سیاهک به وسیله راسته ئوستیلاژینال تولید شده و در تمام دنیا وجود دارند و خسارتهای شدیدی را بوجود میآورند سیاهکها در مقایسه با با خسات زنگ ها در مرحله دوم اهمیت قرار دارند ( عدالت، ۱۳۸۱). اکثر قارچهای مولد سیاهک به برگها، ساقه ها و اندامهای گل حمله می کنند و آنها را به تودههای سیاه اسپور که شبیه دوده هستند مبدل می کنند. سلولهای داخل بافتهای آلوده یا منهدم شده به وسیله اسپورهای سیاه قارچ جایگزین میشوند و یا با تقسیم غیر عادی گالها و برجستگیهای را در اندازه های مختلف ایجاد که بوسیله غشا نازک و کم دوامی به هم نگه داشته شده و یا بندرت غشا با دوامتری آنها را محاظت می کند (عدالت و همکاران، ۱۳۸۱) قارچهای مولد سیاهک بندرت میزبان های خود را میکشند ولی در برخی موارد رشد درختان آلوده شدیدا کاهش مییابد. قارچهای مولد سیاهک اسپروفیت (گند خواری) هستند و میتوان آنها را در محیط کشت رشد اما در طبیعت فقط به صورت انگل در میزبانهای خود به سر می برند و در حقیقت پارازیت اختیاری، اتفاقی میباشند. اکثر قارچهای مولد سیاهک دو نوع اسپور به نام تیلوسپور وبازیدوسپور تولید می کنند. تیلوسپورها از سلولهای مسیلیوم در طول ریسه داخل گالهای سیاهکی به وجود میآیند و بازیدوسپورها به صورت جانبی از سلولهای بازیدیوم جوانه زده و یا با صورت خوشهای در انتهای بازیدیوم دوک جداره تولید میشوند. در دوره رشد و زندگی بازیدومیستها دو مرحله مستقل دیده می شود، اول مرحله هاپلوفاز که از کاهش کروماتیک شروع و تا هنگام تشکیل بازید و آمیزش دو پروتوپلاسم و دو هسته به طول میانجامد، دوم مرحله دیپلوفاز که از آمیزش دوپروتوپلاسم و دو هسته آغاز و به کاهش کروماتیک به پایان میرسد. سیاهکها به صورت نژادهای گوناگونی وجود دارند که به باثباتی زنگ ها نیستند، زیرا در هر نسل قارچهای مولد سیاهک روی درختان میزبان تقسیم میوز و یا به عبارتی نوترکییبی ژنتیکی رخ میدهد و باعث می شود نژادهای جدیدی مرتبا به وجود آیند، بیش از یک هزار نوع قارچ مولد سیاهک وجود دارد که مهمترین جنسهای آن شامل Ustilago spp, Tilletia spp, Sphacelotheca, Urocystis, Entyloma است. زمستان گذارانی سیاهکها در بذر و بقایای درختی آلوده به صورت اسپور زمستانی تیلوسپور و یا درخاک میباشد، برخی از آنها به صورت ریسه در داخل دانه های آلوده و یا در درختان آلوده دوره زمستان گذارانی را به پایان میبرند. تیلوسپور نمی توانند آلودگی به وجود آورند اما بازیدیومها و بازیدوسپورهایی تولید می کنند که بعد از جوانه زدن با نوع سازگار خود پیوند خورده و سپس آلودگی به وجود میآورند و یا آنکه به بافتهای میزبان رخنه کرده و با نوع سازگار خود پیوند خورد و تولید ریسه دو هستهای نموده و آلودگی مشخص و تیپیک به وجود میآورند قارچهای سیاهک فقط یک نسل در سال دارند و هر آلودگی به تولید یک نوع اسپور زمستان گذران تیلوسپور در فصل زراعی منجر می شود.
۳-۷-۱- مدیرت و کنترل بیماری
مبارزه با سیاهکها با بهره گرفتن از ارقام مقاوم و ضدعفونی بذر در نهالستان انجام می شود. در ضدعفونی بذر به صورت گرد و یا فرو بردن در محلول میباشد، اگر تیلوسپور در روی بذر یا خاک باشد از آب داغ هم میتوان استفاده نمود و اگر ریسه در داخل بذر باشد از قارچ کشهایی مانند کاربوکسین، تیابندازول و اتاکونازول که به صورت سیستمیک در بذر ودرختچه پخش میشوند و در قارچ کشهای ضدعفونی کننده وسیستمیک به نتیجه خواهیم رسید ضدعفونی خاک با ترکیبات ذکر شده و دیگر سموم قارچ کش در مبارزه با سیاهک ها مفید واقع شده است.
۳-۸- بیماری های قارچی
قارچها خود یک سلسلهی کامل از موجودات زندهی زمین را تشکیل می دهند جلبکها، آغازیان، درختان و جانوران جز سلسلههای دیگر هستند آغازیان و جلبکها مهمترین تک سلولیها روی زمین بشمار میآیند (الهینیا، ۱۳۸۲) قارچها یک گروه بسیار متنوع و فراوان در هر اکوسیتم طبیعی و مصنوعی هستند قارچها نقش اساسی در چرخهی انرژِی و موادغذایی دارند و بر ترکیب جوامع درختی از طریق روابط همزیستی تاثیرگذارند (دایتون[۱۷۰]، ۲۰۰۳). قارچها، درختان و جانوران که شکل زندگی پیچیدهتری دارند چند سلولی هستند و ساختارهای تمایز یافته مختلفی دارند مطالعه قارچها شاخهایی از علم قارچ شناسی است.
قارچها مثل درختان ساختارهایی تکامل یافتهایی چون ساقه، برگ و ریشه ندارند آنها ساختارهایی رویشی به شکل رشتهایی یا شاخهایی و یک دیوارهی سلولی پیرامونی دارند تعدادی از قارچها تنها از طریق غیرجنسی تکثیر میشوند در حالیکه تعدادی دیگر از طریق جنسی بوسیلهی میکرواسپورها موجود در هاگدان تکثیر مییابند قارچها فتوسنتز انجام نمیدهند و غذای مورد نیاز خود را از طریق تجزیهی مواد آلی بدست میآورند قارچها یکی از اجزای بسیار مهم هر اکوسیستم طبیعی محسوب میشوند قارچها به همراه باکتری ها نقش مهمی در تجزیه لاشبرگ و برگهای درختان در کف جنگلکاریها و ریشهها درون خاک دارند آنها تداوم چرخهی مواد غذایی را در خاک ممکن میسازند.
بیشتر قارچها زندگی مستقلی دارند با این حال تعدادی از آنها نیز زندگی انگلی دارند یعنی به همراه یا بر روی موجودات زندهی دیگر زندگی می کنند. و به روشهای مختلفی از این موجودات استفاده می کنند قارچهای انگلی برای بدست آوردن مواد غذایی به بافتهای درختی حمله می کنند تعدادی از قارچها برای میزبان خود خطرناک هستند این قارچها پاتوژنهایی هستند که ممکن است باعث ایجاد بیماری درختان در جنگلکاریها شوند دامنه وسیعی از قارچهای پاتوژنی وجود دارد این گونه قارچها میتوانند در هر مرحلهایی از رویش درخت از بذر تا یک درخت بالغ و هر بخش درخت از ریشه تا برگها باعث ایجاد بیماری یا آسیب شوند بیماریهای قارچی را به شکل زیر تقسیم بندی کرد مانیون[۱۷۱] (۱۹۹۱).
-
- بیماریهای برگی، این بیماریها باعث مرگ لکهایی و موضعی یا خشکیدگی کامل برگها و در نهایت مرگ برگها میشوند. این بیماریها با از بین بردن سطح برگ درختان توانایی انجام فتوسنتز و در نتیجه رشد درخت را کاهش می دهند. کاهش توان درخت، درخت را برای ابتلا به بیماریهای دیگر مستعد میسازد.
-
- زنگها، باعث ایجاد بیماری در برگها، شاخهها و ساقهها می شوند این گونه قارچها زندگی انگلی دارند یعنی برای تکامل چرخه زندگی پیچیده خود به میزبانان زنده نیاز دارند قارچهای زنگی معمولاً دو میزبان درختی کاملاً متفاوت دارند.
-
- شانکرها، باعث ایجاد بیماری و آسیب در لایه های بیرونی چوب ولایههای نازک بافتهای زندهی اطراف چوب، شاخهها، ساقه و ریشه های چوبی میشوند.
-
- بیماریهای پوسیدگی چوب، این قارچها چوب را تجزیه می کنند و با تغییر خواص فیزیکی و شیمیایی چوب آن را کاملاً بیمصرف می کنند.
-
- بیماریهای لکهایی چوب، این بیماریها تنها باعث تغییر رنگ چوب میشوند و در چوب پوسیدگی بوجود نمیآورند این گونه بیماریها باعث مرگ درخت نیز نمیشوند.
-
- بیماریهای ریشهایی، این بیماریها یا باعث تخریب بافتهای ریشه میشوند یا ممکن است به ریشه چوبی حمله کنند و جریان آب را قطع کنند.
-
- بیماریها انسداد آوندی، این بیماری چوب را مورد حمله قرار میدهد و جریان آب را بین ریشهها و برگها قطع می کند و باعث پژمرده شدن برگها میشوند.
۳-۸-۱- تغییر رنگ و پوسیدگی در درختان
یک زخم نقطه شروعی است برای آغاز تاثیر متقابل درخت ومیکروارگانیسم بر یکدیگر که منجر به تغییر رنگ و پوسیدگی چوب میگردد. ایجاد زخم یک واقعه معمول در زندگی درخت است هر بار که شاخهای می افتد و یا شکافی در پوست یا تنه بوجود می آید یک زخم تولید می شود. تحقیقات گسترد دکتر شیگو از سازمان جنگلداری ایالات متحده نشان میدهد که بهترین راه جهت فهمیدن و جلوگیری از تغییر رنگ و پوسیدگی درختان، مطالعه زخمها ، واکنش میزبان در مقابل زخ ها و توالی میکرو ارگانیسمهایی میباشند که به زخم ها حمله می کنند.
زخمهایی که منجر به تغییر رنگ و پوسیدگی میشوند در هر قسمت از درخت از جمله شاخه، تنه و ریشه ممکن است بوجود آید. شدت زخم ها متفاوت است. اغلب زخم ها و کوچک بوده وبه سرغت بسته شده و از نظر مخفی میشوند. ولی گاهی ممکن است زخم ها بزرگ بوده وسال های زیادی بسته شدن آن ها طول به کشند. سطحی از بافت چوبی که در اثر زخم زیر پوست نمایان می شود و هم چنین مقدار پارگی که در آوندهای چوبی به وجود می آید دو عامل مهم در تعیین شدت زخم میباشند شکستگی شاخهها و صدمات مکانیکی معمول ترین نوع زخم روی درختان میباشند (بلانچارد و تاتار، ۱۹۸۱).
۳-۸-۲- قارچ سم اسبی (Fomes fomentarius)
این قارچ از شاخه Basidiomycota و خانواده Polyporaceae بوده و وجه تسمیه آن به علت فرم کلاهک آن است که شکل سم اسب را در ذهن تداعی می کند. سطح کلاهک رسیده، سخت و رنگ آن قهوهای، خاکستری تا سیاه میباشد که روی درختان چند ساله افرا، بید، تبریزی و نارون به صورت انگل و برروی کنده درختان به صورت ساپروفیت دیده شده و سبب پوسیدگی چوب می شود (اخوت، ۱۳۸۴). این قارچ که کلاهک آن بشکل سم اسب میباشد در اصطلاح انگلیسی به نام بیماری Tap rot یا Tinder fungus گفته می شود اولین بار در سال ۱۳۵۱ توسط صابر در ایران گزارش شده است و در درختان میزبان آن شامل افرا، توسکا، بادام، بید و نارون است پراکنش این قارچ در نواحی شمالی کشور، کاشان و کرج ذکر شده است (بهداد، ۱۳۷۷). این قارچ معمولا ساپروفیت است ولی گاهی بصورت انگل نیز از طریق زخم بریدگی و وارد درخت می شود در سطح وسیعی از تنه گسترش مییابد و سبب نابودی درخت میگردد. محل پوسیدگی سفید متمایل به زرد همراه با نواحی تیره رنگ دیده می شود. مسیلیومهای قارچ ممکن است ترکهای حاصل از در پوسیدگی را پر کنند. کلاهک قارچ بادوام، سمی شکل و عرض آن تا ۴۰ سانتی متر هم میرسد سطح کلاهک صاف، سخت و رنگ آن خاکستری یا قهوهایی متمایل به خاکستری تا سیاه است. سطح زیری کلاهک خاکستری، لوله های طویل، مطبق و همراه با سوراخ های بسیار کوچک است (براون[۱۷۲]، ۱۹۶۸).
۳-۸-۲-۱- کنترل و مدیریت
-
- حذف مکانیکی کلاهکها؛
-
- تراشیدن بافتهای درخت درمحل پوسیدگی و تیمار با سم تیوفانات متیل.
۳-۸-۳- قارچ سفید عسلی
اولین علائم بیماری معمولا به صورت کاهش رشد قسمت های هوای درخت، سرخشکیدگی و زوال عمومی درخت می شود. پاتوژن (عامل بیماریزا) موجب مرگ ریشه و پوسیدن درخت می شود ولی در ناحیه طوقه نیز ممکن است شانکر ایجاد کند که در صورتی که دور تا دور تنه را فرا گیرد مرگ درخت را به دنبال خواهد داشت (ارشاد، ۱۳۷۴). تراوش مواد رزینی یا صمغ معمولا وجود دارد همچنین درختان آلوده که سیستم ریشه ضعیفی دارند در اثر وزش باد ممکن است شکسته شود و بیفتد درختانی که صدمات ریشه ایی دارند یا جدیدا کاشته شده اند یا تنشهای شدیدی مثل خشکی طولانی یا حمله حشرات به آنها وارد شده باشد بیشتر مورد حمله قارچ A. mellea قرار میگیرد. زیر پوست درختان آلوده منطقه نکروز یا بافت مرده ای در حد فاصل ناحیه بیمار و سالم مشاهده می شود. قبل از این منطقه رشته های مسیلیومی بادبزنی شکل سفید رنگ اغلب در سطح چوب تشکیل می شود.
رشتههایی از مسیلیومهای قارچی به رنگ قهوهای تیره تا سیاه به نام رایزومرف یا بند کفش که تقریبا به ضخامت مغز مداد میباشد در زیر پوست و یا اطراف سطح خارجی رشته تشکیل می شود. در اوایل پاییز قارچهای کلاهکدار به رنگ عسلی ممکن در ناحیه طوقه درختان آلوده و یا در اطراف درختانی که به تازگی خشک شده اند ظاهر میگردند. هرچند قارچهای کلاهک دار عمر کوتاهی دارند ولی کلاهکهای چروکیده را تا چند ماه میتوان دید.
۳-۸-۳-۱- چرخه بیماری
پاتوژن قارچی است خاکزی که در اغلب خاکهای جنگلی سراسر دنیا وجود دارد این قارچ می تواند مدتهای زیادی درون ریشه های درختان مرده به حالت ساپروفیت باقیمانده و بوسیله رشته های رایزومرف خود به ریشه درختان سالم مجاور منتقل شود پس از نفوذ قارچ به داخل درخت سالم، قارچ به شدت به ریشه ها و ناحیه طوقه حمله ور شده و سپس با از بین بردن و مرگ لایه زایندهی پوسیدگی آوندهای چوبی را در بخش زیرین موجب می شود. توانایی قارچ به نفوذ و حمله به ریشه معمولا بستگی مستقیم به سلامت درخت دارد، درختانی که به نحوی ضعیف شده باشند بیشتر در معرض آلودگی قرار دارند در اوایل پاییز بازیدیوکاریها مرحله جنسی تشکیل و بازیدیوسپورها آزاد می شوند که بوسیله باد پراکنده شده و چنانچه روی زخمها زخمهای تازه ایجاد شده ریشه و طوقه یا بافتهای چوبی مرده قرار گیرند موجب آلودگی میشوند.
۳-۸-۳-۲- کنترل و مدیریت
جلوگیری از وارد شدن تنشهای مختلف مثل نامتعادل بودن رطوبت، حمله حشرات، عملیات ساختمانی و جاده سازی که سبب حساس کردن درخت به آلودگی میگردند. به هنگام کاشت درخت توجه به محل کاشت اهمیت دارد خاک این محل باید به نحوی باشد که امکان رشد خوبی را به ریشه بهدهد در صورت امکان از رشد چمن در اطراف درخت جلوگیری گردد (بلانچارد و تاتار[۱۷۳]، ۱۹۹۱).
۳-۸-۴- سفیدک پودری (سفیدک سطحی)
عامل این بیماری چند جنس قارچ از شاخه Ascomycota هستند که به طیف وسیعی از درختان فضای سبز شامل انواع رز، چنار، توری، شمشاد نعنایی و رسمی، یاس، توت، زرشک زینتی، زبان گنجشک و غیره خسارت وارد می کنند (ارشاد، ۱۳۴۹). فرم غیرجنسی این قارچها که شامل توده ریسه و کنیدیوم وکنیدیوفور میباشد بسته به میزان گرما و خشکی هوا در اوایل فصل بهار تا اواسط تابستان به صورت پوشش سفید رنگ و فرم جنسی آنها (اگر تشکیل شود) در اواخر تابستان تا اوایل پاییز به صورت دانه های نارنجی تاس یاه رنگ روی سطح انساج درختی میزبان (ساقه، برگ و غنچه) دیده می شود. این دانهها در واقع اندام باروری جنسی قارچ عامل سفیدک هستند. البته در مورد میزبانهای ذکر شده، غالباً فرم جنسی به ندرت تشکیل می شود و عمدتاً خسارت وارده مربوط به فرم غیرجنسی قارچ میباشد. البته در مواردی هم فرم جنسی تشکیل می شود که فرم زمستان گذران قارچ است و نقش چندانی در بیماریزایی و ایجاد خسارت ندارد (بات[۱۷۴]، ۱۹۸۷). مکانیزم ایجاد خسارت به این صورت است که قارچ با فرستادن مکینههایی به بافت درختی از شیره نباتی تغذیه می کند و باعث ضعف درخت می شود. از طرف دیگر پوشش سفید رنگ ایجاد شده، میزان سطح فتوسنتز درخت را کاهش داده که این عمل نیز منجر به ضعف درخت و اختلال در فعالیتهای طبیعی آن مانند برگدهی وگلدهی می شود. در بسیاری از موارد، چنانچه این پوشش سفیدرنگ کنار زده شود، کلروز (زردی) روی بافتهای درختی مشاهده می شود. در صورت شدت بیماری دیده شده است که درختان گلدار توان باز نمودن غنچهها را ندارند (خداشناس و اطهریپور، ۱۳۸۹).
باید توجه داشت درختی آثار رسوب املاح آب وگرد و خاک برروی درخت شباهت زیادی به علائم سفیدک دارد که بررسی بافت درخت در زیر پوشش سفید رنگ و همچنین بررسیهای آزمایشگاهی منجر به تشخیص صحیح میگردد. قارچهای ایجاد کننده سفیدکها به راحتی از طریق باد، باران و پاشش آب منتشر میشوند (کوزویا و همکاران[۱۷۵]، ۲۰۰۳). در ذیل به تعدادی از رایجترین سفیدکهای پودری درختان فضای سبز اشاره میگردد.
۳-۸-۵- سفیدک پودری شمشاد
عامل این بیماری قارچ Microshaera euonymi-japonici با فرم غیرجنسی Oidium است که بیماریهای مهم شمشاد در فضای سبز میباشد وکنترل آن به سختی صورت میگیرد(شکل۲-۲) فرم غیرجنسی قارچ دربهار به برگها وساقههای جوانتر حمله کرده ولکههای ستارهای سفید رنگی را بر روی آنها ایجاد می کند و براساس شدت بیماری وتوسعه آن، موجب ضعف درخت، کوچکی و خزان برگها وحتی خشک شدن بوته می شود.
۳-۸-۶- سفیدک پودر توری
فرم غیرجنسی قارچ عامل بیماری Oidium است که تاکنون گزارشی از فرم جنسی آن ارائه نشده است. فرم غیرجنسی در بهار، پوشش سفید رنگی روی هر دو سطح برگها و اطراف غنچهها ایجاد می کند که با مکانیزمی که قبلاً ذکر شد، ضعف درخت و کاهش میزان گلدهی را به همراه دارد.
۳-۸-۷- سفیدک پودری چنار
عامل این بیماری قارچ Sphaerotheca fuliginea با فرم غیرجنسی Oidium است که در چندسال اخیر در چنار دیده شده است (شکل ۵-۲). فرم غیرجنسی قارچ دربهار، پوشش سفید رنگی روی برگها ایجاد می کند که درصورت شدت بیماری، ضعف درخت و بد شکلی برگها را به همراه دارد.
۳-۸-۸- سفیدک پودری توت
عامل این بیماری قارچ Phyllactinia sp با فرم غیر جنسی Ovolariopsis است (شکل ۹-۲). فرم غیرجنسی در بهار پوشش سفیدرنگی روی برگهای توت ایجاد می کند که باعث ضعف درخت می شود. در اواخر فصل رویشی، اندام باروری فرم جنسی به صورت دانه های نارنجی رنگ تا سیاه روی برگها دیده می شود
۳-۸-۸-۲- کنترل و مدیریت
کنترل سفیدکهای پودری در درختان به سختی صورت میپذیرد. گرچه اکیداً بر کاهش مصرف سموم شیمیایی توصیه می شود ولی برای کنترل بهینه این بیماری وکاهش تعداد دفعات سمپاشی، موارد زیر توصیه میگردد.
-
- سمپاشی درختان در کانونهای آلوده سال قبل درآغاز فصل رویشی قبل از ظهور علائم با سمومی مثل سولفور، دیتوکاپ وگل گوگرد. توصیه می شود هر ۱۵-۱۰روز پس سمپاشی اول، درخت بازدید شود و درصورت نیاز به سم پاشی مجدد، اینکار صورت گیرد جهت جلوگیری از ایجاد مقاومت قارچ نسبت به سم توصیه میگردد تا از سموم متفاوت در تناوبهای سمپاشی استفاده شود. لازم به ذکر است که سولفور در دمای بالاتر از ۲۸ درجه سانتی گراد ایجاد درختسوزی می کند.
- مبارزه شیمیایی به محض ظهور علائم سفیدکها درکانونهای آلودگی جدید.
فرم در حال بارگذاری ...