-
۰۴/۰± ۷۸/۳
۰۶/۰± ۶۱/۳
۰۶/۰± ۲۵/۳
۰۶/۰± ۰۵/۳
۰۶/۰± ۱۴/۳
۰۵/۰± ۳۱/۳
۰۰۰۱/۰>
__________________________ سطح معنی داری__________________________
اثر نمره وضعیت بدنی
۰۰۱/۰
۰۰۱/۰
۰۰۱/۰
۰۴/۰
۰۰۲/۰
۰۰۴/۰
اثر مکمل سلنیوم–ویتامینE
۷۴/۰
۴۷/۰
۱۹/۰
۶۳/۰
۵۲/۰
۸۸/۰
اثر متقابل
۲۷/۰
۴۵/۰
۷۲/۰
۶۹/۰
۱۸/۰
۸۱/۰
جدول ۴-۱- اثر نمره وضعیت بدنی گاوها در شروع آزمایش بر نمره وضعیت بدنی در هفته های مختلف پس از زایش با و بدون مصرف مکمل سلنیوم – ویتامینE
تیمار۱،(نمره وضعیت بدنی ۴ بعلاوه مکمل سلنیوم ـ ویتامینE )؛ تیمار۲، (نمره وضعیت بدنی ۴ بدون مکمل سلنیوم ـ ویتامینE )؛ تیمار۳، (نمره وضعیت بدنی ۵/۳ بعلاوه مکمل سلنیوم ـ ویتامینE )؛ تیمار۴، (نمره وضعیت بدنی ۵/۳ بدون مکمل سلنیوم ـ ویتامینE ).
a-b: حروف غیر مشابه در هر ستون نشان دهنده وجود تفاوت معنیدار (۰۵/۰ P<) بین میانگینها است.
با توجه به نمودار۴-۱ که تغییرات نمره وضعیت بدنی در گاوهای با نمره بدنی متفاوت در شروع دوره انتقال با مصرف و عدم مصرف مکمل آنتی اکسیدانی نشان میدهد،گاوهایی که با نمره وضعیت بدنی بالا وارد طرح شدند ( تیمارهای ۱و۲) نسبت به دو گروه دیگر (تیمارهای ۳ و۴) تغییرات نمره وضعیت بدنی بیشتری داشتند (حدود ۱واحد در برابر ۵/۰ واحد) و به نظر میرسد بالانس منفی انرژی شدیدتری نسبت به گاوهای با نمره وضعیت بدنی۵/۳ را پشت سر گذاشتند. که با نتایج مطالعات قبل [۴۳،۷۴،۸۱ و۱۱۳] مطابقت داشت. گزارش شده است که کاهش بیش از حد نمره بدنی از خشکی تا زایمان با تغییر نامطلوب نمره بدنی در اوایل شیردهی ارتباط دارد و متعاقبا افزایش ابتلا به بیماریهای متابولیک و تولیدمثلی و همچنین افزایش فاصله زایش تا اولین تلقیح میشود.گاوهای چاق به دلیل کاهش مصرف خوراک در انتهای آبستنی، نیاز بالای انرژی برای تولید آغوز و تامین نیازهای جنین ملزم به استفاده از ذخایر بدنی قبل از زایش هستند و بنابراین در مرحله قبل از زایش نیز در بالانس منفی انرژی قرار میگیرند. همچنین گاوهای چاقتر پس از زایش به علت اثر هورمون لپتین که از بافت چربی آزاد شده و بر اشتها تاثیر گذار است مصرف خوراک کمتری داشته و بالانس منفی شدیدتری را متحمل میشوند [۶۹ و۱۰۱]. همچنین در تیمارهایی که مکمل ویتامین E و سلنیوم مصرف کردند (تیمارهای ۱و۳)، شیب کاهش نمره وضعیت بدنی کمتری نسبت به گروهی بدون مصرف مکمل (تیمارهای ۲و۴) بود. گزارشها نشان میدهد گاوهایی که نمره وضعیت بدنی بیشتری در دوره انتقال و اوایل شیردهی از دست میدهند، در معرض استرس اکسیداتیو شدیدتری قرار میگیرند [۱۶و۴۳]. بنابراین از دست دادن کمتر نمره بدنی در گاوهایی که مکمل آنتی اکسیدانی دریافت کردند میتواند ناشی از تاثیر آنتی اکسیدانها بر جلوگیری از استرس اکسیداتیو و کاهش کمتر نمره وضعیت بدنی پس از زایش باشد. همچنین بوسترا و همکاران در سال ۲۰۰۹ بیان کرد مکمل سلنیوم – ویتامینE باعث کاهش اکسیداسیون چربی شده بنابراین از دست دادن چربی بدن در گاوهایی که مکمل سلنیوم- ویتامین E دریافت کنند کمتر است [۲۶]. همه تیمارها به فاصله هفته ۶ پس از زایش، شروع به جبران نمره بدنی از دست رفته کردند، که نشان دهنده پایان بالانس منفی انرژی و شروع بالانس مثبت انرژی است که مطابق با نتایج گالو و همکاران در سال ۱۹۹۶ و اسمیت و همکاران در سال ۱۹۹۷ [۵۷ و۱۲۰] است بیان کردند که مدت بالانس منفی انرژی در دامنه بین ۵ تا ۱۴ هفته متغیر است. به نظر میرسد که گاوهای مورد آزمایش در وضعیت تغذیه ای و انرژتیکی مناسبی قرار داشتهاند که توانستهاند نسبتا سریع از دوره بالانس منفی انرژی بگذرند. گاوهایی که نمره بدنی متوسط داشتند با مصرف مکمل ویتامین E و سلنیوم با سرعت بیشتری ذخایر بدنی خود را جبران کردند و میتوان از تاثیر مکمل سلنیوم- ویتامین E بر بازسازی سریع نمره بدنی در گاوهای بانمره وضعیت بدنی پایینتر(تیمار ۳) اشاره کرد.
فرم در حال بارگذاری ...