مهمترین دلیل صدور چنین ابلاغیهای توسط پلیس فتا نگرانی و ناراحتی خود شهروندان بوده که باعث شده پلیس از این پس، نظارت بر فعالیتهای کامپیوتری خود شهروندان را بیشتر کند. بنابراین با وضع قوانین سختگیرانه برای تأسیس کافینتها و نظارت و بازرسی و در کوتاهمدت نشان از اهمیت بسیار زیاد فضای مجازی است که پلیس فتا برای تحت کنترل درآوردن بازار کار بر عهده دارد.[۱۱۴]
گفتار دوم: هشدارها و توصیههای پلیس فتا
امروزه در سرتاسر دنیا بیشتر از نیم میلیارد نفر به اینترنت دسترسی دارند دسترسی به اینترنت بسیار سریع و با حداقل صد در صد سالانه در خانهها، مدارس و محل کسب و کار در حال رشد است. با توجه به نفوذ اینترنت درون افراد جامعه بخصوص کودکان و نوجوانان، نیازمند تصمیماتی است که مرزهایی برای استفاده از اینترنت اتخاذ گردد و نسبت به هر گروه سنی هشدارهای لازم داده شود بهطور مثال توصیههایی مربوط به کودکان مثل نحوه قرار گرفتن رایانه در خانه و زمانی که در اینترنت سپری میکند و ورود به چه وبسایتهایی برای کودکان مناسب است را در برمیگیرد، که بسیار متفاوت با توصیههایی که به جوانان داده میشود. بیشتر توصیه های نوجوانان درباره ویروسها و هکرها و اقداماتی که انجام میدهند و بحث درباره سرقت هویت و…میباشد. به همین دلیل برای در امان بودن از این مشکلات، آگاهی از دانش رایانه و فضای مجازی بالخص برای والدین بسیار ضروری است. در این راستا پلیس فتا برای پیشگیری از قربانی شدن افراد جامعه و فرو افتادن در ورطه این مهلکه اقدام به توصیه ها و هشدارهایی نموده که افراد جامعه با هر گروه سنی از آن بهره ببرند و امنیت در فضای مجازی را با کمک خود شهروندان به حداکثر برسانند.
بند اول: هشدارهای سایبری برای کودکان و نوجوانان
اینترنت میتواند یک منبع فوق العاده برای کودکان و نوجوانان باشد. آنها میتوانند از آن برای کارهای پژوهشی مربوط به مدرسهشان استفاده کنند.یا با سایر همسن و سالها و یا معلمان شان ارتباط برقرار نمایند و یا بازیهای آموزشی آنلاین انجام دهند. کودکانی که به اندازه کافی بزرگ شدهاند میتوانند نامه بنویسند و یا تایپ کنند میتوانند به سادگی به دنیای مجازی دسترسی پیدا کنند. اما این دسترسی میتواند همراه با تعهدات و خطرات مخصوص به خود باشد برای مثال یک کودک ۸ ساله به دنبال جستجوی آنلاین برای خرید اسباب بازی(lego) ممکن است با یک اشتباه تایپی(legs) را تایپ کند با این اشتباه کوچک ممکن است موتور جستجو او را به سایتهایی که روی کلمه مذکور تمرکز دارند رهنمون سازند، که ممکن است این سایتها شامل موارد پزشکی و سایر مسائل دیگر باشد.بنابراین پلیس فتا در راستای اهداف خود یعنی تأمین امنیت فضای مجازی که حفاظت از کودکان و نوجوانان در اولویت آنان قرار دارد به بیان هشدارها و توصیههایی پرداخته است که به مهمترین آنها اشاره میشود.[۱۱۵]
۱- همواره مراقب باشید تا هیچگونه اطلاعاتی در مورد خود یا افراد خانواده خود را، هرگز بر روی اینترنت منتشر نکنید.
۲- هرگز فایلی را بدون هماهنگی با والدین خود بر روی کامپیوتر دانلود نکنید.
۳- اگر کسی به صورت آنلاین به شما ناسزا میگوید یا شما را آزار میدهد یا برای شما ایمیلهای ناخواسته ارسال میکند سریعا به والدین خود اطلاع دهید.
۴- به خاطر داشته باشید که بر روی اینترنت مردم میتوانند وانمود کنند که شخص دیگری هستند و با ایجاد ارتباط طولانی اینترنتی اعتماد شما را جلب کنند هرگز حرفهای آنها را باور نکنید.
۵- اگر شما از اتاق گفتگو استفاده میکنید از نام واقعی یا آدرس ایمیل خود استفاده نکنید و از نامهای متفاوت از آنها استفاده کنید.
۶- به یاد داشته باشید، دوستی اینترنتی، روابط و گفتگوها هرگز نمیتواند مانند گفتگو با یک شخص واقعی باشد. اگر واقعا نیاز به صحبت دارید سعی کنید با دوستان واقعی خود و یا افراد خانوادهی خود صحبت کنید.
۷- در مورد کسانی که دربارهی اطلاعات شخصی شما پرسش میکنند بسیار مراقب باشید و درصورت امکان سریعاً ارتباط را قطع کنید.
۸-به یاد داشته باشید، هنگامی که در اینترنت هستید، ممکن است به صورت تصادفی با آدمهای بد صحبت کنید یا چیزهای بدی را ببینید. اما این موضوع اصلا تقصیر شما نیست. اگر مطلبی خواندید یا چیزی دیدید که شما را ناراحت کرده، نگاه کردن به آن را متوقف کنید و سریعاً به والدین خود اطلاع دهید.
۹- اگر شما احساس میکنید که کسی مانند شما وجود ندارد که به صحبتهای شما گوش کند حتما در این مورد با پدر و مادر خود صحبت کنید.
۱۰- هرگز کالایی را بدون اجازه و هماهنگی با والدین خود به صورت آنلاین خرید نکنید.
۱۱- در صفحات عضویت در سایتهای گوناگون و مخصوصاً اتاقهای گفتگو هرگز نام واقعی، تاریخ تولد، آدرس خانه یا مدرسه و هر چیزی که ممکن است از آن سوءاستفاده شود را وارد نکنید.
۱۲- هرگز بدون حضور والدین وارد اتاقهای گفتگوی شخصی نشوید.
۱۳- هرگاه میخواهید وارد یک اتاق شوید حتما به آن توجه کنید و سعی کنید وارد اتاقهای گفتگویی که توسط سرویسدهنده طراحی شده شوید و از وارد شدن به اتاقهایی که توسط اعضاء ساخته شدهاند نشوید.
۱۴- چیزهایی که در دنیای واقعی و جلوی دوستان و پدر و مادر خود به زبان نمیآورید را هرگز در اتاقهای گفتگو مطرح نکنید.
۱۵- اگر به تازگی شروع به استفاده از اتاقهای گفتگو کردهاید و با شخصی بهصورت آنلاین آشنا شدهاید، حتما والدین خود را مطلع کنید و از آنها راهنمایی بخواهید.
۱۶- به یاد داشته باشید که هر گاه در هنگام گفتگو حس کردید که صحبتهای عجیب شده و یا شما را ناراحت میکند، بلافاصله صحبت را قطع کنید، از اتاق گفتگو خارج شوید. اما هنگامی که شخصی در گفتگو مسایل جنسی را با شما مطرح کرد، سریعاً به والدین خود بگویید.
۱۷- هرگز با کسی که در اینترنت با او آشنا شده اید قرار رودررو نگذارید، مگر اینکه قبلاً به پدر و مادر خود اطلاع داده باشید و آنها نیز شما را همراهی کنند.
۱۸- هرگز فکر نکنید که آدمهایی که در اینترنت با آنها دوست میشوید، مانند دوستان واقعی شما خواهند بود اینگونه دوستیها معمولاً بدون اطلاع درست و بر پایه دروغ و فریب هستند.
۱۹- هرگز عکسهای خصوصی خود را بر روی اینترنت قرار ندهید و هرگز عکسهای خود را برای کسانی که نمی شناسید ایمیل نکنید.
۲۰- هرگز رمزهای عبور خود را به غریبهها ندهید و مطمئن شوید رمز عبورتان چیزی باشد که دیگران ندانند.[۱۱۶]
بند دوم: توصیههای لازم به والدین
نقش والدین در زمینه کنترل فرزندان بی بدیل است و میتوان به جرأت گفت: اولین مکانی که فرزندان در آن احساس آرامش و ایمنی میکنند، کانون گرم خانواده است. بنابراین در ارتباط با فضای مجازی که امروزه کلیه افراد جامعه بالخص کودکان و نوجوانان را در خود غرق کرده است والدین میتوانند با نظارت آگاهانه بر این فضا مسلط شوند.
در این مسیر والدین به تنهایی نمیتوانند گام بردارند باید از وجود راهنماییهای پلیس فتا که یاریدهنده آنها میباشد، بهره ببرند. زیرا با همکاری و همدلی میان خانوادهها و پلیس میتوان زودتر به نتایج مثبت دست پیدا کرد و از فروافتادن فرزندان در گرداب دنیای مجازی جلوگیری به عمل آورند.
همواره پیشگیری بهتر از درمان است پس کاملا منطقی است برای حراست از فرزندان در مقابل سوءاستفاده کنندگان در فضای سایبری راه حل هایی داشته باشیم که پلیس فتا با رصد این فضا و شناخت آن چند مورد از آن را پیشنهاد میکند.
۱- کامپیوتر بلد باشید بیاموزید چگونه برخی کاربردها را مسدود کنید.
۲- کامپیوتر را در فضای تردد افراد قرار دهید نه در اتاق شخصی، تا بتوانید زمان استفاده فرزندان مانیتور را مشاهده کنید.
۳- با فرزندان یک ایمیل را مشترکاً استفاده کنید تا بتوانید پیامهایشان را مشاهده کنید.
۴- سایتهای مورد علاقه فرزندان تان را نشانه گذاری کنید تا دسترسی به آنها برایش ساده باشد.
۵- زمانی را صرف آموزش رفتار صحیح در فضای مجازی برای فرزندانتان کنید.
۶- فرزندانتان را از رفتن به اتاقهای گفتگو خصوصی منع کنید. از نرمافزارهای فیلترینگ یا تنظیمات امنیتی مرورگر یا سرویسدهنده اینترنت خود برای سرور کردن مورد فوق استفاده کنید. بدانید که ارسال پیام در یک اتاق گفتگو آدرس الکترونیکی شما را به سایرین نمایش میدهد.
۷- کارتهای اعتباری خود را برای جلوگیری از هرگونه پرداختهای ناشناس چک کنید.
۸- تصور کنید چه اتفاقی میافتد، اگر بعد از مدرسه، خانهی همکلاسی اش یا هر مکان دیگری که فرزندان بتوانند در آنجا بدون نظارت شما به کامپیوتر دسترسی داشته باشند.
۹- ناراحتی فرزندان را جدی بگیرید، خصوصاً اگر ناراحتیاش بابت تبادلات آنلاین است.
۱۰- کپی از پیامهای تهدید آمیز یا غیراخلاقی را که فرزندان دریافت کرده است را برای سرویسدهنده خود ارسال کنید. اگر با اینگونه پیام ها یا هرگونه پیامهای حاوی مطالب خارج از عرف مواجه شدید با وب سایت پلیس فتا به نشانی(www.cyberpolice.ir) مکاتبه نمایید.
این بحث را با حدیثی از پیامبر اکرم(ص)به پایان میرسانیم.
رسول الله(ص)میفرمایند:«اکرمو اولادکم و احسنوا آدابهم یغفرلکم»
فرزندان خود را گرامی دارید و آنان را خوب تربیت کنید تا آمرزیده شوید.[۱۱۷]
بند سوم: هشدارها و توصیههای لازم به عموم مردم
با شکلگیری دهکده جهانی و جهش فناوری و انفجار اطلاعات و شکلگرفتن جامعه اطلاعاتی نیاز بشر روزانه در حال تغییر و تبدیل از فضای واقعی به فضای مجازی است. امروزه بیش از ۹۰ درصد مردم با فناوریهای نوین به صورت مستقیم و غیرمستقیم ارتباط دارند و بیش از ۷۵ درصد مشاغل وابسته به این فناوریها میباشد.به موازات ضریب نفوذ اینترنت در جهان و بخصوص کشورمان که ضریب نفوذ اینترنت در آن در حال حاضر ۲/۵۲ درصد اعلام شده است.این میزان ضریب رتبه اول در خاورمیانه را به خود اختصاص داده است ولی کماکان امنیت در این فضاها رشد قابل توجهی نداشته است.
با این وجود با شکلگیری شهر الکترونیک در کشور ایران و در کلان شهرها مثل تهران، اصفهان، مشهد …بسیاری از کارها و مناسبات افراد جامعه از طریق فضای مجازی و اینترنت انجام میشود. بنابراین در این خصوص باید پیشگیری و احتیاطهای لازم صورت گیرد تا از میزان قابل توجهی از این ناامنیها کاسته شود.
پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات به عنوان حامی کاربران در فضای مجازی باید بیشترین آسیبهایی که افراد را در معرض خطر قرار میدهد را شناسایی کند و با بیان هشدارها و توصیههای لازم از وقوع آن جلوگیری نماید.
از مهمترین جرائمی که آمار بالایی را به خود اختصاص دادهاند: میتوان به سرقت اطلاعات شخصی، خریدهای اینترنتی، امنیت پست الکترونیکی و هک و نفوذ به سامانههای رایانهای اشاره نمود.
الف: امنیت خریدهای آنلاین
خرید آنلاین کالاها و خدمات از باارزشترین خدماتی است که بر روی اینترنت ارائه میشود. این امر علاوه بر صرفه جویی در وقت کاربران، مزایایی چون افزایش امنیت در جابهجایی پول، کاهش هزینههای بازاریابی، صرفهجویی اقتصادی و افزایش فرصتهای شغلی و کار آفرینی را به دنبال دارد. اما در عینحال کلاهبرداران فضای مجازی نیز با بهره گرفتن از عدم اطلاع یا کمدقتی خریداران و مشتریان، آن را با تهدیدها و آسیبهایی مواجه ساختهاند.
فرم در حال بارگذاری ...