وبلاگ

توضیح وبلاگ من

طرح های پژوهشی دانشگاه ها با موضوع اثر بسترهای مختلف کاشت برپاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی- فایل ۸

 
تاریخ: 04-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

تحت این شرایط گونه­ های فعال اکسیژن می­توانند به تمام ماکرومولکول­ها حمله کنند که باعث آسیب جدی اجزای سلولی می­ شود. DNA آسیب دیده و دچار جهش می­ شود که خود باعث غیر فعال شدن متابولیسم به صورت جبران ناپذیر و در نهایت مرگ سلولی می­ شود. تحت شرایط یکنواخت و ثابت گونه های فعال اکسیژن توسط سیستم های آنتی اکسیدانی متنوع جاروب خواهند شد (Karuppanapandian et al., 2011) .
۱-۸-۱-۲-سیستم های آنتی اکسیدانی آنزیمی
آنتی اکسیدان های آنزیمی شامل کاتالاز[۲۱]، آسکوربات پراکسیداز[۲۲]، گایاکول پراکسیداز[۲۳]، سوپراکسید دسموتاز[۲۴] و آنزیم های که محصولات پراکسیداسیون لیپیدها را سمیت زدائی می کنند. برای مثال اثر کاتالاز بیان می شود.
پایان نامه - مقاله - پروژه
کاتالاز یک آنزیم دارای هم[۲۵] است که تبدیل H2O2 را به H2O و O2 کاتالیز می کند. این آنزیم در تمام یوکاریوت های هوازی وجود دارد و وظیفه آن حذف H2O2 تولید شده در پراکسیزوم ها توسط اکسیدازهای درگیر در بتا اکسیداسیون اسیدهای چرب، تنفس نوری و کاتابولیسم پورین در طی تنش اکسیداتیو می باشد .
کاتالاز مشابه پروتئین D1 فتوسیستم II به نور بسیار حساس است و سرعت برگشت[۲۶] سریعی دارد که ممکن است نتیجه جذب نور توسط گروه هم و یا شاید غیر فعال شدن H2O2 باشد. تنش هایی از قبیل شوری، خشکی و فلزات سنگین که سرعت برگشت پروتئین را کاهش می دهند باعث کاهش فعالیت کاتالاز می شوند که این امر می تواند تحمل گیاهان را نسبت به تنش های محیطی محدود کند ( Hojati et al., 2010)
۱-۸-۱-۳-سیستم های آنتی اکسیدان غیر آنزیمی در گیاهان
آنتی اکسیدان­های غیر آنزیمی شامل آسکوربیک اسید[۲۷]، گلوتاتیون، توکوفرول ها[۲۸]، کاروتنوئیدها[۲۹] و ترکیبات فنلی[۳۰] می­باشند. به علاوه گروهی از آنزیم ها از قبیل مونودهیدرو آسکوربات ردوکتاز، دهیدروآسکوربات ردوکتاز و گلوتاتیون ردوکتاز برای بازسازی اشکال فعال آنتی اکسیدان­ها مورد نیاز خواهند بود.
کاروتنوئیدها ترکیبات آلی چربی دوست موجود در پلاستیدهای بافت های فتوسنتزی و غیر فتوسنتزی گیاهی می باشند.
کاروتنوئیدها وظایف بسیاری در متابولیسم گیاهی مانند نقش آن ها در تحمل تنش اکسیداتیو دارند. هم چنین آن­ها را به عنوان مولکول­های آنتن می­دانند که نور را در ناحیه nm570-450 طیف مرئی جذب کرده و انرژی تسخیر شده را به مولکول کلروفیل انتقال می­ دهند. با توجه به خصوصیات آنتی اکسیدانی کاروتنوئیدها، فتوسیستم ها در یکی از چهار روش زیر محافظت می شوند:
از طریق واکنش با محصولات پراکسیداسیون لیپیدها جهت خاتمه­دادن به واکنش های زنجیره ای
از طریق جاروب کردن اکسیژن یکتایی  و پراکنده کردن انرژی به صورت گرما
از طریق واکنش با مولکول های ۳chl* یا کلروفیل برانگیخته chl* جهت جلوگیری از تشکیل اکسیژن یکتایی
از طریق پراکنده کردن انرژی برانگیختگی اضافه توسط چرخه گزانتوفیل
(Collins, 2001).
۱-۸-۲-ترکیبات فنلی
ترکیبات فنلی شامل فلاونوئیدها، تانن ها، هیدروکسی سینامات[۳۱]، لیگنین وغیره در واقع ترکیبات ثانویه گوناگونی هستند که در بافت های گیاهی فراوان می­باشند. پلی فنل­ها دارای یک ساختمان شیمیایی ایده آل برای جاروب کردن رادیکال های آزاد هستند. مشخص شده که آن ها در Vitro inآنتی­اکسیدان­های بسیار موثرتری نسبت به توکوفرول­ها و آسکوربیک اسید می­باشند. خصوصیات آنتی اکسیدانی فنل ها از پتانسیل احیا کنندگی بالای آن ها و از تواناییشان در کیلات کردن یون های فلزی انتقالی[۳۲] و خاتمه دادن به واکنشFenton ناشی می­ شود.
مکانیسم اساسی دیگر خصوصیات آنتی اکسیدانی فنل­ها توانایی ترکیبات پلی فنلی و فلاونوئیدها در تغییر دادن کینتیک پراکسیداسیون از طریق تغییر دادن lipid packing به منظور کاهش سیالیت غشاها می باشد. این تغییرات می ­تواند از انتشار رادیکال های آزاد ممانعت کرده و واکنش های پراکسیداسیون را محدود کند. ترکیبات فنلی که به عنوان آنتی اکسیدان ها عمل می کنند، می­توانند به عنوان خاتمه دهنده واکنش های زنجیره­ای رادیکال­های آزاد عمل کنند. به علاوه ترکیبات فنلی می­توانند در آبشار جاروب کردن گونه­ های فعال اکسیژن در سلول­های گیاهی شرکت کنند. در پژوهشی نشان داده شده است که فلاونوئیدها می­توانند کینتیک پراکسیداسیون را از طریق تغییر دادن lipid packing تغییر دهند. آن­ها از طریق کاهش دادن سیالیت غشاء، ممانعت کردن از انتشار گونه­ های فعال اکسیژن و محدود کردن واکنش­های پراکسیداتیو غشاها را تثبیت می­ کنند ( Arora et al., 2000).
۱-۹-برخی از جنبه های کاربردی آنتی اکسیدان های گیاهی
در سال های اخیر تمایل به استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی به دلیل اثرات سمی و سرطان زای آنتی اکسیدان های سنتزی افزایش یافته است . مطالعات متعددی نشان می دهند که بس یاری از گیاهان منابع بسیاری خوب آنتی اکسیدان های طبیعی هستند که می توانند جانشین آنتی اکسیدان­های سنتزی شوند . برخی از اثرات شناخته شده آنتی اکسیدان­های­ گیاهی به شرح ذیل است:
اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی، فعالیت ضداکسیداتیو، کنترل تنش اکسیداتیو ایجاد شده توسط رادیکال­های آزاد موجود در خون، بهبود فعالیت کبد و افزایش مقاومت آن در برابر سم­ها و تحریک فعالیت آنزیمی در سطح سلولی، اکسیداسیون اسیدهای چرب که تحت عنوان لیپوپراکسیداسیون [۳۳] نامیده می شود یک نتیجه مهم تنش اکسیداتی و یک واکنش زیستی آغاز شده توسط گونه­ های فعال اکسیژن است که در طی آن پروتون ها از اسیدهای چرب جدا می شوند.( Niki et al., 2005)
لیپوپراکسیداسیون شدیداً ساختار و عملکرد سلول­های پستانداران را تغییر می­دهد و می ­تواند متابولیت­های سمی ایجاد کند، مگر این که گونه­ های فعال اکسیژن به سرعت توسط آنتی اکسیدان­ها از بین بروند . در یک موجود زنده لیپوپراکسیداسیون در نقص عملکردهای فیزیولوژیکی از قبیل رشد، تولید مثل و ایمنی که به حساسیت بالا در برابر بیماری­های عفونی منجر می­ شود نقش خواهد داشت. هم چنین مشخص شده که رادیکال­های آزاد ایجاد شده توسط تنش اکسیداتیو ممکن است موجب اختلالاتی از قبیل سرطان، دیابت، بیماری های التهابی، آسم، بیماریcardiovasculor تخریب سلول های عصبی و پیری زودرس شوند
(Young et al., 2001).
بسیاری از گیاهان دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان هستند که نقش مهمی را در جذب و خنثی کردن رادیکال­های آزاد ایفا می­ کنند . چنین ترکیباتی را می­توان به منظور جلوگیری و معالجه اختلالات وابسته به رادیکال­های آزاد استخراج کرد و مورد استفاده قرار داد. آنتی­اکسیدان هایی که به غذای حیوانات اضافه می­شوند، باعث محدود کردن لیپوپراکسیداسیون، حفظ سلامتی حیوان و کیفیت فرآورده می شوند( Wood et al., 2004) .
در کل اثرات آنتی اکسیدان های گیاهی از دو جنبه خاص مورد توجه قرار می گیرد:
به دلیل اثرات فیزیولوژیکی سودمندشان بر روی سلول­های انسان و این که آن­ها می­توانند جایگزین آنتی­اکسیدان­های سنتزی استفاده شده در مواد غذایی شوند. به علاوه این ترکیبات اغلب فعالیت زیستی بر­علیه انواع مختلف باکتری­ ها نشان می­ دهند (Barnabas et al. 1988).
فصل دوم
مروری بر پژوهش­های پیشین
۲-۱-مطالعات انجام شده در زمینه اثر بستر کشت بر رشد اندام زمینی واندام هوایی
عالی فرد و همکاران بررسی اثر نوع بستر کشت بر عملکرد و جذب برخی عناصر غذایی به وسیله خیار گلخانه­ای در کشت بدون خاک انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که بیشترین عملکرد میوه در بسترهای کشت کوکوپیت (۸۴/۶کیلوگرم درهر بوته) و پرلیت-کوکوپیت (۵۴/۶کیلو گرم در هر بوته) مشاهده گردید (عالی فرد و همکاران، ۱۳۸۹).
بررسی که توسط Maloupa و همکارانش اعلام کردند که پرلیت باعث افزایش زهکشی بسترکشت و بهبود تهویه آن می­ شود (Maloupa et al., 1992).
بررسی که توسط Savithri و همکارانش صورت گرفت دریافتند که کوکوپیت یک ترکیب حاصل از فرایندسازی پوسته میوه نارگیل می­باشد که از نظر فیزیکی ماده­ای اسفنجی و شبیه پیت ماس است. این ماده در سال­های اخیر به مقدار بسیار زیادی در صنعت باغبانی در اروپا، استرالیا و در سال های اخیر در آمریکا و کانادا مورد استفاده قرار گرفته است. کوکوپیت از نسبت های مساوی لیگنین و سلولز تشکیل شده است و غنی از پتاسیم و عناصر کم مصرف به ویژه آهن، منگنز، روی و مس می­باشد. به علت غلظت زیاد پتاسیم در کوکوپیت مورد استفاده به عنوان بستر کشت، مصرف کودهای پتاسیمی در این سیستم­ها کاهش یافته است
(Savithri et al., 1993).
Mitchiels و همکارانش اعلام کردند عموماً بسترهایی که برپایه پیت هستند، بسته به اندازه ذرات و جرم مخصوص حقیقی­شان تخلخل حجمی ۸۵ تا ۹۵ % دارند
(Mitchell et al., 1980).
بررسی که توسط پاداشت دهکایی و همکارانش نتایج این بررسی نشان داد که کمپوست شهری با درصد حجمی کم می ­تواند برای پرورش گیاهان گلدانی متحمل به هدایت الکتریکی تقریبا بالا استفاده شود (پاداشت دهکایی وهمکاران، ۱۳۸۸).
در برسی که توسط Hahn و همکارانش انجام شد تحقیقات نشان داده که استفاده از بسترهای پشم سنگ، کوکوپیت، پرلایت و ورمیکولایت در مقایسه با خاک، باعث زودتر به گل رفتن گل ژربرا گردیده است.­ همچنین، تعداد گل در بوته، طول گل، وزن گل و قطر گل در این بسترها بیشتر از خاک بود (Hahan et al., 2001).
در برسی که توسط آل بویه انجام داد به این نتیجه رسید که در پرورش نهال مرکبات به روش هیدروپونیک بیان می­دارد که محیط کشت پیت به تنهایی یا مخلوط آن به همراه پرلیت و کوکوپیت به نسبت ۲:۲:۱ در افزایش ارتفاع گیاه و افزایش تعداد برگ موثر بوده اند
(آل بویه، ۱۳۸۶).
ﻣﺎرﯾﻨﺎری و ﻫﻤﮑﺎران ﺑﺎ ﺑﺮرﺳﯽ اﺛﺮات ﮐﻤﭙﻮﺳﺖ ﺑﺮ ﺧﻮاص ﻓﯿﺰﯾﮑﯽ و ﺑﯿﻮﻟﻮژﯾﮏ ﺧﺎک اﻇﻬﺎر ﻣﯽدارد ﮐﻪ ﮐﺎرﺑﺮد ﮐﻤﭙﻮﺳﺖ ﻣﻮﺟﺐ اﺿﺎﻓﻪ ﺷﺪن ﻣﻮاد آﻟﯽ، ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ و ارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎی زﻧﺪه ﺑﻪ ﺧﺎک ﻣﯽﮔﺮدد و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﻪﻋﻨﻮان ﯾﮏ ﻣﻨﺒﻊ ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﺮای ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎی ﺑﻮﻣﯽ ﺧﺎک ﻋﻤﻞ ﻣﯽﮐﻨﺪ ( Marinari et al., 2000 ).
کریمی و همکاران در بررسی­های خود به این نتیجه رسیدند که محیط­های کشت حاوی ترکیبات هورمونی کاینتین، بنزیل آدنین و تی دیازورون به ترتیب باعث تولید پینه ترد و شکننده بیشتر و تولید گیاه از آرئول گردید. محیط کشت حاوی ۴ میلی­گرم در لیتر۲,۴- D نسبت به سایر محیط­ها و واریته شاخه نباتی نسبت به واریته هفت پر ریشه زایی بیشتری نشان دادند
(کریمی و همکاران، ۱۳۸۸).
۲-۲-مطالعات انجام شده در زمینه اثر بستر کشت بر میزان ترکیبات بیوشیمیایی گیاهان
گیاهان به تنش های غیر زنده از طریق پاسخ های پیچیده و متنوعی که عملکرد تعدادی از ژن ها را درگیر خواهد کرد پاسخ می دهند.پاسخ های گیاهان به تنش ها منجر به تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی خاص در سلول می شود که از آن جمله می توان به تجمع ترکیبات آلی متنوع با وزن مولکولی کم اشاره کرد.این ترکیبات را محلول های سازگار یا اسمولیت می نامند Cortina et al. 2005)).
متابولیت­ها یا محلول های سازگار به سه گروه تقسیم می شوند.۱)آمینواسید ها مانند پرولین ۲)آمین ها مانندگلایسین بتائین ۳) پلی اول ها و قند الکل ها مانند تری هالوز و مانیتول (Rodriguez et al. 2005).
Kameli و Losel در سال ۱۹۹۳ نشان دادند که تجمع هگزوزها قبل از تجمع پرولین در ارقام گندم زمستانه مشاهده می­ شود. نتایج نشان داد که هگزوزها نشانگرهای حساس تری نسبت به پرولین در طی تنش هستند (Kameli et al., 1993).


فرم در حال بارگذاری ...

« برنامه‌ریزی استراتژیک شرکت صنعت چوب شهید باهنر با استفاده از رویکرد ...ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره شبیه‌سازی و مدل نمودن شبکه‌های حسگر با شبکه‌های عصبی رقابتی- ... »
 
مداحی های محرم