۷۴/۱
۹۵/۱-
DLY
۹۷/۲-
۹۵/۱-
I(1)
LR
۹۴/۰
۹۵/۱-
DLR
۰۷/۵-
۹۵/۱-
I(1)
LE
۲/۰-
۹۵/۲-
DLE
۳۸/۵-
۹۵/۲-
I(1)
۳-۲-۳- برآورد الگوهای تقاضای پول
الگو را میتوان به روش OLS برآورد نمود. اما از آنجائیکه حجم نمونه کوچک است، استفاده از روش OLS به دلیل درنظر نگرفتن واکنش های پویای کوتاهمدت موجود بین متغیرها، برآورد بدون تورشی ارائه نخواهد کرد. الگوی پیشنهادی که میتواند این مشکل را مرتفع سازد، الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده ARDL میباشد.
با اتکا به تصریح مدلی که در قبل انجام شد، به برآورد توابع بلندمدت و کوتاهمدت تقاضای پول پرداخته میشود. روابط الگو در این بخش شامل سه معادلۀ الگوی پویاییهای کوتاهمدت، رابطه تعادلی بلندمدت و الگوی تصحیح خطای معادلات (ECM) میباشد. باتوجه به حجم نسبتاً کم نمونه، ضابطه شوارتز بیزین را برای تعیین وقفه بهینه متغیرهای هر مدل ملاک عمل قرار می دهیم.
با برآورد الگوی پویای کوتاهمدت معادلات، فرضیه صفر وجود ریشه واحد و یا عدم همجمعی بین متغیرهای الگو آزمون میشود. کمیت آماره آزمون با مقادیر بحرانی ارائه شده توسط بنرجی، دولادو و مستر مقایسه میگردد.
در نتیجه اثبات وجود رابطه تعادلی بلندمدت، این رابطه برای الگوها برآورد شده و ضرایب آن مورد بررسی قرار گرفته و تفسیر میگردند. پس از آن الگوی تصحیح خطای معادلات (ECM) برآورد گردیده که نوسانات کوتاهمدت متغیرها را به مقادیر تعادلی بلندمدت تقاضای پول ارتباط میدهد.
۳-۲-۳-۱- برآوردهای مربوط به الگوی تقاضای نقدینگی (M2)
الف) الگوی پویای کوتاهمدت تقاضای نقدینگی با احتساب نرخ ارز موزون
مشاهده گردید، با بهره گرفتن از دادههای سالانه و بر اساس معیار شوارتز- بیزین تنها یک وقفه برای حجم نقدینگی و وقفه صفر برای سایر متغیرهای الگوی تقاضای پول ایران انتخاب شده است. حال باید باتوجه به پویاییهای کوتاهمدت همانطورکه در قبل بیان گردید، وجود رابطه بلندمدت مورد آزمون قرار گیرد.
در این آزمون چنانچه مجموع ضرایب متغیرهای با وقفه متغیر وابسته کوچکتر از یک باشد، نتیجه میگردد رابطه تعادلی بلندمدت بین متغیرهای الگوی تقاضای پول وجود دارد. لذا کوچکتر از یک بودن ضریب با وقفه متغیر وابسته ( مورد آزمون قرار میگیرد. بنابراین برای آزمون همگرایی لازم است آزمون فرضیههای زیر انجام شود:
H0 :
H1 :
مقدار آماره مورد نیاز برای انجام آزمون فوق به صورت زیر محاسبه میگردد:
SEΦi: انحراف معیار متغیر iام میباشد. بعد از محاسبه کمیت آماره آزمون باید آن را با مقادیر بحرانی ارائه شده توسط بنرجی، دولادو و مستر مقایسه نمود. چنانچه مقدار آماره به دست آمده بزرگتر از مقدار بحرانی باشد فرضیه H0، یعنی عدم وجود همگرایی رد شده و وجود رابطه تعادلی بلندمدت میان متغیرهای الگو تأیید میگردد. نتایج برآورد الگوی کوتاه مدت تقاضای نقدینگی در جدول (۳-۲) نشان داده شده است.
جدول ۳-۲- نتایج برآورد الگوی کوتاه مدت ARDL(1,0,0,0) تقاضای نقدینگی با درنظرگرفتن نرخ ارز موزون
نام متغیر
ضریب
انحراف معیار
فرم در حال بارگذاری ...