-
-
-
- ساختار کلی و چارچوب مفهومی بازل شماره II
-
-
بازل II بر خلاف بیانیه قبلی دارای ساختاری کاملا پیچیده است. در واقع ترتیبات وضع شده در بیانیه جدید با تکامل استانداردهای بکار رفته در بیانیه قبلی گسترش یافته و در چارچوب ارکان جدیدی بازآرایی شده است در ساختار بیانیه به ترتیب ۳ رکن اصلی شامل حداقل سرمایه مورد نیاز ، فرایند بررسی نظارتی و انضباط بازار پیش بینی شده است و طراحی آنها به گونه ای است که به صورت سیستماتیک در ارتباط هستند و متقابلا یکدیگر را تقویت می کنند . ارکان مختلف بازل II به شرح ذیل قابل بررسی است .
-
-
-
-
-
- رکن شماره ١ یا الزامات حداقل سرمایه
-
-
-
-
در رکن شماره ١ ابتدا تعاریف مربوط به سرمایه بانک ، مشابه بازل I آورده شده است و نسبت استاندارد سرمایه به دارایی های ریسکی نیز در سطح حداقل ٨ درصد هدف گذاری شده است. در عین حال باید توجه داشت که این نسبت ، حداقل سطح سرمایه مورد نیاز یک بانک برای فعالیت ایمن به شمار می رود. چنانچه آقای میلتون ( ۱۹۹۱ ) نیز در تقسیم بندی خود به نقل از ناظران بانکی معتبر جهانی به آن اشاره کرده است . او بانک ها را از نظر در اختیار داشتن سرمایه به پنج دسته شامل ، بانک های با سرمایه خوب ۱۰ درصد با سرمایه کافی ۸ درصد زیر سرمایه کافی۶ درصد به طور معنادار زیر سرمایه کافی ۴، درصد و بانک های زیر سرمایه کافی ۲ درصد تقسیم بندی کرده که نتیجتا استاندارد بازل در تقسیم بندی وی در سطح سرمایه کافی قرار می گیرد . به عبارت دیگر نسبت تعیین شده کمیته بال یک نسبت حداقل به شمار می رود. علاوه بر تعریف سرمایه بانک ، در این رکن ترتیبات محاسبه ریسک اعتباری ، ریسک بازار ( به همان ترتیب گفته شده در بازل I و مطابق الحاقیه سال ١٩٩۶ ) ذکر شده است و ترتیبات جدیدی نیز برای محاسبه ریسک عملیاتی معرفی شده است.
-
-
-
-
-
- رکن شماره ٢ یا فرایند بررسی نظارتی
-
-
-
-
این رکن ، ترتیبات و تمهیداتی را که لازم است بانک ها در شناسایی و اندازه گیری و مراقبت و کنترل ریسک های مربوطه اتخاذ نمایند ، مشخص می کند. جی . بی . هال (٢٠٠۶) ، ۴ اصل کلیدی را که رکن شماره دوی بازل II بر آن بنا شده است این چنین معرفی می کند.
-
- بانک ها باید دارای یک فرایند کلی برای ارزیابی کفایت سرمایه ، متناسب با استراتژی فعالیت و خصوصیات ریسکی خود ، برای حفظ سرمایه لازم در سطح تعیین شده باشند . این فرایند ، شامل روش های آماری برای شناسایی اثرهای منفی حوادث احتمالی و ادوار تجاری و کنترل های داخلی ، گزارش اقلام ریسکی ، بررسی های دوره ای و نظارت مدیریت ارشد بانک برای اطمینان از راهبری ایمن عملیات می گردد .
-
- ناظران باید استراتژی های بانک و توانایی بانک درتطبیق نسبت کفایت سرمایه با نسبت های قانونی را به شکل دقیق بررسی و ارزیابی کنند و در صورتی که نتایج فرآیندهای به کار گرفته شده توسط بانک آنها را قانع نمی کند ، اقدامات اصلاحی مناسبی را به مورد اجرا گذارند . تاکید ارزیابی های دوره ای ناظران باید بر روی ارزیابی مدیریت ریسک و مکانیسم های کنترلی باشد و در صورت لزوم از ابزارهایی نظیر بازرسی حضوری ، بازرسی غیرحضوری و گفت و گو با مدیریت بانک و حسابرسان مستقل و یا ترکیبی از آنها استفاده کنند.
-
- سومین اصل کلیدی مربوط به ترغیب بانکها از سوی ناظران به عملیات بالای نسبت های حداقل قانونی است . که برای این منظور لازم است از توانایی قانونی برای اجبار بانک ها به نگه داری سرمایه بالاتر از حداقل های قانونی برخوردار باشند.
-
آخرین اصل کلیدی این است که ناظران باید در مراحل اولیه وخامت سرمایه بانک ها در صدد جلوگیری از سقوط سرمایه به زیر سطوح حداقل مورد نظر برآیند و در این راه اقدامات اصلاحی در جهت ترمیم سرمایه بانک را به مورد اجرا گذارند.
-
-
-
- رکن شماره ۳ یا انضباط بازار
-
-
-
در این رکن، الزامات مورد نیاز برای افشا اطلاعات مالی و مدیریتی بانک برای استفاده فعالان بازارهای مالی پیش بینی شده است تا آنها بتوانند از این طریق اطلاعات لازم را برای ارزیابی سرمایه بانک ، مدیریت ریسک های مربوطه و به طور کلی موقعیت بانک در بازارهای مالی به دست آورند . در واقع از طریق رکن سوم تلاش می گردد شفافیت لازم در ارائه آمارها و اطلاعات بانک ایجاد گردد تا علاوه بر ناظران قانونی، فعالان بازار مالی نیز در ارزیابی مستمر از وضعیت بانک نقش مهمتری را به عهده گیرند . به همین دلیل رکن شماره ٣ مکمل فرآیندهای طراحی شده در ارکان اول و دوم در بازل II نامیده شده است.
-
- مزیت های اجرایی و چالش های پیش روی بازل II
فرم در حال بارگذاری ...