جهانخانی و صفاریان (۱۳۸۲) در تحقیقی با عنوان واکنش بازار نسبت به اعلان سود برآوری هر سهم، محتوای اطلاعاتی سود برآوری هر سهم و تأثیر آن بر قیمت وحجم معاملات سهام در بورس تهران مورد بررسی قرار دادند. نتایج تحقیق نشان می دهد که سود برآوری هر سهم دارای محتوای اطلاعاتی بوده و باعث تغییر قیمت وحجم معاملات سهام شده است.
فصل سوم
روششناسی پژوهش
۳-۱ مقدمه
تحقیق، فرایند جستجوی منظم برای مشخص نمودن یک واقعیت نامعین است. از طریق این فرایند، میتوان درباره ناشناختهها به جستجو پرداخت و شناخت لازم را کسب کرد. در فرایند تحقیق به چگونگی گردآوری شواهد و تبدیل آن به یافته ها، روششناسی تحقیق گفته می شود. لذا شناخت علم و دستیابی به هدفهای آن میسر نخواهد شد، مگر زمانی که با روششناسی درست صورت پذیرد. از طرف دیگر، تحقیق از حیث روش اعتبار مییابد نه از حیث موضوع تحقیق. روش تحقیق هدایتگر جستجوهای علمی در جهت دستیابی به حقیقت است. هر پژوهشگر در آغاز، در پی مشکل یا مسأله است. مشکل یا مسألهای که پرسشهای زیادی را در ذهن پژوهشگر ایجاد و موجب پیدایش فرضیه می شود. پژوهشگر با جمعآوری اطلاعات و آمار مورد نیاز و تجزیه و تحلیل آنها سعی در ارائه پاسخی مناسب برای پرسشهای پژوهش و تأیید یا رد فرضیه های مطرح شده دارد. در انجام تحقیقهای علمی، جمعآوری اطلاعات و چگونگی تجزیه و تحلیل آنها اهمیت بالایی دارد. این عمل یک مقوله از فرآیندی است که طی آن، نظریه ها در قالب آمار و ارقام علمی تجلی پیدا نموده و ثمره آن به صورت کمّی جلوهگر و از این طریق میتوان الگوی نظری پژوهش را مورد سنجش و محاسبه قرار داد(شاهیسی، ۱۳۸۹).
در نهایت میتوان تحقیق را به این صورت تعریف کرد: تحقیق فعالیتی است هدفدار، منظم و طرحریزی شده که به منظور یافتن پاسخ سؤالی یا تأیید فرضیهای، درک و شناخت علل پدیدهای و یا کشف حقیقتی به کار میرود.
در این فصل، ابتدا روش پژوهش بیان شده است و در ادامه، جامعه آماری، حجم نمونه آماری و روش گردآوری و ابزار تجزیه و تحلیل داده ها تشریح شده اند. در پایان، روشهای آماری مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها بیان شده است.
۳-۲ روششناسی پژوهش
پژوهش حاضر از نظر هدف؛ پژوهشی کاربردی میباشد؛ چرا که تأثیر تأمین مالی خارج از ترازنامه را از طریق مهمترین ابزار آن یعنی اجاره عملیاتی، بر واکنش سرمایه گذاران نسبت به اعلان سود را مورد توجه قرار داده است. در طبقه بندی از نظر نحوه گردآوری داده ها، به این دلیل که هدف پژوهش توصیف کردن شرایط و یا پدیده های مورد بررسی و همچنین شناخت بیشتر شرایط موجود است، توصیفی میباشد و به دلیل اینکه رابطه بین متغیرها مورد توجه است، از نوع همبستگی میباشد. همچنین از نظر نوع داده ها، کمّی و از نظر زمان اجرای پژوهش، مقطعی میباشد.
۳-۳ جامعه آماری و نحوه انتخاب شرکتها جهت آزمون فرضیه های پژوهش
در این تحقیق، تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازهء زمانی سال ۱۳۸۷ تا پایان سال ۱۳۹۲ به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده است. دلایل انتخاب جامعه آماری مذکور این است که سازمان بورس اوراق بهادار تهران اطلاعات نسبتاً جامعی در خصوص وضعیت شرکتها و روند عملکرد مالی و اقتصادی آنها دارد و میتوان گفت تنها منبع اطلاعاتی است که میتوان با بهره گرفتن از آن به منابع اطلاعاتی مالی شرکتها دسترسی یافت. از این رو، نمونه آماری به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. در این روش ابتدا شرایطی جهت انتخاب نمونه تعریف شده و نمودهای فاقد شرایط مذکور از نمونه، حذف شده اند. دلیل استفاده از این روش و تعریف چنین شرایطی، همگون نمودن نمونه آماری با کل جامعه و امکان تعمیم نتایج حاصل از آزمونها به جامعه آماری میباشد. جامعه آماری تحقیق با توجه به شرایط و ملاحظات ذیل، محدود شده و نمونه آماری از آن استخراج شده است:
-
- اطلاعات و صورتهای مالی آن در دسترس میباشد.
-
- طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ شرکت از ابزار اجاره عملیاتی استفاده کرده باشد.
-
- برای رعایت قابلیت مقایسهپذیری، سال مالی شرکتها منتهی به ۲۹ اسفند ماه هر سال باشد.
-
- شرکت طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ تغییر سال مالی نداشته باشد.
-
- شرکت تا پایان ۱۳۸۶ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده و طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۲ از بورس اوراق بهادار تهران نیز خارج نشده باشد.
-
- سهام شرکت در پایان اسفند ماه هر سال بایستی حداقل یک بار معامله شده باشد و توقف معاملاتی بیش از سه ماه در مورد سهام یاد شده اتفاق نیفتاده باشد.
شرح | تعداد | |
جمع کل | اعضای جامعه آماری در پایان سال ۱۳۹۲ | ۴۷۰ |
محدودیت ۱ | اطلاعات و صورتهای مالی آن در دسترس نمی باشد. | (۳۸) |
محدودیت ۲ | طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ شرکت از ابزار اجاره عملیاتی استفاده کرده باشد. | (۳۸) |
محدودیت ۳ | سال مالی شرکتها منتهی به پایان اسفند ماه هر سال نمی باشد. | (۴۲) |
فرم در حال بارگذاری ...