۲-۲-۱- آب
آب خالص مایعی بیرنگ ، بی بو و عملاً بدون طعم است. در ۱۰۰درجه سانتیگراد (در فشار یک جو) میجوشد و در صفر درجه سانتیگراد منجمد میشود. دماهای ذوب و جوش آب به میزان قابل توجهی از سایر مواد مولکولی بیشتر است. علّت آن را باید در ساختار و پیوندهای مولکولی آب جستجو کرد.
آب یک ترکیب قطبی است. فرمول ساختاری مولکول آب به صورت OH – OH نشان میدهد که دارای دو پیوند یگانه O-H است آب دارای خاصیت قطبی میباشد. یکی از خواص جالب آن قابلیت حل کردن مواد دیگر است (ویکیپدیا، ۱۳۹۲).
۲-۲-۲- آب آشامیدنی (شهری)
برای تأمین نیاز مصرفی آب مورد نیاز انسان که آب شیرین است بیشتر از انباشت آب رودخانهها در پشت سدها استفاده میگردد. آب رودخانهها نیز از ذوب شدن برف و یخ و جریان عبور آب باران از زمینهای مجاور تأمین میگردد. در نتیجه جریان آب در هنگام عبور از زمین با نفوذ در آن با مقداری از املاح ترکیب میشود و وارد مسیر رودخانهها و در نهایت در جریان آب قرار میگیرد (علیزاده و همکاران، ۱۳۹۲).
آبی که ما مورد استفاده قرار میدهیم حاوی کاتیون و آنیون میباشد که مهمترین آنها کلسیم، منیزیم، سدیم، بی کربنات، سولفات، کلر و نیترات است. همچنین EC و pH نیز اهمّیت فراوانی دارد. غلظت یونهای موجود کیفیّت آب را تعیین میکند. آبی که در شهرها مورد استفاده قرار میگیرد رسوبزدایی و مورد استفاده قرار میگیرد و از سختی آن کاسته نمیشود (علیزاده و همکاران، ۱۳۹۲).
۲-۲-۳- آب دیونیزه
آب دیونیزه یا آب یونزدوده[۴] آب مقطری که علاوه بر گذراندن مراحل تقطیر، توسط رزینهای تبادلگر یونی یا روشهای دیگر (مثل اسمز معکوس[۵]) یونزدایی نیز شده باشد. در واقع آب یونزدوده همان آب مقطر است که قبل یا طی تقطیر و یا حتی بعد از آن، با افزودن مراحلی مثل گذراندن از رزین تبادلگر یونی میزان یونهای آن به کمترین مقدار رسیده باشد (ویکیپدیا، ۱۳۹۲).
شکل ۲-۱- سیستم تهیه آب دیونیزه
۲-۲-۴- آب مقطر
آب مقطر آبی است که ناخالصی آن توسط تقطیر گرفته شده باشد. در اثر حرارت آب جوش میآید و تبخیر میشود، بخار آب در اثر عبور از ستون مبرد و تماس با آب سرد مایع شده و وارد ظرف جمع آوری میشود. معمولاً عمل تقطیر به منظور افزایش خلوص دوبار صورت میگیرد تا آب مقطر بدست آید.
پس از تبخیر آب، مواد آلی غیر فرّار و یونها در ظروف اوّلیه باقی میماند، ولی ممکن است مقدار کمی یونهای کلر و گازهای فرّار در آب محصور و وارد آب مقطر شده باشند (ویکیپدیا، ۱۳۹۲).
شکل ۲-۲- سیستم تهیه آب مقطر
۲-۲-۵- آب مغناطیسی
آبی که از یک میدان مغناطیس طبق محاسبات معیّن عبور کند و در نتیجه آن خواص فیزیکی و شیمیایی آب تغییر و بهبود یابد به آن آب مغناطیسی گویند. مدّت زمان ماندگاری آب از ۸ الی ۴۸ ساعت است. واحد اندازه گیری آن تسلا و دستگاه اندازه گیری آن تسلامتر میباشد.
شکل ۲-۳- سیستم تهیه آب مغناطیسی
۲-۳- تحقیقات انجام شده در زمینه تاثیر آبهای مختلف روی عمر گلجایی و خصوصیات کیفی گلهای بریده
ونمیترن و همکاران (۱۹۹۹) در پژوهشی روی گل بریده داودی نشان دادند که حذف یونهای مضر از آب شهری میزان جذب آب را در گلهای شاخه بریده افزایش میدهد و موجب تاخیر در پژمردگی گلها میشود. این پژوهشگران استفاده از آب دیونیزه را جهت نگهداری گل بریده داودی و سایر گلهای بریده و همچنین بهعنوان آب مورد استفاده در ساخت محلولهای تمدید کننده عمر گلجایی توصیه کردند.
پژوهشگران گزارش نمودند که استفاده از آب دیونیزه یا آب مقطر نسبت به آب شهری با بهبود جذب آب موجب حفظ شادابی و افزایش عمر پس از برداشت گل بریده داودی میشود ( استابی و آروین، ۱۹۷۸).
واسع و اسرار (۱۹۹۸) در پژوهشی آب شهری، آب معدنی و آب دیونیزه را روی ماندگاری گل بریده رز مورد ارزیابی قرار دادند و گزارش دادند که گلهای تیمار شده با آب دیونیزه دارای ماندگاری بیشتری نسبت به دو منبع دیگر بودند و در این تیمار گلها از قطر بیشتری نسبت به تیمار آب معدنی و آب شهری برخوردار بودند.
محققین معتقدند که هر چه املاح موجود در آب کمتر باشد تاثیر مثبتی روی ماندگاری گلهای بریده دارد. در آزمایشی اثر آبهای مقطر، چاه و شهری روی ماندگاری سه رقم گل رز بررسی و نتایج نشان داد که استفاده از آب مقطر در مقایسه با آب شهری و آب چاه تیمار بسیار مناسبی برای افزایش عمر پس از برداشت و حفظ شادابی گل شاخه بریده رز است ( پیشکاری و همکاران، ۱۳۹۰).
افشاری و همکاران (۱۳۹۰) در پژوهشی اثر آبهای مختلف (آب چاه، آب شهری و آب مقطر) را روی ماندگاری ارقام مختلف گل بریده لیلیوم رقم ‘رویال ترینتی’ بررسی و گزارش دادند که آبهای شهری و مقطر نسبت به آب چاه از ماندگاری، درصد شکوفایی و مقدار کلروفیل بیشتری برخوردار بودند.
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱- مواد گیاهی
در تیر ماه ۱۳۹۲ گلهای شاخه بریده رز، ژربرا و داودی از بازار گل تهران خریداری و بلافاصله با حفظ شرایط استاندارد برای انجام تیمار و ارزیابی صفات به آزمایشگاه پس از برداشت دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت با دمایC̊ ۲±۲۰، رطوبت نسبی ۷۰-۶۰ درصد و فتوپریود ۱۲ ساعت روشنایی با شدت نور ۱۲ میکرومول بر ثانیه بر متر مربع منتقل شدند و تمامی گلها پس از یکسان کردن اندازه زیر آب بازبرش شدند و پس از توزین داخل محلول گلجا قرار گرفتند (شکل ۳-۱).
شکل ۳-۱- قرار دادن گلهای بریده در محلول گلجا پس از بازبرش
۳-۲- پیاده کردن طرح آزمایشی
این مطالعه بهصورت آزمایش فاکتوریل با ۱۲ تیمار در ۳ تکرار، ۳۶ پلات و در هر پلات ۴ شاخه گل انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل فاکتور اول: انواع آب (آب مغناطیسی، آب مقطر، آب دیونیزه و آب شهری) و فاکتور دوم: انواع گل ( گل رز، داودی و ژربرا) بودند.
۳-۳- سنجش و اندازهگیری عناصر آب
به منظور بررسی انواع آب و همچنین اندازهگیری میزان عناصر موجود در آنها، در آزمایشگاه آب و خاک دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت به روشهای ذکر شده آبها مورد آزمایش قرار گرفتند. خصوصیات و عناصر آبهای مورد استفاده در این مطالعه در جدول (۳-۱) ذکر شده است.
جدول ۳-۱- خصوصیات آبهای مورد استفاده در آزمایش
خصوصیات آب نوع آب |
pH | EC dS/m)) |
Cl ppm)) |
NH2 ppm)) |
HCO3 ppm)) |
Mg |
فرم در حال بارگذاری ...