متغیرها
ضرایب رگرسیونی
مقدار آماره t
احتمال آماره t
مقدار ثابت
۹۸/۱
۸۲/۲
۰۰۴۹/۰
افزایش قیمت نفت
۰۳۳/۰
۳۵/۱
۰۲۸/۰
ضریب تعیین
ضریب تعین تعدیل شده
احتمال آماره F
آماره دوربین واتسون
۷۲۱/۰
۶۸۲/۰
۰۲۱۳/۰
۹۴۷/۱
۴-۴-۳- فرضیه اصلی
فرضیه اصلی: نوسانات قیمت نفت با بازده غیرعادی سهام رابطه معنیداری دارد.
آزمون فرضیه اصلی با بررسی نتایج فرضیه های فرعی، و توجه به دو جزء منفی و مثبت نوسانات قیمت نفت؛ و با پیش شرط پذیرفتن فرضیه اصلی در صورت تأیید یکی از فرضیه های فرعی؛ صورت میپذیرد. اکنون که فرضیه فرعی دوم ما تأیید شده است پس معنیدار بودن نوسانات قیمت نفت با بازده غیرعادی سهام اثبات می شود. و نتیجه گیری اینکه فرضیه اصلی رد نگردیده و مورد تائید واقع می شود.
۴-۵- خلاصه فصل
در این فصل، پس از بیان مقدمهای در ارتباط با نحوه تجزیه و تحلیل دادهها، به تشریح آمار توصیفی و استنباطی پرداختیم. قبل از آزمون فرضیه ها به بررسی ایستایی یا پایایی، نرمال بودن داده ها از طریق آزمون جارکُ برا و آزمون VIF برای هم خطی متغیرهای وابسته، مستقل و کنترلی تحقیق پرداخته شد که کل متغیرهای وابسته، مستقل و کنترلی پژوهش در طی دوره پژوهش در سطح پایا، نرمال و همخطی وجود داشتند. همچنین چارچوب آزمون بر اساس یک مدل خود رگرسیونی (VAR) و نوسانهای قیمت نفت مورد بررسی قرار گرفت. سپس از طریق آزمون های F لیمر و هاسمن به انتخاب مدل رگرسیونی ترکیبی/تلفیقی پرداختهایم. در ادامه در فصل بعد به این مسئله میپردازیم که نتیجه این فرضیات چه چیزی به علم میافزاید به علاوه فصل بعد پیشنهاداتی برای تحقیقات آتی و محدودیت این تحقیق ارائه میشود.
فصلپنجم
جمعبندی، نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات
۵-۱- مقدمه
پایان هر پژوهش علمی با وجود تمامی محدودیتها و موانع پیش روی محقق؛ با امید به ایجاد تغییرات در یک رشته علمی همراه میباشد، و اکنون پژوهش حاضر به مرحله پایانی خود رسیده است. در این تحقیق برای بررسی تأثیر متغیر مستقل (نوسانات قیمت نفت) بر متغیر وابسته (بازده غیر عادی) از آزمونها و روشهای مختلفی استفاده شد که این روشها در فصل سوم بیان گردید، نتایج این بررسیها در فصل چهارم با انجام تجزیه و تحلیل مشخص شد. اکنون در این فصل ضمن تشریح نتایج فرضیه ها، نتیجه گیری کلی صورت گرفته و پیشنهادهایی هم مبنی بر یافتههای پژوهش و هم برای پژوهشهای آتی ارائه میگردد و همچنین به تعدادی از محدودیتهای موجود در تحقیق اشاره خواهد شد.
۵-۲- جمعبندی و تشریح نتایج آزمون فرضیه ها
قیمت نفت یکی از متغیرهای کلیدی هر اقتصاد است که در تعیین موقعیت اقتصاد هر کشور نقش بسزایی دارد. اقتصاد جهان در سالهای مختلف نوسانات مثبت و منفی زیادی را در قیمت نفت خام تجربه کرده است. این نوسانات و تغییرات قیمت نفت بر متغیرهای کلان اقتصادی در کشورهای جهان تأثیر گذاشته و اقتصاد این کشورها را با چالشی جدی روبهرو کرده است و موجب شده تا آنها برای در امان ماندن از تأثیرات منفی ناشی از این نوسانات تدابیر مختلفی بیندیشند. بازار بورس اوراق بهادار هم به عنوان یکی از بخشهای اقتصاد می تواند تحت تاثیر این نوسانات قرار گیرد. شرکتهای بیشماری در سراسر دنیا خواه در فرایند چرخه حیات اقتصادی و خواه از طریق برنامه خصوصی سازی شرکتهای دولتی، با عرضه سهام خود به عموم مردم، برای نخستین بار وارد بازار سرمایه میشوند. نظر به اینکه عرضه اولیه سهام برای یک شرکت در حال رشد عمده ترین منبع تأمین مالی آن به شمار میرود سعی می کنند تا با عملکردی مطلوب و تعیین قیمتی مناسب در عرضه اولیه، جریانهای نقدی حاصل را برای شرکت حداکثر سازند. پس از زمان عرضه اولیه سهام به عموم، برای شرکتها بازدهی غیرعادی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد و این بازده از عوامل مختلفی تأثیر میپذیرد و نقش مهمی در پیشرفت شرکت ایفا می کند و ممکن است قیمت نفت یکی از این عوامل باشد.
پژوهشی که اکنون به نقطهی جمعبندی آن رسیدهایم؛ به دنبال بررسی تأثیر نوسانات ایجاد شده در قیمت نفت، بر بازده غیرعادی سهام شرکتها بود که این موضوع در غالب پنج فصل جمعبندی گردید. فصل اول به کلیات و خطوط کلی تحقیق متعلق داشت، در فصل دوم به بیان مبانی نظری تحقیق و همچنین پیشینهی تحقیق پرداختیم، فصل سوم به معرفی و بیان روشها و ابزار تحقیق اختصاص داشت و فصل چهارم حاوی نتایج تجزیه و تحلیل داده های جمعآوری شده در مورد متغیرهای تحقیق بود.
در واقع شروع این تحقیق با جمعآوری داده های لازم برای پژوهش در یک بازهی زمانی ۵ ساله (۱۳۹۲-۱۳۸۸) از راه هایی مانند؛ مطالعات کتابخانهای (گردآوری مبانی نظری پژوهش از کتب و مجلات تخصصی فارسی و لاتین)، جمع آوری دادههای شرکتهای نمونه با مراجعه به صورتهای مالی، یادداشتهای توضیحی، گزارشهای هفتگی و ماهنامه بورس اوراق بهادار و با بهره گرفتن از نرم افزارهای رهآورد نوین و تدبیر پرداز، صورت پذیرفت. و البته داده های مربوط به حوزه نفت از نشریات مختلف بانک مرکزی و همچنین سایتهای BLS, OPEC و IFS گردآوری شده اند، همچنین با بهره گرفتن از مدل خودرگرسیون برداری ساختاری «SVAR» به برآورد مدل پرداخته شده است که در این راستا از مدل تصحیح خطای برداری ساختاری (SVEC) استفاده می شود
بعد از جمعآوری اطلاعات به طبقه بندی آنها پرداخته شد که نرم افزار Excel کمک شایانی در این امر نمود. نکتهی قابل ذکر در مورد قیمت نفت این میباشد که برای جداسازی نوسان منفی و مثبت از روش مورک (۱۹۸۶) و همیلتون (۱۹۹۶) استفاده شد تا در نتیجه مقدمات برای قدم بعدی آماده گردد. سپس کار تجزیه و تحلیل این داده ها با کمک نرم افزارهای ۶ .Eviews و JMulTi انجام شد، که این عملیات به طور مفصل در فصل چهارم توضیح داده شده است، در نهایت با مورد آزمون قرار دادن فرضیه های پژوهش و دستیابی به نتایج، تحقیق به سرانجام خود نزدیک شد. اکنون با توجه به فصلهای قبلی این تحقیق و اطلاعات کلی، نتایج آزمون فرضیه ها به شرح زیر بیان می شود.
۵-۲-۱- نتیجه فرضیه اصلی
فرم در حال بارگذاری ...