نتایج جامعه
۳
۹
نتایج کلیدی عملکرد
۷
جمع
——————
۴۸
۳-۸ سنجش روایی و پایایی ابزار پژوهش
ابزار سنجش باید از روایی و پایایی لازم برخوردار باشد تا محقق بتواند داده های متناسب با تحقیق را گردآوری نماید و از طریق این داده ها و تجزیه و تحلیل آنها، فرضیه های مورد نیاز را بیازماید و به سؤال تحقیق پاسخ دهد. ابزار سنجش و آزمون های استاندارد و میزان شده معمولاً از روایی و پایایی مناسبی برخوردارند؛ از این رو محققان می توانند آنها را با اطمینان به کار گیرند؛ ولی ابزار محقق ساخته فاقد چنین اطمینانی هستند و محقق باید از روایی و پایایی آنها اطمینان حاصل کند(حافظ نیا،۱۳۸۶).
۳-۸-۱- روایی۱ ابزار سنجش
منظور از روایی این است که مقیاس و محتوای ابزار یا سؤالات مندرج در ابزار دقیقاً متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد، یعنی اینکه هم داده های گردآوری شده از طریق ابزار، مازاد بر نیاز تحقیق نباشد و هم اینکه بخشی از داده های مورد نیاز در رابطه با سنجش متغیرها در محتوای ابزار حذف نشده باشد یا به عبارت دیگر، عین واقعیت را به خوبی نشان دهد(حافظ نیا ،۱۳۸۶).
روایی مورد استفاده در این تحقیق روایی محتوایی است که روایی آن به تأیید استاد راهنما و مشاور رسیده است.
۳-۸-۲- پایایی یا اعتبار۲
پایایی ابزار که از آن به اعتبار، دقت و اعتماد پذیری نیز تعبیر می شود، عبارت است از اینکه اگر یک وسیله اندازه گیری که برای سنجش متغیر و صفتی ساخته شده در شرایط مشابه در زمان یا مکان دیگر مورد استفاده قرار گیرد، نتایج مشابهی از آن حاصل شود؛ به عبارت دیگر، ابزار پایا یا معتبر ابزاری است که از خاصیت تکرار پذیری و سنجش نتایج یکسان برخوردار باشد. محققان برای اطمینان از روایی و پایایی ابزار از روش های مختلفی استفاده می کنند که عبارتند از(حافظ نیا،۱۳۸۶):
استفاده از روش های دو گانه و موازی
………………………………..
۱- Validity 2- Reliability
استفاده از روش مقایسه با معیار
استفاده از روش پیش آزمون
یک آزمون در صورتی دارای پایایی است که اگر آن را در یک فاصله زمانی کوتاه چندین بار بر روی یک گروه واحد از افراد اجرا کنیم، نتایج حاصل نزدیک به هم باشند (عباس زادگان، ۱۳۸۴،۹۵).
: ضریب پایایی کل آزمون
: تعداد بحث ها یا سؤالات آزمون
: واریانس نمرات هر سؤال
: واریانس نمرات کل آزمون
در این تحقیق به منظور تعیین پایایی پرسشنامه یک نمونه مقدماتی ۱۲تایی به عنوان پیش آزمون انتخاب شد که در نتیجه آزمون پایایی(آلفای کرونباخ)۱ آن با بهره گرفتن از نرم افزارSPSS عدد ۹۵۵/۰ بدست آمده است. هر چه عدد پایایی به یک نزدیک باشد، نشان از پایایی بالای پرسشنامه می باشد و چون عدد بدست آمده از ۷/۰ بیشتر است، بنابراین پایایی پرسشنامه قابل قبول می باشد و می توان از سؤالات آن برای این تحقیق بهره برد؛که نتیجه آزمون پایایی به شرح ذیل است.
جدول۳-۴: خلاصه فرایند
تعداد
درصد
موارد
معتبر
۱۲
۰۰/۱۰۰
فرم در حال بارگذاری ...