اثر مواد قلیایی: به طور کلی پشم در برابر مواد قلیایی نسبت به اسیدها مقاومت کمتری دارد. مواد قلیایی بر پیوندهای گوگردی، هیدروژنی و یونی پشم اثر می گذارد و سبب متلاشی شدن کامل پشم می شود. مواد قلیایی قوی مانند هیدروکسید سدیم یا پتاسیم به ویژه در حالت گرم به سرعت پشم را هیدرولیز می کند.
اثر مواد اسیدی بر روی الیاف پشم: میزان آسیبی که اسید به پشم میرساند به غلظت اسید، درجه ی حرارت و مدت زمان تماس بستگی دارد. محلول رقیق اسیدهای معدنی، آسیب زیادی به الیاف پشم نمیرساند. اسید سولفوریک گرم و غلیظ، پشم را کاملا متلاشی میسازد. اسیدنیتریک الیاف پشم را زرد رنگ و سپس آن را حل می کند “امیری،۱۳۸۵، ص ۴۲".
اثر مواد اکسید کننده: محلول غلیظ آب اکسیژنه باعث خراب شدن پشم می شود. سرعت تأثیر هم بستگی به غلظت آب اکسیژنه دارد. از محلول رقیق آب اکسیژنه برای سفید کردن پشم استفاده می کنند.
۲-۳-۲-۵ درجه مرغوبیت الیاف پشم مصرفی در فرش دستباف
میانگین طول الیاف برای نمره های مختلف باید حداقل ۵ سانتی متر باشد و مقدار الیاف کوتاه تر از ۵ سانتی متر در آن نباید از ۵ درصد تجاوز نماید. چربی و روغن الیاف پشم نباید بیش از ۵/۱ درصد و مواد ناخالص گیاهی حداکثریک درصد باشد. طول الیاف هر اندازه بلندتر باشد (از ۵/۷ سانتی متر به بالا) مرغوب تر است.
-
- قطر الیاف کمتر از ۳۰ میکرون درجه یک
-
- قطر الیاف بین ۳۵-۳۰ میکرون درجه دو
-
- قطر الیاف تا ۴۰ میکرون درجه سه
طبق استاندارد ملی ایران، مهم ترین مشخصات الیاف پشم مصرفی در تولید پرز فرش دستباف عبارتند از:
-
- قطر در محدوده ۲۵ تا ۳۸ میکرون
-
- درصد الیاف مدولائی[۱۰] کمتر از ۲۰%
-
- ۱ تا ۴ جعد در ۵/۲ سانتیمتر
-
- میانگین ازدیاد طول الیاف ۴۵-۳۰% و استحکام ۵۵/۱-۱۱/۱ گرم بر دنیر
-
- قابلیت ارتجاعیت حداقل ۷۵% “دفترچه استاندارد ملی ایران، ۱۳۷۷”
۲-۳-۲-۶ چگونگی شناسایی الیاف پشم
تشخیص پشم طبیعی از مواد غیر طبیعی در فرش حایز اهمیت فراوان است. برای شناخت پشم از سایر الیاف راه های مختلف وجود دارد که عبارتند از:
-
- سوزاندن پشم: وقتی پشم را به شعله نزدیک میکنیم خود را جمع می کند. در داخل شعله به آرامی میسوزد و مقداری ذوب می شود. دود آن بوی گوگرد و موی سوخته میدهد. خاکستر سیاه از آن باقی میماند که به سادگی خورد می شود.
-
- از طریق مشاهده عینی( بوسیله ذره بین): شکل تار پشم در زیر ذره بین مانند درخت کاج فلس دار مینمابد که از یک سو آزادند، هر چه پشم کهنه تر و صدمه دیده تر باشد، این فلس ها کوتاهتر و برآمدگی کمتری دارند.
-
- از طریق مواد شیمیایی: در برابر مواد قلیایی حساسیت دارد و برخی از قلیایی ها آن را حل می کند. در آب جوش مقداری از پروتئین خود را از دست میدهد. در برابر اکسید کننده ها و احیاکننده ها کم مقاومت است “وکیلی، ۱۳۸۳،ص ۵۱".
۲-۳-۳ ابریشم
ابریشم از الیاف حیوانی و پروتئینی است که نرم، شفاف، لطیف، ظریف و محکم است. این ماده مهم به صورت نخ بسیار نازکی در دو رشته به هم تابیده و از غدههای کرم ابریشم ترشح می شود. ابریشم یکی از بهترین موادی است که در نساجی بویژه قالی بافی به کار می رود. این ماده دارای قابلیت پذیرش عملیاتی نظیر سفیدگری، رنگرزی، صمغ گیری و … است.
۲-۳-۳-۱ انواع الیاف ابریشم مصرفی در قالیبافی:
به طور کلی دو نوع ابریشم طبیعی و مصنوعی در ایران وجود دارد که از نظر آماده سازی آن برای استفاده در قالیبافی و رنگرزی به انواع زیر تقسیم میشوند:
۱-ابریشم خام: ابریشمی است که مستقیماً از پیله گرفته می شود و با دست یا با ماشین به نخ تبدیل می شود. به عبارت دیگر ابریشم خام، ابریشمی است که عملیات صمغگیری و قلیاب کشی روی آن انجام نشده باشد، رنگ این نوع ابریشم زرد یا کرم است و پس از قلیاب کشی سفید میگردد.
۲-ابریشم پخته: به ابریشمی میگویند که صمغ یا ناخالصی آن به نام «سرازین» گرفته شده باشد، رنگ آن پس از صمغ گیری سفید می شود.
۳-ابریشم گجین: تفاله ابریشم و انتهای الیاف و باقی مانده پیله را، ابریشم کجین گویند که بخش نامرغوب الیاف است، این نوع ابریشم برای فرش بافی مناسب نیست.” دانشگر،۱۳۷۶، ص۴۵”
۲-۳-۳-۲ ویژگیها و قابلیت های ابریشم
ابریشم طبیعی که در قالی بافی مورد استفاده قرار میگیرد دارای قابلیت های بسیاری است که اگر در رنگرزی آن و در تهیه و آماده سازی آن اصول فنی رعایت گردد، موجب ارتقاء کیفی فرش می شود.
۱) ابریشم تا ۱۴۰ درجه حرارت را تحمل می کند و در مقابل مواد قلیایی در مقایسه با پشم مقاومت بیشتری دارد.
۲) ابریشم با توجه به لطافتی که دارد آلودگی را جذب نمیکند. در صورت آلوده شدن میتوان آن را با صابون ملایم شستشو داد.
۳) ابریشم از جمله موادی است که دچار بیدزدگی و یا کپک زدگی نمی شود.
۴) ابریشم به دلیل داشتن ترکیباتی چون کربن، هیدروژن، اکسیژن و ازت در آب حل نمی شود ولی اگر به مدت زیادی جوشانده شود استحکام خود را از دست میدهد.
۵) ابریشم به دلیل داشتن الیاف پیوسته از قابلیت تابیدن خوبی برخوردار است.
۶) الیاف ابریشم عملیات نساجی نظیر سفیدگری، رنگرزی، عملیات صمغ گیری و صمغ زدایی را به خوبی تحمل می کنند.
۷) ابریشم یکی از بادوام ترین مواد طبیعی است، زیرا رشته های آن به هم تابیده میشوند و از نظر سایش به دلیل نرمی و لطافتی که دارد ساییدگی پیدا نمیکند.
۲-۴ اجزای تشکیل دهنده فرش دستباف
سه گروه نخ شامل نخهای پرز(خاب)[۱۱] ، نخهای تار(چله)[۱۲] و نخهای پود ضخیم(زیر) و نازک(رو)[۱۳] تشکیل دهنده اسکلت اصلی هر فرش دستباف میباشند.
شکل ۲-۱. ساختار تشکیل دهنده فرش دستباف، a) گره نامتقارن b) گره متقارن
جنس و مشخصات الیاف مصرفی براساس استانداردهای تولید فرش دستباف به شرح زیر میباشند:
نخ پرز: مهمترین جزء هر فرش که نمود اصلی ظاهر بصری و طرح و نقوش را فراهم مینماید و بطور معمول از جنس پشم یا کرک و در فرشهای بسیار ظریف بصورت گل ابریشم و یا تمام ابریشم میباشد.
نخ تار: مجموعه نخهایی که بصورت موازی یکدیگر و معمولاً یک در میان بصورت تار جلو و عقب، در طول فرش قرار گرفته و بطور رایج و متعارف از جنس پنبه، و در موارد خاص در فرشهای برخی از مناطق از جنس ابریشم یا پشم و در فرشهای بزرگ پارچه بصورت استثناء خارج از استاندارد با بکارگیری الیاف مصنوعی، از جنس مخلوط پنبه –پلی استر انتخاب میگردد.
نخ های پود ضخیم و نازک: رشته نخهایی هستند که مابین نخهای تار بصورت عرضی در ساختار فرش عبور داده شده و به ترتیب وظیفه پرکردن و دوخت هر رج را بعهده دارند. بطورمعمول هر دو از جنس پنبه بوده و در برخی مناطق فرشبافی از جنس پشم انتخاب میگردد.
معمولاً نسبت وزنی تار و پود و پرز در فرشهای پشمی بصورت ۱۲تا۲۰% نخهای تار، ۱۰تا ۱۸% نخهای پود، و ۵۰ تا۷۰% نخهای پرز میباشد “طباطبایی هنزایی، ۱۳۹۳، ص ۴".
۲-۴-۱ مشخصات ساختمانی فرش دستباف
هر فرش از دو بخش لایه تخت زیرین[۱۴] و لایه نخهای پرز[۱۵] تشکیل شده است. در هر بخش مشخصههای ساختمانی متمایزی وجود دارد که عبارتند از:
در بخش لایه زیرین: مشخصات نوع گره و چلهکشی، شیوه پودکشی و مکانیزم های بافت.
در بخش لایه پرزها: ارتفاع پرز، تراکم پرز(رجشمار).
در حالت ساختمان یکپارچه فرش: ضخامت فرش، وزن مترمربع و ابعاد فرش.
در مقطع عرضی هر فرش ارتفاع مجموع دو لایه زیرین و لایه پرزها را اصطلاحا˝ضخامت فرش گویند. ”Lee, H.S., Carr, W.W., Beckham, H.W., Wepfer, W.J., 2000″
۲-۴-۲ انواع گره در بافت فرش
فرم در حال بارگذاری ...