شناخت ویژگی های کالبدی و محیطی
شناخت ویژگی های عملکردی
در ذیل هر یک از موضوعات بالا مورد ارزیابی و شناخت قرار می گیرند :
تحلیل عوامل و پیامد های فرسودگی،فرصت ها و ظرفیت های احیاء و مرمت
در این مرحله اطلاعات جمع آوری و منظم شده حاصل از مطا لعات و تحقیقات شناخت محدوده که در قالب موضوعات کلیدی ترتیب یافته اند مورد سنجش و تحلیل واقع می شوند، تا از این بین عوامل بروز فرسودگی و پیامدهای ناشی از آن در قالب همان موضوعات کلیدی مشخص شوند. سپس مطالعات و تحقیقات شناخت محله تحلیل می شوند تا فرصت ها و ظرفیت های احیاء و مرمت در ارتباط با هریک از موضوعات کلیدی استخراج شوند .
بعد از تعیین عوامل و پیامدهای فرسودگی و همچنین فرصتها و ظرفیت های بهبود و اصلاح ، با تحلیل استراتژیک محیطی و استفاده از تکنیک SWOT از نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدید بر شمرده می شوند تا بدین وسیله از ترکیب شرایط محیطی راهبردهای مقتضی حاصل شوند.
۳-۷-۲-تدوین اهداف ، راهبردها و سیاست های احیاء بافت فرسوده شهری
در این مرحله اهداف طرح احیاء و مرمت مشخص میشوند . سپس راهبردهای مناسب برای دستیابی به این اهداف پیشنهاد می شوند . از ترکیب این راهبردها با راهبردهای حاصل از جدول SWOT سیاستهای طرحمرمت استخراج می گردد. راهبردهای مذکور بر دو پایه استوارند : یکی بر پایه تحلیل توأم شرایط و عوامل محیط درونی و بیرونی و دیگری بر پایه اهداف و چشم اندازهای ایده ال مورد نظر در طرح.
۳-۷-۳-تدوین اقدامات و طرحهای اجرایی مرمت براساس راهبردها و سیاستها
در این مرحله اقدامات اجرایی برای پیاده و عملی نمودن سیاستهای اتخاذ شده اعلام می شوند. علاوه بر برشمردن اقدامات لازم ، طرح زمانی و موقعیت مکانی اجرای پیشنهادات عملی نیز باید مشخص گردد . البته در طرح مرمت صرفاً به همین موارد اکتفا میشود وجزئیات طرح های مرمتی اجرایی در این مرحله تشریح نمی شود.
۳-۸-مقدمه
فصل سوم به بررسی وضع موجود اختصاص دارد.در این بخش سعی می شود به یک شناخت کلی از شهرستان شیراز،شهر و محله فرسوده گل کوب دست یابیم و برای مطالعه دقیق تر، ویژگی های جغرافیایی ،اجتماعی،اقتصادی و کالبدی شهر شیراز و محله گل کوب بررسی شده است.
۳-۹-بررسی محدوده مورد مطالعه:
محدوده مورد مطالعه در این تحقیق بافت فرسوده محله گل کوب در شیراز است که در منطقه ۲ شهرداری شیراز قرار گرفته است.شهر شیراز از لحاظ تقسیمات سیاسی در استان فارس(شهرستان شیراز) واقع شده است.این شهر به دلیل مرکزیت استان فارس و همچنین مرکزیت خدمات رسانی و خدمات دهی به مناطق جنوب کشور از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشد، به طوری که در چند دهه گذشته شاهد گسترش کالبدی بسیار زیادی بوده است. از آنجایی که به نظر می رسد گسترش کالبدی شهر شیراز باعث فراموشی بافت های درونی(بافت تاریخی و میانی) شده و کیفیت محیط شهری در محدوده بافت های قدیمی و میانی درون شهر کاهش یافته است، مسئولین و برنامه ریزان شهری باید در فکر چاره جویی برای نوسازی و ساماندهی محلات قدیمی و فرسوده شهر شیراز باشند. یکی از این محلات، محله گل کوب در قسمت مرکز شهر شیراز است که به دلیل فرسودگی کالبدی،شرایط زیست و سکونت در آن از تنزل شدیدی برخوردار است.
۳-۱۰- بررسی موقعیت شهرستان شیراز در استان فارس
شهرستان شیراز از نظر موقعیت جغرافیایی در طول ۲۵درجه و ۳۰دقیقه و عرض ۲۵ درجه و ۲۹ دقیقه قرار دارد. وسعت این شهرستان برابر با ۱۰۴۷۹ کیلومتر مربع می باشد و از شمال به شهرستان مرودشت،از شمال غرب به شهرستان سپیدان، از جنوب به شهرستان های جهرم و فیروزآباد،از غرب به شهرستان های کازرون و ممسنی و از شرق به شهرستان های نیریز، فسا و استهبان محدود می شود. لذا همانگونه که ملاحظه گردید قرارگیری ۱۰ شهرستان در اطراف آن خود نمایانگر مرکزیت جغرافیایی آن در نقشه استان فارس می باشد. شهرستان شیراز دارای هفت شهر خرامه،زرقان،سروستان،کوار،داریان،شیراز و لپویی می باشد.همچنین مجموعاً از نظر تقسیمات کشوری دارای ۶ بخش،۲۲ دهستان و ۵۱۵ آبادی است(بهرامی نژاد، ۱۰۸:۱۳۸۲).
نقشه۳-۱ استان فارس و موقعیت شهرستان و شهر شیراز
۳-۱۱-موقعیت شهر شیراز
شیراز در طول شرقی ۵۲ درجه و ۳۲ دقیقه و عرض شمالی ۲۹ درجه و ۳۶ دقیقه در منطقه ای با ارتفاع ۱۶۰۰ متر از سطح دریا واقع شده است.شهر شیراز از شمال به رشته کوه بمو و از غرب به کوههای غربی و شمال شرقی محدود به ادامه جلگه شیراز است که دارای ۱۵ کیلومتر عرض و ۱۲۰ کیلومتر طول است.ارتفاع شیراز از سطح دریا ۱۴۸۴ متر می باشد. مساحت شهر شیراز ۱۲۶۸ کیلومتر مربع به شکل مستطیل و از لحاظ جغرافیایی در جنوب غربی ایران و در بخش مرکزی فارس قرار دارد.اطراف شیراز را رشته کوههای نسبتاً مرتفعی به شکل حصاری مرتفع و استوار احاطه کرده اند که از لحاظ سوق الجیشی و حفظ شهر اهمیت ویژه ای دارند.
۳-۱۲-آب و هوا
۳-۱۲-۱-دما و بارش
شیراز دارای آب و هوای معتدل است و روزهای خیلی گرم و یا روزهای یخبندان در آن وجود ندارد.میانگین دما در تیرماه (گرم ترین ماه سال) حدود ۳۰ درجه سانتیگراد،در دیماه (سردترین ماه سال) ۵درجه سانتیگراد، در فروردین ماه ۱۷ درجه سانتیگراد و در مهرماه ۲۰ درجه سانتیگراد می باشد و میانگین سالانه دما ۱۸ درجه سانتیگراد است. میزان بارندگی سالیانه ۳۳۷٫۸ میلی متر می باشد.
جدول شماره۳-۱ میانگین دما در ماه های سال ۱۳۸۸-۱۳۸۵ شهر شیراز
نمودار۳-۱ شماره دمای هوای شیراز در سال ۱۳۸۸
۳-۱۲-۲- باد
بر اساس گلباد سالانه ایستگاه سینوپتیک شیراز در فصل بهار بادهای غالب جهت شمالی –جنوبی و بادهای شمال غربی-جنوب شرقی و نیز بادهای جنوب شرقی –شمال غربی در درجه دوم اهمیت قرار دارند.در فصل تابستان باد غالب مانند فصل بهار است ولی بادهای جنوب شرقی و غربی و بادهای جنوبی-شمالی اهمیت دارد.در پاییز باد غالب شهر شمالی- جنوبی است و بادهای غربی- شرقی و نیز شمال غربی و جنوب شرقی نیز اهمیت دارند.(ویکی پدیا،۱۳۹۰).
۳-۱۲-۳-ساعات آفتابی
در شیراز بر اساس آخرین آمار هواشناسی کل کشور در سال ۱۳۸۵کل ساعات آفتابی در طول سال ۴۰۹۸ساعت می باشد که بیشترین ساعات آفتابی در تیر و مرداد ۱۳۸۴و کمترین در بهمن ماه است.بهمن سردترین و تیر گرم ترین ماه سال است.
۳-۱۲-۴-رطوبت نسبی
میانگین سالانه رطوبت نسبی در شهرستان شیراز،۲/۴۵ درصد است.بیشترین میزان رطوبت نسبی در دیماه است که مقدار آن ۵۸ درصد است و کمترین میزان رطوبت نسبی در تیرماه ۶/۲۲درصد است. در ماههایی که میزان بارندگی زیاد است درصد رطوبت نسبی نیز زیاد است و در ماه هایی که بارندگی کم و درجه حرارت بالاست طبیعتاً رطوبت نسبی کم است(سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح،۲۹:۱۳۸۰).
۳-۱۳- مطالعات اجتماعی
طبق سرشماری های اخیر، شیراز در سال ۱۳۸۵دارای ۱۳۵۱۱۸۱ نفر جمعیت بوده است که این تعداد جمعیت نسبت به سرشماری ده سال قبل ۵۲/۲درصد رشد نشان می دهد. بعد خانوار در این دوره ۵۱/۳نفر بوده است که نسبت به دهه قبل کاهش نشان می دهد.
جدول شماره ۳-۲مربوط به جمعیت و مساحت مناطق ۹ گانه شهرداری شیراز در سال ۱۳۸۵
منطقه شهرداری | مساحت هکتار | تعداد خانوار نفر | جمعیت کل نفر |
۱ | ۳۰۸۵ |
فرم در حال بارگذاری ...