۷-۳. روش های آماری
در این پژوهش به دو روش توصیفی و استنباطی به تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده پرداخته شده است. در سطح توصیفی با بهره گرفتن از شاخص های آماری نظیر محاسبه میانگین و انحراف معیار به توصیف اطلاعات پرداخته شد و در سطح آمار استنباطی هم به منظور پاسخ به سئوالات تحقیق از آزمون های آماری t تک گروهی و مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه وضریب هبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید. لازم به ذکر است که تمامی محاسبات آماری با نرم افزار SPSS[77] نسخه ۱۸ انجام پذیرفت.
فصل چهارم
تجزیه وتحلیل آماری
۴-۱) مقدمه
مهمترین و اساسیترین قسمت هر کار پژوهشی تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات جمع آوری شده است. چرا که تجزیه و تحلیل دقیق دادها در این بخش منجر به نتیجهگیری دقیق خواهد شد. بنابراین لازم و ضروری است که محققین در این قسمت با صبر و حوصله و استفاده از مشاوره اساتید و متخصصین امر به تجزیه و تحلیل داده ها بپردازند. در این فصل جهت دستیابی به پاسخ سؤالات تحقیق از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. برای تحلیل آماری داده ها از جداول فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، و همچنین برای سنجش متغیرهای تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون، t تک نمونه، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شده است که با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ تجزیه و تحلیل آماری بر روی داده ها انجام شد.
۴-۲) تجزیه و تحلیل اطلاعات
۴-۲-۱ ) فرضیه اصلی:بین فرهنگ سازمانی و اخلاق حرفه ای رابطه معنی داری وجود دارد.
جدول (۴-۱)نتایج آمار توصیفی و ضریب همبستگی فرهنگ سازمانی و اخلاق حرفه ای
متغیرها
تعداد
میانگین
انحراف معیار
R
sig
فرهنگ سازمانی
۱۳۶
۱۱۷/۵۸
۲۰/۲۸
۴۹/ .
.۰۰۰
اخلاق حرفه ای
۱۳۶
۸۹/۲۲
۹/۸۶
جدول فوق بیانگر این است که ضریب همبستگی فرهنگ سازمانی و اخلاق حرفه ای برابر با ۴۹/۰ r= که در سطح اطمینان ۹۹ درصد معنی دار است و (۰۱/۰< P). بین دو متغیر فرهنگ سازمانی و اخلاق حرفه ای رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد و با بالا رفتن فرهنگ سازمانی اخلاق حرفه ای نیز افزایش می یابد.
۴-۲-۲ ) فرضیه فرعی ۱:میانگین نمرات پاسخگویان در خصوص فرهنگ سازمانی بالاتر از حد متوسط است.
جدول (۴-۲)نتایج آزمون t تک گروهی در ارتباط با میانگین نمرات پاسخگویان در خصوص فرهنگ سازمانی
متغیر
N
M
SD
فرم در حال بارگذاری ...