۸- سلب مالکیت از خریدار بر اثر ملی شدن یا مصادره اموال به نحوی که موفق به دریافت مطالبات خود نشود .
۹- سایر عوامل خارج از حیطه اختیار صادرکننده و خریدار که به تشخیص هیات مدیره صندوق موجب عدم وصول مطالبات صادرکننده شود .
بر طبق قانون هر گاه درآمد های صندوق برای پرداخت خسارات وتامین ذخایر فنی کافی نباشد ما به التفاوت پس از تصویب هیات وزیران در بودجه سالانه کل کشور به حساب صندوق منظور خواهد شد. میزان و ترتیب محاسبه ذخائر فنی توسط مجمع عمومی صندوق تعیین می شود.
۲-۴-۲-۱-رسالت و چشم انداز صندوق ضمانت صادرات ایران
چشم انداز صندوق ضمانت صادرات عبارتست از : رسیدن به جایگاه برترین ، حرفهایترین و اثر بخشترین ECA در سطح منطقه آسیای جنوب غربی
ماموریت صندوق عبارتست از : حمایت و پشتیبانی از صادرات جمهوری اسلامی ایران از طریق:
۱) بیمه و تضمین اعتبارات و سرمایهگذاریهای مربوط به کالاها و خدمات صادراتی
۲) ایجاد تسهیلات و سرمایهگذاری لازم به منظور توسعه صادرات با کمترین هزینه و با استفاده بهینه از منابع موجود
۲-۴-۲-۲-سیاستها و خط مشی های صندوق صادرات ایران
استفاده از تمام ظرفیت قانونی صندوق در راستای توسعه صادرات کشور
تأکید بر برنامههای با دوره اعتبار میان و بلندمدت
توسعه همکاری با صندوقهای توسعه صادرات، اتحادیهها، تشکلها و سایر نهادهای صادراتی
تقویت همکاری با سیستم بانکی درجهت توسعه اعطای اعتبارات صادراتی
هماهنگی و ارتباط نزدیک با سازمان توسعه تجارت بعنوان متولی صادرات
حضور گسترده در استانهای صادراتی به منظور افزایش ضریب نفوذ پوشش در استانها
ارتقاء دانش و اشاعه فرهنگ استفاده از پوششهای اعتبار صادراتی در کشور
تقویت توان کارشناسی و کسب دانش روز صنعت بیمه و تضمین اعتبار صادراتی و توسعه فرهنگ تحقیق و پژوهش در کارکنان با هدف ارتقاء بهرهوری
تلاش برای اعمال نظرات صندوق درخصوص هدفمند کردن اعطاء اعتبارات صادراتی در سیاستگذاری صادرات کشور
بهبود مستمر سیستمها و روش های انجام کار و مهندسی مجدد فرآیندها در صورت لزوم
توسعه فعالیتهای سرمایهگذاری
۲-۴-۲-۳-اهداف صندوق ضمانت صادرات ایران
تسهیل، ترغیب و توسعه صادرات ج.ا.ایران و افزایش رقابتپذیری صادرکنندگان ایرانی
دستیابی به عملکرد مناسب از طریق رعایت اصول «حکمرانی مطلوب شرکتی “Good Governance” در راستای تعالی سازمانی»
ارائه عملکرد حرفهای بیمه اعتبار صادراتی و ارتقاء دانش منابع انسانی در حد استاندارد جهانی
۲-۴-۲-۴-وظایف صندوق ضمانت صادرات ایران
الف- ارائه خدمات بیمهای
ب – کمک به تأمین مالی صادرات کالاها و خدمات (از طریق صدور ضمانتنامه)
ج – پوشش طرحهای سرمایهگذاری
د – ارائه خدمات مشاورهای
مهمترین فعالیت صندوق ضمانت صادرات ایران، بیمه مطالبات صادرکننده ایرانی از خریدار خارجی و صدور بیمهنامههایی است که بر اساس آنها بازگشت وجه ناشی از صادرات، تضمین میگردد. بر مبنای این بیمهنامهها صادرات کالاها و خدمات در برابر ریسکهای تجاری و سیاسی تحت پوشش بیمهای قرار میگیرند.
و بیمهنامههای صندوق با تحلیل ریسک
براساس قرارداد و بصورت حسابباز - پس از انجام اعتبارسنجی از خریدار-براساس اعتبارات اسنادی و تضامین بانکی-براساس تضمین بازپرداخت دولت کشور خریدار. براساس تضمین شخص یا شرکت ثالث ایرانی با ارائه وثیقه معتبر در داخل ایران صادر میشوند.
در گذشته پرتفوی صندوق عمدتاً در بازارهای با ریسک بالا و متوسط بود ، ولی در حال حاضر عمدتاً در بازارهای کم ریسک است . عمده پوشش صندوق نیز در کشورهای آسیایی ، اروپایی ، آمریکای لاتین و آفریقا است .
صندوق ضمانت صادرات ایران در سال ۱۹۹۹ به عنوان عضو ناظر به کلوپ پراگ –مجموعه وابسته به اتحادیه برن- وارد شده و در سال ۲۰۰۱ نیز توانست عضویت کامل خود را در این کلوپ بدست آورد (www.egfi.org.ir).
در تمام جهان اگزیم بانکها به گزارش خود را به وزارتخانه های مالی و ECA به وزارتخانه های تجارت ارائه می دهند . در ایران نیز بانک توسعه صادرات زیرنظر وزارت امور اقتصادی و دارایی و صندوق ضمانت صادرات ایران تحت نظر وزارت صنعت ، معدن و تجارت (وزارتخانه حاصل از تلفیق وزارتخانه های بازرگانی و صنعت و معدن) می باشد . به طور کلی بانک توسعه صادرات ارائه دهنده تسهیلات و دیگر خدمات بانکی مربوطه به صادرکنندگان ایرانی می باشد و صندوق ضمانت صادرات وظیفه بیمه و ارائه ضمانت نامه های لازمه را بر عهده دارد . لذا مدل مورد استفاده در ایران ، مدل ترکیبی اروپایی-آمریکایی (اگزیم بانک در کنار موسسه تضمین صادرات) است .
۲-۵ - متغیرهای تاثیرگذار
۲-۵-۱-تحقیقات پیشین در این حوزه
تقوی و نعمتی زاده در تحقیقی با عنوان «اثر متغیرهای کلان اقتصادی بر صادرات غیرنفتی» با بهره جستن از مدل ساده رگرسیون و تکنیک VAR ، بیان داشتند در طی سالهای ۱۳۵۰ الی ۱۳۸۰ ، تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز بر صادرات غیرنفتی اثر مستقیم داشته است و نرخ تورم بر صادرات غیرنفتی تقریباً بی اثر بوده است .
ناطقی در مقاله «بررسی اثر متغیرهای کلان بر صادرات غیرنفتی» ضمن تایید ضمنی یافته های تقوی و نعمتی زاده بیان می دارد که یک ارتباط مثبت بین نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی با صادرات غیرنفتی وجود دارد و ارتباط معکوس بین نرخ تورم و صادرات غیرنفتی وجود دارد .
کرباسی و حسنی شیروانشاهی نیز در تحقیق «بررسی ارتباط بین صادرات ، درجه و ضمانت اعتبارات صادراتی» اظهار می دارند که تعدیلات ریسک از طریق بیمه اعتبارات صادرات می تواند صادرات به کشورهای واردکننده ریسک بالا را افزایش دهد .
۲-۵-۲-انتخاب متغیرها
با توجه به موارد ذکر شده در بخش ۲-۲-۱ ، بخش ۲-۲-۶ و ۲-۵-۱ تولید ناخالص داخلی و رشد آن، نوسانات نرخ ارز ، کسری بودجه دولت ، بدهی بخش دولتی و به سیستم بانکی ، بدهی بخش غیردولتی به سیستم بانکی جزء عوامل اقتصادی تاثیرگذار بر صادرات است .
در تحقیقات پیشین تنها تحقیق ناطقی رابطه عکس بین تورم و صادرات را عنوان کرده است و سایر تحقیقات تاثیر تورم بر صادرات را تقریباً بی اثر معرفی کرده اند . لذا در این تحقیق این متغیر مورد بررسی قرار نمی گیرد .
در این تحقیق نوسانات نرخ ارز و دیگر ریسک های اقتصادی ناشی از چرخه های اقتصادی و نوسان درآمد و سیاست های پولی ، تحت عنوان ریسک های تجاری بررسی خواهد شد .
ریسکهای سیاسی با توجه به موارد نگاشته شده در رسالت موسسات بیمه و تضمین صادرات نیز در زیرمجموعه متغیر ریسک مورد بررسی قرار خواهد گرفت .
۲-۶-پیشینه تحقیق
در حوزه انتخاب مدل بهینه اگزیم بانک محقق موفق به یافتن تحقیقاتی نشد . اما در حوزه اهمیت اگزیم بانک ، موسسه تضمین صادرات در اقتصاد و بررسی عملکرد آنها تحقیقاتی به شرح ذیل صورت گرفته است .
۲-۶-۱-تحقیقات داخلی
۲-۶-۱-۱-” بررسی نقش اگزیم بانک در توسعه صادرات” (باقی زاده و پرتوی شفق ، ۱۳۸۱) :
EXIM Bank حاصل توسعه یافتگی می باشد ، اغلب کشورهایی که در این حوزه به اهداف خود دست یافته اند ، ابتدا صنایع یا خدماتی که در آن برتری نسبی دارند و سپس از آن صنایع یا خدمات پشتیبانی و حمایت کرده اند . هدف اصلی تاسیس EXIM Bank امکان تحقق پایا و پویا ، ایجاد اشتغال و استمرار آن است که در ایران به شکل الگوی ترکیبی صورت می پذیرد.
فرم در حال بارگذاری ...