در صورتیکه مجموع جابهجاییهای امواج منعکس شده ناشی از تحریک هارمونیک را در سطح بهدست آوریم، آنگاه سختی دینامیکی در حوزهی فرکانس تعیین خواهد شد. سختی دینامیکی برای حرکات انتقالی (افقی و قائم) خواهد شد:
(۳‑۵۸) |
ضریب nدر رابطهی فوق، بیانگر تعداد برخورد امواج با سطح مشترک لایهها میباشد. از نتایج تحلیلها مشخص میشود که مقدار سختی با تعداد برخوردهای کم ( ۵n= ) تقریبا به مقدار ثابتی میرسد.
همچنین سختی دینامیکی برای حرکت دورانی عبارت است از :
(۳‑۵۹) |
از مزایای استفاده از روش انتشار در مدلهای مخروطی، تعیین سختی دینامیکی بهصورت فرم بسته[۵۵] میباشد که هم برای محاسبات عددی و هم برای تحلیلهای پارامتریک مناسب است.
پی سطحی واقع بر لایهی مستقر بر بستر صلب
یک پی سطحی بدون جرم (دیسک) با شعاع r0 روی لایهای به ضخامت d واقع بر بستر صلب مد نظر است. چنانچه دیسک تحت تحریک هارمونیک عمودی قرار گیرد، امواج انبساطی از زیر دیسک با سرعتی مساوی سرعت موج انبساطی Cp برای خاک تراکمپذیر منتشر میشوند. در بستر صلب و در سطح آزاد موجها در خلاف جهت انتشار خود منعکس شده و با کاهش دامنه انتشار مییابند.
مطابق شکل ۳-۱۱ اولین موج پایینروندهی انتشار یافته در یک مخروط با راس ۱ (موج برخوردی) مشابه مخروط نیمفضای همگن خواهد بود؛ زیرا هنوز مشخص نیست که موجی که از زیر دیسک منتشر شده آیا با مرز صلب مواجه میشود یا نه. بنابراین نسبت ظاهری به وسیلهی نسبت ارتفاع مخروط از راس آن تا دیسک تعریف میشود. از آنجا که موج برخوردی و متعاقبا موج انعکاسی در لایهی یکسان منتشر میشوند، نسبت ظاهری مخروطهای متناظر یکسان خواهد بود. بنابراین با دانستن ارتفاع مخروط اول، ارتفاع مخروطهای دیگر متناظر با موجهای انعکاسی بالارونده یا پایینرونده از هندسه بهدست میآید [۳].
شکل ۳‑۱۱: انتشار موج در مخروطها برای لایهی مستقر بر بستر صلب [۳]
بعد از jامین تلاقی با مرز صلب، تغییرمکانهای امواج بالارونده و پایینرونده منتشر شده در مخروطها با ارتفاع راس ۲j و ۲j+1 به ترتیب از رابطهی(۳-۶۰) و (۳-۶۱) بهدست میآیند:
(۳‑۶۰) | |
(۳‑۶۱) |
تغییرمکان نهایی در لایه که ناشی از بر هم نهی همهی امواج بالارونده و پایینرونده است، از رابطهی زیر تعیین میشود:
(۳‑۶۲) |
فرم در حال بارگذاری ...