۲۰
لازم به ذکر است که الگوریتمها، نرمافزارها و کدهای مورداستفاده در این پژوهش بر روی سیستمی با مشخصات Intel® Corei5 CPU T9300 @ 2.67 GHz و RAM 4.00 GB اجرا گردیدهاند.
جراحیها و زمان پردازش آنها که در فاز دوم درنظر گرفته می شود و ممکن است در یک روز اتفاق بیافتد در جدول(۴-۸) زیر آمده است. زمانپردازش این جراحیها در این مرحله قطعی و میانگین زمانپردازش جراحی در نظر گرفته شده است. در این قیمت برای بدست آوردن وزنهای هر معیار با مدیر و متخصص در این زمینه مصاحبه شده و وزنها به ترتیب ۰٫۳ و۰٫۳ و ۰٫۴ در نظر گرفته شده است.
همانظور که در جدول (۴-۸) مشاهده می شود جراحیهای شماره ۳،۸،۱۴،۱۶،۱۹ در فاز یک درنظر گرفته نشدهاند. دلیل آن هم این است که این جراحیها به ندرت رخ می دهند و در نظر گرفتن آنها در فاز طراحی ممکن بود جواب درستی ارائه ندهد. اما در فاز عملیاتی با اینکه احتمال وقوع این جراحیها بسیار اندک میباشد اما باید در نظر گرفته شوند و فرض شود که در گاهی اوقات اتفاق بیافتند.
تولید مسألهها با مطالعه و بررسی عملهای جراحی انجام شده در چند وقت اخیر در یک مرکز جراحی صورت گرفته است. برای در نظر گرفتن اندازه مسأله (کوچک و متوسط و بزرگ) از تغییر در تعداد تیمها و عملهای جراحی که در یک روز باید انجام شوند استفاده شده است.
مدلسازی ریاضی مساله تنها با بهره گرفتن از متغیرهای صفر و یک و عددصحیح متعدد میسر میباشد. به همین علت مدل نهایی تحقیق در عملیات ارائه شده جهت فرموله کردن این مساله از دسته مدلهای عددصحیح مختلط قرار میگیرد. به توجه به پیچیدگی بسیار بالای مدلهای پایه در ادبیات موضوع و با در نظرگرفتن مفروضات، معیارها، محدودیتها و متغیرهای متعدد در این پژوهش، پیچیدگی بالای مدل ارائه شده نیز واضح و مبرهن میباشد. مدل نهایی تحقیق در عملیات این مساله در بخش سوم آورده شد. به منظور بررسی و اعتبارسنجی این مدل، از نرمافزار GAMS IDE/Cplex برای حل دقیق آن در ابعاد نسبتا کوچک استفاده شد، که نتایج حل دقیق در ادامه گزارش میگردد. تحلیل نتایج آزمایها با بهره گرفتن از نرم افزار MINITAB صورت گرفته است و نتیجه حاصله در جدول (۴-۱۰) و شکل (۴-۳) نمایش داده شده است.
مسأله جریان کارگاهی انعطافپذیر یک مسأله NP-hard است(هوگیون و همکاران ۱۹۹۶). با توجه به NP-hard بودن مسأله زمانبندی جریان کارگاهی انعطاف پذیر با دو مرحله و تابع هدف مجموع زمان در جریان کار، مسأله مورد بررسی در این تحقیق در فاز دو نیز با توجه به اینکه یکی از سه تابع هدفهای آن مجموع زمان در جریان کار است، یک مسأله NP-hard است. در فصل قبل دو الگوریتم فرا ابتکاری نیز برای حل مدل این تحقیق معرفی شده است.
مسائلی که زمان حل آنها کمتر از ۳۰۰ ثانیه است، در این تحقیق در حوزه مسائل کوچک و مسائل با زمان حل بین ۳۰۰ تا ۱۲۰۰ ثانیه در حوزه مسائل متوسط در نظر گرفته میشوند و دیگر مسائل که زمان حل آنها بیشتر از ۱۲۰۰ ثانیه است در حوزه مسائل بزرگ در نظر گرفته می شود.
۵-۴ تنظیم پارامترهای الگوریتم ژنتیک با بهره گرفتن از روش تاگوچی
زمانی که از الگوریتمهای فرا ابتکاری استفاده می شود بهتر است برای تعیین مقادیر پارامترها از روشهای طراحی آزمایشها استفاده شود. این روش را تنظیمپارامترها برای الگوریتم های فرا ابتکاری نیز مینامند. الگوریتم ژنتیکی که در این تحقیق استفاده شده است دارای ۹ پارامتر میباشد که برای تنظیم پارامترهای این الگوریتم از روش طراحی آزمایش تاگوچی استفاده شده است.
برای تنظیم پارامترهای الگوریتم ژنتیک، برای هر پارامتر ۳ سطح در نظر گرفته شده است. این سه سطح برای هر پارامتر در جدول (۴-۹) نمایش داده شده است.
جدول ۵-۷ سطحهای درنظر گرفته شده برای پارامترهای الگوریتم ژنتیک
Item
factor
Echelon
Value
Item
factor
Echelon
Value
۱
Population size
۱
۲۰۰
۶
Mutation rate 1
۱
۰٫۲
۲
۱۵۰
۲
۰٫۴
۳
فرم در حال بارگذاری ...