حقیقت و قربانی(۱۳۸۶)
سود و جریان های نقدی
ارزش شرکت
آنها در دوره بلوغ سود تعهدی محتوای اطلاعاتی بیشتری نسبت به جریان های نقدی در اختیار سهامداران قرار می دهند. همچنین در دوره افول جریان های نقدی محتوای اطلاعاتی بیشتری در مقایسه با سود تعهدی فراهم می آورند
۲-۸)خلاصه فصل
امروزه ارزشیابی شرکت از اهمیت خاصی برخوردار است. ارزشیابی صحیح باعث تخصیص بهینه منابع سرمایه ای می شود. لذا تحلیل ارزش همواره یکی از ارکان سرمایه گذاری بوده است. در تجزیه و تحلیل ارزش دو مسئله اهمیت ویژه ای دارد، اولا اینکه ارزش چیست و چگونه می توان آن را اندازه گیری کرد؟ ، ثانیا، عوامل محرک ارزش باید شناسایی گردد.از دیدگاه بازار سرمایه آنچه ارزش بنگاه را تشکیل می دهد، رشد پایدار و متمادی در ارزش آفرینی بنگاه است. میزان ثروت ایجاد شده توسط شرکت برای سهامداران یکی از عوامل بسیار مهم در تعیین ارزش شرکت است. (فخاریان،۱۳۷۹) معیارهای جریان نقدی آزاد و ارزش افزوده اقتصادی معیارهایی هستند که توانایی سنجش ثروت ایجاد شده توسط شرکت برای سهامداران شرکت را دارا می باشند و می توان از این دو معیار برای سنجش ارزش شرکت بهره جست. عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند بر روی ارزش شرکت تاثیرگذار باشند. عواملی که از آنها به عنوان محرک های ارزش یاد می شود. از جمله این عوامل می توان به کارایی عملیاتی، راهبردهای بلندمدت شرکت و وضیعت شرکت در بازار اشاره نمود که نقشی حیاتی در ارزش شرکت دارند. همانگونه که اشاره شد، یکی از این عوامل کارایی عملیاتی یا بازده است.در نظریه های نوین مالی بیان شده است که بین بازده و ارزش ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. لذا نظریه های نوین مالی همواره تاکید دارند که ارزش و بازده در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار گیرند. روش های مختلفی برای سنجش بازده و عملکرد شرکت وجود دارد. یکی از این روش ها استفاده از نسبت های مالی و طبقه بندی آن به سه طبقه معیارهای سودآوری، نقدینگی و نرخ رشد شرکت می باشد. این معیارها، اطلاعات حسابداری را به گونه ای تلخیص می کنند که قابلیت تجزیه و تحلیل و مقایسه را برای استفاده کنندگان فراهم آورند. با توجه به اینکه هر کدام از این معیارها دارای نقاط ضعف و قوت می باشد لذا به کارگیری هر یک از این معیارها به تنهایی، موجب گمراهی و تصمیمگیری نادرست خواهد شد. پس این معیارها باید در کنار یکدیگر مورد نقد قرار بگیرند. سوالی که همواره ذهن پژوهشگران را به خود معطوف ساخته این است که کدام یک از معیارهای عملکرد دارای قدرت توضیح دهندگی این ارتباط می شود؟(Venkateshvarlu & Tiwari,2005)
در این فصل پس از اشاره به نظریات و نظریه های مربوط به ارزش شرکت و عوامل تاثیرگذار بر آن، در پایان این فصل خلاصه ای از تحقیقات انجام شده در ایران و خارج از ایران و نتایج آنها اشاره گردیده است.
فصل سوم
روش شناسی تحقیق
۳-۱)مقدمه
در این تحقیق به بررسی ارتباط بین ارزش شرکت و معیارهای عملکرد مالی پرداخته شده است و اینکه چه میزان از ارزش شرکت تحت تاثیر عملکرد مالی شرکت می باشد. مسئله تحقیق موجب ایجاد سوالاتی در ذهن محقق گردیده و به ارائه فرضیه منجر می شود. بنابراین وظیفه اصلی و اساسی هر محقق، بررسی و پژوهش برای تائید یا رد فرضیات می باشد. برای پاسخگویی به سوالات تحقیق و نتیجه گیری در خصوص فرضیات داده های جمع آوری شده در خصوص تحقیق، ورودی اساسی و پایه تحقیق می باشد و در نهایت محقق باید با توجه به داده های گردآوری شده، در خصوص رد یا تایید فرضیات و پاسخگویی به سوالات تحقیق اقدام نماید. اما داده ها، اطلاعات خام و غیرقابل اتکایی می باشند که برای تبدیل شدن به اطلاعات قابل استفاده باید تجزیه و تحلیل گردند تا با تبدیل داده ها به اطلاعات بتوان اقدام به تصمیم گیری نمود.
لذا در این فصل به بررسی چگونگی گردآوری داده ها، تجزیه و تحلیل آنها برای استفاده از داده های خام در راستای سوالات تحقیق پرداخته می شود. همچنین در این فصل تعریف مفاهیم اساسی مانند جامعه آماری، نمونه گیری و چگونگی آزمون فرضیات ارائه گردیده و مفاهیم اساسی اشاره شده برای تحقیق حاضر بررسی می گردد.
۲-۳) جامعه مورد بررسی
جامعه مورد بررسی در پژوهش حاضر، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می باشند و محدوده زمانی این جامعه بین سالهای ۱۳۸۰ لغایت۱۳۸۷ گزینه شده است.جامعه گزینه شده از شرکت های بورس با در نظر گرفتن سه پیش فرض برای گزینه نمونه معین شده است،که به شرح زیر می باشد:
تعداد شرکت ها
تعداد شرکتهای پذیرفته شده دربورس در سال ۱۳۸۰ ۳۴۵
شرکتهایی که تاریخ ترازنامه آنها ۲۹/۱۲ ختم نمی شود: (۸۵)
شرکتهایی که دوره زمانی تحت پژوهش از بورس خارج گردیده اند (۳)
شرکتهایی که در دوره زمانی تحت پژوهش در بورس معامله نشده اند (۶)
حجم جامعه مورد بررسی برای انتخاب نمونه ۲۵۱
۳-۳)حجم نمونه و روش نمونه گیری
نمونه، گروهی از اعضای جامعه است که اطلاعات مورد نیاز پژوهش از آن حاصل می گردد و با بهره گرفتن از تجزیه و تحلیل این اطلاعات نتایج استخراج و به جامعه تعمیم داده می شود.(عمیدی،۱۳۸۱) پس از تعیین کردن جامعه مورد بررسی،تعداد ۱۵۲ شرکت که صورتهای مالی آنها برای دوره ۱۳۸۰ الی ۱۳۸۷ در بورس موجود بودند از طریق نمونه گیری حذفی توسط پژوهشگر انتخاب گردید.
۳-۴) فرضیههای پژوهش
فرضیه پژوهش شامل یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی به شرح زیر می باشد:
فرضیه اصلی: بین ارزش شرکت و معیارهای بازده، ارتباط وجود دارد.
فرضیه فرعی اول: بین ارزش برآوردی شرکت از طریق ارزش افزوده اقتصادی و معیارهای بازده، ارتباط وجود دارد.
فرضیه فرعی دوم: بین ارزش برآوردی شرکت از طریق جریان نقدی آزاد و معیارهای بازده، ارتباط وجود دارد.
فرضیه فرعی سوم: بین ارزش برآوردی شرکت ناشی از حاصلضرب قیمت روز سهام در تعداد سهام و معیارهای بازده، ارتباط وجود دارد.
۳-۵)روش پژوهش
این پژوهش بصورت همبستگی بوده و تحقیقی بنیادی-کاربردی محسوب می گردد.انجام پژوهش بصورت قیاسی-استقرائی است.بدین معنی که چهارچوب نظری و پیشینه پژوهش از راه مطالعات کتابخانه، مقالات، سایت هاو منابع متفاوت با رویکرد قیاسی و جمع آوری اطلاعات برای رد یا قبول فرضیات از راه استدلال استقرائی صورت گرفته است.
۳-۶)جمع آوری اطلاعات
اطلاعات مورد نیاز در این پژوهش برای آزمون فرضیات از طریق بسته های اطلاعاتی شرکت اطلاعات رسانی بورس تحت عنوان “بانک اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس” و نرم افزار اطلاعاتی تدبیر گستر و ره آورد نوین و همچنین با بهره گرفتن از سایتهای مرتبط با بورس اوراق بهادار به ویژه سایتwww.rdis.ir تهیه گردیده است، داده های مورد نیاز از ترازنامه و صورت سود و زیان شرکت ها به صورت خام استخراج گردید و سپس با بهره گرفتن از این داده ها، اطلاعات مربوط به متغیرهای پژوهش (اعم از مستقل و وابسته)بدست آمده است.
۳-۷)نحوه محاسبه متغیرها
متغیرهای مورد استفاده در پژوهش حاضر، به صورت زیر محاسبه شده اند:
۳-۷-۱) هزینه سرمایه
هزینه سرمایه شرکت شامل هزینه اجزای تشکیل دهنده سرمایه است که متشکل از دو قسمت هزینه بدهی های بهره دار و هزینه حقوق صاحبان سهام می باشد. برای تعیین هزینه سرمایه، ابتدا ضروری است هزینه هر یک از اجزای سرمایه به طور مستقل محاسبه و بر اساس نسبت آنها در کل ساختار سرمایه، متوسط هزینه سرمایه محاسبه شود. برای این منظور از رابطه زیر استفاده می شود: (کریم زاده،۱۳۸۶)
که در آن:
WACC= میانگین موزون هزینه سرمایه
D= مجموع بدهی های بهره دار
E= مجموع حقوق صاحبان سهام
kd= نرخ هزینه بدهی های بهره دار
فرم در حال بارگذاری ...