پیشنهادات: ۶۰
منابع: ۸۸
فهرست شکلها
عنوان شماره صفحه
فصل سوم:
۳-۱- گیاه دارویی مرزه خوزستانی: ۲۸
۳-۲- گیاه دارویی مرزه رشینگری: ۲۸
۳-۳- دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی مورد استفاده در آزمایش: ۳۱
۳-۴- دستگاه اسپکتروفتومتر مورد استفاده در آزمایش: ۳۱
مورد پژوهش: ۳۳
: 33
فصل چهارم:
۴-۱- کروماتوگرام ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه مرزه خوزستانی مورد آزمایش: ۳۴
۴-۲- کروماتوگرام ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه مرزه رشینگری مورد آزمایش: ۳۷
فصل پنجم:
۵-۱- دیوارهی سلولی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی: ۵۷
فهرست نمودارها
عنوان شماره صفحه
فصل چهارم:
مقایسه میکروارگانیزم ها بر مبنای قطرهاله عدم رشد تحت تاثیر اسانس گیاه مرزه خوزستانی: ۴۱
مقایسه میکروارگانیزم ها بر مبنای قطرهاله عدم رشد تحت تاثیر اسانس گیاه مرزه رشینگری: ۴۶
فهرست جدولها
عنوان شماره صفحه
فصل سوم:
اسامی میکروارگانیزمهای مورد آزمایش: ۲۹
فصل چهارم:
۴-۱- ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه مرزه خوزستانی: ۳۵
۴-۲- ترکیبات تشکیل دهنده اسانس گیاه مرزه رشینگری: ۳۸
۴-۳- تجزیه واریانس قطر هاله عدم رشد اسانس گیاه مرزه خوزستانی: ۴۰
۴-۴- مقایسه اثر متقابل نوع میکروارگانیزم و غلظت اسانس گیاه مرزه خوزستانی بر قطرهاله عدم رشد: ۴۲
۴-۵- تجزیه واریانس آخرین غلظت اسانس گیاه مرزه خوزستانی: ۴۳
۴-۶- مقایسه میکروارگانیزمها از نظر حداقل غلظت بازدارندگی(MIC) و حداقل غلظتکشندگی باکتری(MBC) اسانس گیاه مرزه خوزستانی به روش میکرو براث دایلویشن: ۴۴
۴-۷- تجزیه واریانس قطر هاله عدم رشد اسانس گیاه مرزه رشینگری: ۴۴
۴-۸- مقایسه اثر متقابل نوع میکروارگانیزم و غلظت اسانس گیاه مرزه رشینگری بر قطرهاله عدم رشد: ۴۷
۴-۹- تجزیه واریانس آخرین غلظت اسانس گیاه مرزه رشینگری: ۴۸
۴-۱۰- مقایسه میکروارگانیزمها از نظر حداقل غلظت بازدارندگی(MIC) و حداقل غلظتکشندگی باکتری(MBC) اسانس گیاه مرزه رشینگری به روش میکروبراث دایلویشن: ……………………………………………………………………………………………………………………۴۹
چکیده:
این پژوهش به منظور استخراج، شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده و خاصیت ضدمیکروبی اسانس دو گونه مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری انجام گرفت. اسانسگیری به روش تقطیر با آب توسط کلونجر انجام گرفت،آنالیز اسانسها توسط دستگاه کاروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی(GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. چهل و چهار ترکیب در اسانس مرزه خوزستانی شناسایی شده که در مجموع ۹۸/۹۹% اسانس را به خود اختصاص داد که عمدهترین ترکیبات شناسایی شده، کارواکرول(۱۶/۹۲%) است و چهل و شش ترکیب در اسانس مرزه رشینگری شناسایی شد که در مجموع ۹۷/۹۹% اسانس را به خود اختصاص داد که عمدهترین ترکیبات شناسایی شده کارواکرول(۱۱/۸۹%) است. به منظور بررسی خواص ضدمیکروبی اسانس مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری بر علیه باکتری گرم منفی Escherichia coli و مخمر Candida albicans و باکتریهایگرم مثبت Staphylococcus aureus ،Bacillus cereus ،Staphylococcus epidermidis آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در ۳ تکرار به دو روش دیسک دیفیوژن و روش میکروبراث دایلویشن انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس گیاه مرزه خوزستانی روی مخمر کندیدا آلبیکنس و سپس باکتری باسیلوس سرئوس و همچنین اسانس مرزه رشینگری روی باکتری باسیلوس سرئوس و سپس مخمر کندیدا آلبیکنس دارای بیشترین تاثیر و روی باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و باکتری گرم منفی اشرشیا کلای دارای کمترین تاثیر استکه نشان دهنده تاثیر بیشتر اسانس مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری روی باکتریهای گرم مثبت و مخمر به نسبت باکتری گرم منفی است.
واژههایکلیدی: اسانس، مرزهخوزستانی، مرزهرشینگری، خاصیت ضدمیکروبی، روش دیسک دیفیوژن، روش میکروبراث دایلویشن.
فصل اول:
کلیات
مقدمه:
گیاهان دارویی رستنیهایی با تاریخچه جالب توجه و ممتاز هستند(امیدبیگی، ۱۳۸۴)، قدمت شناخت خواص دارویی گیاهان، شاید بیرون از حافظه تاریخ باشد. یکی از دلایل مهم این قدمت، حضور باورهای ریشهدار مردم سرزمینهای مختلف درخصوص استفاده از گیاهان دارویی است(امیدبیگی، ۱۳۹۲). امروزه جایگاه گیاهان دارویی در سلامت جامعه به طور عام و ارزش گیاهان دارویی و معطر به طور خاص برکسی پوشیده نیست(باباخانلو و همکاران، ۱۳۷۷). توجه به گیاهان دارویی، بخش عمدهای از طب سنتی ایران را تشکیل میدهد و ارائه اطلاعات درست و علمی درباره پرورش، نگهداری و استفاده از آنها بر پایه یافتههای جدید، روزبهروز اهمیت ویژهای مییابد(فلوک، ۱۳۸۴).
گیاهان دارویی به عنوان یک منبع جاودانه برای طب مدرن تاکید مضاعفی میباشند(آخوندزاده، ۱۳۷۹)، که براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی۸۰% از مردم یک هدر کشورهای توسعه یافته زندگی میکنند کم و بیش برای درمان از گیاهان دارویی استفاده مینمایند(مصحفی و همکاران، ۱۳۸۳). جمله گیاهان دارویی بسیار حائز اهمیت گیاهان خانواده نعناع هستند، که تیره نعناعیان[۱] یکی از بزرگترین تیرههای گیاهی است(زرگری، ۱۳۷۶). هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی درصد و ترکیبات تشکیل دهنده اسانس دو گیاه مرزه خوزستانی و مرزه رشینگری و بررسی خواص بیولوژیکی اسانس دو گیاه روی باکتریهای Staphylococcus aureus، Staphylococcus epidermidis، Bacillus cereus، Escherichia coli و مخمر candida albicans، به منظور امکان استفاده از این گیاهان درصنایع دارویی میباشد.
تاریخچه گیاهان دارویی:
طبق برآوردها در حال حاضر ۷۵۰ هزار گیاه گلدار یا دانهدار در زمین یافت میشود و تاکنون ۳۰۰ هزار گیاه در جهان شناسایی شدهاند. قاره آمریکا با دارا بودن ۱۳۸ هزار گونه گیاهی از جمله منابع غنی گیاهان در جهان است و این در حالی است که قاره آسیا دارای ۱۲۳ هزار گونه گیاهی است. در بین کشورهای آسیایی بیشترین تعداد و تنوع گونهها متعلق به کشورهای چین، اندونزی، هند، برمه، تایلند، مالزی و ایران است. ایران که یکی از هفت کشور آسیایی است، بیشترین گیاهان دارویی را دارد و در سه دهه گذشته شاهد روند رو به رشد مردم در زمینه استفاده از این داروهای گیاهی و احیای طب سنتی هستیم (آیت الهی، ۱۳۸۹). فلور غنی ایران حدود بیش از ۸۰۰۰ گونه گیاهی را که ۲ برابر فلورکل قاره اروپا است در برمیگیرد و به عنوان یک مزیت منحصر به فرد در جهان به شمار میآید(میرجلیلی، ۱۳۸۲). کشور ایران یکی از معدود وکم نظیرترین کشورهایی است که دارای شرایط آب و هوایی متنوع و خاکی ویژه است که این امر خود موجب تنوع رشدگیاهان مختلفی چون گیاهان دارویی شده است که آن را یک بانک غنی ژن میتوان دانست(جعفری و همکاران، ۱۳۷۵).
۱-۲- تفاوت بین گیاهان دارویی، داروهای گیاهی و شیمیایی:
در بین اکثر افراد تفاوتی بین گیاهان دارویی و داروهای گیاهی قایل نیستند، درصورتیکه داروهای گیاهی[۲] که به نام مواد موثره[۳] نیز نامیده میشوند، داروهایی میباشند که از گیاه حاصل شدهاند و حاوی ترکیبات شیمیایی میباشند که به صورت انفرادی یا در ترکیب با هم، در بدن انسان عملکرده و از ایجاد اختلالات جلوگیری میکنند و سبب بازگشت سلامتی میگردند(اریکفونویک و وینک، ۱۳۸۷). تفاوت بین گیاهان دارویی و داروهای گیاهی با داروهای شیمیایی را می توان در میزان عوارض کمتر آنها برشمرد و با ظهور داروهای شیمیایی و بیولوژیک، نقش و اهمیت گیاهان دارویی در تامین سلامت بشر، در معرض فراموشی قرارگرفت، اما با گذشت زمان، استقبال از گیاهان دارویی با رشد قابل توجهی روبرو شده است. به نظر میرسد مردم جهان از یک سری نارسایهای طب مدرن خسته شدهاند و به طور روز افزون به سمت داروهای گیاهی روی میآورند(قاسمی دهکردی و همکاران، ۱۳۸۰).
۱-۲-۱- ارجحیت گیاهان دارویی:
فرم در حال بارگذاری ...