۵-۵-۱- پیشنهادهای کاربردی حاصل از نتایج پژوهش ۹۵
۵-۵-۲-پیشنهادهایی به پژوهشگران برای پژوهش آتی ۹۶
منابع و مأخذ ۹۷
منابع فارسی ۹۷
منابع لاتین ۹۸
ضمائم ۱۰۲
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول ۳-۱- نام شرکت های مورد استفاده در پژوهش…………………………………………………………………… ۶۶
جدول ۴-۱- اسامی شرکت های بررسی شده به تفکیک صنعت………………………………………………………. ۷۲
جدول ۴-۲- شرکت البرز دارو اطلاعات مورد نیاز استخراج شده از صورت های مالی- ترازنامه، سود و زیان……………………………………………………………………………………………………………………………………… ۷۴
شکل ۴-۳- اطلاعات مالی بدست آمده از روابط، شرکت البرز دارو…………………………………………………..۷۴
جدول ۴-۴- برآورد معادله ۱ …………………………………………………………………………………………………….. ۷۵
جدول ۴-۵- برآورد معادله ۲…………………………………………………………………………………………………… ۷۶
جدول ۴-۶- برآورد معادله ۳ …………………………………………………………………………………………………… ۷۷
جدول ۴-۷- برآورد معادله ۴ …………………………………………………………………………………………………… ۷۸
جدول ۴-۹- برآورد معادله ۶ …………………………………………………………………………………………………… ۸۰
جدول ۱۰-۴ - برآورد معادله ۷ ……………………………………………………………………………………………….. ۸۱
جدول ۴-۱۱- برآورد معادله ۸ ………………………………………………………………………………………………… ۸۲
جدول ۴-۱۲برآورد معادله ۹ …………………………………………………………………………………………………… ۸۳
جدول ۴-۱۳ برآورد معادله ۱۰ ………………………………………………………………………………………………… ۸۴
جدول ۴-۱۴- برآورد معادله ۱۱………………………………………………………………………………………………. ۸۵
جدول ۴-۱۵- خطای آزمون در دوره های مختلف یادگیری در پرسپترون چهار لایه………………………… ۸۷
جدول ۴-۱۶- نسبت ورشکستگی شرکت های بازار بورس…………………………………………………………… ۸۸
جدول ۵-۱- نسبت شرکت های ورشکسته به کل شرکت ها………………………………………………………….. ۹۳
فهرست شکل ها و نمودارها
عنوان صفحه
شکل ۲-۱- مفهوم سازی سرمایه فکری……………………………………………………………………………………….. ۲۵
شکل ۲-۲- نمایش یک شبکه عصبی پرسپترون……………………………………………………………………………… ۴۵
شکل ۲-۳- مراحل پردازش نرون ها در یک شبکه عصبی………………………………………………………………. ۴۵
شکل ۲-۴- توابع تبدیل در یک شبکه عصبی………………………………………………………………………………… ۴۷
نمودار ۴-۱- نیز RMS و ماکزیمم خطای یادگیری و آزمون نشان داده شده است……………………………… ۸۷
چکیده
امروزه سرمایه های فکری مانند دانش،مهارت و روابط بیش از پیش به منبعی حیاتی برای رقابت میان سازمانها تبدیل شده است. در اقتصاد دانش محور امروز ، شرکت ها فقط محصول یا خدمت تولید نمی کنند بلکه برای باقی ماندن در اقتصاد جدید باید ارزش افزوده خلق نمایند. بنابراین با توجه به تاثیر بسزای سرمایه های فکری بر عملکرد بهتر و همچنین تاکید بر خلق ارزش افزوده به عنوان لازمه ی بقا درعصرحاضرو نیز ارتباط مستقیم بین ارزش افزوده و مفهوم پریشانی مالی بررسی رابطه بین سرمایه های فکری و متغیرهای مالی موثر اهمیت بسزایی برخوردارمی باشد. هدف این پژوهش در برجسته سازی نقش سرمایه فکری درجلوگیری از پریشانی مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران می باشد تا بدینوسیله بتوانند ازسرمایه فکری خود بیشترین بهره برداری را داشته باشند. در این پژوهش از مدل ضریب ارزش افزوده فکری پالیک برای اندازه گیری سرمایه فکری استفاده شده است . باتوجه به ماهیت پژوهش حاضرکه دوبعد( مقطع و زمان) را توامان در نظر دارد ، از الگوی پانل بهره گرفته شده است وسپس با بهره گرفتن از برآوردگر حداقل مربعات تعمیم یافته به بررسی ارتباط بین سازه های سرمایه فکری (کارایی سرمایه انسانی ، کارایی سرمایه ساختاری و کارایی سرمایه بکار گرفته شده) با متغیرهای پژوهش پرداخته شده است. برای بکارگیری مدل مفهومی پژوهش، جامعه آماری کلیه شرکت های می باشد که در بورس اوراق بهادار تهران فعالیت می کنند نمونه گیری بر اساس غربال صورت پذیرفت و ۵۵ شرکتی که حاض شرایط بودند انتخاب شد که اطلاعات در بازه زمانی ۱۳۹۰-۱۳۸۴ مورد بررسی قرار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان می دهد سرمایه فکری با بازده حقوق صاحبان سهام، بازده داراییها ، بهرهوری کارکنان، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری هرسهم و سود هرسهم رابطه دارد. درمجموع نتایج این مطالعه علاوه برتاکید بر اهمیت سرمایه فکری در پریشانی مالی صنایع و شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار، مبنای مناسبی برای تعیین چگونگی جهت گیری سیاست های این حوزه فراهم می آورد.
کلید واژه : سرمایه فکری ، بازده حقوق صاحبان سهم، ورشکستگی(تنگدستی مالی)، بازده دارایی ، بهره وری
فصل اول
کلیات پژوهش
۱-۱- مقدمه
امروزه دانش به عنوان مهمترین سرمایه، جایگزین سرمایههای مادی به ویژه در محیط رقابتی و فناوری شده است. لذا مفهوم سرمایه فکری کاربردی مهم و گسترده یافته است. مسئله اصلی این پژوهش بررسی نقش و اهمیت سرمایه فکری در ارزش واقعی شرکتها و کارکرد مالی آنهاست مسئلهای که اهمیت و جایگاه تعیینکنندهای در موفقیت یا شکست شرکتها دارد.این پژوهش به بررسی میزان تاثیر سرمایه فکری در عملکرد شرکتهای ورشکسته پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار پرداخته و با بهره برداری از شبکه عصبی به عنوان یک سیستم هوشمند امکان اداره حجم انبوه اطلاعات و استفاده موثر از آنها در بهبود تصمیم گیری را فراهم آورده است. به این منظور ابتدا پنج شاخص کلیدی عملکرد شرکتها و شاخص کارایی سرمایه فکری با استفاده از مدل “پالیک[۱]” در جامعه آماری شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸، اندازهگیری شده،و سپس از الگوی پانل بهره گرفته شده و با بهره گرفتن از برآوردگر حداقل مربعات تعمیم یافته به بررسی ارتباط بین سازه های سرمایه فکری (کارایی سرمایه انسانی ، کارایی سرمایه ساختاری و کارایی سرمایه بکار گرفته شده) با متغیرهای پژوهش پرداخته شده است.
۱-۲-بیان مسأله اساسی پژوهش
بسیاری از سیستمهای حسابداری فعلی از نقش و اهمیت فزاینده حق مالکیت معنوی و دانش در سازمانهای عصر نوین غافل بوده و از توان سنجش ارزش واقعی داراییها در محاسباتشان ناتوانند. به عبارت دیگر، صورتهای مالی در تشریح ارزش واقعی شرکتها از محدودیتهای بسیاری برخوردار هستند. در جوامع دانشمحور کنونی، بازده سرمایه فکری بکار گرفته شده بسیار بیشتر از بازده سرمایههای مالی به کار گرفته شده، اهمیت یافته است (بونیتس [۲]۱۹۹۹) . این به آن معناست که در آینده در مقایسه با سرمایههای فکری، نقش و اهمیت سرمایههای مالی در تعیین قابلیت سودآوری پایدار، کاهش چشمگیری خواهد یافت. این موضوع موجب ایجاد فاصله بین ارزش واقعی شرکتها و سازمانها با آنچه که در محاسبات حسابداری سنتی اعمال میگردد، شده است.
در این راستا و با توجه به تاریخچه موجود در زمینه سرمایه های فکری، می توان شیوه های اندازه گیری سرمایه فکری را در چهار مقوله اصلی زیر قرار داد:
۱- مستقیم (DIC)
۲- شیوه های کارت امتیازدهی (SCM)
۳- سرمایه گذاری بازار (MCM)
۴- نرخ بازگشت دارایی ها (ROA)
این شیوه ها با یکدیگر در اندازه گیری پولی و یا غیرپولی سرمایه های فکری و نیز مورد استفاده آنها در سطح کلان یا خرد سازمانی تفاوت دارند.
شیوه های مستقیم ارزش پولی دارایی های نامشهود را از طریق تعریف سازه های خرد هر یک از دارایی ها مشخص می کنند. زمانی که این اجزاء معرفی می گردند می توان ارزش آنها را به صورت انفرادی و یا به شکل گروهی همراه با اجزای دیگر محاسبه کرد.
فرم در حال بارگذاری ...