱۸  ۲-۱۹
۲-۲۰
در نهایت با بهره گرفتن از این روابط می­توانیم مولفه­های تنش را در هر نقطه را بدست آوریم.
۲-۲۱  ۲-۲۲  ۲-۲۳
همانطور که از شکل۲-۹ مشخص است،  ، زاویه بین محورهای مرجع محلی  و محورهای محلی خود بیضی  می­باشد. حال با وجود این روابط می­توانیم تنش در تمام نقاط اطراف تونل و در مرزهای آن را، بدست اوریم. برای بدست اوردن تنش در مرزهای تونل بیضوی مایل، نیاز به بدست آوردن متناظر  بر روی مرز تونل می­باشد. در این حالت  و  و محور l عمود به مرزهای تونل می­باشد. برای شکل ©2-9 تنش مرزی به صورت زیر بدست می ­آید.
۲-۲۴
زمانی که محورهای تونل موازی تنش­های محیطی باشد معادله۲-۲۴ به شکل زیر تغییر می­ کند.
۲-۲۵
فصل ۳
معیار­های گسیختگی سنگ وتعیین ضرایب ­آنها
۳-۱- مقدمه
برای رفتار سنجی یک محیط سنگی یا یک سازه­ی زیر زمینی، نیاز به معیاری داریم که بتوانیم از طریق آن امکان گسیختگی را پیش ­بینی کنیم.در این فصل ابتدا به معرفی معیار­های گسیختگی مختلف سنگ می­پردازیم.در این میان دو معیار بنیاوسکی و هوک-براون را به طور کامل تشریح می­کنیم. چون در این پایان نامه هدف مقایسه­ رفتاری محیط سنگی تحت دو معیار می­باشد در نتیجه نیاز به ضرایب متناظر سنگ مورد نظر را داریم پس با معرفی رگرسیون خطی و حداقل مربعات خطاها می­پردازیم. در نهایت با بهره گرفتن از داده ­های آزمایش ۳ محوری به محاسبه ضرایب بهینه در هر معیار می­پردازیم.
۳-۲- معیار­های ۲ بعدی:
امروزه جهت تحلیل تنش در اطراف فضاهای زیر زمینی و پایداری شیب­ها معیار­های گسیختگی سنگ به طور وسیعی مورد استفاده قرار می­گیرد.معیار مورد استفاده باید به خوبی گویای رفتار محیط سنگی باشد. گرچه معیار­های تئوریک از لحاظ درک موضوع قویتر می باشند ولی کاربرد آنها در عمل محدود است. از این جهت استفاده از معیار های تجربی به تدریج گسترش یافت.در طول پنج دهه گذشته معیار­های تجربی زیادی ارائه گردیده است که تعداد محدودی از آنها عمومیت یافته­اند. در مهندسی سنگ
انتخاب یک معیار شکست مناسب که توانایی برآورد مقاومت سنگ مورد نظر را داشته باشد اهمیت زیادی دارد.
یکی از هدف­های اساسی علم مکانیک سنگ فراهم آوردن روش­های مفید برای پیش بینی مقاومت گسیختگی و پارامترهای مرتبط با گسیختگی مثل کرنش و اثرات تخلخل و مدول الاستیک بر روی گسیختگی می­باشد. تعداد زیادی از این موارد که بر روی روند گسیختگی تاثیر گذار هستند، برای توسعه یک قانون همه­گیر در پهنه­ی وسیعی از اطلاعات در مورد مقاومت سنگ بکر، در قرن بیستم منتشر شده است و مقاومت سنگ بکر انصافاً به خوبی درک شده است. مقاومت سنگ بکر در چندین معیار گسیختگی تجربی سنگ تشریح شده است. معیار­های گسیختگی تجربی بر پایه­ آزمایشات بر روی نمونه­های سنگ بکر می­باشد. تعدادی از این معیار­ها در مورد توده سنگ­ها نیز گسترش یافته در جدول ۳-۱ لیستی از معیار­های تجربی موجود برای سنگ بکر آورده شده است. پارامتر­هایی که بسته به ویژگی­های نمونه سنگ تغییر می­ کنند نیز ذکر گردیده است]۱۷[. نکته قابل ذکر در این معیار­های ۲ بعدی این می­باشد که به صورت ترکیبی از ترم­های  و بدون در نظر گیری  ، ذکر گردیده­اند.
جدول۳-۱- معیار­های ۲ بعدی تجربی


فرم در حال بارگذاری ...

« مقالات و پایان نامه ها درباره :تعیین مصادیق جنگ نرم در ژئوکالچر جمهوری اسلامی ایران- فایل ...دانلود فایل ها با موضوع پذیرش و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) براساس مدلUTAUT ... »
 
مداحی های محرم