۳- مواد و روش ها
۳-۱- محل انجام پژوهش
فاکتورهای مورد آزمایش در این پژوهش در آزمایشگاه بخش باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و نیز در مرکز تحقیقات کشاورزی واقع در شهرستان زرقان فارس و همچنین در آزمایشگاه کنترل غذا وابسته به علوم پزشکی شیراز انجام گردید.
۳-۲- آماده کردن مغز گردو برای آزمایش
گردوهایی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت از باغی واقع در بوانات فارس از میوه های تازه تهیه گردید و پوست سبز میوه را جدا کرده و آن را با پوست سختشان خشک نموده سپس آن ها را مغز کرده و تیمارهای لازم روی آن ها صورت گرفت.
۳-۳- ساخت پوشش های خوراکی
در این پژوهش از دو پوشش خوراکی به نام های کربوکسی متیل سلولز(CMC) و پکتین که از گروه پلی ساکارید ها می باشند، استفاده شد. ابتدا برای تعیین غلظت بهینه، این پوشش ها آزمایش هایی به عمل آمد که در نتیجه معلوم گردید، CMC با غلظت بیش از ۲ درصد و پکتین با غلظت بیش از ۳ درصد، ژل غلیظی ایجاد می نماید که برای ساخت پوشش مناسب نبود لذا در این پژوهش از CMC دو درصد و پکتین سه درصد استفاده گردید.
برای ساخت و تهیه پوشش های خوراکی، CMC و پکتین را به مقدار لازم برای هر تیمار ۱۸ ساعت قبل در دمای ℃ ۲۵ در آب مقطر دو بار یونیزه خیسانده سپس به این محلول مواد افزودنی لازم را با توجه به تیمارهای مورد آزمایش افزوده شد. در این پژوهش دو آزمایش در نظر گرفته شد.
آزمایش اول با ۱۱ تیمار به منظور بررسی اثرات پوشش های خوراکی همراه با مواد آنتی اکسیدان بر روی مغز گردو انجام شد.
موادی که در این آزمایش به کار رفت علاوه بر CMC دو درصد و پکتین سه درصد، لسیتین ۲/۰ درصد و PG در سه غلظت ۳۰ ، ۴۵ و ۶۰ درصد نسبت به وزن خشک CMC و همچنین سوربیتول با غلظت های ۳۰ ، ۴۵ و ۶۰ درصد نسبت به وزن خشک CMC، BHT 1/0 درصد و ویتامینE 5/0 درصد بود. این مواد همگی محصولات شرکت SIGMA ALDRICH کشور آلمان بودند.
آزمایش دوم با ۱۰ تیمار برای بررسی اثرات پوشش های خوراکی همراه با آنتی اکسیدان های طبیعی (اسانس زنیان و اسانس آویشن) انجام شد.
موادی که در آزمایش دوم به کار رفت علاوه برCMC دو درصد و پکتین سه درصد، لسیتین ۲/۰ درصد و سوربیتول ۴۵ درصد نسبت به وزن خشک CMC، اسانس زنیان با سه غلظت ۲۵/۰ ، ۵/۰ و ۱ درصد و اسانس آویشن نیز با همان غلظت اسانس زنیان بود. گیاه زنیان از مزرعه ای واقع در منطقه کازرون جمع آوری گردید و گیاه آویشن مربوط به منطقه داراب بود. میزان مواد مصرفی برای هر یک از تیمارها به طور مجزا و جداگانه در آزمایش های مربوط خواهد آمد.
برای پوشش دادن مواد آماده شده بر روی مغز گردو سه روش معمول است: اسپری زدن، برس زدن و غوطه ورکردن (Peyron, 1991). که در این پژوهش از روش غوطه ور کردن استفاده شد.
۳-۴- استخراج و تهیه اسانس ها
به منظور تهیه اسانس مورد نیاز در این پژوهش عمل اسانس گیری از بذر زنیان و اندامهای هوایی آویشن، به طور جداگانه انجام شد. برای این کار از روش تقطیر با آب و به وسیله دستگاه کلونجر به مدت ۳ ساعت با توجه به دارونامه اروپا اسانس گیری به عمل آمد. پس از این مدت اسانس در محل مدرج دستگاه تجمع پیدا کرد. چون اسانس سبک تر از آب است روی آب قرار گرفت. ۱۵ دقیقه پس از خاموش کردن هیتر برقی (گرم کننده) با باز کردن شیر پایین دستگاه ابتدا آب خارج شد به نحوی که حتی قطره ای آب در پایین اسانس نماند سپس اسانس های به دست آمده توسط سولفات سدیم خشک، آب گیری شدند و در ظروف شیشه ای تیره و سربسته در دمای یخچال نگهداری گردیدند .(European pharmacopoeia, 1983)
۳-۵-آزمایش اول
در این آزمایش که از پوشش های خوراکی به همراه آنتی اکسیدان های سنتزی استفاده شد به مواد هر یک از تیمارها آب مقطر دو بار یونیزه اضافه گردید تا حجم محلول هر یک به cc 100 برسد. پس از آن محلول بدست آمده را با دور تند همزن مدل Philips 600 وات به مدت ۴ دقیقه به هم زده شد تا آن محلول یکنواخت و همگن گردید بعد از آن ۱۰۰ گرم مغز گردو را در هر یک از محلول های بالا به مدت ۳۰ ثانیه غوطه ور نموده و سپس آن ها را در هوای آزاد قرار داده تا پوشش های روی آن ها کاملا خشک شود. مغزهای مزبور را در کیسه های زیپ دار که در آن ۴ سوراخ هر کدام به قطر یک میلی متر برای تهویه تعبیه شده بود، قرار داده شد. مشخصات و مواد مصرف شده در تیمارهایی که به عنوان پوشش مغز گردو در این آزمایش مورد استفاده قرار گرفتند در جدول ۳-۱ آمده است.
جدول ۳-۱- تیمارهای ۱۱ گانه پوشش های خوراکی به همراه مواد آنتی اکسیدان سنتزی هر یک از تیمارها
ردیف | شرح |
تیمار۱ تیمار۲ تیمار۳ تیمار۴ تیمار۵ تیمار۶ تیمار۷ تیمار۸ تیمار۹ تیمار۱۰ تیمار۱۱ شاهد |
۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین و *۲/۱ درصد PG ۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین و ۹/۰ درصد PG ۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین و ۶/۰ درصد PG ۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین و ۲/۱ درصد سوربیتول ۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین و ۹/۰ درصد سوربیتول ۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین و ۶/۰ درصد سوربیتول ۳ درصد پکتین، ۲/۰ درصد لسیتین و ۲/۱ درصد سوربیتول ۳ درصد پکتین، ۲/۰ درصد لسیتین، ۹/۰ درصد سوربیتول ۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین، ۹/۰ درصد سوربیتول و ۵/۰ درصد Vit E ۲درصدCMC ، ۲/۰درصد لسیتین، ۹/۰ درصد سوربیتول و ۱/۰ درصد BHT |
فرم در حال بارگذاری ...