وبلاگ

توضیح وبلاگ من

دیدگاه مدیران و کتابداران دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان در مورد ...

 
تاریخ: 04-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

اوید تکنولوژیاز مهمترین ناشرین ژورنال و منابع الکترونیکی پزشکی است. این مجموعه ۲۵۰ عنوان ژورنال الکترونیکی کلینیکال پزشکی را از ناشرال.وی.وی[۷۹] در موضوعات پزشکی، پرستاری، روانپزشکی و غیره پوشش می دهد.
ای او.پی [۸۰]
ای.او.پی از مراجع علوم پایه و رایج در رشته فیزیک و علوم وابسته به آن است. در مجموعه ای.او.پی، ۳۴ ژورنال معتبر که توسط انجمن فیزیک انگلستان[۸۱] منتشر میگردد با پوشش زمانی گسترده در اختیار دانشجویان و محققین رشته های فیزیک ، ریاضی و دیگر رشته های علوم پایه دانشگاه است .

 

    • آکسفورد[۸۲]

 

دانشگاهآکسفورد، قدیمی ترین دانشگاه دنیا، مجموعه ژورنالهای الکترونیکی خود که بیش از ۱۸۰ ژورنال بسیار معتبر علمی است را در کتابخانه دیجیتال دانشگاه آزاد اسلامی عرضه کرده است. این نشریات در تمام زمینه های علمی، مقالات مهمی را در اختیار محققین قرار می دهد.

 

    • پروکوئست[۸۳]

 

این ناشر بزرگ بین المللی که ژورنالهای ۳۰۰۰ ناشر دیگر را زیر یک چتر گرد آورده است، بیش از ۳۵۰۰ ژورنال تمام متن / تمام تصویر را با پوشش زمانی ۱۹۸۶ به بعد در اختیار محققین قرار میدهد. دانشجویان رشته های مدیریت، اقتصاد، بازرگانی، علوم تربیتی و آموزشی، علوم اجتماعی، علوم انسانی، مذهب، روانشناسی، پزشکی، فنی و مهندسی و علوم زیستی و کشاورزی ژورنالهای بسیار معتبری را در این مجموعه خواهند یافت.

 

    • گال گروپ[۸۴]

 

گال گروپ بیش از ۴۵۰۰ عنوان ژورنال تخصصی بصورت تمام متن/تمام تصویر را در مجموعهای به نام Info Trac onefile گردآورده است. موضوعات اصلی این مجموعه به تجارت،کامپیوتر،اقتصاد، آموزش، محیط زیست،علوم اجتماعی، علوم انسانی، تکنولوژی، هنر و ادبیات، قانون و حقوق، پزشکی و سیاست اختصاص دارد. همچنین یکی دیگر از برجستگیهای این مجموعه ارائه آخرین اطلاعات روزنامهها و منابع خبری دنیا بوده که حایز اهمیت میباشد.

 

    • کتابها، مراجع و,هندبوک های الکترونیکی

 

یکی از بخشهای دیگر کتابخانه دیجیتال دانشگاه آزاد اسلامی کتابها و مراجع الکترونیکی است. در این زمینه میتوان به منابع زیر که حاوی بیش از ۴۰۰ کتاب و مرجع الکترونیکی در تمامی زمینه های علوم می باشد اشاره نمود .

 

    • ژورنال وایلی[۸۵]

 

    • اسمارت داک

 

مرکز هوشمند تامین اطلاعات علمی(اسمارت داک) در شبکه رز نت[۸۶] با هدف عرضه متن کامل متن کامل اطلاعات سفارش شده از سوی متقاضیان، این امکان را برای واحدهای منتخب دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد نموده است تا بتواند بر حسب نیاز به متن کامل برخی از اطلاعات که در کتابخانه دیجیتال بصورت خلاصه عرضه شدهاند (نظیر بانکهای اطلاعاتی) دسترسی یابند.
پایان نامه
لازم به یادآوری است این مرکز با همکاری بزرگترین کتابخانهها و مراکز تامین اطلاعات در دنیا نظیر لیندا هال[۸۷] که دارنده ۹۵% مجلات و کتب مهندسی می باشد تاسیس شده است. همچنین با بهره گرفتن از خدمات اسمارت داک دسترسی به منابع و مدارک علمی از طریق کتابخانه ملی بریتانیا[۸۸] و یو ام آی[۸۹] نیز امکان پذیر میباشد.
۲-۲-۲۰-۲-۵-۱. کتابخانه دیجیتال دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد
این کتابخانهی هشت طبقهای ۳۵ هزارمتر مربع زیربنا دارد و برای ساخت و تجهیز آن بیش از ۸۵ میلیارد ریال هزینه شده است.کتابخانه دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد ظرفیت گنجانش ۷ میلیون جلد کتاب را دارد و به عنوان بزرگترین کتابخانه دانشگاهی ایران شامل تالارهای مطالعه ویژه برادران و خواهران، پایان نامه، نشریات، همایشها و نشستهای علمی داخلی و خارجی و کتابخانه دیجیتال با وسعت هزار و ۲۰۰ مترمربع و پژوهشکده دانشجویان فنی مهندسی و فضای نمایشگاهی و آموزشی است. به گفته امیری برای انجام کارهای عمرانی کتابخانه دانشگاه آزاد نجف آباد بیش از پنج میلیارد تومان و برای تجهیزات و امکانات داخلیکتابخانهبیشازدومیلیاردتومانهزینهشدهاست.
نسبت کتاب به دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد یک به ۱۰ است که این میزان با استانداردهای کشوری مطابقت دارد اما با ساخت این کتابخانه سرانه کتاب این دانشگاه به بالاترین حد خود خواهد رسید. ارتباط بین کتابخانهای میان واحد نجف۱آباد و موسسات و دانشگاه های داخل و خارج از کشور برای ارتقاء و استفاده هر چه بیشتر محققین یکی از مهمترین اهداف تاسیس این کتابخانه است.
کتابخانه دیجیتال دانشگاه آزاد اسلامی شامل مجموعه های مهم زیر می باشد :
استفاده نامحدود از ۱۰ بانک اطلاعاتی هسته[۹۰] دنیا حاوی نزدیک به ۴۰ میلیون خلاصه مقاله و نیز دسترسی به حدود ۹۰۰ بانک اطلاعاتی تخصصی در کتابخانههای دانشگاه ؛
دسترسی به حدود ۱۰۰۰۰ ژورنال الکتریکی شامل ۱۰ میلیون مقاله تمام متن و تمام تصویر ؛
دسترسی به حدود ۱۰۰۰کتاب ، مرجع و هندبوک الکترونیکی؛
خلاصهو اطلاعات حدود ۱۶۰۰۰۰۰ پایان نامه دانشگاه های آمریکا و اروپا؛
استفاده از خدمات کتابخانههای (لینک،آلرت،اس دی آی)؛
تهیه اصل مقالات با بهره گرفتن از سرویس هوشمند تهیه مدارک علمی (اسمارت داک)؛
دسترسی به بانک اطلاعات نشریات کشور (سایت دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد).
۲-۳. پیشینه پژوهش
۲-۳-۱. پژوهشهای داخل کشور
مظفر مقام (۱۳۸۵) در پایان نامه خود در خصوص “دیدگاه مدیران کتابخانه های تخصصی شهر تهران در مورد ایجاد کتابخانه دیجیتال” به تحقیق و پژوهش پرداخته است و یافتهها نشان میدهد که مدیران کتابخانههای تخصصی مورد پژوهش شناخت و آگاهی خوبی نسبت به کتابخانه دیجیتال دارند و نظرشان نسبت به دیجیتالی کردن منابع مثبت است. از دیدگاه مدیران بیش از نیمی از کتابخانه ها از امکانات و تجهیزات سخت افزاری برخوردار نیستند. همچنین، بیش از نیمی از مدیران نبود تجهیزات لازم، کمبود نیروی انسانی متخصص مورد نیاز، فقدان امکانات مالی، قدان زیر ساخت مخابراتی و عدم وضوح قوانین مربوط به حق مولف را از موانع ایجاد کتابخانه دیجیتال می دانند (فدایی،۱۳۸۷).
خواجه نصیر طوسی (۱۳۸۰) ، در پایان نامهاش تحت عنوان ضرورت ایجاد کتابخانه دیجیتالی از دیدگاه مدیران کتابخانههای مرکزی دانشگاههای دولتی ایران“به بررسی میزان آشنایی مدیران کتابخانههای دانشگاههای دولتی از کتابخانههای دیجیتال و بررسی رابطه میزان آگاهی مدیران و تصمیمگیری آنها در ایجاد کتابخانههای دیجیتال پرداخته است. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و روش پژوهشی پیمایشی است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که ۴۴/۹۴ درصد از مدیران ،شناخت خوبی از کتابخانههای دیجیتال دارند. فقط ۵۶/۵ درصد از مدیران با اینگونه کتابخانهها آشنایی کافی ندارند. مشکلات موجود از قبیل مسایل مالی و کمبود تجهیزات را دلیلی بر عدم تلاش در جهت دیجیتالی شدن نمیدانند و معتقدند که کتابخانههای دانشگاههای دولتی ایران می توانند به سوی دیجیتالی شدن گام بردارند.(مظفر مقام،۱۳۸۷).
صمیعی (۱۳۸۱)، در پایان نامه خود به “امکان سنجی ایجاد کتابخانه دیجیتالی در کتابخانه ملی ” پرداخته است و بابررسی امکانات و تجهیزات موجود کتابخانه ملی شامل منابع اطلاعاتی ، تجهیزات رایانه ای و فنی ،زیرساخت مخابراتی ،نیروی انسانی متخصص و بودجه به این نتیجه رسیده است که امکانات کنونی کتابخانه ملی برای ایجاد کتابخانه دیجیتال مناسب نیست(مظفر مقام،۱۳۸۷).
کوشا(۱۳۸۲)، در مقاله خود با عنوان” کتابخانه دیجیتالی چیست؟ “به متون پژوهی تعاریف ارائه شده در منابع کتابداری و اطلاع رسانی در ارتباط با کتابخانه دیجیتالی می پردازد و به این نتیجه می رسد که از دیدگاه  کتابداران ، هنگامی می توان مدعی ایجاد یک کتابخانه دیجیتالی شد که سیاست های اطلاع رسانی ، خدمات ، عملکردهای مورد انتظار از یک کتابخانه در محیط غیر دیجیتالی به صورت سازمان یافته جایگاه خود را به دست آورده باشد . در غیر این صورت ، دیدگاه ما نیز با دیدگاه متخصصان علوم کامپیوتر که کتابخانه دیجیتال را یک نظام ذخیره و بازیابی اطلاعات پیشرفته تلقی می کنند ، تفاوتی نخواهد داشت. (نع از دیدگاه مدیران و کتابداران امکانات و تجهیزات موجوددر کتابخانه را برای ایجاد کتابخانه دیجیتال مناسب ندانسته و یا مشکلات اشاره شده نظر موافق تا کاملا موافق داشتند. یمی ،۱۳۸۷)
پناهی(۱۳۸۲)، در تحقیق خود با عنوان “کتابخانه مجازی و تفاوت های آن با کتابخانه های الکترونیکی و دیجیتالی” به این نتیجه می رسد که کتابخانه های سنتی در سیر تاریخی و طبیعی خود به کتابخانه های خودکار ، الکترونیکی ، دیجیتالی و در نهایت به کتابخانه های مجازی تغییر پیدا کرده است و امروزه کتابخانه مجازی غایت خدمات کتابخانه ای و اطلاع رسانی محسوب  می شود . (نعیمی، ۱۳۸۷).
مقیمی (۱۳۸۵)، در پایان نامه خود با عنوان “بررسی نقش کتابداران در توسعه کتابخانههای دیجیتالی و طراحی کتابخانه مجازی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی ” به بررسی میزان آشنایی کتابداران با مهارتهای جدید و بررسی وضعیت کتابخانههای ذکر شده برای ایجاد کتابخانههای دیجیتالی پرداخته است . و با توجه به کمبود برگزاری دوره های آموزشی،عدم آشنایی کافی کتابداران با مهارت های جدید و علی رغم عدم امکانات و تجهیزات جدید در کتابخانههای واحدهای دانشگاهی آزاد اسلامی بیش از ۵۰درصد کتابداران با ایجاد کتابخانههای ذکر شده موافق بوده و مانع اصلی ایجاد کتابخانههای دیجیتالی را دیدگاه نامناسب مدیران نسبت به محیط دیجیتالی میدانند و برای رفع این موانع و توسعه محیطهای مجازی پیشنهادهایی ارائه شده است.(فدایی،۱۳۸۷)
رحیمی (۱۳۸۵) در پایان نامه خود با عنوان “امکان سنجی ایجاد کتابخانه دیجیتالی جهت پشتیبانی از برنامههای آموزش از راه دور در دانشگاه پیام نور” به سنجش و مطالعه امکانات کتابخانه مرکزی دانشگاه پیام نور جهت ایجاد کتابخانه دیجیتالی به منظور پشتیبانی از برنامههای آموزش از راه دور در این دانشگاه پرداخته است.یافته های تحقیق حاکی از آن است که دانشگاه پیام نور برای ایجاد کتابخانهای دیجیتال جهت پشتیبانی آموزش از راه دور باید به لحاظ نیروی انسانی، بودجه،منابع الکترونیکی پیوسته، و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری به حد استانداردهای ذکر شده در پژوهش ارتقاء یابند. (فدایی،۱۳۸۷)
فدایی (۱۳۸۷)در تحقیق خود که برای ارائه پایان نامه تحت عنوان تحت عنوان : “بررسی دیدگاه های مدیران و کتابداران در دانشگاه علامه طباطبایی برای ایجاد کتابخانه دیجیتالی“ انجام داده است به این یافته دست یافت که مدیران و کتابداران کتابخانههای دانشگاه علامه طباطبایی شناخت و آگاهی خوبی نسبت به کتابخانه دیجیتال دارند و نظرشان نسبت به دیجیتالی کردن منابع کتابخانهها مثبت است و با وجود مشکلاتی که در تهیه بودجه و در مواردی ضعف امکانات و تجهیزات سختافزاری و نرم افزاری وجود دارد،ایجاد کتابخانهها را ضروری میدانند. در این زمینه ، اقداماتینیز در کتابخانه ها انجام داده اند، از جمله این موارد میتوان به اشتراک مجلات لاتین از طریق پایگاه های اطلاعاتی و ارتباط پیوستهاز طریق اینترنت و تهیه پایان نامه در قالب لوح فشرده اشاره نمود. همچنین ، بیش از ۵۰ درصد مدیران و کتابداران عدم آگاهی مدیرانسازمانها ،فقدان نیروی انسانی متخصص کتابدار، روزآمد نبودن دانش کتابداران ، نداشتن تسلط بر زبانهای خارجی، فقدان نیروی انسانی متخصص علوم رایانه ای ، جایگاه نامناسب کتابخانه در تشکیلات اداری ، عدم وضوح قوانین مربوط به حق مولف ،نبود تجهیزات لازم ، فقدان امکانات مالی و فقدان زیرساخت مخابراتی را از موانع ایجاد کتابخانه دیجیتال می دانند. امکانات مخابراتی دانشگاه نیز از دیدگاه مدیران فناوری اطلاعات در حد متوسط ارزیابی شده است .(فدایی ،۱۳۸۷)
ادهمی(۱۳۸۳) در پایان نامه کارشناسی ارشد خود تحت عنوان مطالعه رفتاراطلاع یابی محققان مرکز تحقیقات نیرو در اهدافاشاره داشته است که پژوهشگران از کدام نوع اطلاعات در اینترنت بیشتر استفاده می کنند و در پژوهشهای انجام شده در ایران به یافته های پژوهشی ستوده ۱۳۷۷ که به ارزیابی استفاده از اطلاعات الکترونیکی با تاکید بر دیسک های نوری و شبکه اینترنت در میان اعضاء هیئت علمی دانشگاه شیراز نشان داد که میزان استفاده از منابع الکترونیکی پایین است و عوامل جنسیت، درجه علمی، مرتبه دانشگاهی، میزان آشنایی با کامپیوتر در میزان استفاده از کتابخانه دیجیتال موثرند.
و ادهمی در یافته های تحقیق خود اشاره می کند نوع اطلاعات مورد نیاز پژوهشگران در اینترنت بیشتر تعاملات و نشریات است و بعد اطلاعات علمی و مربوط به تجهیزات و قطعات می باشد.(سامانیان،۱۳۸۹ )
۲-۳-۲. پژوهشهای خارج کشور


فرم در حال بارگذاری ...

« مقالات و پایان نامه ها درباره :فردوسی در شاهنامه- فایل ۵۰مقالات و پایان نامه ها درباره :شبیه سازی عددی جریان جابه جایی اجباری نانوسیال غیرنیوتنی در میکرولوله- فایل ۲۱ »