وبلاگ

توضیح وبلاگ من

بررسی جامعه شناختی الگوهای غذایی خانواده در شهر کرمان (مورد مطالعه مقایسه زنان ...

 
تاریخ: 04-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

اهداف پژوهش حاضر را می توان به دو قسمت اهداف کلی و جزئی تقسیم کرد.
هدف کلی:
شناسایی الگوهای خانواده های شهر کرمان و عوامل موثر بر آن.
اهداف جزئی:
۱-تعیین رابطه سرمایه فرهنگی زنانو الگوهای غذایی خانواده.
۲-تعیین رابطه سرمایه اقتصادی و الگوهای غذایی خانواده.
۳-تعیین رابطه تعارض کار-خانواده زنانشاغل و الگوهای غذایی خانواده.
۴-تعیین رابطه تعارض زمانی زنان شاغل و الگوهای غذایی خانواده.
۵-تعیین رابطه تعارض فشاریزنان شاغلو الگوهای غذایی خانواده.
۶-تعیین رابطه بین تعارض فشاری زنان شاغلو الگوهای غذایی خانواده.
۷-تعیین رابطه بین حمایت اجتماعی زنان شاغل و الگوهای غذایی خانواده.
۸-تعیین رابطه­ بین اثرپذیری ازتبلیغات تلویزیونی و الگوهای غذایی خانواده.
۹-تعیین رابطه بین نوع شغل زنان شاغلو الگوهای غذایی خانواده.
۱۰-تعیین رابطه بین طبقه­ی اجتماعی خانوادهو الگوهای غذایی خانواده
۱۱-تعیین رابطه سن زنان و الگوهای غذایی خانواده.
۱۲-تعیین رابطه بین سطح تحصیلات زنان و الگوهای غذایی خانواده.
۱۳-تعیین رابطه بین میزان درآمد خانواده زنان خانه­دار و الگوهای غذایی خانواده.
۱۴-تعیین رابطه بین درآمد زنان شاغل و الگوهای غذایی خانواده.
۱۵-تعیین رابطه بین درآمد همسر زنان شاغل و الگوهای غذایی خانواده.
۱۶-تعیین رابطه بین ابعاد خانواده و الگوهای غذایی خانواده.
۱-۵-اهمیت وضرورت تحقیق
عادات غذایی نامطلوب در شیوه­ زندگی مردم کشورهای در حال توسعه و همچنین جامعه ما علاوه بر این که تهدیدی برای سلامتی کودکان و نوجوانان محسوب می شود سایر افراد را نیز در معرض خطر ابتلا به بیماریهای غیرواگیردار قرار داده است. مشکل تغذیه از یک طرف ناشی از تقلید ناآگاهانه از فرهنگ غذایی غرب و از طرف دیگر حاکی از پیشرفت صنعت تهیه ی غذاهای فرآوری شده است. در دنیای امروز که کار و تحصیل بیش از پیش مورد توجه اقشار مختلف جامعه به ویژه زنان و جوانان قرار گرفته است فرصت آشپزی سنتی را محدود کرده و مصرف غذاهای آماده را بیش از پیش در جامعه افزایش داده است(صادقی،۱۸:۱۳۹۱).
دانلود پایان نامه
امروزه متخصصان، به طور فزاینده­ای لزوم تحقیق روی الگوهای غذایی را بیان می­ کنند تا با شناسایی عوامل خطر قابل تغییر بی­شمار بیماریها راه را برای ابداع شیوه ­های مبتکرانه جهت پیشگیری از بیماریها هموار نمایند.(علی زاده و همکاران،۶۳:۱۳۸۸).
تجزیه و تحلیل الگوهای غذایی به ما کمک می­ کند تا برای مردم توصیه­های غذایی داشته باشیم تا آنها برای مردم آسان­تر باشد. ارزیابی الگوهای غذایی که بیانگر مصرف واقعی افراد است می تواند راه را برای شناسایی تغییرات در دریافتهای غذایی در طی زمان هموار ساخته و انتقال یافته های تحقیقات را به عموم جامعه در قالب توصیه­های غذایی تسهیل نماید(همان:۶۴).
توجه به الگوهای غذایی که پیچیدگی­های دریافت های غذایی را دربرمی­گیرد تصویر مناسبی از رژیم غذایی و عادات تغذیه­ای افراد جامعه را به ما می­دهد و به ما کمک می­ کند تا افرا در معرض خطر در با بیماری های مزمن وابسته به تغذیه را شناسایی کرده وسپس برای آنها توصیه­های تغذیه ای داشته باشیم، چرا که مردم در انتخاب غذاهایشان کمتر به محتوای موادغذایی توجه می­ کنند. در واقع با توجه به آنکه درنظر گرفتن ترکیب غذاهای مختلف که مردم غالبا با یکدیگر مصرف می­ کنند برای توصیه­ها و راهنمای رژیمی ضروری است. توجه به الگوهای غذایی به ما کمک می کند تا پیامدها و مفهوم راهنماهای رژیمی را به راحتی در قالب الگوهای غذایی برای جامعه بیان کنیم(حسینی اصفهانی و همکاران،۲۴:۱۳۸۷).
۱-۶-پرسشهای اساسی تحقیق:
سوال اصلی در تحقیق حاضر:
چه عواملی بر الگوهای غذایی خانواده های شهر کرمان تاثیر می گذارند؟
آیا بین متغیرهایی مانند سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، تعارض کار-خانواده و میزان درآمد زنان و الگوهای غذایی خانواده هایشان رابطه وجود دارد؟
همچنین آیا بین متغیرهایی مانند طبقه اجتماعی، تبلیغات تلویزیونی، ابعاد خانواده، سن و تحصیلات زنان ، میزان درآمد و الگوهای غذایی خانواده هایشان همبستگی مشاهده می شود؟
۱-۷ -تعریف اصطلاحات و مفاهیم اساسی تحقیق
الگوهای غذایی: الگوی غذایی به این معنی که چه غذایی،چگونه و چه وقت خورده شود(قنادی اصل و ایران پرور،۲۵۷:۱۳۸۸).
زنان شاغل:زنی که در خارج از محیط خانه در یکی از ارگانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی مشغول به کار است و در قبال میزان کار خود ماهیانه حقوق دریافت می­ کند.
زنان خانه دار:خانه داری در لغت به معنای تدبیر زمان، مواظبت زن در کارهای خانه است. از نظر لغوی زنی که امور خانه را با نظم و اقتصاد اداره میکند خانه دار نامیده میشود.
شهر کرمان: کرمان یکی از شهرهای بزرگ ایران و مرکز استان کرمان در جنوب شرق ایران است. در مدارک تاریخی و جغرافیایی از کرمان با نام های دیگری چون: کارمانیا، گواشیر، ژرمانیا و کریمان نام برده شده است. دارای آب و هوای خشک وکویری با مساحت ۵۴۶ کیلوتر مربع می باشد وجمعیتی بالغ بر ۵۱۵۱۱۴ نفر دارا می باشد.
فصل دوم
مبانی نظری تحقیق
مروری بر پژوهشهای انجام شده داخلی و خارجی:
۲-۱- مقدمه:
بررسی تحقیقات انجام شده توسط دیگران و مرتبط با تحقیق حاضر، لازمه یک پژوهش علمی است ، زیرا می توان از نتایج حاصل از آنهاسوال ها و ایده های تازه­ای استخراج کرد تا راهی برای این تحقیق و تحقیقات آینده گردد. بطور طبیعی آثار گذشته نقاط قوت و ضعفی دارند که می توان با مطالعه­ آنها از نقاط قوت استفاده کرده و از نقاط ضعف دوری کرد .این مطالعات به ما نشان می­دهد که پژوهش خود را از کجا شروع کنیم. در این فصل ابتدا مطالعات و پژوهشهای مربوط به موضوع مورد بررسی در داخل ایران و در مرحله­ بعد در کشورهای دیگر را مورد بررسی و ارزیابی قرار می­دهیم، سپس چارچوب نظری تحقیق که تلفیقی از چند تئوری است بیان می­گردد. در پایان این فصل نیز به بیان مدل تحلیلی و فرضیه های تحقیق پرداخته می­ شود.
۲-۲-مروری برتحقیقات داخلی:
جهانگیر جهانگیری و ماهرخ رجبی(۱۳۸۰) پژوهشی تحت عنوان بررسی فرهنگ و سواد تغذیه­ای زنان در شهر شیراز بر روی ۴۹۹ زن در سنین بالاتر از ۱۵ سال با روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب انجام دادند. یافته­ ها حاکی از این بود که با وجود آگاهی تعدادی از زنان از بهترین شیوه ­های مصرف مواد غذایی باز هم استفاده از شیوه های مطلوب چندان متداول نیست. بطور کلی در انتخاب غذایی بیشتر از این که نیاز اعضای خانوار درنظر گرفته شود،در دسترس بودن مواد و ذائقه اعضای خانوار ملاک قرار می­گیرد(جهانگیری و رجبی،۱۳۸۰).
عوامل تاثیر گذار بر رفتار تغذیه­ای زنان کارگر بر پایه­ مدل تلفیقی تئوری رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی:یک رویکرد کیفی پژوهشی است که زهره کشاورز،معصومهسیمبر،علی رمضانخانی بر روی زنان کارگر شاغل در کاخانجات شهرک صنعتی عباس آباد پاکدشت انجام دادند. یافته ها نشان داد که زنان کارگر نگرش نسبتا خوبی در مورد تغذیه ی سالم دارند. اهمیت به نظرات همسر و فرزندان از مهم ترین هنجارهای ذهنی موثر بر تغذیه آنان دارد فرهنگ تغذیه­ای جامعه و نقش مادر در رفتارهای تغذیه ای خانواده نیز موثراست. محدودیتهای زمانی و مکانی از مهم ترین موانع انجام تغذیه سالم قلمداد گردید. همچنین زنان کارگر از خودکارآمدی کافی در برنامه ریزی برای تغذیه ی سالم برخوردار نبودند(کشاورز و همکاران،۱۳۸۹).
محمدباقر علیزاده اقدم(۱۳۹۱) در تحقیقی بر روی ۷۵۲ نفر از شهروندان تبریزی به این نتیجه رسید که سبک غذایی شهروندان بر حسب وضعیت تأهل،جنسیت، وضعیت طبقه­ی اجتماعی، سن، شاخصحجم بدن،سرمایه اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی متفاوت بوده است(علی زاده اقدم،۱۳۹۱).
بررسی تطبیقی تفاوتهای جنسیتی در عادتهای غذایی دانشجویان ایرانی و هندی عنوان پژوهشی است که محمد اسماعیل ریاحی (۱۳۸۴) بر روی ۵۰۴ نفر از دانشجویان دختر و پسردانشگاه مازندران و پنجاب هند در سال تحصیلی ۱۳۸۰ انجام داده است. در این تحقیق۲۶۳ نفر از دانشگاه مازندران و ۲۴۱ نفر از دانشگاه پنجاب هند به طور تصادفی انتخاب شدند. این پژوهش برای یافتن رابطه برخی از عوامل روانی- اجتماعی(جنسیت،فرهنگ،پایگاه اقتصادی اجتماعی،دانش بهداشتی و باورهای درباره ی سلامتی) با الگوهای عادتهای غذایی دانشجویان انجام شده است. یافته ها نشان داد که عادتهای غذایی با متغیرهای ذکر شده رابطه داشته است و روی هم رفته دختران بیش از پسران و دانشجویان هندی بیش از دانشجویان ایرانی عادتهای غذایی سالم و سودمندی دارند که آنها را در برابر بیماریهای غبرعفونی مقاوم می سازد(ریاحی،۱۳۸۴).
فرشاد فریور و همکارانش(۱۳۸۸) پژوهشی بر روی ۱۱۵۴ نفر ار استانهای گلستان،سیستان و بلوچستان و بوشهر انجام دادند به نتایجی دست یافتند که حاکی از این بودکه ۷۰-۵۰ درصد از نمونه ۴گروه اصلی غذایی مطلع بودند،۵۰-۴۰ درصد از افراد نسبت به نقش آنهادر بدن انسان آگاهی داشتند. فراوانی مصرف گوشت در افراد مورد بررسی به ندرت،گوشت ماهی در سطح متوسط،حبوبات در سطح بالا و میوه،سبزی،ماست و پنیر در سطح قابل قبول و مصرف چیپس و پفک،قند و شکر و نوشابه های گازدار در سطح بالایی قرار داشتند(فریور وهمکاران،۱۳۸۸).
بررسی میزان سوءتغذیه و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان ابتدایی کردستان عنوان پژوهشی است که شعله درویشی و همکارانش(۱۳۸۸) انجام داده اند. بر اساس نتایجبین شغل مادر و سوءتغذیه ی مزمن، بین سطح سواد پدر و مادر و شاخص قد برای سن و وزن برای قد رابطه معناداری وجود داشت. همچنین بین مصرف گوشت و سوءتغذیه مزمن و مصرف هفتگی پنیر و شیر،بین میزان مصرف نوشابه و سوءتغذیه مزمن و همچنین بین مصرف تنقلات بی­ارزش مانند:پفک و وزن برای قد رابطه معناداری وجود داشت(درویشی وهمکاران،۱۳۸۸).


فرم در حال بارگذاری ...

« عوامل جامعه شناختی مؤثر بر نظام اخلاقی نخبگان علمی- فایل ...مقالات و پایان نامه ها درباره احساس عدالت و رابطه آن با گرایش های سیاسی مطالعه شهر تهران- فایل ... »