۲۶۰٫۸
۱۱۱۹
۵۲٫۵
km
باراندوز چای
۱۲۹٫۶۰
۲۷۵
۲۳٫۷۵
km
روضه چای
۷۹٫۷۸
۱۶۱۸
۷۵
km
نازلو چای
۳۲۴
۷۰۱
۶۱٫۲۵
km
شهر چای
۲-۶-۲- ویژگیهای اقلیمی دریاچه ارومیه
ازلحاظشرایطاقلیمیاینحوضهدارایزمستانهایسردوتابستانهاینسبتاًمعتدلاست. متوسط میزان بارش در منطقه حدوداً ۳۵۰ میلیمتر تخمین زده می شود که بخش عمدهای از بارش، در فصل پاییز تا اواسط بهار رخ میدهد. در ماههای تابستان در مقایسه با دیگر فصول سال، میزان بارش بسیار اندک است. متوسط دمای سالانه بر حسب ارتفاع بین ۶٫۵ تا ۱۳٫۵ درجه سانتیگراد متغیر است. ماههای مرداد و شهریور گرمترین و ماههای دی و بهمن سردترین ماههای سال هستند. متوسط سالانه تبخیر سطحی در حوضه حدود ۱۵۰۰ میلیمتر تخمین زده شده و با توجه به شرایط، بین ۱۰۰ تا ۲۱۰۰ میلیمتر نوسان دارد. متوسط تبخیر سالانه از سطح دریاچه بین ۹۰۰ تا ۱۱۷۰ میلیمتر تخمین زده می شود، (برنامهمدیریتجامعدریاچهارومیه، ۱۳۸۸: ۱۵)..
۲-۶-۳- ویژگیهای محیط طبیعی دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه یکی از مهمترین و ارزشمندترین زیستبومهای آبی ایران است. این دریاچه بزرگترین دریاچه داخلی کشور بوده و به دلیلی برخوردار بودن از ارزشهای بینظیر طبیعی و اکولوژیک به عنوان پارک ملی، سایت رامسر و ذخیرهگاه زیست کره یونسکو معرفی شده است. نزدیک به ۵۵۰ گونه گیاهی یک ساله و چند ساله در ناحیه اکولوژیک دریاچه شناسایی شده اند. پوشش گیاهی غالب این منطقه شامل گونه های شورپسند، خشکی دوست و آبزی میباشد. دریاچه ارومیه و تالابهای اقماری آن زیستگاه جوامع انبوهی از جلبکهای سبز و سبز-آبی است که یکی از ارکان اصلی زنجیره غذایی این مجموعه را تشکیل میدهد. ۲۷ گونه پستاندار، ۲۱۲ گونه پرنده، ۴۱ گونه خزنده، ۷ گونه دوزیست و ۲۶ گونه ماهی در ناحیه اکولوژیک دریاچه به ثبت رسیده است. از بین این گونه ها پرندگان مهمترین مهرهداران منطقه محسوب شده و مطالعات زیادی روی آنها انجام شده است. دریاچه ارومیه مرکز زمستان گذرانی پرندگان آبزی مهاجر، به ویژه مرغابی و گونه های کنار آبچر استو از این رو دارای اهمیت بین المللی است. حوضه آبریز دریاچه ارومیه شامل زیستگاههای آبی و خشکی متعددی است. در ناحیه اکولوژیک دریاچه، ۱۷ سایت مهم شامل خود دریاچه، زیستگاههای خشکی ( جزایر درون دریاچه) و تالابهای اطراف آن نیز هست که به عنوان سایتهای مهم حفاظتی و مدیریتی شناخته شده اند.
۲-۶-۴- محیط انسانی و ساختارهای مدیریتی دریاچه ارومیه
بیش از ۳۶ شهر و ۳۱۵۰ روستا با جمعیتی بالغ یر ۵ میلیون نفر در حوضه آبریز دریاچه وجود دارند. تعدا ۹ شهر و ۲۵۰ روستا نیز با حدود ۷۰۰۰۰۰ نفر جمعیت در ناحیه اکولوژیک دریاچه واقع شده اند. بیش از ۶۰ درصد جمعیت ساکن روستاها هستند. از نظر قومیت بیش از ۷۰ درصد جمعیت ترک و نزدیک به ۷ درصد کرد بوده و بقیه از اقوام مختلف هستند. از لحاظ مذهب اکثریت مردم مسلمان شیعه (بیش از ۷۰ درصد) و سنی (۷ درصد) هستند. آمار و اطلاعات جمعیت شناسی، حاوی نکات مهمی در مورد ناحیه اکولوژیک منطقه است که از جمله آن میتوان به افزایش جمعیت اشاره کرد. کل محدودهدریاچه به عنوان پارک ملی و سایت رامسر معرفی شده است متلق یه دولت میباشد. همچنین ۷۰% زمینهای واقع در محدوده حوضه آبریز دولتی هستند که ۸۵% آن را مرتع طبیعی تشکیل داده و باقی شامل دریاچه، زمینهای پست، تالاب آب شور، جنگلها و شوره زارها می شود. با این که منطقه طی سالهای اخیر با رشد صنعتی چشمگیری همراه بوده، ولی کشاورزی و دامداری همچنان مهمترین شغل مردم منطقه را تشکیل میدهد، (برنامهمدیریتجامعدریاچهارومیه، ۱۳۸۸: ۱۹).
۲-۷- ارزشهای دریاچه ارومیه
وسعت دریاچه ارومیه، طبیعی بودن آن، شرایط خاص اکولوژیکی که در اثر شوری بیش از حد آب به وجود آمده است و تالابهای اقماری (آب شیرین) ارزشمندی که در اطراف آن قرار دارد را میتوان از ویژگیهای مهم و منحصر به فرد دریاچه ارومیه برشمرد. بسیاری از این ارزشها مستقیماً به دریاچه، تالابهای اقماری آن و کاردکردها و خدمات آن بستگی دارند. این بدین معنی است که بهمنظور حفظ این ارزشها، میبایست به فکر پایدار نمودن دریاچه و تالابهای اقماری آن بود.
۲-۷-۱- کارکردهای مهم دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه و مناطق اطراف آن دارای کارکردها و مزایای زیادی است که از جمله آنها میتوان به حمایت از تنوع زیستی، تعدیل آب و هوا، کاهش و ترسیب رسوب و آلایندهها، تثبیت نهشتههای نمکی ( جلوگیری از پراکنش آهنها به مناطق اطراف)، جلوگیری از پیشروی آب شورف چشمانداز بکر، طبیعی و زیبا، اشاره کرد.
۲-۷-۲- خدمات مهم دریاچه ارومیه
دریاچهارومیهومناطقاطرافآندارایخدماتومزایایزیادیاستکهازجملهآنهامیتوانبه گردشگری (گردشگری طبیعی و تفرج)، چشمههای آب گرم، لجن درمانی، میراث فرهنگی و وجود ابنیههای تاریخی، ارزشهای فرهنگی، آموزش، آبزی پروری و دامداری اشاره کرد.
۲-۷-۳- فرآورده های مهم دریاچه ارومیه
دریاچهارومیهومناطقاطرافآندارایفرآوردههاومزایایزیادیاستکهازجملهآنهامیتوانبه صید آرتمیا (نوعی میگو است که در آبهای شور پرورش داده می شود)، برداشت نمک، آبچری گاومیش، چراگاه دامهای اهلی، نی برای مصارف ساخت و ساز و صنایع دستی، شکار پرندگان آبزی، ماهیگیری و جایی برای منبع گیاهان دارویی اشاره کرد.
۲۲-۸- تهدیدات دریاچه ارومیه
مشابه با ارزشها، تهدیدهائی که متوجه دریاچه و تالابهای اقماری آن است که به دو گروه تهدیدات بیرونی و تهدیدات درونی طبقه بندی میشوند که شامل:
تهدیدات بیرونی (عوامل خارج از دریاچه و تالابهای اقماری که بر دریاچه و یا تالابها اثر میگذارند)، که از جمله آنها میتوان به رقابت بر سر استفاده و تخصیص منابع آب، آلودگی آب، کاهش جریانهای آب ورودی، جریانهایآبزیرزمینی، افزایش رسوبات ورودی، معرفی گونه های غیر بومی (آبزیان)، ایجاد اخلال و مزاحمت برای حیات وحش اشاره کرد.
تهدیدات درونی (داخل تالاب)، که از جمله آنها میتوان به تغییر کاربری زیستگاهها، کاهش کیفیت آب، معرفی گونه های خارجی، ایجاد اخلال در هیدرودینامیک دریاچه، ایجاد اخلال برای حیات وحش و افزایش فشار بر منابع اشاره کرد، (برنامهمدیریتجامعدریاچهارومیه، ۱۳۸۸: ۲۳-۲۲).
۲-۹- موقعیتجغرافیاییمنطقهموردمطالعه
فرم در حال بارگذاری ...