دیپلم
۲۲
۴۴
لیسانس و بالاتر
۱۰
۲۰
۵۰
۱۰۰
با توجه به آمار بدست آمده ملاحظه می شود که افراد شرکت کننده در قرض الحسنه و گروه های همیاری از تحصیلات عالیه برخوردار نمی باشند و این امر نشانگر آن است که همیاری نمودن مستلزم داشتن سواد بالا نیست.
از مشکلات این صندوق های قرض الحسنه این است که معمولاً اولین دوره قرعه کشی را کسی که عهده دار است، می برد، یعنی دور اول بدون قرعه کشی و به نام شخصی است که قرعه کشی در منزل او انجام می شود و مسئول گرفتن اقساط می باشد. این امر برخی را ناراحت می کند و انتظار می رود که او هم در قرعه کشی شرکت کند، ولی به هر حال به دلیل گرفتاری های مالی با این مسئله کنار می آیند و در آن شرکت می کنند.
گروه های دیگر همیاری
امروزه مردم، تنها کسانی هستند که هم درد خود را می فهمند و هم به همنوعان خویش کمک می کنند، کمکهای اندک ولی صادقانه موجب بازشدن گره بسیاری از مشکلات می گردد.در محله مجیدیه شمالی نیز مراکز خیریه ایی وجود دارد که با هدف تهیه جهیزیه، تهیه سیسمونی برای دخترانی که ازدواج می کنند و توانایی مالی کافی ندارند، وام های ازدواج برای جوانان فعالیت می کنند. همچنین در این منطقه همسایه های قدیمی و آشنا در مراسم عزاداری، عروسی و میهمانی های زیارتی و بزرگ یکدیگر را یاری می دهند. بدون شک هیچ خانواده ایی به تنهایی نه آنقدر جا و مکان بزرگی دارد که بتواند از دهها میهمان پذیرایی کند و نه آنقدر وسیله در منزل. پس مردم با کمک یکدیگر در این امور شرکت کرده و مراسم ها را بخوبی برگزار می نمایند.
از شیوه های دیگر همیاری در بین مردم منطقه، کمک مالی به زوجهای جوان می باشد. در مراسم های عقد و ازدواج امروزی، اکثر فامیل سعی برآن دارند تا هدیه دادن سکه و یا وجه نقد که در پاکتهای تزیین شده اهدا می شود، بتوانند هم کمکی به زوجهای جوان بنمایند و هم از خرید وسیله های اضافی که اغلب به درد شان نمی خورد جلوگیری نمایند. بدین منظور چند مورد همیاری دیگر غیر از تشکیل صندوق قرض الحسنه و شیوه همیاری بین همسایگان در مجیدیه شمالی مورد بررسی قرار گرفتند که این مراکز همیاری عبارتند از: مرکز خیریه که به علت تقاضای اعضای آنجا نامش محفوظ مانده است، برگزاری مراسم ختم انعام و تشکیل شورایاری که کارکرد آنان شرح داده می شود.
الف-مرکز خیریه شماره ۱
این مرکز با همیاری و مشارکت عده ای از اهالی «خَیر» محل در سال ۱۳۷۰ تشکیل شده است. این مرکز متشکل از هیئت امنا که شامل ۴ نفر از معتمدین و افراد خیر است، می باشد. ۳ نایب رئیس داشته و ۱۰ نفر به عنوان اعضای این مرکز در آنجا فعالیت می کنند. که افراد در آنجا به صورت گروهی کار می کنند و وظایف بین آنها تقسیم شده است. اولین قدم برای گروه شناسایی افراد بی بضاعت و تحقیق در باره زندگی افرادی است که جهت دریافت وام جهیزیه، سیسمونی و ازدواج و یا رهن منزل به آنجا مراجعه می کنند. سپس با شناسایی آنها و برآورد میزان قدرت مالی که بتواند ماهانه وام خود را باز پس دهند، به آنها طی مراحلی وام داده می شود. معمولاً در بازپرداخت وام ، شرایط خاص افراد در نظر گرفته می شود.کلیه کمکهایی که در این مرکز انجام می شود، ثبت می گردد تا با پیگیری وضعیت زندگی افراد در صورت لزوم به آنان یاری داده شود. می توان شرح عملکرد این مرکز خیریه را چنین توضیح داد:
-کمک به دختران دم بخت برای تهیه جهیزیه
کمک به مادران برای تهیه سیسمونی
-کمک به جوانانی که درآستانه ازدواج می باشند از طریق وام برای تهیه منزل، کمک به مخارج عروسی
-کمک به تهیه پول رهن خانه برای زنان بی سرپرست و یا افراد سالخورده که توانایی مالی ندارند.
-کمک برای هزینه درمان بیماریهای سخت و پرهزینه.
ب-برگزاری مراسم ختم انعام
گروهی از زنان مجیدیه شمالی طی برقرار کردن مراسم ختم انعام، شیوه همیاری و کمک به یکدیگر را ترویج می نمایند. شخصی که عهده دار مسئولیت جمع کردن کمکها می باشد، موارد مورد کمک را تحقیق نموده و با اولویت بندی، با کمک سایر خانم ها برایشان پول جمع می کند. مانند جمع کردن پول برای کادو دادن به عروس و داماد، هزینه تحصیل دانشجویان محل و مشکلات خاصی که افراد دارند، ولی قادر به برطرف نمودن آن نمی باشند. مانند ادای یک قرض کوچک و یا خرید یک وسیله ضروری برای کسی که به آن احتیاج دارد. در مشاهداتی که انجام شده است، افراد شرکت کننده در این گروه ۳۰ نفر می باشند و مبلغ پولی که کمک می کنند شاید بسیار اندک باشد و هیچ رقم خاصی برای آن درنظر گرفته نشده است،(بین ۱۰ هزارتومان الی ۴۰ هزار تومان)، ولی همین اندوخته های اندک می تواند گره بزرگی را بگشاید. البته در برخی از موارد این کمکها بازپرداخت از طرف شخص یاری شونده ندارد و افراد گروه این پول را از اندوخته های مازاد خویش می پردازند.در جمع آوری پول در این مراسم به علت اینکه نمی توان از تمام افراد توقع کمک زیاد داشت ، لذا دو نفر از خانمهایی که این مراسم را ترتیب می دهند، با کمک افراد نیکوکار دیگر سهم عمده ای دارند که بیشترین مبلغ را آنها تقبل می کنند.
از محسنات مراکز خیریه این است که کمکهای این مراکز عمومی تر بوده و همگان می توانند از آن بهره مند شوند، ولی صندوقهای قرض الحسنه که بین گروه های خانوادگی تشکیل می شود، مختص عده خاص می باشد.
ج-شورایاری
شورایاری نهادی است که از خود مردم و برای مردم تشکیل شده است. از گذشته تا به حال مردم عادت داشتند تا مسائل و مشکلات خود را نزد ریش سفیدان محله مطرح کنند و این طرح به پیروی همان سنت دیرین به مرحله اجرا درآمده است و افرادی به منظور بیان مشکلات مردم انتخاب می شوند که مورد اعتماد و امین مردم بوده و می توانند خواسته های آنان را نزد مقامات بالاتر لحاظ نمایند.
انجمنهای شورا یاری محلات در اجرای بند ۶ و ۷ قانون«تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران» توسط شورای محترم اسلامی شهر تهران تأسیس شده است. با تشکیل شورای اسلامی شهر و روستا، بر اساس اصول ششم، هفتم، یکصدم، یکصد و یکم، یکصد و سوم، یکصد و پنجم و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، گسترش فکر و عمل شورایی به ضرورت تاریخی و اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. به استناد ماده هفتاد و یک قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداری ها مصوبه ۱/۳/۱۳۷۵ و با عنایت به حجم عظیم و گسترده مسائل و مشکلات مختلف شهری در ابعاد کمی و کیفی خصوصاً در کلان شهر تهران، رفع این مشکلات و بهبود شرایط، مستلزم تمرکز زدایی و بهره گیری از نظرات و دیدگاه های آحاد مردم و مشارکت واقعی، پایدار، دایمی و نهادینه، تشکیل انجمن ها و سازمانها و نهادهای مدنی داوطلبانه مردمی است.در راستای تحقق اهداف فوق و خصوصاً اجرای بندهای ششم و هفتم ماده ۷۱ قانون فوق الذکر، شورای اسلامی شهر تهران به موجب این طرح اقدام به تشکیل انجمن های شورایاری در محلات تهران کرده است.
وظایف انجمن شورایاری محله
بطور کلی ماهیت وظایف شورا یاری صرفاً جنبه شناسایی، نظارتی، مشورتی و همکاری دارد و وظایف آنان بدین شرح است:
-شناسایی مشکلات مردم، ارائه طرح پیشنهاد و تلاش در جهت ایجاد محیطی سالم، بهینه سازی حمل و نقل، ایجاد نشانه ها و یادمانهای شهری و پیشنهاد نامگذاری معابر، میادین و …
-همکاری با شورای اسلامی شهر تهران برای برقراری آرامش و امنیت شهری و مبارزه با آسیب های اجتماعی و زمینه های جرم خیز، آموزش شهروندی و مشارکت مردمی و آگاهسازی همگانی.
-بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارسایی های اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، اقتصادی، رفاهی و عمرانی محله.
-همکاری با شورای اسلامی شهر تهران در جهت تأسیس انواع انجمنهای داوطلبانه در زمینه های امدادی، اجتماعی ارشادی و تشکیل تعاونی های تولید، توزیع و مصرف ارزاق عمومی، کنترل قیمتها ونرخ کرایه درون شهری، سازماندهی حمل و نقل شهری، مقابله و پیشگیری از حوادث غیر مترقبه.
-مشارکت در برگزاری انتخابات مجلس، ریاست جمهوری، خبرگان از طریق همکاری با مسئولان و در صورت درخواست مراجع قانونی ذیربط.
-همکاری و همیاری در اداره اماکن مذهبی و فرهنگی بنا به درخواست دستگاه های ذیربط.
-همکاری در جهت اداره فضاهای عمومی از قبیل فضاهای ورزشی، نگارخانه ها و…. با هماهنگی ستاد اجرایی شورا یاری.
فصل چهارم
یافته های تحقیق
مقدمه
فرم در حال بارگذاری ...