۲- درمان افزایش انگیزه (Motivational Enhancement Therapy= MET)
که درمان شناختی رفتاری متداول تر از درمان افزایش انگیزه است. (۱۲)
یکی از مشکلاتی که همواره متخصصین با آن دست به گریبان بودهاند اینست که افراد معتاد به اینترنت علاقه ای به ارتباط چهره به چهره با درمانگر ندارند و اغلب متمایلند تداخلات درمانی را از طریق اینترنت دریافت کنند. در حال حاضر سایتهایی توسط این متخصصین در اینترنت راه اندازی شده مانند :
www. internetaddichion. Com
www. netaddiction. com
طبق عقیده Orazack، متخصصین همگام با درمان باید به پیشگیری از این اختلال نیز توجه کنند. به این منظور در مورد کودکان نسلهای جدید که در شروع راه استفاده از رایانه هستند باید این نکته لحاظ شود که ساعات کمیرا صرف استفاده از این ابزار نمایند. (۱۳)
متاسفانه در حالی که تعداد زیادی از معتادان به اینترنت و خانوادههای آنها از این مسأله رنج میبرند به علت نبود گروه های حمایتی و سطح آگاهی پایین متخصصین در مورد اعتیاد به اینترنت و اثرات آن بر سلامت روان مشکل این افراد جدی گرفته نمیشود و اختلال آنها ناشناخته باقی می ماند. بنابراین درمانگاهها و مراکز بازپروری بهداشت روانی باید کاری کنند که تاثیر این اختلال کمرنگ جلوه نکند و خدمات درمانی اثربخشی را نیز برای آن ارائه دهند. (۲۵)
عوارض اعتیاد به اینترنت :
مشکلات جسمی :
تاکنون در مورد عوارض وابستگی به مواد مانند سیروز کبدی ناشی از الکلیسم یا افزایش احتمال سکته مغزی ناشی از کوکائین توضیحات زیادی داده شده اما در مورد خطرات و عوارض اعتیاد به اینترنت تحقیقات کمی انجام شده است. مواردی که تاکنون در تحقیقات به آنها اشاره شده است شامل :
تغییر الگوی خواب به علت استفاده شبانه از اینترنت که استفاده از قرصهای کافئین دار رابدنبال خود دارد وهمچنین باعث خستگی شدید ومختل شدن فعالیتهای روزمره میشود که خود باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی و مستعد کردن فرد به بیماری میشود.
بعلاوه نشستنهای طولانی روبروی رایانه باعث کم شدن فعالیتهای فیزیکی، سندرم تونل کارپال، کمر درد و خستگی چشم میشود. (۷)
علاوه بر آن تاکنون گزارشهایی از مرگهای مربوط به اینترنت وجود داشته که به علت ایست قلبی ناشی از کمبود خواب و همچنین خودکشی های به دنبال اضطراب ناشی از اینترنت بوده است. (Imer , Dewitt ,1997 ; Rheingold 1994 ) (19)
مشکلات خانوادگی :
طبق تحقیقات Young در سال ۱۹۹۶، ۵۳ درصد از معتادان به اینترنت مشکلات جدی در روابط با افراد مهم زندگی خود داشتند. اعتیاد به اینترنت بر تمام روابط مهم مانند روابط زن و شوهر، والد و فرزند و روابط دوستی تاثیرات سوء میگذارد. یکی از دلایل این مشکل، اختصاص دادن زمان طولانی وابستگان اینترنت به آن و در نتیجه غفلت از وظایف روزمره در قبال خانواده، همسر و دوستان است. از طرف دیگر وجود قابلیتهای روابط عاطفی و جنسی در اینترنت، روابط زناشویی را تهدید میکند. بطوری که دادگاههای خانواده اعلام کرده آمار طلاق در این گروه در حال افزایش است. (Quittner، ۱۹۹۷)
مشکلات تحصیلی :
اعتیاد به اینترنت اغلب باعث ایجاد تاثیرات سوء بر نتایج تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان میشود. بطوریکه در ۸۵ درصد از معتادان مشکلات تحصیلی ایجاد کرده است. (Young، ۱۹۹۶)
که از بین آنها میتوان به افت شدید در نمرات، از دست دادن کلاسها و کاهش ساعات مطالعه اشاره کرد. (۷)
Anderson در سال ۱۹۹۷ در تحقیقی که بر ۲۰۰ دانشجو انجام داد، دریافت یک سوم مشکلات تحصیلی دانشجویان مربوط به استفاده بی رویه آنان از اینترنت است.(۱۲)
مشکلات شغلی :
ایترنت برای ۵۵ درصد از معتادان شاغل مشکلات جدی ایجاد کرده است. (۷) مشکلاتی چون :
۱- کاهش تولید
۲- کاهش رضایت شغلی
۳- کاهش سود دهی
۴- کاهش کیفیت محصولات
۵- افزایش احتمال از دست دادن کار(۱۵)
اینترنت و ویژگیهای شخصیتی :
علیرغم اینکه آگاهی نسبت به اختلال اعتیاد به اینترنت به عنوان یک حقیقت بالا رفته است، اما تحقیقات کمیدرباره ویژگیهای شخصیتی که افراد دارنده آنها را مستعد این اعتیاد میکند، از سوی محققین انجام شده است. (Loytsker، Aiello 1997 ) مطالعاتی که این دانشمندان انجام دادند نشان داد احساس تنهایی(Loneliness)، فوبی اجتماعی(Social Phobia) و کناره گیری از اجتماع در معتادان به اینترنت در سطوح بالایی وجود دارد.
در مطالعه ای که Young در سال ۱۹۹۸ انجام داد، دریافت در معتادان به اینترنت سطوح بالایی از این ویژگیها وجود دارد : منزوی بودن، محدود کردن تعاملات اجتماعی، راحت نبودن در اجتماع و عکس العملهای احساسی نشان دادن نسبت به دیگران.
همچنین نتایج نشان داده وابستگان به اینترنت اغلب انسانهای حساس و گوش به زنگ و مرموز هستند. (۶)
مطالعات دیگر نشان میدهد کسانی که دارای ویژگیهایی چون خیالپردازی، خجالتی بودن، فوبی اجتماعی، فقدان موقعیت اجتماعی یاتوجه اجتماعی دارند برای معتاد شدن به اینترنت مستعد هستند. (۱۹)
Kraut در سال ۱۹۹۹ باتحقیقی که بر ۱۶۹ نفر از افرادی که قبل و ۱ تا ۲ سال بعد از استفاده از اینترنت انجام داد، بیان کرد، نوجوانانی که از جامعه کناره گیری میکنند به علت فرار از واقعیت به اینترنت پناه میبرند.
همانطور که Shotton در سال ۱۹۹۱ بیان کرد معتادان به رایانه تمایل به جداکردن خود از جامعه دارند و با اینکه مدت طولانی جلوی رایانه بنشینند و از جامعه دور باشند مشکلی ندارند، در معتادان به اینترنت هم که بصورت طولانی مدت وقت خود را صرف اینترنت میکنند و در تمام این مدت تنها هستند به همین صورت است. با این تفاوت که آنها با وجود اینکه جسمشان تنهاست اما از مزیت پذیرفته شدن از طرف جمع نیز برخوردارند. ویژگی ناشناخته بودن در اینترنت به افراد منزوی این فرصت را میدهد که در اینترنت برای خود شخصیت خیالی جدیدی بسازند و از این طریق نیازهای اجتماعی خود را تامین کنند. ناشناخته بودن به کسانی که در ملاقاتهای اولیه در دنیای واقعی احساس خطر میکنند و کسانی که به سختی به دیگران اعتماد میکنند، اجازه میدهد تا به راحتی و بدون کنترل و مهار در اینترنت رابطه برقرار کنند.
و همچنین به اشخاصی که عقاید خشک و متعصبانه دارند و مدافع تابوهای اجتماعی هستند و در دنیای حقیقی نمیتوانند عقاید خشک متعصبانه خود را بیان کنند. امکان آن را میدهد تا بدون مهار ابراز وجود و عقیده کنند.
همچنین طغیان خشم و میل جنسی که در اجتماع جایی برای ابراز ندارد براحتی در اینترنت دیده میشود. بنابراین نتایج این تحقیقات بیانگر آنست که ویژگیهای شخصیتی خاص قادرند افراد را مستعد اختلال اعتیاد به اینترنت سازند. هر چند که هنوز جای این سؤال باقی است که آیا ویژگیهای شخصیتی خاص افراد را مستعد به اعتیاد به اینترنت میکند یا اعتیاد به اینترنت باعث بوجود آمدن این ویژگیها در این افراد میشود. (۱۹)
تاثیر اینترنت بر عواطف :
سطح خلق معتادان به اینترنت اغلب با دسترسی و عدم دسترسی آنها به اینترنت تغییر میکند. بطوریکه اغلب آنها احساسات خود را هنگام عدم دسترسی به اینترنت اینگونه توصیف میکنند:
احساس تنهایی، نگرانی، احساس پوچی و احساس منع شدگی. و در مقابل زمانی که به اینترنت وصل هستند، اغلب احساس هیجانی بودن، خوشحالی، آزادی، جذاب بودن، حمایت شدن و احساس خوب بودن دارند.
تاثیر اینترنت بر شناخت :
نگرانی و پیش بینی کردن منفی حوادث، ویژگیهایی هستند که در افراد معتاد به اینترنت نسبت به افراد عادی جامعه بیشتر دیده میشوند. یانگ رو آوردن به اینترنت را در این افراد مکانیسم روانی فرار از مشکلات میداند. (۷)
اینترنت و سلامت روان :
کسانی که سوء مصرف اینترنت دارند بیشتر از سایرین در طول زندگی از اختلالات روانپزشکی دیگر مانند افسردگی (, Young Rodgers ,1998(2) ;Orazack 1999 (7)) اختلال دوقطبی Gold smith , ,Shapira Mec Elroy, Keck Khosla ,2000 – ۱۹۹۹)(۲) رفتار جنسی تکانه ای ( Cooper و همکاران، ۲۰۰۳ و ۲۰۰۰ )
بعلاوه، در معتادانی که بیشتر به فعالیتهای مانند قماربازی و مسائل جنسی در اینترنت می پردازند اختلالات دیگر بیشتر قابل مشاهده است.
( Green field، ۱۹۹۹ ; Morahan Martin ,Schumker , 2000 ; ,Young 1997)
اما هنوز بر سر این مسائل تفاهمی وجود ندارد:
۱- آیا اعتیاد به اینترنت، نشانه ای از اختلالات است؟
۲- علت و اثر ارتباط بین مصرف بیش از حد اینترنت و این اختلالات چیست؟
ویژگیهای اینترنت بیان کننده آنست که چگونه این اختلالات گسترش پیدا میکند، برای مثال اینترنت میتواند مجرایی تازه برای کسانی باشد که اختلال تکانه ای جنسی دارند. اینترنت برای این افراد، براحتی قابل دسترسی است و میتواند برای آنها انواع ابزارهای جنسی فراهم کند. ناشناخته بودن، دسترسی ۲۴ ساعته بدون هیچگونه کنترل ومهاری، قابلیت انتخاب بالا و آزادانه در مورد پیدا کردن شریک جنسی راهی جدید است برای تعاملات جنسی کسانی که فشارهای جنسی را احساس میکنند.
این امکان وجود دارد که کسانی که اعتیاد جنسی به اینترنت دارند از قبل اختلالات زمینه ای داشتهاند. اما در بعضی افراد در خارج از محیط اینترنت این اختلال وجود ندارد. (Cooper و همکاران، ۱۹۹۹ )
بطور مشابه، قماربازی مرضی در اینترنت نوع جدیدی از رفتار قدیمی است اما الگوی قماربازان مرضی در اینترنت با نوع سابق آن فرق دارد. که اینجا هم قابل دسترس بودن و دریافت پاسخ آنی، تسهیلاتی برای فرد فراهم میکند.
تاکنون تحقیقات کمیدر زمینه ارتباط اختلالات روانی قبل از اعتیاد به اینترنت انجام شده است.
هنوز علت و اثر ارتباط بین استفاده بی رویه از اینترنت و افسردگی و تنهایی قطعی نیست.
این ارتباط ممکن است دوطرفه باشد. افرادی که تنها یا افسرده هستند برای اینکه از احساس دردناک خود کم کنند به اینترنت پناه می آورند. چون آنها از این طریق ارتباطات دوستانه و حمایتهای انسانهای دیگر را بدست می آورند و اینها دقیقا چیزهایی است که آنها در زندگی واقعی از دست دادهاند.
(Morahan Maythin ,1999 ; Morahan Marthin , Schumker , 2000 و ۲۰۰۳)
تحقیقات نشان داده که معتادان به اینترنت برای این به اینترنت روی می آورندکه احساسهای منفی خود را کم کنند. فرار از فشارها، بهتر کردن روحیه خود وقتی خلق پائین دارند یا مضطرب هستند یا از جامعه کناره گیری کردهاند از جمله آنها هستند. ( Anderson 1999; Morahan Marthin ,Schumker , 2000 )
این یافته ها مهر تاییدی است بر تئوری کسانی که بیان میکنند اعتیاد به اینترنت از نشانههای اختلالات دیگر این افراد است.
افسردگی اغلب همراه تعدادی از اختلالات مانند سوء مصرف مواد، قمار بازی مرضی، اختلالات خوردن(Eating Disorder)، اختلالات اضطرابی و اختلال شخصیت(Personal Disorder) فردی دیده میشود.
فرم در حال بارگذاری ...