وبلاگ

توضیح وبلاگ من

نگارش پایان نامه در رابطه با بررسی خواص ترمودینامیکی نانولایه هلیم- III

 
تاریخ: 04-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

هلیم بصورت یکی از سه ازوتوپ  ،  ،  وجود دارد.  نیمه عمری در حدود ۰٫۸۲ ثانیه دارد و به این دلیل از اهمیت کمتری برخوردار است. دو ایزوتوپ پایدار  (فرمیون) و  (بوزون) به اندازه­ یک نوترون در هسته با یکدیگر تفاوت دارند.گاز هلیم-IV در طبیعت کمیاب است و اولین بار توسط رمزی[۱] در سال ۱۸۹۵ کشف شد. هلیم-III هنوز کمیاب­تر است و به ازای هر ۱۰۴ اتم گاز هلیم، یک اتم هلیم-III وجود دارد [۱و۲]. یکی از فواید راکتورهای هسته­ای توانایی آنها برای تبدیل لیتیم-VI به هلیم-III است که بوسیله­ی بمباران نوترونی انجام می­ شود. ابتدا لیتیم به تریتیم و هلیم-IV تبدیل می­ شود،
پایان نامه - مقاله
(۱-۱)
اگر مخلوط آنها در یک تیوپ پالادیم که برای تریتیم متخلخل است گرم شود، گاز تریتیم از گاز هلیم جدا می­ شود. در نهایت تریتیم با یک واپاشی خود بخودی بتا با نیمه عمر ۱۲٫۵ سال به  تبدیل می­ شود،
(۱-۲)
از آنجا که گاز  بوسیله­ی بمباران نوترونی تولید می­ شود، فقط بوسیله­ی تعداد بسیار کمی از منابع در دسترس قرار می­گیرد و قیمت بسیار گرانی دارد.
پس از مدت کوتاهی از در دسترس قرار گرفتن گاز  در سال ۱۹۴۸ کارهای تجربی روی  کپه­ای آغاز شد. در این رابطه سیدوریاک و همکارانش[۲] [۳]، اسبرن و همکارانش[۳] [۴] پیشگام بوده ­اند و تحقیقاتی بر روی  مایع و جامد انجام داده­اند.

جامدات و مایعات کوانتومی
مولکول هلیم، تک اتمی بوده و از مولکول سایر عناصر کوچک­تر است. گاز هلیم سبک­ترین گاز بی­­اثر است و نیروی بین اتمی وان­دروالس[۴] ضعیف با تقارن کروی مشخصه­ی اتم­های آن است. بهترین تقریب برای برهمکنش بین اتم­ها، پتانسیل لنارد- جونز[۵] است [۵]،
(۱-۳)
که  قطر کره سخت اتم­ها و  انرژی بستگی در صفر مطلق است. اتم­های گازی بی­اثر سنگین­تر از قبیل آرگون بلورهای تنگ­چین مکعبی با حجم مولی نزدیک به تشکیل می­ دهند. این حجم مولی به کمک رابطه­ فوق محاسبه می­ شود و پارامترهای  این رابطه بوسیله­ی میزان انحراف از قانون بویل[۶] برای گاز آرگون بدست می ­آید. وقتی چنین محاسباتی برای ایزوتوپ­های هلیم انجام شود یک بلور کلاسیکی تنگ­چین[۷] با حجم مولی پیش ­بینی می­ شود که این مقدار به دلیل سبک بودن اتم­های هلیم، کمتر از مقدار حجم مولی محاسبه شده برای آرگون است.
به عنوان نتیجه­ای از اندازه­ های کوچک اتم­های هلیم، نیروهای جاذبه وان­دروالس که حالت­های جامد و مایع را به­ یکدیگر مقید می­ کنند، در مولکول هلیم نسبت به سایر مواد ضعیف­تر است. به این ترتیب ایزوتوپ­های هلیم، مایعاتی با کمترین نقطه­های جوش و بحرانی هستند (جدول (۱-۱)).
جدول (۱-۱): نقاط جوش و بحرانی هلیم

 

     
۵٫۲۰ ۳٫۳۲ TC(K)
۴٫۲۱ ۳٫۱۹ TB(K)

هر دو مایع دارای چگالی پایینی نیز هستند.  و  . هلیم مایع از این لحاظ منحصر بفرد است که به هیچ وجه تحت فشار بخار اشباعش جامد نمی­ شود. این مایعات تنها تحت فشارهای   و   جامد می­شوند. حجم­های مولی این جامدات   و   است که خیلی بیشتر از مقادیر پیش ­بینی شده می­باشند. این در صورتی است که فشار لازم برای متراکم کردن این مایعات تا حجم مولی  برابر   و   می­باشد.
حال می­خواهیم ببینیم منشأ این انرژی که اتم­های هلیم را در فاصله­ی دور از یکدیگر نگه می­دارد و مانع تبدیل این مایعات به یک جامد کلاسیکی شبیه آرگون می­ شود، چیست. تقریباً در تمامی مواد، نقطه­ی انجماد با برقراری تعادل بین نیروهای وان­دروالس و انرژی گرمایی تعیین می­ شود. نیروهای جاذبه تمایل دارند که مولکول­ها را به هم فشرده کرده و یک شبکه بلورین منظم تشکیل دهند. اما همان­طور که اشاره شد، نیروهای جاذبه بین اتم­های هلیم به شدت ضعیف هستند. بنابراین به این نتیجه می­رسیم که توزیع دیگری از توازن نیروها که معمولاً نادیده گرفته می­شوند را باید مد نظر قرار داده و به حساب بیاوریم. این توزیع به­نام انرژی نقطه صفر[۸] معروف است. در مکانیک کلاسیک هر اتم جامد در دمای معین با نوسان­های معینی حول مکان خود در شبکه ارتعاش می­ کند، اما در صفر مطلق انرژی گرمایی این ارتعاشات از بین می­رود و اتم­ها در مکان­های خود در شبکه ساکن می­شوند. در نظریه کوانتومی، انرژی حالت پایه یک نوسانگر هماهنگ ساده از معادله شرودینگر[۹] برابر  بدست می ­آید که  بسامد پایه و  ثابت پلانک[۱۰] است. از آنجا که  متناسب با  می­باشد که m جرم یک اتم است، انرژی حالت پایه یا انرژی نقطه صفر برای سبک­ترین اتم­ها بیشترین مقدار را دارد و فقط در تعیین حجم مولی چنین جامداتی که انرژی بستگی آن­ها (مانند انرژی وان­دروالس) خیلی ضعیف است، مهم می­باشد. به شکل دیگر می­توانیم یک اتم را در یک مایع به عنوان یک ذره آزاد درون یک جعبه کوچک از اتم­های مجاور در نظر بگیریم، به این ترتیب انرژی پایین­ترین حالت برابر است با  که m جرم اتم و v حجم جعبه است. در هر دو حالت با افزایش حجم مولی، انرژی کاهش می­یابد. از این­رو انرژی حالت پایه یا انرژی نقطه­ی صفر باعث افزایش حجم مولی می­ شود. در واقع مایع  دارای حجم تعادلی در حدود سه برابر بزرگتر از حالتی است که فضای اتم­ها عمدتاً بواسطه­ی نیروهای بین اتمی تعیین می­گردند؛ در حالی­که  حجمی در حدود چهار برابر بزرگتر از این حالت دارد. حجم­های مولی بزرگ مایع  و مایع  منجر به دوری اتم­ها از یکدیگر شده و به این ترتیب فاز جامد تشکیل نمی­گردد. روش دیگر بررسی انبساط کوانتومی گازهای سبک بی­اثر بوسیله­ی دی­بوئر[۱۱] و لانبک[۱۲] ارائه شد [۶]. آن­ها با بهره گرفتن از پارامترهای پتانسیل لنارد- جونز و تعریف طول موج دوبروی ذره­ی متحرک، توانستند قبل از اندازه ­گیری مقدار را برای حجم مولی جامد  پیش ­بینی کنند که این به مقدار تجربی آن خیلی نزدیک است. در واقع بلورهای هلیم به دلیل انرژی نقطه صفر تا دو برابر مقدار کلاسیکی خود منبسط می­شوند. بنابراین جامدات هلیم، جامدات کوانتومی و مایعات هلیم، مایعات کوانتومی نامیده می­شوند.

گاز فرمی و مایع فرمی
طبیعت کوانتومی دو ایزوتوپ هلیم متفاوت است و مطالعه­ جداگانه­ ای در تئوری کوانتومی ماده چگال دارند. اسپین ذاتی  مضرب صحیحی از  است و این مشخصه بوزون­ها می­باشد. در صورتی­که، اسپین ذاتی  مضرب نیم­صحیحی از  می­باشد و این مشخصه فرمیون­ها است. درنتیجه صرف نظر از نیروهای بین اتمی کوچک، اتم­های  شبیه یک گاز بوزونی رفتار می­ کنند که خواص آن­ها بوسیله­ی آمار بوز - انیشتین تشریح می­ شود، اما اتم­های  شبیه یک گاز فرمی رفتار می­ کنند و خواص آن­ها بوسیله­ی آمار فرمی­- دیراک تعیین می­ شود. بنابراین انتظار می­رود که اگر این دو مایع کوانتومی تا دماهای خیلی پایین سرد شوند رفتار کاملاً متفاوتی از خود نشان دهند. انیشتین نشان داد که در دماهای به اندازه­ کافی پایین، گاز بوزونی در حالت پایه­ کوانتوم مکانیکی خود قرار می­گیرد که اصطلاحاً چگالش بوز- انیشتین نامیده می­ شود. لندن[۱۳] برای بوزون­های  با بهره گرفتن از جرم اتم­ها و چگالی آن­ها در حالت مایع، دمای گذار به این حالت جدید را که به صورت یک منقار[۱۴] در وابستگی دمایی گرمای ویژه ظاهر می­ شود، ۳٫۱ کلوین محاسبه کرد [۷]. از طرف دیگر گاز فرمی بطور پیوسته به حالت پایه­ خود چگالیده می­ شود که یک کره­ی فرمی در فضای تکانه است. در این حالت به دلیل اصل طرد پائولی[۱۵]، فقط دو فرمیون یکی با اسپین بالا و دیگری با اسپین پایین در هر نقطه از فضای تکانه وجود دارد. برای گاز  دمای مشخصه­ی این حالت پایه یعنی دمای فرمی (  )، آن است که لندن از روی جرم اتم­ها و چگالی آن­ها در حالت مایع برابر ۴٫۹ کلوین محاسبه کرده است [۷]. همان­طور که در شکل (۱-۱) نشان داده شده است در دمای پایین­تر از  با کاهش دما گرمای ویژه کاهش می­یابد تا به صفر برسد و در دمای زیر ۰٫۵ کلوین این کاهش بصورت خطی است. این رفتار خطی اولین بار بوسیله سامرفلد[۱۶] و برای گاز فرمی- دیراک الکترون­های رسانش بدست آمده است [۸].
شکل (۱-۱): مقایسه گرمای ویژه مولی گاز فرمیونی با گاز بوزونی و گاز کلاسیکی. منقار (Cusp) مشخصه­ی چگالش بوز- انیشتینی و ناحیه خطی (Linear) گاز فرمی- دیراک تبهگن است [۸].
در سال ۱۹۱۱، کامرلینگ اونس[۱۷]، پیش­گام فیزیک دماهای پایین، نشان داد که مایع  چگالی بیشینه­ای در دمای ۲٫۳ کلوین دارد. کیسوم[۱۸] و کلاسیوس[۱۹] ناهنجاری بزرگی در گرمای ویژه­ی این مایع در دمای ۲٫۱۷ کلوین کشف کردند که معروف به نقطه­ی لامبدا است [۹]. در مقابل اندازه ­گیری­های اندرسون[۲۰] و همکارانش در دماهای بین ۳ میلی کلوین و ۳ کلوین نشان داد که برای گرمای ویژه­ی مایع  گذار لامبدا وجود ندارد، اما وابستگی خطی دمایی در زیر دماهای ۵۰ میلی کلوین مشاهده می­ شود [۱۰].
تفاوت مهم دیگر این دو مایع از طبیعت مغناطیسی اتم­های آن ناشی می­ شود.  بوزونی با اسپین صفر ماده­ مغناطیسی نیست در صورتی­که  فرمیونی با اسپین هسته­ی جفت نشده ماده­ مغناطیسی ضعیفی است. بطور مثال، اندازه ­گیری­های تامسون و همکارانش برای پذیرفتاری مغناطیسی(  ) مایع  نشان داد که  از قانون کوری تبعیت می­ کند و  در دماهای بالاتر از ۰٫۸ ثابت می­ماند، اما بعد از آن بطور سریع افت می­ کند تا اینکه در دماهای زیر ۱۰۰ میلی کلوین بطور کامل مستقل از دما می­ شود [۱۱]. این رفتار مستقل از دما در دماهای پایین دقیقاً شبیه رفتار پذیرفتاری اسپینی پائولی الکترون­های رسانش (فرمیون­ها) در فلزات است.
علیرغم این توافق کیفی، دمای فرمی برای جهت­گیری­های پادموازی قابل ملاحظه اسپین­های هسته­ای ۰٫۸ کلوین بدست می ­آید و این دما کمتر از دمای ۴٫۹ کلوین است که لندن برای گاز فرمی غیر برهم­کنشی محاسبه کرده بود. بطور مشابه گرمای ویژه مایع  در ناحیه خطی شکل (۱-۱) در حدود سه برابر گرمای ویژه­ی مورد انتظار برای ذرات غیر برهم­کنشی است. بدیهی است که یک تئوری ذرات برهم­کنشی نیاز است که به بررسی این خواص در دماهای خیلی پایین بپردازد و این تئوری مایع فرمی بجای تئوری گاز فرمی است.

مروری بر برخی از اندازه ­گیری­های انجام شده روی
مایع هلیم-III دارای رفتار بسیار متفاوت با مایع هلیم-IV است. به­نظر می­رسد اغلب تمایزات از این مسئله ناشی می­ شود که این دو مایع از آمارهای متفاوتی تبعیت می­ کنند. در این بخش برخی از کارهای تجربی انجام شده برای تعیین خواص ترمودینامیکی مایع هلیم-III را مرور و آن­ها را با نتایج نظری مورد انتظار برای گاز فرمیونی مقایسه می­کنیم.
۱-۴-۱- خواص گرمایی
اگر فرض کنیم  در زیر ۵۰ میلی کلوین گاز فرمی تبهگن شود، محاسبه ویژگی­های آن بسیار سرراست می­ شود. در بررسی گرمای ویژه، درست مانند یک گاز الکترونی، تنها حالت­های با مقدار  از انرژی فرمی می­توانند در ویژگی­های گرمایی گاز فرمی تبهگن سهم داشته باشند. تعداد اتم­ها در این ناحیه متناسب با  است که  چگالی حالت­ها در یک انرژی نزدیک انرژی فرمی و برابر  است. بنابراین اگر  انرژی به هر اتم هلیم نسبت دهیم انرژی گرمایی در حدود  خواهیم داشت که محاسبات دقیق مقدار  را نشان می­دهد. بنابراین با توجه به رابطه­ قبل برای گرمای ویژه داریم،

رابطه­ بالا وابستگی خطی گرمای ویژه با دما را نشان می­دهد، آزمایشات نیز این وابستگی خطی را برای مایع هلیم-III نشان می­ دهند [۱۰و۱۲-۱۴]. در سال ۱۹۸۶، گریوال گرمای ویژه­ی مایع هلیم-III را در دماهای بین  تا  و در فشارهای صفر تا  با دقت زیادی اندازه ­گیری کرده است [۱۵]. نتایج اندازه ­گیری­های او در شکل (۱-۲) آمده است. همان­طور که می­بینیم در دماهای زیر  گرمای ویژه به صورت خطی با دما تغییر می­ کند. اندرسون، ریتس و ویتلی [۱۰] اندازه ­گیری­هایشان را در دماهای زیر  با منحنی به شکل زیر فیت کردند،

که R ثابت گازها، T دمای مطلق و  ثابت­های مثبت هستند. برای حالتی که T به سمت صفر میل می­ کند یک مقدار حدی برای گرمای ویژه به اندازه­ در فشار  تخمین زدند. که البته این مقدار با آنچه که توسط شیب میانگین در بازه­ی صفر تا ۱۰٫۱کلوین بدست آمد بطور محسوسی اختلاف دارد.
شکل (۱-۲): نتایج تجربی گرمای ویژه مایع  بر حسب دما [۱۵].
۱-۴-۲- رسانندگی گرمایی


فرم در حال بارگذاری ...

« فایل های پایان نامه درباره ادبیات زندان( بررسی اصطلاحات، اشعار،دیوار نوشته هاو ادبیات شفاهی ...راهنمای نگارش پایان نامه و مقاله درباره ارائه مدل مطلوب توسعه زیر ساخت‌های صنعت چرم- فایل ۶۳ »
 
مداحی های محرم