(۳) درجه ۳، جمع ضریب ها از ۱۲ تا ۱۵، دسته بندی میگردد.
بسته بندی گردوی صادراتی باید در گونیهای چتائی نو با ظرفیت ۵۰ یا ۵۵ کیلوگرم صورت گرفته و مشخصات، (۱) نام محصول، (۲) محصول ایران، (۳) وزن خالص و (۴) علامت تجارتی، به زبان انگلیسی یا زبان کشور خریدار روی گونی نوشته شود (۲۶).
در استاندارد ۱۸ (موسسه استاندارد ۱۳۷۲)، چگونگی تعیین ویژگیها، طبقهبندی، بستهبندی، نشانهگذاری، نمونهبرداری و روشهای آزمون مغز گردو آورده شده است. در این استاندارد، مغز گردو به گروههایزیر دسته بندی می شود:
(۱) مغز گردوی درسته، مغز گردویی که دو لپه آن به هم چسبیده و حداکثر بیش از ۴/۱ مغز از آن جدا نشده باشد،
(۲) مغز گردوی نیمه، مغز گردویی که از محل شیار طبیعی خود به دو نیمه شده و قطعات آن کوچکتر از ۴/۳ مغز گردوی درسته و بزرگتر از ۴/۱ آن باشد،
(۳) مغز گردوی ربعی، مغز گردویی که از تقسیم مغز گردوی نیمه در امتداد طول آن بدست آمده باشد. در صورتیکه هر قطعه ربعی تا حد ۴/۱ کمتر و یا زیادتر از ربعی کامل باشد، ربعی تلقی میگردد،
(۴) مغز گردوی خرده، مغز گردویی که کوچکتر از ۴/۳ مغز گردوی ربعی باشد و بر روی الک ۷ میلیمتری باقی بماند،
(۵) دندانه، مغز گردویی که از الک ۷ میلیمتری عبور کرده و بر روی الک ۳ میلیمتری باقی بماند،
(۶) خاکه، قطعاتی از مغز گردو که از الک ۳ میلیمتری عبور نماید
(۷) مخلوط، مغز گردویی که هیچیک از اجرای تشکیل دهنده آن به ۷۵ درصد نرسد.
ویژگیهای برشمرده در این استاندارد برای مغز گردو عبارتند از:
(۱) مغز گردو باید دارای رنگ طبیعی، بو و مزه طبیعی (فاقد بو و مزه غیر طبیعی بخصوص بوی نا، تندی و تلخی) باشد
(۲) مغز گردو باید عاری از آفات زنده باشد
(۳) میزان رطوبت مغز گردو نباید از ۴ درصد بیشتر باشد
(۴) میزان مواد خارجی نباید از ۵/۰ درصد بیشتر باشد
(۵) میزان نارسی و چروکیدگی نباید از ۵ درصد بیشتر باشد
(۶) میزان آفت زدگی نباید از ۴ درصد بیشتر باشد
(۷) در مغز گردویی که بصورت درسته عرضه میشود باید حداقل ۷۵ درصد آن بصورت مغز گردوی درسته باشد
(۸) در مغز گردویی که بصورت نیمه عرضه میشود باید حداقل ۷۵ درصد آن بصورت مغز گردوی نیمه باشد
(۹) در مغز گردویی که بصورت ربعی عرضه میشود باید حداقل ۷۵ درصد آن بصورت مغز گردوی ربعی باشد
(۱۰) در مغز گردویی که بصورت خرده عرضه میشود باید حداقل ۷۵ درصد آن بصورت مغز گردوی خرده باشد
(۱۱) در مغز گردویی که بصورت دندانه عرضه میشود باید حداقل ۷۵ درصد آن بصورت مغز گردوی دندانه باشد
(۱۲) در مغز گردویی که بصورت خاکه عرضه میشود باید حداقل ۷۵ درصد آن بصورت مغز گردوی خاکه باشد
(۱۳) در مغز گردویی که بصورت مخلوط عرضه میشود، میزان هر یک از اجزای تشکیل دهنده آن (درسته، نیمه، ربعی، خرده، دندانه و خاکه) باید کمتر از ۷۵ درصد کل نمونه باشد (موسسه استاندارد ۱۳۷۲).
مغز گردوهای درسته، نیمه و ربعی، از نظر رنگ یا اندازه و یا هر دو طبقه بندی میشوند. مغز گردو از نظر رنگ، به ۴ گروه تقسیم بندی می شود:
(۱) شکری، به مغز گردوهایی اطلاق میشود که رنگ غالب آنها (حداقل ۷۵ درصد) سفید شکری تا کرم روشن باشد
(۲) کرم، به مغز گردوهایی اطلاق میشود که رنگ غالب آنها (حداقل ۷۵ درصد) کرم روشن تا قهوه ای روشن باشد
(۳) قهوه ای، به مغز گردوهایی اطلاق میشود که رنگ غالب آنها (حداقل ۷۵ درصد) از قهوه ای روشن تا قهوه ای باشد
(۴) مخلوط، به مغز گردوهایی اطلاق میشود که فاقد رنگ غالب باشند.
مغز گردوهای درسته و نیمه را از نظر اندازه (درشتی و ریزی)، به گروه های زیر دسته بندی می شود
(۱) درشت، حداکثر ۷۰ عدد،
(۲) متوسط، بیش از ۷۰ و کمتر از ۱۰۰ عدد
(۳) ریز، بیش از ۱۰۰ عدد،
در مغز گردوی درسته (تعداد در ۵۰۰ گرم) و گروه های، (۱) درشت، حداکثر ۱۵۰ عدد، (۲) متوسط، بیش از ۱۵۰ تا ۲۲۵عدد و (۳) ریز، بیش از ۲۲۵ عدد، در مغز گردوی نیمه (تعداد در ۵۰۰ گرم)، طبقه بندی میکنند (موسسه استاندارد ۱۳۷۲).
لوازمی که در بسته بندی مغز گردو بکار برده میشوند، باید سالم، تمیز، خشک و عاری از هر گونه آلودگی و بوی نامطبوع باشد و روش بسته بندی باید طوری باشد که با در نظر گرفتن مشخصات لوازم بسته بندی حفاظت صحیح و کامل به منظور جلوگیری از هر گونه فساد و آسیب و ضایعات، طی مراحل نگهداری و حمل و نقل تامین گردد (موسسه استاندارد ۱۳۷۲).
وزن خالص هر بسته نباید از ۱۲ کیلوگرم تجاوز نماید. کلیه بسته های موجود در یک بهر باید از نظر نوع بسته بندی، اندازه، وزن و محتویات آن یکنواخت باشد. بر روی هر بسته، باید مشخصات کالا، (۱) نام کالا، (۲) وزن خالص برحسب کیلوگرم، (۳) نام صادر کننده یا بسته بندی کننده و یا علامت تجارتی و (۴) عبارت محصول ایران، به زبان فارسی و در صورت صدور به زبان انگلیسی و یا به زبان کشور خریدار نوشته و یا الصاق گردد (موسسه استاندارد ۱۳۷۲)
آئین کار تهیه مغز گردو، از برداشت تا بسته بندی، در استاندارد ۳۶۱۳ (موسسه استاندارد ۱۳۷۴)، آورده شده است. برداشت (چیدن) گردو، بسته به نوع رقم و شرایط اقلیمی معمولا در اواخر تابستان و یا اوایل پاییز انجام میشود. زمان رسیدن محصول، بستگی کامل به رقم گردو، شرایط آب و هوا و منطقه کاشت دارد . منظور از رسیدن میوه مرحلهای است که مغز گردو از حالت نرمی خارج شده و کاملا سفت شده باشد معمولا در بسیاری از ارقام این مرحله با جدا شدن پوست سبز از پوست سخت همراه است. چیدن گردو، به روش سنتی توسط دست و با زدن ضربه با چوب به شاخههای میوه دار انجام میشود . در باغهای بزرگ که نحوه کاشت درختان اصولی است، برداشت میوه میتواند توسط ماشین های ارتعاش یا تکان دهنده شاخهها و جمع آوری آن از روی زمین بوسیله دستگاه های مکنده انجام شود. گردوهایی که خود بخود بر روی زمین افتاده اند، باید جداگانه جمع آوری و از اختلاط آنان با بقیه محصول خودداری شود. در هنگام برداشت، باید دقت شود که ارقام مختلف گردو با یکدیگر مخلوط نشوند. گردوهای چیده شده را باید بلافاصله به تناسب حجم آن با وسایل نقلیه مناسب، به کارگاه ها منتقل نمود. جدا کردن پوست سبز گردو، در حالت مناسب با ماشین مخصوص انجام میگردد، جداسازی دستی آن نیز ممکن است. بعد از مرحله پوست گیری پوست سبز، گردوها را با گونی به بارگاه منتقل کرده، سپس گردوها را در محوطه بارگاه پهن میکنند. حداقل یکبار در شبانه روز آن را زیر و رو کرده تا خشک شود . جهت تشخیص پایان مرحله خشک شدن، باید تعدادی گردو را از قسمتهای مختلف بارگاه برداشته و مغز کرد . چنانچه پوست چسبیده به مغز خشک شده باشد و از مغز جدا نشود عمل خشک کردن، پایان یافته و میتوان گردوها را در کیسههایی حداکثر ۵۰ کیلو گرمی بسته بندی و انبار نموده و در فرصت مناسب آن را مغز کرد. گردوهای خشک شده را باید در انبارهایی که کاملا بهداشتی، تمیز، خنک، خشک، قابل تهویه و حتیالمقدور غیرقابل نفوذ برای حشرات و آفات انباری باشد، نگهداری نمود. گردوها باید از نظر رقم تفکیک و به صورت جداگانه در کیسه ها گذاشته و انبار شوند. گردو توسط دست و یا دستگاه گردوشکن، مغز میگردد. در این مرحله، گردوهایی که ماندگاری کمتری دارند، در ابتدا مغز میشوند. برای حفظ رنگ و کیفیت مغز گردو بتدریج و فقط هنگام عرضه به بازار، گردوها مغز میشوند . مغز گردوهای حاصله، باید بلافاصله از وجود مواد خارجی، آفت زدگی، نارسی و چروکیدگی بازرسی و در صورت وجود چنین مواردی، جداسازی انجام و از نظر رنگ و اندازه جور کرده و در گنجایه های جداگانه قرار گیرند (موسسه استاندارد ۱۳۷۴).
مغز گردو، باید در کارتن های مقاوم و یا در جعبههای چوبی به وزن خالص حداکثر ۱۲ کیلوگرم بسته بندی شوند. در پوشش داخلی بسته ها باید از کاغذ مومی یا گراف استفاده شود تا حتی الامکان هوا به درون مغز گردوها کمتر نفوذ کند .
مغز گردوها، پس از بسته بندی باید در انبارهایی که کاملا بهداشتی، تمیز، خشک، خنک و حتی المقدور غیرقابل نفوذ برای آفات انباری، نگهداری شود (موسسه استاندارد ۱۳۷۴).
۱-۳- بسته بندی موادغذایی
هدف از بسته بندی مواد غذایی افزایش طول عمر نگهداری مواد غذایی به طوری که از خطر عوامل فساد درونی ،بیرونی و اکسایشی حفظ گردند . همچنین حمل ونقل مواد غذایی آسانتر و بهتر انجام گیرد .
تعریف بسته بندی: بسته بندی عبارتند از محافظی که سلامت کالای محتوی خود را از مرحله تولید تا مصرف حفظ میکند .(میر نظامی۱۳۷۴)
با بسته بندی نمودن مواد غذایی میتوان از ضایعات مواد غذایی (پرت) جلو گیری نمود و طول عمر نگهداری محصول را افزایش داد .و مواد غذایی سالم را به مصرف کننده عرضه نمود. در ضمن از لحاظ زمانی و مکانی در مصرف مواد غذایی یک ارتباط مناسب بر قرار میشود. به عبارت دیگر محصولات بسته بندی شده در بهار وتابستان را میتوان در فصلهای دیگر استفاده نمود و محصولات کشاورزی را بدون اینکه تغییری در کیفیت آنها به وجود آید از محلی به محل دیگر انتقال داد .مواد غذایی بسته بندی شده از صدمه عوامل مخرب مکانیکی مانند بارگیری ،تخلیه بار ،حمل ونقل وغیره حفاظت شده و از تاثیر عوامل خارجی مصون میمانند .با بسته بندی میتوان مواد غذایی را به صورت خشک و یا آماده به مصرف کننده عرضه نمود.(میر نظامی ۱۳۷۴)
پس از توسعه صنایع غذایی و عرضه محصولات متنوع اهمیت بسته بندی مواد غذایی بیشتر شده است در واقع کلیه عملیات تبدیل مانند استریل کردن ،انجماد ،خشک کردن، پاستوریزاسیون و غیره بدون بسته بندی مناسب اثر خود را از دست داده ودر معرض آلودگی مجدد یا تغییر مرغوبیت قرار میگیرد بنابراین بسته بندی علاوه بر اینکه خود وسیله ای برای نگهداری میباشد به روش های دیگر نگهداری نیز کمک می کند .(میدانی۱۳۷۰)
مهمترین خواص و نقشهای بسته عبارتند از :
فرم در حال بارگذاری ...