طیف تعداد ابعاد در مدلها
۱۹-۲
۱۶
گاروین
۸
متوسط ابعاد
۱۳
اگر جدول (۱۲-۲) را به تفکیـک مدل کیفیت و ابعـاد آن کَمی نماییم، جدول (۱۳-۲) بدست می آید. همانطور که داده های مندرج در جدول فوق نشان میدهد. جمع ابعادی که برای کیفیت در مدلهای مختلف کیفیت خدمات برشمرده شده است، حدود ۲۱۱ بعُد میباشد. البته اکثریت بهاتفاق ابعاد مطرحشده، در مدلهای کیفیت مشابه و تکراری هستند. در واقع هر مدل حداقل ۲ یا حداکثر ۱۹ بعُد برای کیفیت ارائه نمودند. بهعبارت دیگر تعداد ابعاد کیفیت در مدلهای مختلف در طیفی بین ۲ تا ۱۹ بعُد را در برمیگیرد که به طور متوسط هر مدل ۱۳بعُد برای کیفیت خدمات مطرح نمودند. برای سنجش هر بعُد نیز مؤلفه هایی ارائه شده است.
با توجه به توصیف و تطبیق مدلهای کیفیت خدمات، علیرغم تفاوتهایی که از لحاظ ابعاد و مؤلفه ها و محتوی دارند، تشابهات و قرابت زیادی نیز بین مدلها وجود دارد. با توصیف و مقایسه مدلهای کیفیت خدمات در بخش ادبیـات تحقـیق و جدول (۹-۲) تطبیقی ابعـاد مدلها، اشکالات از آنجا مطرح می شود که برخی از مدلها، جامعیت لازم را برای سنجش کیفیت خدمات نداشتند. بهعنوان نمونه مدل تبادلات کیفیت خدمت. بطور کلی این مدل تشخیص تبادلات کیفیت را در سه ویژگی مهم خدمت شامل؛ درجه سفارشی کردن، درجه انگیزه پرسنل، درجه ارتباط و تعامل، را آسان مینماید، یا مدل رضایت مشتری کانو به بررسی ویژگیهای کالا و خدمات می پردازد و آنها را به سه دسته الزامات اساسی، الزامات عملکرد و الزامات انگیزشی، طبقه بندی می کند، یا معیارهای انجمن بین المللی رؤسای پلیس IACP صرفاً به جنبه های انضباطی کارکنان پلیس در مأموریت و محل کار توجه نموده است. همچنین مطابق مدل رفتاری کیفیت خدمت، عامل اساسی کیفیت، تعادل میان انتظارات مشتری و پرسنل است. اقدامات فعلی راهور و ناجا از قبیل: آئیننامه انضباطی، بازرسی سیستماتیک و جاریه، سامانه تلفن گویای ۱۹۷، ملاقات عمومی مستقیم مدیران و فرماندهان، سامانه پلیس۱۱۰ و سنجش رضایتمندی مردم، برآوردها و نظرسنجی های اجتماعی، آموزش همگانی شهروندان و آموزش ضمن خدمت کارکنان و … نیز یکپارچگی و جامعیت لازم را، برای سنحش کیفیت خدمات راهنمایی و رانندگی ندارند و از مدل خاصی پیروی نمیکنند. در حالیکه یک مدل کیفیت بایستی بطور ایدهآل، مدیریت را به امور ذیل قادر سازد:
۱- تشخیص منابع کیفیت؛
۲- کشف مشکلات کیفیت؛
۳- مشخص نمودن علل مشکل مشاهدهشده در کیفیت؛
۴- ارائه راهکارهای عملی ممکن (دهقانی، ۱۳۸۲).
علاوه بر شرایط فوق یک مدل کیفیت خدمات میبایست، با ارزشها و فرهنگ جامعه مربوط سازگار باشد. بنابراین برای بومی نمودن مدل کیفیت خدمات راهور لازم است، مدلهای مورد استفاده با ارزشها و فرهنگ جامعه ایرانی و فرهنگ سازمان راهور هماهنگ گردد. تکنیک الگوبرداری، یکی از شیوه های ایجاد و ارتقاء کیفیت در جهان محسوب می شود و مورد تأکید برخی از علمای کیفیت است. مقام معظم رهبری بهعنوان فرمانده کل قوا (ارتش، سپاه، نیروی انتظامی) نیز به الگوبرداری در پلیس اشاره دارد، “نیروی انتظامی باید با بهره گرفتن از تجارب دیگران و بهره گیری از ابتکارات داخلی و شناسایی صحیح و مطابقت جامعه، برنامه ریزی علمی و دقیقی انجام دهد” (سازمان عقیدتی و سیاسی ناجا، ۱۳۸۵، ۱۵۳).
جمعبندی نهایی
همانطور که در بخش پیشین اشاره شد، برای ارائه مدل مفهومی نهایی تحقیق، ابتدا مدلهای مختلف مدیریت کیفیت از دیدگاه های مختلف در مرور ادبیات تحقیق تشریح گردید. در مرحله دوم ابعاد و معیارهای کیفیت به تفکیک مدل در جدول تطبیقی (۱۲-۲) تنظیم گردید. مرحله سوم تعداد ابعاد هر مدل کیفیت بر اساس جدول (۱۲-۲) شمارش و به صورت کمّی در جدول (۱۳-۲) به تفکیک مدل به انضمام محاسبه میانگین کل درج شد. در مرحله چهارم برای آنکه از بین ابعاد کیفیت مطرح شده در ادبیات تحقیق ابعاد مدل مفهومی تحقیق را انتخاب نماییم، پرسشنامهای حاوی تمامی ابعاد کیفیت خدمات مدلهای مختلف با حذف ابعاد غیرمرتبط از جدول تطبیقی (۱۲-۲) و درج ابعاد مشابه مجموعاً ۳۴ بُعد بهشرح جدول (۱۴-۲) تنظیم شد و در اختیار ۲۰نفر از خبرگان سازمانی جامعه مورد تحقیق قرار گرفت (جزئیات روش تنظیم مدل نظری تحقیق در فصل سوم نوشته شده است).
جدول ۱۴-۲: ابعاد کیفیت خدمات برگرفته از ادبیات تحقیق برای اخذ نظر خبرگان
ردیف
ابعاد کیفیت خدمات
ردیف
ابعاد کیفیت خدمات
ردیف
ابعاد کیفیت خدمات
۱
قابلیت اعتماد
۱۳
رفتار و برخورد کارکنان (کیفیت رفتاری)
۲۵
انعطاف پذیری
۲
پاسخگویی (پاسخگویی به شهروندان )
۱۴
امنیت
۲۶
تعهد
فرم در حال بارگذاری ...