نگاهی به پژوهشهای انجامشده درباره : مقایسه روش های انعقاد، فیلتراسیون غشایی و جاذب ها در تصفیه ...
۴
Ca
۰.۱۵
۰.۰۹
۵
Mg
۰.۴۵
۰.۳۸
۶
K
۰.۲۴
۰.۲۲
۷
Na
۰.۴۷
۰.۴۱
۸
Mn
۰.۰۳
۰.۰۴
در جذب فاز مایع فاکتورهای زیادی بر روی فرایند اثر میگذارند مانند دما، نزدیکی جاذب به حلال، pH محلول، غلظت جاذب و غیره. در جذب اکسیتتراسایکلین مهمترین فاکتور در فرایند جذب pH محلول میباشد که میتواند ملکول آنتیبیوتیک را تغییر دهد.
شکل۴-۸-a,b,cوd بنتونیت –e,fو g کربن فعال]۴۶[
۴-۳-۲ تصفیه آلایندهها به روش انعقاد
انعقاد و فلوکولاسیون فرآیندهای فیزیوشیمیایی هستند که میتوانند در مراحل مختلف تصفیه اعمال شوند.
۱-پیشتصفیه فاضلابهای صنعتی قبل از ورود به سیستم فاضلاب شهری
۲-تصفیه مقدماتی فاضلاب شهری
۳-تصفیه ثالثیه فاضلاب شهری
۴-تصفیهخانه آب شرب که معمولاً ترکیبی از انعقاد با فیلتراسیون شنی، جذب توسط کربن فعال و ضدعفونی توسط ازن یا کلر میباشد.]۴۷[
اطلاعات کمی تاکنون در ارتباط با رفتار ریزآلایندههای زنوبیوتیک درحالرشد موجود در فاضلاب، مانند مواد دارویی، هورمونها و غیره طی فرایند انعقاد موجود میباشد.
چندین مطالعه طی سالهای اخیر در ارتباط با حضور تولیدات دارویی و مراقبت شخصی[۹](PPCPs) طی مراحل انعقاد– لخته سازی در تصفیهخانههای آب شرب همانند تصفیه مقدماتی فاضلاب شهری به چاپ رسیده است.]۴۸[ با درنظرگرفتن پیشتصفیه فاضلاب صنعتی که ممکن است حاوی منابع مهم مواد دارویی در فاضلابها باشد، همانند صنایع کارخانههای تولید دارو و بیمارستانها، اطلاعات هنوز بسیار کم و ندرتاً روی پارامترهای متداول مانند COD، TSS و پاتوژن ها تمرکز شده است.]۴۹[
بیمارستانها مصرفکنندههای شدید آب میباشند، بنابراین فاضلاب بسیار بیشتری نسبت به مصارف خانگی تولید میکنند.(۴۰۰-۱۱۲۰۰Lbed-1d-) (یا ۱۱۰۰L capita-1 d-).]50[
بعلاوه، مجاری بیمارستانی شامل منابع تولید بسیار پیچیده همراه با میکروارگانیزمها، فلزات سنگین، مواد دارویی، مواد شیمیایی سمی، و اجزای رادیواکتیوی میباشد.
تخلیه مستقیم این فاضلاب درون سیستم فاضلاب شهری بدون تصفیه مقدماتی، ریسک بالایی برای محیطزیست خواهد داشت، چراکه تصفیهخانههای متداول فاضلاب (STPs)[10] برای این هدف خاص طراحی نشدهاند.
طبق اطلاعات جمع آوریشده بین سالهای ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۲ در ۱۵ کشور اروپایی، مصرف آنتیبیوتیک بیمارستانها در محدوده از ۶.۴% تا ۱۷.۸% میباشد.]۵۱[
هدف از مطالعه در این بخش، مطالعه درخور بودن فرایند انعقاد و لخته سازی برای پیشتصفیه فاضلاب بیمارستانی، خصوصاً با تأکید بر حذف اکسیتتراسایکلین میباشد.
شکل۴-۹- شماتیکی از فرایند انعقاد و لخته سازی]۵۲[
۴-۳-۲-۱ انعقاد آب
وجود ناخالصیهای معلق و کلوئیدی در آب که باعث ایجاد رنگ و بو و طعم نامطبوع آب میشوند، لزوم تصفیه آب را مطرح میکند. این ناخالصیها به کمک صافکردن، قابلرفع نیستند، لذا از روش انعقاد و لختهسازی برای حذف آنها استفاده میشود. افزودن یک ماده منعقدکننده به آب باعث خنثیشدن بار ذرات کلوئیدیشده، این ذرات با نزدیک شدن به هم ذرات درشتدانه و وزینتری را ایجاد میکنند. برای کامل کردن این عمل و ایجاد لختههای بزرگتر از مواد دیگری به نام کمکمنعقدکننده استفاده میشود. لختههای بهدستآمده که ذرات معلق و کلوئیدی را به همراه دارند، به حد کافی درشت هستند و بهراحتی تهنشین و صاف میشوند.
۴-۳-۲-۲ مکانیسم انعقاد
معمولاً برای حذف مواد کلوئیدی آبوفاضلاب، از ترکیبات فلزاتی مانند آلومینیوم، آهن یا برخی از ترکیبات الکترولیت استفاده میشود. املاح فلزات که به عنوان منعقدکننده وارد آب میشود، در اثر هیدرولیز به صورت یونی یا هیدروکسید یا هیدروکسیدهای باردار، در میآید. به وجود آمدن این مولکول باردار بزرگ با خنثی نمودن ذرات کلوئیدی و کاهش پتانسیل زتا (اختلافپتانسیل بین فاز پخششده و محیط اطراف آن) که عامل اصلی دافعه بین ذرات کلوئیدی میباشد، امکان لازم برای عمل نمودن نیروی واندروالسی به وجود میآورند که موجب چسبیدن ذرات به یکدیگر میشود.
بنابراین، عامل اصلی حذف بار کلوئیدها، یونهای فلزی نیستند، بلکه محصولات حاصل از هیدرولیز آنها میباشد. با توجه به آزمایشهای مختلف، یونهای فلزات سهظرفیتی در عمل انعقاد، مؤثرتر از سایر یونها میباشند. عمل انعقاد توسط عمل لختهسازی تکمیلشده، ذرات بزرگتر شروع به تهنشینی میکنند. در مرحله تهنشینی، عامل زمان بسیار مهم میباشد و با قطر ذرات رابطه مستقیم دارد.
۴-۳-۲-۳ انواع منعقد کنندهها
۱) منعقد کنندههای آلومینیومدار
▪ سولفات آلومینیوم،nH2O ۳Al2(SO4)
فرم در حال بارگذاری ...