منابع تحقیقاتی برای نگارش مقاله بررسی ارتباط میان دارایی های نامشهود و ناهمگونی شرکت های پذیرفته ...
۴-۳- خلاصه فصل
در این فصل به بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. در بخش اول فصل، آمار توصیفی متغیرهای مورداستفاده در پژوهش ارائه شد. در ادامه نتایج پایایی متغیرهای پژوهش موردبررسی قرار گرفت. سپس به بررسی و آزمون فرضیه های پژوهش پرداخته شد. بهطورکلی خلاصه نتایج آماری حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین اندازه شرکتها و سرمایه انسانی با میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، بین متغیر محدودیت در تأمین مالی و میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود رابطه معناداری وجود ندارد. افزون بر این، بین عمر شرکتها و میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود رابطه منفی و معنادار وجود دارد اما بین متغیر سودآوری و میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. با این وجود، بین متغیر نقدینگی کوتاه مدت بهکل دارایی ها و میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود رابطه معناداری وجود ندارد.
نتایج آزمون تحلیل واریانس تکعاملی نیز نشان داد که میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود در شرکتهای با اندازه بزرگ، بیشتر است. با این وجود بین میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود در شرکتهای با میزان سرمایه های انسانی کموزیاد و شرکتهای دارای محدودیت در تأمین مالی و فاقد محدودیت در تأمین مالی تفاوتی وجود ندارد.
در فصل بعد نتایج بهدستآمده از تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیههای پژوهش تفسیر خواهد شد و با نتایج سایر پژوهشهای انجامگرفته در این زمینه مورد مقایسه قرار خواهد گرفت. درنهایت محدودیتهای پژوهش بیانشده و پیشنهادهای پژوهش نیز ارائه میشود.
فصل پنجم
نتیجهگیری و پیشنهادها
۵-۱- مقدمه
توسعه روزافزون فنآوری اطلاعات و ارتباطات و رشد تجارت الکترونیکی در اقتصاد جهان، اهمیت به کارگیری دارایی های نامشهود را در فرآیندهای کسبوکار سازمان بیش از پیش نمایان می کند. همسویی بین مدیریت این نوع دارایی ها و راهبرد سازمان درنهایت منجر به ایجاد ارزش در فرایند تبدیل دارایی های نامشهود به نتایج مشهود، مزیت رقابتی، رشد و سودآوری برای شرکت و سهامداران می شود. درنتیجه، شناسایی عوامل مؤثر بر تصمیمهای مدیران در خصوص سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود یکی از موارد مهمی است که باید توجه بسیاری به آن شود.
از سوی دیگر همانطور که در فصل دوم آمد، در نظر گرفتن ناهمگونی شرکتها باعث این موضوع می شود که یک شرکت برای استاندارد کردن کیفیت خدمات خود با مشکل مواجه شود. افزون بر این، پژوهشهای انجامشده در سالهای اخیر، نشان دادهاند که بهرهوری عاملی است که از ناهمگونی شرکتها تأثیر بسیاری میپذیرد. بنابراین، شناخت کافی نسبت به وضعیت ناهمگونی شرکتها و تأثیر آن بر سایر موارد مرتبط با شرکتها از اهمیت بسزایی برخوردار است. در همین راستا، پژوهش حاضر به بررسی تجربی اثرات ناهمگونی شرکتها بر میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است.
در فصل قبل دادههای مربوط به پژوهش در قالب سه فرضیه تجزیه و تحلیل شد. در این فصل، ابتدا به نتیجهگیری و تفسیر نتایج حاصل پرداخته شده و سپس، با نتایج حاصل از سایر پژوهشهای انجامشده در این زمینه مورد مقایسه قرار میگیرد. در ادامه، محدودیتهای پژوهش ارائه و پیشنهادهای ناشی از یافتههای پژوهش و همچنین پیشنهادی برای پژوهشهای آینده نیز عرضه می شود.
۵-۲- مروری بر نتایج بهدستآمده از پژوهش
در انجام این پژوهش، سه فرضیه آزمون شده است. هدف اصلی از انجام پژوهش که در قالب فرضیه های پژوهش مطرحشده، بررسی اثرات ناهمگونی شرکتها بر میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است. با توجه به اینکه در دنیای رقابتی امروز، دارایی های نامشهود نقش اساسی ایفا می کند و اینکه ناهمگونی شرکتها عاملی مؤثر بر تصمیمات مدیران شرکتها است؛ بنابراین، باید دید که: آیا ناهمگونی شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران بر میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود تأثیری دارد و منجر به اتخاذ تصمیماتی خاص در این زمینه بهوسیله مدیران شرکتها می شود؟
توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری فرضیه اول پژوهش نشان داد که بین اندازه شرکتها و میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، شرکتهای بزرگتر در بورس اوراق بهادار تهران نسبت به شرکتهای کوچکتر، میزان بیشتری در دارایی های نامشهود سرمایه گذاری می کنند. نتایج آزمون تحلیل واریانس تکعاملی نیز نشان داد که بین میزان سرمایه گذاری شرکتها در دارایی های نامشهود در شرکتهای بزرگ و کوچک تفاوت معناداری وجود دارد. بررسی دقیقتر نشان داد که شرکتهای بزرگتر، میزان بیشتری در دارایی های نامشهود سرمایه گذاری کرده اند. یکی از دلایل وجود این رابطه در بین شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران آن است که شرکتهای بزرگتر توانایی بیشتری در خصوص کسب و تحصیل این دسته از دارایی ها داشته و بهتر از سایر شرکتها میتوانند از وجود این دارایی ها استفاده کنند. دارایی های نامشهود علیرغم آنکه به لحاظ فیزیکی قابلرؤیت نیستند، از ارزش بسیار بالایی برخوردارند و برای کسب آنها به منابع مالی بسیاری نیاز است. شرکتهای بزرگتر نیز ازآنجاکه توانایی بیشتری در کسب منابع مالی دارند، بنابراین، معمولاً مقدار بیشتری نیز در دارایی های نامشهود سرمایه گذاری می کنند. افزون بر این، شرکتهای بزرگتر بهتر از سایر شرکتها قادرند تا عدم اطمینان مربوط به سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود را مدیریت کرده و کاهش دهند؛ بنابراین، این دسته از شرکتها به دلیل اینچنین تواناییهایی تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری در این گروه از دارایی ها دارند. نتایج بهدستآمده از این فرضیه با مبانی نظری پژوهش سازگاری کامل دارد. در خصوص مقایسه نتایج این فرضیه با سایر پژوهشها باید گفت که نتایج این فرضیه با یافتههای پژوهش آریقتی و همکاران (۲۰۱۴) همخوانی کامل دارد.
توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری فرضیه دوم پژوهش نیز نشان داد که بین سرمایه های انسانی شرکتها و میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، شرکتهایی که دارای سرمایه های انسانی بیشتری هستند نسبت به سایر شرکتها، میزان بیشتری در دارایی های نامشهود سرمایه گذاری می کنند. یکی از دلایل وجود این رابطه در بین شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران آن است که شرکتهای دارای سرمایه های انسانی بیشتر توانایی و استعدادهای بهتری نیز در خصوص استفاده مؤثر از این دسته از دارایی ها داشته و بهتر از سایر شرکتها میتوانند از وجود این دارایی ها استفاده کنند. بنابراین، اینگونه شرکتها سعی بیشتری برای سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود دارند. به بیان دقیقتر، ازآنجاکه ریسک سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود بالا است، درنتیجه شرکتهایی که دارای نیروی انسانی توانمندی برای اداره کردن و استفاده از این گروه از دارایی های با میزان ریسک بالا نیستند، کمتر در این دارایی ها سرمایه گذاری می کنند؛ چراکه نیروی انسانی توانمندتر بهتر میتوانند روشهای به کارگیری دارایی های نامشهود را در راستای دستیابی به اهداف شرکت (منظور بهبود عملکرد است) شناسایی کرده و آنها را به کار گیرد. نتایج بهدستآمده از این فرضیه با مبانی نظری پژوهش سازگاری کامل دارد. در خصوص مقایسه نتایج این فرضیه با سایر پژوهشها باید گفت که نتایج این فرضیه با یافتههای پژوهش آریقتی و همکاران (۲۰۱۴) همخوانی کامل دارد. با این وجود، نتایج آزمون تحلیل واریانس تکعاملی نشان داد که بین میزان سرمایه گذاری شرکتها در دارایی های نامشهود در شرکتهای دارای میزان سرمایه های انسانی زیاد و کم تفاوت معناداری وجود ندارد. درنتیجه، در این خصوص باید جانب احتیاط را رعایت کرد.
توجه به نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری فرضیه سوم پژوهش نیز نشان داد که بین محدودیت در تأمین مالی شرکتها و میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود رابطه معناداری وجود ندارد. به عبارت دیگر، محدودیت در تأمین مالی شرکتها بر میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود تأثیری ندارد. نتایج آزمون تحلیل واریانس تکعاملی نیز نشان داد که بین میزان سرمایه گذاری شرکتها در دارایی های نامشهود در شرکتهای دارای محدودیت در تأمین مالی و شرکتهای فاقد محدودیت در تأمین مالی تفاوت معناداری وجود ندارد. نتایج بهدستآمده از این فرضیه با مبانی نظری پژوهش سازگاری ندارد. شاید یکی از دلایل این عدم سازگاری آن باشد که در ایران شرکتها بخش اعظم دارایی های خود را از محل بدهی تأمین می کنند (نسبت اهرمی بالا) و بهطور میانگین در تأمین منابع مالی خود دچار محدودیت هستند؛ بنابراین، در تصمیمات سرمایه گذاری خود بر عوامل دیگری تکیه کرده و مبنای تصمیمات سرمایه گذاری خود را در زمینه دارایی های نامشهود، منابع مالی قرار نمیدهند. در خصوص مقایسه نتایج این فرضیه با سایر پژوهشها باید گفت که به دلیل انجام نشدن پژوهشهایی در این خصوص امکان مقایسه نتایج آزمون این فرضیه با یافتههای سایر پژوهشها وجود ندارد.
۵-۳- محدودیتهای پژوهش
در انجام این پژوهش، محدودیتهایی وجود داشته که ممکن است بر نتایج و یافتههای پژوهش تأثیرگذار باشد:
نخستین محدودیت که میتوان گفت مهمترین محدودیت نیز به شمار می آید، ویژگیهای خاص پژوهشهای نیمه تجربی است که در حوزه علوم اجتماعی متداول است. به عبارت دیگر، بسیاری از شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران (به ویژه شرایط تورمی کشور و عدم تهیه صورتهای مالی تعدیلشده)، تحصیلات و تجربه مدیران شرکتها بر یافتههای پژوهش مؤثر است که کنترل آنها از حیطه توان پژوهشگر خارج بوده است. درنتیجه، یافتههای این پژوهش باید با توجه به این شرایط استفاده شود.
با توجه به محدودیتهای اعمالشده در انتخاب نمونه آماری، تعداد شرکتهای انتخابی برخی از صنایع اندک و برخی از صنایع نیز در نمونه آماری، فاقد نماینده بود. بنابراین، در خصوص تعمیم نتایج به کلیه شرکتها باید جانب احتیاط را رعایت کرد.
با توجه به اینکه در این پژوهش شرکتها بر اساس متغیر دو وجهی به شرکتهای دارای محدودیت در تأمین مالی و شرکتهایی که دارای محدودیت در تأمین مالی نیستند، تقسیمشدهاند؛ بنابراین باید در خصوص نتایج جانب احتیاط را رعایت کرد.
با توجه به انجام نشدن پژوهشهای مشابه در این زمینه در ایران، پژوهشگر در خصوص مقایسه نتایج پژوهش حاضر با سایر پژوهشهای داخلی با محدودیت مواجه بوده است.
۵-۴- پیشنهادهای پژوهش
۵-۴-۱- پیشنهادهای کاربردی پژوهش
با توجه به یافتههای پژوهش، پیشنهادهای زیر به سرمایه گذاران، مدیران شرکتها، حسابرسان، سازمان بورس و اوراق بهادار و سایر گروه ها و افراد ارائه می شود:
با توجه به وجود رابطه مثبت و معنادار بین اندازه شرکتها و سرمایه های انسانی با میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود و نقش دارایی های نامشهود در دنیای رقابتی امروز، به مدیران شرکتهای کوچک پیشنهاد می شود که در خصوص بهبود وضعیت خود در بازار این رابطه مثبت را در نظر بگیرند و با اتخاذ تدابیر و راهکارهایی منابع مالی خود را به سمت دارایی های نامشهود سوق دهند. افزون بر این، پیشنهاد می شود که شرکتهای کوچکتر با به کارگیری نیروی انسانی ماهر و توانمندتر، ریسک سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود را کاهش دهند و از این طریق موجبات گسترش فعالیت شرکت خود را فراهم کنند.
با توجه به وجود رابطه مثبت و معنادار بین سرمایه های انسانی و میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود، به کلیه شرکتها پیشنهاد می شود که در خصوص بهبود وضعیت خود در بازار رقابتی امروز و نقش دارایی های نامشهود در این خصوص، با سرمایه گذاری در به کارگیری نیرویهای انسانی کارا و اثربخش میزان سرمایه گذاری شرکت خود را در دارایی های نامشهود افزایش دهند و از این طریق باعث رشد عملکرد شرکت خود شوند.
با توجه به عدم رابطه معنادار بین محدودیت در تأمین مالی و میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود، میتوان دریافت که میزان سرمایه گذاری کم در دارایی های نامشهود ناشی از نبود منابع مالی نبوده است. بنابراین، به مسئولان شرکتها پیشنهاد می شود که وجود منابع مالی را به عنوان عاملی مؤثر در خصوص عدم سرمایه گذاری کافی در دارایی های نامشهود در نظر نگیرند.
با توجه به متفاوت بودن میزان سرمایه گذاری شرکتها در دارایی های نامشهود در شرکتهای بزرگ و کوچک و بر اساس ابهاماتی که در خصوص ارزشگذاری دارایی های نامشهود وجود دارد، به حسابرسان شرکتها پیشنهاد می شود که در خصوص بررسی اطلاعات شرکتها، اندازه آنها را به عنوان یکی از عوامل مؤثر بر میزان سرمایه گذاری در دارایی های نامشهود در نظر بگیرند.
با توجه به اینکه نتایج آمار توصیفی پژوهش نشان داد که در بورس اوراق بهادار تهران شرکتها میزان بسیار کمی در دارایی های نامشهود سرمایه گذاری کرده اند، این احتمال وجود دارد که میزان بسیاری از دارایی های نامشهود ثبتنشده در شرکتها وجود داشته باشد؛ بنابراین، به سازمان حسابرسی و سایر نهادهای تدوینکننده قوانین و مقررات حسابداری پیشنهاد می شود که در این خصوص تدابیری اتخاذ کنند تا اینکه اطلاعات دقیقتری در اختیار استفادهکنندگان اطلاعات شرکتها قرار گیرد و از این طریق آنها تصمیمات منطقیتری در خصوص تخصیص منابع اتخاذ کنند و از این طریق باعث رشد و رونق بازار سرمایه و اقتصاد کشور شوند. با این وجود، در صورتی که میزان سرمایه گذاری کم در دارایی های نامشهود گزارششده در این پژوهش ناشی از احتمال ثبت نشدن آنها در دفاتر مالی نباشد، به مدیران شرکتها پیشنهاد می شود که برای رقابت در سطح بین المللی و با شرکتهای بزرگ در سطح جهانی، با تغییر سلیقههای سرمایه گذاری خود، منابع موجود خود برای سرمایه گذاری را به سمت دارایی های نامشهود سوق دهند.
۵-۴-۲- پیشنهادهایی برای پژوهشهای آینده
طی انجام هر پژوهش، ابعاد گستردهتر و تازهتری از موضوع نمایان می شود که می تواند نقطه آغازی برای پژوهشهای بعدی باشد. بنابراین، با توجه به نتایج حاصل از پژوهش و محدودیتهای آن، پیشنهادهای زیر برای پژوهشهای بعدی ارائه می شود:
به پژوهشگران آینده پیشنهاد می شود که در پژوهشی مشابه به بررسی تأثیر سایر معیارهای ناهمگونی شرکتها (به عنوان نمونه، پیچیدگی سازمانی شرکتها) بر میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامهشود پرداخته و نتایج آن را با یافتههای پژوهش حاضر مورد مقایسه قرار دهند.
با توجه به اینکه بانکها و مؤسسات مالی (شرکتهای سرمایه گذاری، واسطهگری مالی و لیزینگها) از نمونه این پژوهش حذف شد، پیشنهاد می شود پژوهشگران در آینده تأثیر ناهمگونی شرکتها را بر میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود را در این گروه از شرکتها موردبررسی قرار دهند.
به پژوهشگران آینده پیشنهاد می شود که وجود رابطه غیرخطی بین ناهمگونی شرکتها و میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود را در بورس اوراق بهادار تهران موردبررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهند.
۵-۵- خلاصه فصل
در این فصل به تفسیر نتایج بهدستآمده از آزمون فرضیهها بر اساس تحلیلهای آماری انجامشده در فصل قبل، پرداخته شد. بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیههای پژوهش، ناهمگونی شرکتها عامل مؤثری در تعیین میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود است. به عبارت دقیقتر، نتایج آزمون فرضیه اول پژوهش نشان داد که بین اندازه شرکتها و میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. فرضیه دوم پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین سرمایه های انسانی شرکتها و میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود است. همچنین، یافتههای فرضیه سوم نشان میدهد که بین محدودیت در تأمین مالی شرکتها و میزان سرمایه گذاری آنها در دارایی های نامشهود رابطه معناداری وجود ندارد. افزون بر این، نتایج آزمون تحلیل واریانس نیز نشان داد که میزان سرمایه گذاری شرکتها در دارایی های نامشهود در شرکتهای با اندازه بزرگ و کوچک متفاوت است اما در شرکتهای با میزان سرمایه های انسانی کموزیاد و شرکتهای دارای محدودیت در تأمین مالی و فاقد محدودیت در تأمین مالی متفاوت نیست. در ادامه به توجیه نتایج بهدستآمده از پژوهش پرداخته شد. سپس نتایج حاصلشده از سایر پژوهشهای خارجی با پژوهش حاضر مورد مقایسه قرار گرفت. در پایان این فصل به بیان محدودیتهای پژوهش و همچنین پیشنهادهای کاربردی و پژوهشی پرداخته شد.
منابع و مآخذ
الف) منابع فارسی
۱٫احمدی شادمهری، محمدطاهر؛ علیاکبر، ناجیمیدانی و فرشته جندقیمیبدی (۱۳۸۹). روش همگرایی آزمون باند، تعامل بین سرمایه انسانی و بهرهوری کل عوامل تولید در ایران. فصلنامه پژوهشهای رشد و توسعه اقتصادی، سال اول، شماره ۱، صص. ۳۱-۵۸٫
۲٫استاندارد حسابداری شماره ۱۷ (۱۳۸۷). اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی، کمیته تدوین استانداردهای حسابداری، انتشارات سازمان حسابرسی.
۳٫اعتمادی، حسین و اکرم یارمحمدی (۱۳۸۲). بررسی عوامل مؤثر بر گزارشگری میاندورهای بهموقع در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران. مجله علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز، دوره نوزدهم، شماره ۳۸، صص. ۸۷-۹۹٫
فرم در حال بارگذاری ...