وبلاگ

توضیح وبلاگ من

مطالب پایان نامه ها درباره شناسایی قابلیت های بصری کتیبه های مجموعه زیارتی امام رضا ...

 
تاریخ: 03-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

در بررسی­هایی که پیرامون قبه امام ­رضا ­(ع) در کتب تاریخی انجام شده است، می­توان این نکته را عنوان کرد که این حضرت در شهر نوغان در نزدیکی روستای سناباد و در بقعه هارونیه مدفون گشته­اند. در این حیث، شهر مشهد هویت خود را از این حادثه تاریخی اخذ نموده و به­مرور زمان و دوره­ های متمادی تاریخ به­احداث آن جامه عمل پوشانده شده است.
درباره محل قرارگیری مرقد عنوان شده است که قبر این حضرت در کنار قبر هارون­الرشید قرار داشته­­ است. (ابن­حوقل، ۱۳۶۶: ۱۶۹؛ اعتمادالسلطنه، بی­تا:­ ۲۲؛ خراسانی،۱۳۴۷: ۶۴۵)­­ هم­چنین بیان شده که هارون­الرشید در خانه­ی حمیدبن ­قحطبه که در زمان هارون حاکم طوس بوده است مدفون گشته و پس از وفات امام رضا (ع) پیکر مبارک ایشان در همان خانه دفن شده است. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۲۲؛ بسطامی، ۱۳۹۰: ۲۶)­ این مرقد در بیرون شهر نوقان و مقبره­ای زیبا در قریه سناباد قرار گرفته است. (ابن­حوقل، ۱۳۶۶: ۱۶۹) به نقل از سفرنامه ابودلف نیبوعی به سال ۳۴۱ ق عنوان شده که مرقد امام رضا (ع) در یکی از باغ­های حمید­بن ­قحطبه قرار گرفته است.(سیّدی، ۱۳۷۸: ۱۶، ۱۷) حمید­بن ­قحطبه در قریه سناباد باغ و عمارتی داشته است که هارون­الرشید و امام­ رضا (ع) پس از فوت در آن مدفون گشته­اند. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۴۹ – ۵۰؛ خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۵)­ عده­ای از مورخّین عنوان کرده ­اند که حضرت، در بنای اسکندر مقدونی مدفون گشته است. (موسوی­مغانی، ۱۳۴۱، ۴۳) به­گفته اعتمادالسلطنه نظر این افراد منبع صحیحی ندارد. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۴۹ – ۵۰) به­گفته مهدی سیّدی، حمیدبن­ قحطبه هم عصر هارون­الرشید نبوده است و این­ مورد که ایشان حدود ده سال قبل از هارون درگذشته است، به­ طوری­که کاوش­های باستان­شناسی مبنی بر آن می­باشد که مرقد امام­ رضا ­(ع) و هارون بر روی تپه­ای قرار داشته که داخل باغ حمید­بن ­قحطبه و در مجاور­کاخ­های وی بوده است و به احتمال زیاد این تپه توسط هارون و پیروانش ایجاد شده است. (سیّدی، ۱۳۷۸: ۲۰)­ ­درباره نحوه قرارگیری قبه حضرت عنوان شده که قبر هارون­الرشید در زاویه شمالی حرم مطهر بوده و مرقد امام­ رضا (ع) جلوتر از قبر هارون و سر مبارک امام نزدیک دیوار غربی بوده است. (کاویانیان، ۱۳۵۴: ۳۴ – ۳۳) و حضرت طوری مدفون شده است که پاهای ایشان مقابل سر هارون­الرشید قرار گرفته است و پیکرشان جلوتر از هارون می­باشد. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۲۲؛ کاویانیان، ۱۳۵۴: ۳۳)
۱ – ۹ - ۲ تاریخچه حرم امام رضا (ع) از آغاز تا پیش از حمله مغول
در دوره دیالمه تزییناتی در بنایی که مأمون برای دفن پدرش هارون ساخته، صورت گرفته است.
پایان نامه - مقاله
(اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۵۰؛ مؤتمن، ۱۳۴۸: ۳۹) به­نقل از کتاب تذکره­الائمه[۳] عنوان شده است که برخی از
پادشاهان دیالمه و آل­بویه تعمیراتی در مزار امام رضا (ع) انجام داده­اند. (بسطامی، ۱۳۹۰: ۴۰) همچنین عضدالدوله دیلمی نیز تزییناتی را در مرقد امام رضا (ع) انجام داده است. (کاویانیان، ۱۳۵۴: ۵۳)
با مدفون شدن امام رضا (ع) به مرور به تعداد شیعیان در این شهراضافه شد، باشکوه­ترین دوره تاریخی توس در عهد اسلامی همان سده چهارم ق بوده، اما با سقوط سامانیان و ظهور غلامان غزنوی، نوغان و مشهد از رونق پیشین خود افتاده است. (سیّدی، ۱۳۷۸: ۱۸) در کتب تاریخی آورده شده که بنای مرقد امام رضا­ (ع) و­ هارون­الرشید توسط سبکتکین، پدر­ سلطان محمود غزنوی خراب گردیده است. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۵۰؛ موسوی­مغانی، ۱۳۴۱: ۴۳؛ امام، ۱۳۴۸: ۱۲۷) اما به­گفته مهدی سیّدی خبر این خرابی توسط سبکتکین چندان معقول نبوده و به­احتمال زیاد واهی است. (سیّدی، ۱۳۷۸: ۱۹ – ۱۸) به­گفته ملاهاشم خراسانی، به­علت باقی بودن آثار و ازاره­های حرم که ساخت آن مربوط به قبل از یورش غزنویان بوده است، این نکته برداشت می­ شود که مراد از خرابی که مورخان به­آن اشاره داشته اند مربوط به­آبادی­های مشهد بوده است و ارتباطی به­بقعه و حرم حضرت رضا (ع) ندارد و اینکه­ در دوره سلطان محمود غزنوی قبه زیر ضریح مطهر امام رضا (ع) تجدید بنا می­ شود. (خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۵)
گفته شده از سال ۴۳۱ ق تا سال ۵۵۲ ق دوره سلطنت سلجوقیان پس از غزنویان بوده است. (سیّدی، ۱۳۷۸: ۲۱) در کتب تاریخی عنوان شده است که عمارت بنای فعلی حرم مطهر مربوط به­دوران سلطان سنجر سلجوقی بوده و آن را از اقدامات وجیه الملک شرف ­الدین ابوطاهر سعدبن­عیسی ­قومی دانسته ­اند. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۵۲؛ ­اثیر­جزری، ۱۳۵۳: ۱۴ – ۱۹؛ بسطامی، ۱۳۹۰: ۳۹) وی وزیر سلطان سنجر بوده است. (بسطامی، ۱۳۹۰: ۳۹) و حرم امام رضا (ع) در دوره حکومت سلطان سنجر سلجوقی تزیین ­و بازسازی شده است. (شریعتی، ۱۳۶۳: ۲۲؛ کیانی،۱۳۷۷: ۱۵) به­نقل از کتاب انسان­النوّاصب[۴] عنوان شده که گنبد مبارک امام رضا­ (ع) در زمان پادشاهی سلطان سنجر بنا شده است. (بسطامی، ۱۳۹۰: ۳۱) کاویانیان نیز به­احداث گنبد فوقانی در دوره سلطان سنجر سلجوقی اشاره داشته است.(کاویانیان، ۱۳۵۴: ۵۶) همچنین درباره خشت­های کاشی ازاره­های حرم که معروف به­کاشی­های سنجری می­باشد اختلاف نظر وجود دارد، به­ طوری­که برخی عنوان کرده ­اند که این خشت­ها معروف به­خشت­های سلطان سنجر می­باشند. (خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۶؛ بسطامی، ۱۳۹۰: ۳۲) و گفته شده این خشت­های سنجری به­خط جلی بوده و در برخی نام طغرل­خان از ملوکان سلجوقی نیز آمده است. (بسطامی، ۱۳۹۰: ۳۲) همچنین عنوان شده است که این کاشی­ها تاریخ سنه اثنی عشر و خمس ماه را دارا می­باشند و نام سلطان­ محمود ­شهید نیز روی برخی از آنها رقم خورده است. (خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۶) براساس­کتیبه­هایی­که روی­کاشی­ها نگاشته شده است، به­سه تاریخ در ایجاد کاشی­ها اشاره شده است. ۵۰۰­ق، (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۶۴)، ۵۱۲­ق (خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۲)، ۶۱۲­ق و­۷۶۰­ق می­باشد. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۶۴؛ خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۲) به­گفته مهدی سیّدی، مسلم نیست این کاشی­ها مربوط به­دوره سلطان سنجر بوده و اینکه شاید به­ دلیل تشابه نام­های موجود این وجه تسمیه صورت گرفته باشد. (­سیّدی، ۱۳۷۸: ۲۶) براساس نصب­شناسی صورت گرفته در مقاله کتیبه­های سنجری، به­این نکته اشاره شده است که کاشی­های سنجری به­سال ۶۰۲ ق، تعلق داشته و مربوط به­عهد محمد خوارزمشاه و در ابتدای قرن هفتم ق، می­باشد و ارتباطی به­سلطان­سنجر و ابوطاهر­قمی ندارد. (ایمان­پور، ۱۳۸۹: ۳۴ – ۳۳)
خوارزمشاهیان دوران حکومتی است که پس از سلجوقیان در ایران شکل گرفته و به­رقم آن مرمت­هایی در­حرم امام رضا­ (ع) صورت پذیرفته است. یکی از معروف­ترین سلاطین این سلسله محمد خوارزمشاه بوده است که بانی اقداماتی در حرم مطهر شده است.
این سلسله حکومتی معروف به­خوارزمشاهیان حنفی بوده است. (عطاردی، ۱۳۸۱، ج۱: ۵۷) اما آنچه مبرهن است سلطان محمد خوارزمشاه نه ­تنها شیعه مذهب نبوده است، بلکه از مخالفان مذهب تشیّع نیز بوده، اما اقداماتی که در این دوره و توسط این فرد صورت گرفته، به­احتمال زیاد حاوی مقاصد سیاسی بوده است. (سیّدی، ۱۳۷۸: ۳۵) همان­طور­که در مبحث سلجوقیان بیان شد به­نظر چندی از پژوهشگران معاصر، کاشی­های سنجری مربوط به­سال­های ۶۰۲­ق می­باشد و در دوره حکومت سلطان محمد خوارزمشاه ایجاد گشته است. کاشی­های مزبور کوکبی شکل(خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۱؛ مؤتمن، ۱۳۵۵: ۶۴) و ستاره مانند بوده و به­ صورت شش و هشت ضلعی و با ارتفاع ۹۲ س.م در اطراف ازاره­های مقبره امام رضا­ (ع) نصب می­باشند. (مؤتمن، ۱۳۵۵: ۶۴) گفته شده که این کاشی­ها جز اولین کاشی­های تاریخ­دار هنر کاشی­کاری اسلامی می­باشند که در ایران شرقی یافت شده است. (کیانی، ۱۳۷۶: ۱۴۷) به­گفته مهدی سیّدی سال ۶۱۲ق اولین تاریخی است که خبر از مرمت و بازسازی حرم امام رضا (ع) می­دهد و این سال مطابق با سلطنت محمد خوارزمشاه می­باشد. (سیّدی، ۱۳۷۸: ۳۵) محرابی به­تاریخ «فی ربیع الاخر سنه اثنی عشر و ستمائه» وجود دارد­ (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۶۱ – ۵۹؛ مؤتمن، ۱۳۴۸: ۵۱) که مطابق با ۶۱۲ ق، می­باشد و همچنین شعری از عبدالله­ بن ­محمود ­بن­ عبدالله­ در قسمت بالای ازاره­ی هسته­ی مرکزی حرم نیز نقش بسته است. (اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۶۱ – ۵۹) در این محراب سوره توحید به­خط خفی در هلال کوچک رسم شده است. (مؤتمن، ۱۳۴۸: ۵۱) کتیبه­ای نیز به­خط ثلث برجسته بر دیوار و قسمت ورودی حرم امام رضا (ع) در جانب رواق دارالحفاظ از دوره خوارزمشاهیان در این مکان نصب می­باشد. (زنگنه، ۱۳۷۶: ۱۶۸) سنگابی در حرم وجود دارد که تاریخ آن ۵۹۷­ق، است،که معروف به­سنگاب خوارزمشاهیان می­باشد. (امام، ۱۳۴۸: ۴۵۱) به­گفته مهدی سیّدی در ذکر تواریخ این­کتیبه، محققین اختلاف نظر داشته و برخی تاریخ ۵۹۷­ق، برخی ۵۹۹­ق و نیز به اشتباه ۵۷۷­ق خوانده­اند و اینکه در تاریخ ۵۹۷­ق سلسله­ی غوریان حاکم توس و مشهد بوده ­اند، جای شک و شبه وجود دارد که این سنگاب با توجه به­حوادث آن ایام توسط سلطان محمد خوارزمشاه وقف گردیده باشد. (سیّدی، ۱۳۷۸: ۳۴ – ۳۳)
۱ – ۹ - ۳ مجموعه امام رضا (ع) در دوره مغول
درباره روند تاریخی مغولان می­توان عنوان­کرد­ که آنها به­شهرهای ایران حمله کرده و مردمان زیادی را مورد قتل و غارت قرار داده­اند. در این میان، به­شهر مشهد نیز حمله­ور شده و آسیب­های زیادی به­شهر و مردم رسانیده­اند، اما در تحقیقاتی که پژوهشگران معاصر انجام داده­اند می­توان به­این نکته اشاره داشت که به­احتمال زیاد این آسیب­ها به­مردم و شهر بوده باشد و ویرانی در­ مجموعه امام رضا (ع) صورت نگرفته است.
به­گفته اثیر­جزری، مغول­ها در سال ۶۱۷­ق پس از کشتار و غارتی که در نیشابور به­راه انداختند، به­توس حمله­ور شده و پس از خرابی این شهر، آرامگاه امام رضا (ع) و مقبره هارون الرشید را نیز ویران ساختند. (­اثیر­جزری، ۱۳۵۱: ۲۰۳) اما برخی از محققین عنوان کرده ­اند که به­ دلیل وجود آثار هنری و معماری مانند کاشی­های سنجری، سنگاب، محراب­ها و … که از دوره قبل از مغول در حرم امام رضا (ع) وجود داشته و هم­چنان برجای مانده است، اخباری که به­ویران شدن حرم اشاره دارد چندان معقول نمی ­باشد. (امام، ۱۳۴۸: ۴۱۹؛ سیّدی، ۱۳۷۳: ۴۳)­ و این نکته عنوان شده است که اگر گنبد و قبه فوق ضریح مطهر در تهاجم مغول و تاتار صدمه­ دیده باشد، تعمیر آن به­اهتمام سلطان محمد خدابنده از سلاطین مغول اتفاق افتاده است. (خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۴۶؛ ­بسطامی، ۱۳۹۰: ۴۱) و نیز بیان شده که بقعه امام رضا (ع) به­ دلیل استحکام زیاد در این حملات سالم مانده است. (موسوی­مغانی، ۱۳۴۱: ۴۳)
۱ – ۹ – ۴ مجموعه امام رضا (ع) در دوره تیموری
تیموریان سلسله حکومتی بودند که در سده­های هشتم و نهم ق، برخراسان تسلط یافتند. در این دوره، شیعیان اهمّیّت ویژه­ای کسب کردند و شهر مشهد به­علت مدفون شدن امام شیعه در آن، رونق چشم­گیری یافت. به­ طوری­که احداث و آبادانی زیادی در آن صورت پذیرفت. از جمله اقداماتی­که در این دوره از تاریخ در شهر مشهد، به­خصوص در مجموعه زیارتی امام رضا ­(ع)­ شاهد آن هستیم ساخت مساجد، مدارس، صحن و رواق­هایی می­باشد.
اعتماد­ السلطنه این نکته را عنوان کرده است که تغییر نام مشهد و وضع و احداث کامل این شهر از زمان شاهرخ­گورکانی، پسر امیر­تیمور­گورکانی می­باشد که پس از مرگ پدر اقدام به­این آبادانی کرده است. (­اعتماد السلطنه، بی­تا: ۵۴- ۳۸ ) هم­چنین گفته شده که در این دوره سادات در مشهد اهمّیّت ویژه­ای پیدا نموده و رؤسای آن­ها به­نام نقیب و سادات به آبادانی این شهر توجه نموده ­اند. (­سیّدی، ۱۳۷۸: ۵۰­) و پس از به­حکومت رسیدن شاهرخ، او و همسرش گوهرشاد، خراسان را به­کانون نوآوری معماری مبدل ساختند. (بلر­، ­ام­بلوم، ۱۳۸۱: ۵۶) تیموریان خدمات زیادی را در مشهد­ انجام دادند، پس از به­سلطنت رسیدن شاهرخ ­بن ­امیر­تیمور­گورکانی در هرات زوجه­ی او که گوهرشاد­ بیگم­آغا نام داشت، پسر خود بایسنغر­میرزا را فرستاد تا به­تعمیر روضه رضوی اقدام نماید و مسجد و رواق­هایی در این مکان مقدس احداث نمودند. (­بسطامی، ۱۳۹۰: ۴۲) جانشینان امیر تیمور به­خصوص شاهرخ تیموری که مقر حکومتش در هرات بوده و همسرش گوهرشاد­آغا، توجه ویژه­ای به­مشهد داشته اند. از جمله یکی از مهم­ترین اقدامات گوهرشاد که دراین مکان صورت پذیرفته است، بنای مسجد جامع گوهرشاد می­باشد. (­عطاردی، ۱۳۸۱،­ج۱: ۶۱) مسجد جامع گوهرشاد، مدرسه­ی دودر، مدرسه­ی پریزاد، رواق دارالسیّاده، رواق دارالسلام، رواق دارالحفاظ را می­توان از نمونه­های معماری دوره­ تیموری در مجموعه زیارتی امام رضا (ع) دانست، در ادامه مطالب روند اجمالی از احداث این اماکن عنوان شده است.
۱ – ۹ – ۴– ۱ صحن عتیق
این مکان که بخشی از آن به­دستور امیرعلیشیر­نوایی وزیر سلطان­ حسین بایقرا احداث شده است، در چند سال اخیر به­نام صحن انقلاب معروف گشته است. گفته شده آن قسمت از صحن عتیق که تقریباً در شمال روضه مقدسه و پشت سر حضرت قرار دارد از بناهای امیر­علیشیر بوده و نصف دیگر آن در عصر صفویه ساخته شده­ است.­ (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۲۶) ایوان طلای صحن عتیق از آثار امیر­علیشیر­نوایی می­باشد که در بین سال­های ۸۷۵ تا ۸۸۵ و در زمان سلطنت شاه سلطان­ حسین ­بایقرا احداث شده است. (­اعتضادپور، ۱۳۴۴: ۲۲۲) صحن عتیق دارای چهار ایوان در جهت اصلی، سقاخانه اسماعیل طلا، مدرسه میرزا جعفر، مقبره شیخ حر عاملی، ساعت، سرداب، گنبد الله وردی خان، کفشداری­ها، دفاتر نگهبانی و غیره می­باشد. (­مشهدی­محمدی، ۱۳۸۳: ۱۰۷) که­ هریک از این قسمت ­ها در دوره­ های مختلف تاریخی به­آن اضافه گشته است.
۱ – ۹ – ۴ – ۲ مدارس احداثی در مجموعه امام رضا (ع)
یکی دیگر از نمونه­های کامل معماری دوران تیموری ­در مجموعه زیارتی امام رضا (ع)، مدرسه­دودر­
می­باشد. این مدرسه به­ صورت چهارایوانی ساخته شده است و از نظر تزیینات معماری و کتیبه­نویسی
دارای اهمّیّت می­باشد.
اعتمادالسلطنه در کتاب مطلع الشمس عنوان کرده است که کهنه­ترین مدارس مشهد، مدرسه دودر است و تاریخ آن ۸۲۳ در زمان شاهرخ گورکانی ساخته شده است. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۴۵­) این مدرسه به­اهتمام امیر غیاث ­الدین خواجه ­بهادر ساخته شده است که کتیبه­ای به سال ۸۴۳ ق بر روی گچ بریده شده و به­خط ثلث در آن­ وجود دارد. همچنین در میان گنبد این مدرسه مقبره­ای است که نام غیاث­ الدین خواجه ­بهادر بر روی آن حک شده است. (­خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۶۷)
یکی دیگر از مدارسی که ساخت آن مربوط به­دوره تیموری می­باشد، مدرسه پریزاد است. درباره این مدرسه گفته شده که محلی برای سکنای طلاب بوده و شامل ابعاد بسیار کمی بوده است. موقوفه آن بانویی به­نام پریزاد، از ندیمان گوهرشاد­آغا بوده است و همزمان با بنای مسجد گوهرشاد احداث گشته است. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۲۸) این بنا به­دست نجف ­قلی بیگلر ­بیگی به سال ۱۰۹۳ ساخته شده است. (موسوی مغانی، ۱۳۴۱: ۱۳۴) تنها کتیبه­ای که در این مدرسه موجود می باشد مربوط به­مرمت و بازسازی آن می­باشد که مربوط به­دوره­ صفوی بوده و نام شاه سلیمان ­صفوی در آن آمده است. (­خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۶۸؛ ­سیّدی، ۱۳۷۸: ۶۷)
مدرسه بالا­سر نیز از دیگر مدارس ساخته شده در این مکان از دوره تیموری می باشد و محل قرارگیری آن در بازار بزرگ بوده است. از سمت شرق به­صحن عتیق و از غرب به­مدرسه پریزاد و از قسمت جنوب به­بالاسر حضرت راه دارد، به­همین دلیل نام این مدرسه را بالاسر قرارداده­اند. (فاضل،­ ۱۳۵۱: ۴۱) این مدرسه به­نام مدرسه شاهرخی نیز خوانده شده است. (دولتشاه­ سمرقندی، بی تا: ۴۹۱) اعتمادالسلطنه عنوان کرده است که تاریخ ساخت این مدرسه مربوط به­دوره تیموری بوده است و به­احتمال زیاد توسط یکی از شاهزادگان دوره­ تیموری احداث شده است. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۳۱۶) به­گفته سلطان­زاده برخی کارشناسان به­ دلیل وجود آرامگاه میرزا­ ابوالقاسم بابر بن­ بایسنقربن ­شاهرخ­ گورکانی، در زیر گنبد شمالی این مدرسه ساختمان آن را به­شاهرخ تیموری نسبت داده­اند. (­سلطان­زاده، ۱۳۶۴: ۲۰۵) ملا ­هاشم­ خراسانی ضمن اشاره به­این نکته که در این مدرسه کتیبه­ای احداثی به­خط ثلث وجود دارد، ساخت آن را به­دوره شاه سلیمان صفوی نسبت داده است. (­خراسانی، ۱۳۴۸: ۶۷۰) در صورتی که مورخینی چون اعتمادالسلطنه ضمن اشاره به­این نکته که مدرسه مربوط به­دوره تیموری می­باشد، از مرمت آن در دوره صفوی به­سال ۱۰۹۱ و به­همّت میرزا­ محمد­خان وزیر خراسان و سال ۱۲۰۳ توسط حاج­ میرزا­ عبدالجواد ومرمت سوم آن به­سال ۱۲۷۱ خبر داده­اند. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۵۴۲، ۳۱۶)
۱ – ۹ – ۴ – ۳ رواق­ها
از جمله رواق­های احداث شده در دوره تیموری در این مجموعه زیارتی رواق دارالسیّاده می­باشد. درباره تاریخ احداث این بنا اختلاف نظر وجود دارد. به­ طوری­که عنوان شده است تاریخ احداث دارالسیّاده به­قبل از حکومت غازان­ خان باز می­گردد و تاریخ بنا و نام بانی آن در کتیبه­ای بر روی سنگ در دارالسیّاده حک شده است که از آثار سلطان­ محمد ­­بن­ مسعود ­سلجوقی می­باشد. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۴۳ – ۴۴۲) در جای دیگر عنوان شده است که این بنا از زمان پادشاهی غازان ­خان به­بعد شکل گرفته و به­سال ۸۲۱ بنا شده است. (­برهان­آزاد، ۱۳۴۷: ۱۳۵) همچنین عنوان شده که این بنا مربوط به­دوره تیموری و از آثار گوهرشاد­آغا می­باشد. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۹۶؛ ­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۷۸) و به­این نکته اشاره شده است که کاشی­کاری این بنا به­دستور گوهرشادآغا انجام پذیرفته است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۴۳ – ۴۴۲) ­درباره وجه تسمیه این بنا آورده شده است که دارالسیّاده ترکیبی است اضافی به­معنی خانه­ی­ سیّادت یا جایگاه سادات و فرزندان رسول اکرم (ص) می­باشد. ­(­برهان­آزاد، ۱۳۴۷: ۱۲۴)
از بناهای دیگری که مربوط به­دوره تیموری می­ شود رواق دارالحفاظ می­باشد، این بنا که به­شکل مربع مستطیل می­باشد، ­(اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۹۱) به­دستور گوهرشادآغا احداث گشته است. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۹۱؛ مؤتمن، ۱۳۴۸: ۷۴)­
از دیگر رواق­هایی که ساخت آن به­دوره تیموری می­رسد رواق دارالسلام می­باشد. این رواق همزمان با ساخت رواق­های دارالحفاظ و درالسیّاده توسط گوهرشاد­آغا ساخته شده است. (­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۱۱۴) و نام قدیم آن تحویل­خانه بوده است. (ولیان، ۲۵۳۶: ۹۶) این رواق در طول تاریخ نام­های متعددی را به­خود گرفته است، از جمله: دارالسّلام، تحویل­خانه و گنبد اپک ­میرزا. (­سیّدی و دیگران، ۱۳۸۶: ۵۱)
۱ – ۹ – ۴ – ۴ مسجد گوهرشاد
یکی دیگر از آثار به­جای مانده از دوره تیموری در مجموعه امام رضا (ع)­، بنای مسجد گوهرشاد می­باشد. این بنا که بانی آن گوهرشاد­آغا همسر شاهرخ تیموری بوده است (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۳۸) یکی از نمونه­های بی­نظیر معماری دوره تیموری محسوب می­گردد. معماری آن توسط قوام ­الدین­ شیرازی صورت گرفته است. (­صمدی، ۱۳۳۳: ۵۱۰؛ ­امام، ۱۳۴۸: ۴۵۴) در­کتیبه­ای­که در سمت چپ پایه ایوان مقصوره وجود دارد نام این هنرمند آمده است. (­صمدی، ۱۳۳۳: ۵۱۰) این­کتیبه به­خط بایسنقر می­باشد.
(­امام، ۱۳۴۸: ۴۵۸) ساختمان این بنا چنانچه در­کتیبه آن ذکر شده است به­سال ۸۲۱ ق به­اتمام رسیده است. (­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۱۶۲؛ ­امام، ۱۳۴۸: ۴۶۰؛ ­داوری، ۱۳۵۷: ۹۷) این تاریخ در دو جا از این مسجد بر کتیبه نگاشته شده است. یکی در ایوان مقصوره و دیگری بر ایوان شمالی مسجد سمت دارالسیّاده نصب می­باشد که به­­احتمال زیاد تاریخ اتمام این بنا می­باشد. (­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۱۶۲) در حاشیه­ بیرونی ایوان مقصوره کتیبه ثلث به­تاریخ ۸۲۱­ق و به­خط­ بایسنقر میرزا فرزند گوهرشاد وجود دارد و یکی از بزرگ­ترین آثار هنری باقی مانده از دوره تیموری محسوب می­گردد. (­عطاردی، ۱۳۷۱، ج۲: ۷۲۰) مهم­ترین و با ­ارزش­ترین کتیبه­های قدیمی مسجد گوهرشاد که شامل چهار مورد کتیبه در ایوان ­مقصوره می­باشد، به­خط ثلث و توسط بایسنقر­میرزا نگاشته شده است. (­­سیّدی و دیگران، ۱۳۸۶: ۵۲)
۱ – ۹ – ۵ مجموعه امام رضا (ع) در دوره صفویه
در دوره صفوی با توجه به­رسمّیّت یافتن تشیّع در ایران توسط پادشاهان و توجه شیعیان به­مراکز مقدّس از جمله توجه به­حرم مطهر امام رضا (ع) شاهد تحولات زیادی در این مکان مقدّس اتفاق می­افتد. گفته شده شاه طهماسب یکی از شیعیان بسیار متعصّبی بوده است که بارها به­مشهد آمده و این شهر را مورد مرمت قرار داده است،­ پس از او نیز سایر سلاطین صفوی نیز همین توجه را به­مشهد داشته اند. می­توان به­شاه­ عباس ­اول، ثانی و شاه ­سلطان ­حسین اشاره کرد که برای عمران و آبادانی و زینت ­بخشیدن به­ابنیه این شهر تلاش زیادی داشته اند. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۶) در اوایل دوره صفویه چون پادشاهان صفوی هنوز بر سراسر ایران تسلط کامل نیافته بودند، ازبک­ها حملات زیادی را به­ایران انجام دادند. از جمله می­توان به­هجوم محمد­خان، عبیدالله­خان، محمد­سلطان و به­خصوص عبدالمؤمن­خان ­ازبک اشاره کرد. (­شریعتی، ۱۳۶۳: ۲۲) گفته شده در سال ۹۹۶ق عبدالمؤمن­خان به­مشهد هجوم آورده است. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۶) این حادثه در زمان سلطنت شاه عباس رخ داده است. (­شریعتی، ۱۳۶۳: ۲۲) در این حادثه اشیای نفیس حرم به­یغما برده شده است. (­شریعتی، ۱۳۶۳: ۲۲؛ ­عطاردی، ۱۳۷۱، ج۲: ۲۷۱؛ ­زنگنه، ۱۳۷۶: ۱۷۰) همچنین خشت­های زرین گنبد و گلدسته غارت شده است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۲۱) پس از حمله ازبک­ها، شاه عباس پیاده به­مشهد آمده است. (­موسوی­مغانی، ۱۳۴۱: ۵۴؛ ­عطاردی، ۱۳۷۱، ج۱: ۲۷۱) و دستور تعمیر و مرمت خرابی­ها را در حرم داده است.­ (­موسوی­مغانی، ۱۳۴۱: ۵۴) و به­دستور وی تعمیر و طلاکاری گنبد انجام شده است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۲۱) پس از این دوره قسمت­ های مختلف حرم ساخته و مرمت گردید. از جمله ساخت گنبد الله­ وردی­خان و حاتم­­خانی را می­توان اشاره داشت. گفته شده پس از این اتفاقات شاه عباس دستور داد، به­زایرین امام رضا (ع) لقب ( مشهدی ) منسوب شود، به­ طوری­که این لقب از آن زمان رواج یافته است. (­زنگنه، ۱۳۷۶: ۱۷۱) در دوره صفویه، بناهای زیادی در حرم شکل می­گیرد­ که می­توان به­توسعه صحن عتیق، گنبد ­الله­ وردی­­خان، رواق آرامگاه شیخ­ بهایی، گنبد حاتم­­خانی، مدرسه میرزا­ جعفر، رواق توحیدخانه، مرمت و طلا کاری مناره و گنبد­ مطهر، ساختن ایوان­ها، سردرها و غرفه­ها اشاره داشت. در ادامه مطالب روند اجمالی از احداث این اماکن عنوان شده است.
۱ – ۹ – ۵ – ۱ صحن عتیق
بخشی از صحن عتیق در دوره صفوی احداث گردیده است.­ گفته شده دیواره شمالی و اضلاع شرقی و غربی صحن کهنه در این دوره بنا شده است. (­شریعتی، ۱۳۶۳: ۲۳) ایوان عباسی در زمان شاه عباس احداث گردید. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۲۹) در زمان شاه عباس دوم صحن عتیق کاشی­کاری شده و در زمان شاه سلیمان صفوی، گنبد­ مطهر را ترمیم نموده و در این دوره چند مدرسه به­این مکان اضافه شده است. (­ولیان، ۱۳۵۶: ۳۳) ایوان شمالی صحن عتیق به­سال ۱۰۲۱ ق، بنا گردیده است. (­موسوی­مغانی، ۱۳۴۱: ۵۴) این ایوان که مقابل ایوان طلای صحن عتیق قرار دارد، دارای کاشی­کاری بسیار نفیسی می­باشد و به­ایوان عباسی شهرت دارد. کتیبه­هایی از محمد­ رضا­ امامی ­اصفهانی در این ایوان نقش بسته است. مانند کتیبه­ی­ دور ایوان که در آن نام شاه عباس­ثانی به­عنوان بانی آن ذکر شده است و تاریخ آن ۱۰۵۹­ق­ و به­رقم محمد ­رضا ­امامی­ می­باشد.(­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۲۹، ۱۳۰) همچنین مرمت­هایی در ایوان جنوبی این صحن ازدوره صفوی وجود دارد. عنوان شده که تعمیرات اولیه ایوان جنوبی صحن عتیق مربوط به­زمان شاه عباس­کبیر بوده است و نمای خارجی آن را کاشی­کاری و نمای داخل ایوان را در این دوره با خشت­های طلا مزیّن کرده ­اند. (­امام،­ ۱۳۴۸: ۴۷۶) همچنین کتیبه­هایی به­خط محمد­ رضا ­امامی ­اصفهانی در قسمت­ هایی از ایوان جنوبی صحن عتیق دیده می­ شود. (­اعتضادپور، ۱۳۴۴: ۲۲۴؛ ­امام، ۱۳۴۸: ۴۷۷) و گفته شده که مناره پشت ایوان طلا ­به­دستور شاه طهماسب احداث و طلاکاری شده است. این طلاها در زمان ازبکان غارت شده، اما دوباره در دوره شاه عباس­کبیر طلاکاری مجدد در آن صورت گرفته است. (کاویانیان، ۱۳۴۵: ۲۲۶) عنوان شده که ایوان شرقی این صحن نیز در دوره صفوی بنا شده است. بر کتیبه­ای که از دوره قاجار بر پیشانی سر در این ایوان به­طرف بست پایین خیابان نصب گردیده، درباره روند ایوان به­دستور شاه عباس مطالبی آمده است. (­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۱۲۸)­ ­یکی از­آثار بسیار نفیس این ایوان، سنگ مرمر یکپارچه­ای است که به­عرض دهنه­ی در ورودی و به­شکل هلال می­باشد و در سال ۱۰۴۴ زمان حکومت شاه صفی بر بالای چهارچوب ایوان نصب گردیده است. (­شریعتی، ۱۳۶۳: ۲۳) همچنین درباره ایوان غربی صحن عتیق گفته شده که بانی این ایوان، شاه­عباس بوده است. (­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۱۲۶؛ امام، ۱۳۴۸: ۴۸۰) کتیبه­هایی به­خط محمد­ رضا امامی و علیرضا عباسی در این ایوان نقش بسته­ است. (­اعتضاد­پور، ۱۳۴۴:­ ۷۰؛ ­امام، ۱۳۴۸: ۴۸۱) یکی از این کتیبه­ها که به­گفته عزیز الله عطاردی از زیباترین خطوط در آستان قدس محسوب می­ شود، کتیبه­ای به­خط ثلث و رقم علیرضا عباسی است و شامل حدیثی از صحیح ­بخاری می­باشد. ­(­عطاردی، ۱۳۷۱، ج۱: ۲۱۰)
۱ – ۹ – ۵– ۲ گنبد مطهر
گفته شده در دوره شاه طهماسب، شهر مشهد توسعه پیدا کرده و گنبد مطهر با آجرهای طلا مزیّن شده
است. ­مناره­ای­ زیبا برای­گنبد ساخته شده و دور مرقد مطهر ضریح طلا نصب­گردیده است. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۲۳) با توجه به­کتیبه­ای که از علیرضا عباسی موجود است، گنبد ­مطهر در سال ۱۰۱۰­ق آغاز به­تذهیب و ترمیم شده و تا سال ۱۰۱۶ق ادامه داشته است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۲۲؛ کاویانیان، ۱۳۵۴: ۵۷) این­کتیبه در صفحه­ی مینای ­طلا می­باشد و موضوع آن درباره سفر پیاده شاه­ عباس از اصفهان به­مشهد و دستور ساخت گنبد است. (کاویانیان، ۱۳۵۴: ۵۷) کتیبه­ای به­سال ۱۰۸۶ ق، وجود دارد که نشان می­دهد براثر زلزله شدیدی که رخ داده، شکافی در گنبد ایجاد شده و در زمان شاه سلیمان دستور تعمیر آن داده شده است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۲۳؛ کاویانیان، ۱۳۵۴: ۵۷)
۱ – ۹ – ۵ – ۳ رواق­ها
رواق گنبد الله وردی­خان، مربوط به­الله­ وردی­­خان از امرای دوره صفویه است. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۰۵) یکی از اقدامات وی ساخت این گنبد در حرم مطهر بوده است. (کاویانیان، ۱۳۵۴: ۱۵۳؛ امام، ۱۳۴۸: ۴۴۸) در کتیبه آن نام بانی و تاریخ ساخت ۱۰۲۱ق آمده است.(­کاویانیان، ۱۳۵۴: ۱۵۱؛ ­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۱۰۱) نام معمار آن، امیربن­ محمود نظرانی در کتیبه­ی نصب شده در این بنا وجود دارد. (کاویانیان، ۱۳۵۴: ۱۵۳؛ مولوی، ۱۳۸۸: ۳۹)
از دیگر رواق­های احداث شده در این مجموعه، رواق گنبد حاتم­خانی می­باشد. گفته شده این رواق در سال ۱۰۱۰ ق بنا شده است. (­موسوی­مغانی، ۱۳۴۱: ۵۱؛ ­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۹۵ ) و ساخت آن به­دستور حاتم ­بیک­ اردوبادی امین­الدوله دربار شاه عباس صفوی بوده است­. (­بسطامی، ۱۳۹۰: ۴۴) این بنا دارای سنگ گنبدی به­شکل مقرنس است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۴۹)
رواق توحید­خانه نیز از دیگر رواق­های ساخته شده در این دوره می­باشد. این رواق در زمان سلاطین صفوی و به­اهتمام ملا ­محسن ­فیض­کاشانی ایجاد شده است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۵۰؛ ­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۵۹)­ بعضی معتقدند­که مرحوم فیض­کاشانی در­آنجا تدریس می­کرده به­همین دلیل به این نام شهرت یافته است. (­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۵۹) توحید­خانه به­رواق پشت­سر­حضرت متصل بوده و در شمال این رواق واقع می­باشد.(­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۰۴) کف این رواق با سنگ مرمر خلج فرش شده است و ازاره­ی آن دارای سنگ­های منبت­کاری شده است. (­عطاردی، ۱۳۷۱، ج۱: ۲۰۲)
رواق آرامگاه شیخ بهایی نیز در این دوره ایجاد شده است. گفته شده این بنا در ضلع جنوب و مغرب صحن نو می­باشد. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۱۵۷) در اصل، مقبره شیخ ­بهایی بوده است که امروزه به­عنوان رواق از آن استفاده می­ شود. (­عطاردی، ۱۳۸۱، ج۱: ۱۰۹) سنگ مقبره به­ارتفاع ۸۰ س.م بوده و دارای کتیبه­ای به­سال۹۵۳ ق می­باشد که نشان­دهنده مدفون شدن شیخ بهایی در این مکان است. (­مشهدی ­محمدی، ۱۳۸۳: ۱۶۶)
ایوان غربی دارالضیافه نیز در دوره صفویه ساخته شده است که راه به­گنبد ­الله­ وردی­خان دارد. گفته شده بانی آن الله­ وردی­­خان بوده است.­ (­مؤتمن،­۱۳۴۰الف: ۳۹) در سه طرف ایوان به­خط ثلث و بر کاشی­معرق کتیبه­هایی وجود دارد که در آن نام بانی ایوان، الله­ وردی­خان و نام هنرمند امیر بن ­محمود نظرانی و تاریخ نصب آن آمده است. (­مؤتمن، ۱۳۴۸: ۱۰۵) در­اندرون ایوان نیزکتیبه­ای به­خط ثلث و بر­کاشی معرق موجود است که شامل سخنی از پیامبر اکرم­(ص) می­باشد و نام کاتب آن امیر بن­ محمود نظرانی به­سال ۱۰۲۲ق، بر­آن نقش بسته است. (­امام، ۱۳۴۸: ۴۸۷) در دوره صفوی، علاوه بر مکان­هایی­که احداث آنها ذکر شد، ابنیه دیگری نیز مانند مسجد گوهرشاد، مدرسه دودر، مدرسه پریزاد و مسجد بالاسر نیز مورد مرمت قرار گرفته و کتیبه­هایی از این دوره در آنها ایجاد گردیده است.
۱ – ۹ – ۵ – ۴ مدارس احداثی در مجموعه امام رضا (ع)
از جمله مدارس احداثی در دوره صفویه مدرسه میرزا جعفر می­باشد. درباره تاریخ احداث این مدرسه عنوان شده است که به­سال ۱۰۵۹ق، احداث گردیده و بانی آن میرزا­جعفر است. (­خراسانی، ۱۳۴۷: ۶۶۸؛ فاضل، ۱۳۵۰­: ۱۷۷۵) درب این مدرسه در صحن عتیق بوده و دارای کاشی­های معرق می­باشد­. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۲۴۷) مقبره شیخ حر­عاملی که به­سال ۱۱۰۴­ق، مدفون شده است در این مدرسه قرار دارد. (کاویانیان، ۱۳۵۴: ۲۴۳)
مدرسه سعدالدین نیز در دوره صفویه ساخته شده است. این مدرسه به­علت قرار­گیری آن در قسمت پایین پای روضه مقدسه، به­مدرسه پایین­پا نیز شهرت دارد. (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۲۷) این مکان در پشت مقبره­ی شیخ بهایی قرار دارد و تاریخ بنای آن ۱۰۸۶­ق می­باشد. (­خراسانی، ۱۳۴۷: ۸۵۳­) بانی آن سعدالدین ­محمد وزیر خراسان بوده است. (­مدرس­رضوی و دیگران، ۱۳۸۶: ۹۳) کتیبه­ای در ایوان پشت قبله به­خط ثلث، به­تاریخ ۱۲۸۹ و به­رقم محمد ­رضا امامی بر روی کاشی نگاشته شده است و در انتهای آن نام رجب­علی خادم ­مشهدی نیز ذکر شده است، اشعاری نیز به­خط نستعلیق و رقم محمد­ رضا امامی به­سال ۱۰۸۷ در این مدرسه وجود دارد.­ (­اعتمادالسلطنه، بی­تا: ۲۵۹)


فرم در حال بارگذاری ...

« ارزیابی اقتصادی استفاده از انرژی بادی برای تأمین روشنائی راه های کشور- فایل ...دانلود مقالات و پایان نامه ها با موضوع تقیّه و جایگاه آن در فقه سیاسی- فایل ۱۷ »