۸۲/۳
۲-۱-۸
اراضی دست کاشت همراه با رخساره های فرسایش بادی
۲/۴۰۳۵ ۴۰۳۵
۳۶/۱۳
۲-۱-۹
اراضی دست کاشت
۱/۵۷۲ ۵۷۲
۸۹/۱
مجموع
۹/۳۰۱۸۵ ۳۰۱۸۵
۱۰۰
شکل ۳-۳- نقشه واحدهای کاری (رخساره ) منطقه مطالعاتی
۳-۴- خصوصیات پوشش گیاهی
وضعیت مراتع در غالب منطقه فقیر و در مواردی نیز بسیار فقیر است. پوشش گیاهی در مراتع منطقه مورد مطالعه اغلب به گیاهان بوتهای نامرغوب و گیاهان یکساله علفی محدود می شود. علی رغم تلاشهایی که در جهت احیای پوشش منطقه صورت گرفته است، گرایش مراتع در تمام منطقه هنوز منفی است. به طور کلی در این منطقه ۴ تیپ پوشش گیاهی قابل تشخیص است :
Alhagi camelorum – Halocnemum strobilaceum
Halocnemum strobilaceum
Anabasis aphylla – Salsola sp
Halocnemum strobilaceum - limonium sp
به علت فشار چرای بیش از حد که در گذشته بر این اراضی وارد آمده و نیز به دلیل فعالیتهای صنعتی و معدنی که در این منطقه صورت گرفته، به خصوص قسمت جنوبی و جنوب شرقی منطقه ، به اراضی بایر تبدیل شده اند. محصولات زراعی و باغی که در این منطقه کشت می شود عبارتند از :
- محصولات باغی: بادام، انار، توت و زردآلو .
- محصولات زراعی : گندم، جو، یونجه، شبدر، چقندر قند، چغندر علوفه ای، ذرت علوفه ای، عدس، لوبیا، نخود، طالبی، هندوانه گوجه فرنگی، پیاز.
۳-۵- ارزیابی بیابانزایی در منطقه
جهت دستیابی به هدف اصلی این تحقیق، که تهیه نقشه و ارزیابی وضعیت بیابانزایی منطقه سگزی واقع در شرق اصفهان است طبق روش مدالوس، عوامل موثر در بیابانزایی منطقه شناسایی شده و هر کدام به عنوان یک معیار در نظر گرفته شدند. سپس خصوصیات معیارهای مذکور که در بیابانزایی منطقه موثرند، به عنوان شاخص مد نظر قرار گرفت تا با ارزیابی آنها، میزان تاثیر معیار در فرایند بیابانزایی مشخص شود.
با بررسی مطالعات صورت گرفته در منطقه سگزی و همچنین بازدید های صحرایی ۶ عامل به عنوان معیارهای ارزیابی بیابانزایی انتخاب شدند. این معیار ها عبارتند از : اقلیم، پوشش گیاهی، خاک، آب زیرزمینی، فرسایش بادی ومدیریت و سیاست.
سپس با بهره گرفتن از شبکه های باور بیزین برای معیارهای خاک، آب زیرزمینی و فرسایش بادی که تصمیمات مدیریتی بیشتر در آنها دخیل بوده مدلی طراحی کرده و در سطح واحد کاری مدل را اجرا و خصوصیات خاک، آب زیرزمینی و فرسایش بادی در هر واحدکاری مورد ارزیابی قرار گرفت. با بهره گرفتن از مدلهای طراحی شده می توان به عدم قطعیتهای موجود در مباحث کیفیت خاک، شاخص آب و میزان فرسایش بادی در منطقه مورد مطالعه پیبرد و آنها را مورد بررسی قرار داد. در نهایت یک مدل کلی با بهره گرفتن از شبکه های باور بیزین جهت بررسی بیابانزایی منطقه مورد مطالعه طراحی می شود تا با بهره گرفتن از این مدل، سناریوهای مختلف مدیریتی را جهت مبارزه با بیابانزایی در منطقه بررسی کنیم.
جدول ۳-۵- معیارها و شاخص های ارزیابی بیابان زایی در این تحقیق
شماره
معیار
شاخص
۱
کیفیت خاک
بافت خاک
فرم در حال بارگذاری ...