با توجه به آنچه که گفته شد و به منظور پرهیز از موازی کاری، نابرابری محلات از حیث دسترسی به امکانات و تهیه و اجرای طرحهای توسعه مورد نیاز و سازگار با ساختار اجتماع- فرهنگی محله، با همکاری معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه یک و در راستای دستیابی به وضع مطلوب در شاخصهای توسعه اجتماعی و فرهنگی و افزایش سرانههای فرهنگی، ورزشی و تفریحی در محلههای تحت پوشش خود به نیازسنجی روی آورده تا با بهرهگیری از نتایج و یافتههای حاصل از آن طرحهای توسعه اجتماعی- فرهنگی را در محلههای قلمرو فعالیت خود تهیه و اجرا نماید.
۱-۲-سوالات و فرضیات تحقیق
آیا امکانات و سرانه های شهری در محدوده مورد مطالعه با استاندارهای رایج همخوانی دارد؟
به نظر میرسد امکانات و سرانه های شهری در محدوده مورد مطالعه با استاندارهای رایج همخوانی نداشته و نیازمند تقویت و افزایش سرانه ای موجود با سرانه های استاندارد میباشد.
آیا با مشارکت دادن مردم در مدیریت محلات می توان در بهبود اداره محله موثر باشد؟
به نظر میرسد مشارکت دادن مردم در مدیریت محلات می تواند در بهبود اداره محله موثر بوده و مردم نیز خود را به نوعی متولی انجام این امور دانسته و بصورت آگاهانه در روند تصمیم گیریهای شهری موثر خواهند بود.
۱-۳- ضرورت و اهمیت بررسی
توسعه اجتماعی- فرهنگی در سطح محله مستلزم شناخت وضع موجود شاخصهای توسعه و بهرهگیری از قابلیتهای بالقوه و پتانسیلهای بالفعل به منظور دستیابی به وضع مطلوب و بهبود بخشیدن به شاخصهای توسعه اجتماعی- فرهنگی بوده و این هدف هنگامی تحقق مییابد که نیازهای اجتماعی- فرهنگی واقعی محله از طریق مراجع تشخیص نیازهای محله (شورایاران و ساکنین محله) تعیین و به معاونت اجتماعی، فرهنگی شهرداری ارائه شده و بر اساس یافتهها و دستاوردهای حاصله از نیازسنجی، طرحهای توسعه اجتماعی- فرهنگی محله تهیه و به مرحله اجرا درآیند.
۱-۴- اهداف بررسی
هدف کلی از انجام این بررسی نیازسنجی و تعیین نیازهای فرهنگی، ورزشی و تفریحی محلههای تحت پوشش منطقه یک شهرداری تهران (نیاوران و حصاربوعلی)میباشد. برای این منظور هدفهای زیر مورد توجه است:
۱-۴-۱- شناخت امکانات فرهنگی، ورزشی و تفریحی موجود در محلههای نیاوران و حصاربوعلی
۱-۴-۲- شناخت سیمای جمعیت شناختی ساکنین مورد مصاحبه در محلههای نیاوران و حصاربوعلی
۱-۴-۳- نظرسنجی از ساکنین محلههای نیاوران و حصاربوعلی در خصوص نیازهای محله
۱-۴-۴- نظرسنجی از شورایاران محلههای نیاوران و حصاربوعلی در خصوص نیازهای محله
۱ -۴-۵- اولویت بندی نیازهای فرهنگی، ورزشی و تفریحی تعیین شده به وسیله شورایاران و ساکنین محلههای نیاوران و حصاربوعلی
۱-۵- روش شناسی بررسی
۱-۵-۱- نوع روش بررسی
در این مطالعه با توجه به ماهیت موضوع از روشهای بررسی اسنادی۱ و میدانی۲ استفاده شده است. در مباحث نظری روش بررسی اسنادی و در مباحث تجربی روش بررسی پیمایشی مورد استفاده قرار گرفته است.
۱-۵-۲- روش یا تکنیک
واژه AHP مخفف عبارت Analytical Hierarchy process به معنی فرایند تحلیل سلسله مراتبی است. برای شروع ابتدا باید یک مساله را مطرح کرد.
۱ Documentary Method
۲ Survey
روش های انتخاب معیارهای تصمیمگیری
حال دو سوال مطرح است: اول اینکه ممکن است برخی افراد از لحاظ یک معیار بر دیگری ارجحیت داشته باشند و دوم اینکه برخی معیارها ممکن است با همدیگر متناقض باشند. انتخاب معیارها یا criterions بخش اول تجزیه و تحلیل AHP است. سپس براساس معیارهای شناسائی شده سوالات ارزیابی میشوند. به این ترتیب الگوی انتخاب به صورت سلسلهمراتب زیر ترسیم میشود:
طراحی پرسشنامه خبره
پرسشنامه مورد استفاده برای تحلیلهای سلسهمراتبی و تصمیمگیری چندمعیاره به پرسشنامه خبره موسوم است. پرسشنامه خبره اصلاً چیز پیچیدهای نیست بلکه بسیار ساده نیز هست. برای تهیه پرسشنامه خبره از مقایسه زوجی گزینهها استفاده میشود. برای هر سطح از سلسله مراتب یک پرسشنامه خبره تهیه میشود.
تعیین وزن معیارها
.سطح اول سلسلهمراتب را معیارهای اصلی تشکیل میدهد. پرسشنامه خبره نخست بامقایسه معیارهای اصلی براساس هدف به تعیین اولویت هر یک از معیارها اصلی میپردازد. بنابراین باید معیارها را براساس هدف با هم مقایسه میکنیم.
۱-۵-۳- جامعه آماری
جمعیت یا جامعه آماری((مجموعه ای از واحدهاست که در چیز (صفت) یا چیزهایی (صفاتی) مشترک باشند)).تعریف و تعیین حدود جامعه آماری در پژوهش پیمایشی یکی از کارهای اساسی است.
جامعه آماری این بررسی از دو گروه تشکیل شده است:
الف- کلیه ساکنین پانزده سال به بالای ساکن محلههای نیاوران و حصاربوعلی تحت پوشش منطقه یک شهرداری تهران
ب- کلیه شورایاران عضو شورایاریهای محلههای نیاوران و حصاربوعلی تحت پوشش منطقه یک شهرداری تهران
۱-۵-۴- روش نمونهگیری و تعیین حجم نمونه
در هر یک از محلههای نیاوران و حصاربوعلی منطقه یک شهرداری تهران یکی از اعضای شورایاریها که نسبت به محله حیطه فعالیت خود از اطلاعات کافی برخوردار باشد به عنوان نمونه در پروژه نیازسنجی شرکت نمودهاند (جدول شماره ۱).
جدول شماره ۱- تعداد نمونه به تفکیک محله
ردیف | نام محله | تعداد نمونه |
۱ | نیاوران | ۱۸ |
۲ | حصار بوعلی | ۲۳ |
فرم در حال بارگذاری ...