(۳-۲۴)
در رابطه فوق، با افزایش زمان مقدار کرنش مطابق شکل ۳-۳۷ بهصورت غیرخطی افزایش مییابد. ضعف الگوی کلوین در بررسی پدیده خزش این است که کرنش آنی مجموعه را نشان نمیدهد.
شکل ۳-۳۷: نمودار تغییر کرنش برحسب زمان تحت شرایط تنش ثابت در الگوی کلوین (هاول، ۲۰۰۴)
۳-۹-۴-۳- الگوی برگر
الگوی برگر مطابق شکل ۳-۳۸ از ترکیب سری الگوهای ماکسول و کلوین حاصل می شود. در این الگو، کرنش کل مجموعه از مجموع کرنشهای الگوی ماکسول و کلوین و بهصورت رابطه ۳-۲۵ به دست می آید:
(۳-۲۵)
در این رابطه: کرنش کل مجموعه، تنش کل مجموعه، و به ترتیب خاصیت ارتجاعی فنر الگوی ماکسول و کلوین، و به ترتیب ویسکوزیتهی میراگر الگوی ماکسول و کلوین میباشد.
الگوی برگر به شکل مناسبی با رفتار ماده در قسمت خزش کشسان مطابقت دارد.
شکل ۳-۳۸: الگوی رفتاری گرانرو کشسان برگر (هاول، ۲۰۰۴)
شکل ۳-۳۹: نمودار تغییرات کرنش برحسب زمان در الگوی برگر (هاول، ۲۰۰۴)
۳-۹-۴- الگوی کشسان- گرانرو خمیری
الگوی کشسان- گرانرو خمیری مطابق شکل ۳-۴۰ از ترکیب سری یک فنر با یک مجموعه موازی مرکب از لغزنده و میراگر تشکیل گردیده است.
شکل ۳-۴۰: الگوی رفتاری کشسان- گرانرو خمیری (هاول، ۲۰۰۴)
به ازای مقادیر کوچک بار، رفتار ماده تقریباً کشسان فرض می شود. اگر مقدار بار از حدی بیشتر گردد، چنین فرض می شود که در الگوی مصنوعی مربوطه، موجبات غلبه بر اصطکاک موجود در لغزنده فراهم گشته و مجموعه تمایل به تغییرشکل ماندگار و برگشتناپذیر دارد. به علت وجود میراگر، این تغییرشکل خمیری در طول زمان اتفاق میافتد. درواقع غلبه بر اصطکاک موجود در لغزنده در این الگو به معنای تسلیم ماده بوده و به این صورت، تغییرشکل ماندگار یا خمیری در طول زمان صورت میپذیرد. برای بررسی رفتار کشسان- گرانرو خمیری در حالت یکبعدی، فرض می شود که در لحظات اولیه بارگذاری (زمان )، رفتار ماده کشسان است. در این حالت تنش از رابطه ۳-۲۶ محاسبه میشود:
(۳-۲۶)
در این رابطه، ضریب ارتجاعی ماده است. مقدار تنش در این رابطه ممکن است از مقدار تنش (تنش تسلیم ماده) بیشتر یا کمتر باشد. اگر این مقدار از کمتر باشد، رفتار ماده تنها کشسان بوده و هیچگونه کرنش ماندگار یا خمیری در مجموعه مشاهده نمی شود. درصورتیکه مقدار تنش بیش از باشد، رفتار ماده بعد از لحظات اولیه بارگذاری، کشسان خمیری گشته و با گذشت زمان تغییرشکل خمیری بیشتری رخ میدهد. در این حالت تغییرشکل کل مجموعه، شامل تغییرشکل کشسان و تغییرشکل گرانرو خمیری یا ویسکوپلاستیک میباشد. الگوی کشسان- گرانرو خمیری مواد، خصوصاً تحت بارهای متناوب، مناسبتر از الگوهای ذکر شده قبلی است.
۳-۹-۵- مدلهای پدیدار شناختی
مشاهدات منحنیهای تجربی خزش بهدستآمده از آزمایش تعدادی از نمونههای یکسان تحت خزش یا شرایط آسودگی منجر به نظریه های متعددی درباره خزش شد که تحت عنوان مدلهای پدیدار شناختی شناخته میشوند. به بیان کلی، این مدلها بر اساس مطالعه رفتار پدیدار شناختی تنش- کرنش- زمان خاک (منحنیهای تنش در مقابل کرنش آنی، کرنش در مقابل زمان و تنش در مقابل زمان) در شرایط مختلف آزمایشگاهی هستند.
سادهترین مدلهای پدیدار شناختی، مدلهایی بودند که سعی در توضیح رفتار خزشی مواد خاکی داشتند. این مدلها سعی در مشخص کردن منحنیهای تنش- کرنش یا کرنش- زمان با رگرسیون هستند. کاربرد این مدلها تنها برای شرایط مشخص، امکان پذیر است.
۳-۹-۵-۱- کاربرد در رفتار تنش- کرنش
تاریخچه تنش- کرنش نقش مهمی در رفتار خزشی دارد. نوع رفتار خزشی با شرایط تنش- کرنش و شرایط مرزی مرتبط است. از این نقطهنظر لازم است که موقعیت تنش- کرنش برای برآورد و درک رفتار خزشی، ارزیابی شود. منحنیهای تنش- کرنش رسمشده در لحظه معینی از زمان در مورد رفتار تحکیمی و برشی با رابطه بین منحنیهای تنش- کرنش و کرنش- زمان (خزش) در لحظهای معین برای آزمایشهای خزش برشی در شکل ۳-۴۱ نشان داده شده است.
شکل ۳-۴۱: مثالهایی از رفتار تنش- کرنش تحت شرایط مختلف با نشان دادن ارتباط آنها با منحنیهای خزش: الف) تنش- کرنش معمول برای ۱- رفتار خزشی، ۲- تحکیم؛ ب) منحنیهای مرتبط با منحنی در زمان معین برای آزمایش خزش برشی (مسچیان، ۱۹۹۵)
روابط زیادی بین تنش و کرنش بر اساس برآورد از طریق توابع تجربی توانی، نمایی، لگاریتمی، هایپربولیک و غیره وجود دارد. یکی از اولین روابط بین تنش و کرنش توسط برنولی در سال ۱۹۶۴ بهصورت یک تابع توانی ساده مانند رابطه ۳-۲۷ پیشنهاد شد:
(۳-۲۷)
که در آن پارامتر بدون بعد و بدون هرگونه مفهوم فیزیکی است، درحالیکه پارامتر نشاندهنده کرنش جسم در تنش است. اطلاعات کاملی درباره این رابطه توسط رینر ارائه شده است (رینر، ۱۹۶۳). تابع توانی ۳-۲۸ توسط دوپن در سال ۱۸۱۱ ارائه شده است:
(۳-۲۸)
که در آن و ثابت هستند. این تابع، تغییرشکل نمونهها را تحت تراکم محوری و کشش توصیف مینماید، اما برای تعیین تغییرشکل برشی نیز قابل استفاده است.
مدلهای پدیدارشناختی متعددی برای رفتار تنش- کرنش توسط پژوهشگران زیادی پیشنهاد شده است. روابط تنش- کرنش متعددی نیز مبتنی بر برآورد منحنیهای تنش- کرنش توسط مسچیان (۱۹۹۵) توصیف شده است.
۳-۹-۵-۲- کاربرد در رفتار کرنش- زمان
مطابق تنش اعمالی، امکان تقسیم بندی رفتار خزشی به خزش حجمی و خزش برشی وجود دارد. خزش حجمی از تنش حجمی ثابت و خزش برشی از تنش برشی ثابت، ناشی می شود. راه دیگری نیز برای تقسیم بندی رفتار خزشی وجود دارد. این تقسیم بندی در شکل ۳-۴۲ نشان داده شده است و بر اساس نوع رفتار کرنش- زمان میباشد. بر اساس شکل منحنی کرنش- زمان، فرایند خزش بهبه سه مرحله خزش اولیه، ثانویه و مرحله سوم قابل تقسیم است. در طول خزش اولیه، تغییرشکل خزشی با مرور زمان کاهش مییابد. در مرحله خزش ثانویه، خاک با آهنگ ثابتی جریان مییابد. در طول مرحله سوم یا مرحله تسریعشونده، آهنگ کرنش افزایش مییابد و منجر به گسیختگی نمونه می شود. وقوع یا عدم وقوع این سه مرحله به بسیج برش بستگی دارد. اگر تنش برشی کم باشد، تنها شاهد خزش اولیه خواهیم بود. با افزایش تنش برشی شاهد وقوع خزش ثانویه و در ادامه خزش مرحله سوم و نهایتاً گسیختگی خزشی خواهیم بود.
شکل ۳-۴۲: مراحل خزش (هاول، ۲۰۰۴)
فصل چهارم:
مطالعات آزمایشگاهی
۴-۱- مقدمه
با توجه به مطالب مطرح شده در فصلهای قبلی، این موضوع مورد تأکید قرار گرفت که رفتار تغییرشکلی خاک، بخصوص خزش، از پارامترهای متفاوتی تأثیر میپذیرد که مهمترین آنها، نوع، دانهبندی، دستخوردگی خاک، تاریخچه تنش، نوع و نحوه بار وارده، شرایط اولیه خاک (چگالی، درصد رطوبت)، سطوح تنش برشی بسیجشده و غیره میباشد.
خاک مورد استفاده در این تحقیق از نوع خاک ریزدانهی رسی است که از محوطهی دانشگاه محقق اردبیلی تهیه شد. ازآنجاکه خاکهای رسی تغییرشکلهای خزشی زیادی از خود نشان می دهند، خصوصیات خزشی آنها در تنشهای برشی ثابت و مختلف (افزایش مرحله ای) مورد بررسی قرار گرفته است.
مطالعات آزمایشگاهی انجام شده برای این پژوهش شامل سه بخش عمده است:
-
- بررسی فرایند تحکیم و پارامترهای تحکیمی خاکهای مختلف ریزدانه رسی،
-
- انجام آزمایشهای برش مستقیم بر روی خاکهای مختلف و ارزیابی پارامترهای مقاومتی آنها (چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی)،
-
- انجام آزمایشهای خزش برشی بر روی خاک انتخابی که دارای بیشترین مقدار خزش در آزمایشهای انجام شده بود.
مراحل کلی این آزمایشها را میتوان بهصورت زیر خلاصه کرد:
۱- انجام آزمایشهای شاخص بر روی خاک عبارتاند از:
- دانهبندی
- آزمایش چگالی نسبی دانهها
- آزمایش حد خمیری
- آزمایش حد روانی
۲- انجام آزمایشهای تحکیم.
۳- انجام آزمایشهای برش مستقیم
۴- انجام آزمایشهای خزش برشی با دستگاه برش مستقیم. لازم به ذکر است که برای انجام این گروه از آزمایشها قطعهای الحاقی برای مسیر شدن اعمال تنشهای برشی ثابت، توسط پژوهشگر طراحی و ساخته شده است. شرح کامل این دستگاه در بخش ۴-۶-۱ آمده است.
فرم در حال بارگذاری ...