به دور ماه رخت شمع هر کجا باشد
گلیم بخت سیاهش به زیر پا باشد
کسی به روز جزا سرخ رو تواند شد
که خاک پای شهیدان کربلا باشد
شود به راه یقین پیر دستگیر تو را
امام سبحه گر از خاک کربلا باشد
در جایی دیگر، شاهدی بر سنّی بودن خویش به دست میدهد:
دفع شد وسواس خاطر از نماز با حضور
ما به دست بسته وا کردیم قفل بسته را
که این بیت اشارهای است به حالت نمازگزار در هنگام خواندن حمد و سوره. نشانه سنّی مذهب بودن شاعر. در جایی دیگر، اشاراتی به عقاید مذهبی خویش دارد که مطابق عقاید امامیه است، از این جهت، احتمالاً در کلام، پیرو معتزله است.
اوضاع سیاسی و ادبی عصر شاعر:
۲-۲-۵ تاریخ سیاسی دوران حیات غنی
در باب زندگی، مذهب و حتّی تاریخ وفات غنی، آشنایی با پادشاهان گورکانی هند(بابریان)، از ملزومات هر پژوهشی است. با توجّه به تاریخ وفات غنی، به نظر میرسد که او هم دوره اورنگزیب و پدرش شاهجهان بوده است. به ویژه آنکه تاریخ وفات غنی در ۱۰۷۹ هجری، دوران فرمانروایی اورنگ زیب است. دلیل اهمّیّت تاریخ بابریان، علاوه بر نقشی که در تاریخ هند داشته اند، کارکرد ویژه آنها در گسترش فرهنگ و هنر ایرانی در هندوستان است.
«بابُریان (یا گورکانیان /تیموریان هند) خاندان ترک نژاد مسلمان که از ۹۳۲ تا ۱۲۴۷ برافغانستان و هندوستان حکومت کردند. این خاندان به سبب انتساب به تیمور، در منابع اروپایی، «مغولان هند» خوانده شده اند. پایهگذار این سلسله، بابر، فرزند عمرشیخ، ترک جغتایی بود. او به سبب درگیریهای داخلی با خانهایش ناگزیر به ترک قندهار شد و به سبب قدرت گرفتن خان اوزبک و حملههای او به قندهار و اطراف آنجا از ۹۰۳ تا ۹۱۰ در جایی قرار نداشت تا اینکه در ۹۱۰ به کابل رفت اما حاکم آنجا، شجاع بیگ که دست نشانده سلطان حسین بایقرا بود، او را به شهر راه نداد، از اینرو بابر از سلطان حسین درخواست کمک کرد. سلطان حسین نیز از شجاع بیگ خواست تا کابل را به بابر واگذارد و از همین زمان بود که بابر توانست در ۹۱۳ با کمک شاه اسماعیل صفوی، سمرقند را تسخیر کند و تا ۹۳۵ حکومتش را تا هندوستان گسترش دهد. پس از بابر، در ۹۳۶ همایون به حکومت رسید که از سویی با برادرانش، به ویژه، کامران میرزا، حاکم کابل و قندهار، و از سویی دیگر با شیرخان (شیرشاه) سوری، گرفتار دشمنیها و نبردهای مداوم بود. همایون در این نبردها شکست خورد و در ۹۵۱ به دربار شاه طهماسب صفوی پناه برد و قلمرو بابریان به دست سوریها افتاد. در ۹۶۲، همایون ، با یاری شاه صفوی دوباره کابل را تصرّف کرد و سپس بر پنجاب، دهلی تسلّط یافت، اما اندکی بعد درگذشت (حک :۹۶۳ـ۱۰۱۴) و اکبر پسر چهارده ساله اش از همسر ایرانی او، حمیده بانو بیگم، جانشین پدر شد. در زمان اکبر، حکومت بابریان به بالاترین درجه اعتبار رسید. در آغاز، بیرام خان ـ که شیعی مذهب بود ـ سرپرستی اکبر را به عهده گرفت؛ و این در درباری که بیشتر سنّی بودند، موجب تنش شد. گویا، به همین سبب ، اکبر در ۹۶۸ او را برکنار کرد و خود زمام امور را به دست گرفت. پس از چندی، بر لودیها پیروز شد و سرزمینهای از دست رفته را به دست آورد؛ سپس پایتخت را از دهلی به آگره منتقل کرد. او در فاصله ۹۷۱ تا ۹۸۴، گجرات، راجپوت و بنگال را تسخیر کرد و به یاری ابوالفضل، وزیرش، شورشهای آن نواحی را فرونشاند و نظم را بر قرار ساخت. با درگذشت داودخان کررانی، بنگال که منطقه بیطرفی میان قلمرو بابریان و سرزمین دکن بود، ضمیمه هند شد. بدین ترتیب، در زمان اکبر هند به بیشترین حد وسعت خود رسید. او برای حکومت بر چنین سرزمین وسیعی قانونهای جدیدی وضع نمود، و هند را به پانزده ایالت تقسیم کرد.
اکبر در دوره حکمرانیاش، رفتار پسندیدهای داشت. او که از سواد خواندن و نوشتن بیبهره بود، دربار خود را محل آمد و شد ادیبان و عالمان کرد و به تدریج تحت تأثیر وزیرانش، ابوالفضل و برادر او فیضی، همچنین براثر نفوذ افکار اروپاییان در دربارهند نوعی تسامح دینی پیدا کرد که برخی آن را کنار نهادن اسلام تلقّی کردند، و به شورشهایی دست یازیدند که اکبر آنها را فرونشاند، و سرانجام، در ۹۹۰ دین الهی خود را اعلام کرد اکبر در سالهای ۹۹۴ تا ۱۰۱۰ با تصرّف شهرهای خاندیش، اوریسه، برار، احمد نگر و دَسیرگَرْه ، قلمرو خود را گسترش داد و بالاخره در ۱۰۱۴ درگذشت و در قریه سِکندرَه، در جوار آگره، به خاک سپرده شد. پس از اکبر، پسر بزرگش جهانگیر که در زمان پدر ادّعای سلطنت داشت، بر تخت نشست. او در آغاز گرفتار ادّعای پسرش، خسرو، برای تاج و تخت شد، اما براو تسلّط یافت. سپس شورش سیکها را با کشتن رهبر آنان، گورُارجن سینگه، فرونشاند و همین عمل، کینهی سیکها را نسبت به پادشاهان بابری برانگیخت. در طول حکمرانی جهانگیر، برخی از ایالتها از هند جداشدند؛ غلامی حبشی، به نام ملک عنبر، احمدنگر را تسخیر کرد. بعضی از شهرهای دکن نیز از دست رفت. در همین زمان، به دلیل ادّعای ایران بر قندهار، جهانگیر ناگزیر در کابل اقامت گزید. در ۱۰۳۰، خرّم، ملّقب به شاهجهان، برخی از ایالتها را دوباره تصرّف کرد؛ اما سال بعد که شاه عبّاس قندهار را تسخیر کرد، شاه جهان از فرمان پدر، مبنی بربازگرداندن این شهر، سرپیچید و آشکارا ادّعای سلطنت کرد. جهانگیر قدرت اکبر را نداشت و تحت نفوذ همسر ایرانی اش، نُور جهان بود که به تدریج سررشته حکومت را به دست گرفت و خانواده و نزدیکان ایرانی اش را در امور مملکتی هند دخالت داد و در زمان او بسیاری از رجال ایرانی به هند رفتند و به مناصب مهمّی در دربار بابریان رسیدند با مرگ جهانگیر در ۱۰۳۷، شاه جهان به سلطنت رسید. او که از آغاز گرفتار کشمکشهای داخلی با برادران بود، شورش خان جهان سوری، نایب السلطنه دکن، و شورش مراتههها را سرکوب کرد و در ۱۰۴۵ با بیجاپور پیمان صلح بست. سپس اورنگ زیب را فرمانده کل و نایب السلطنه دکن کرد و برای پس گرفتن قندهار و بلخ، به لشکرکشی بیثمری دست زد. بیماری شاه جهان در ۱۰۶۷ موجب بروز کشمکش میان پسران او شد، تا اینکه اورنگ زیب، ملقّب به عالمگیر (حک :۱۰۶۸ـ۱۱۱۸) برتخت نشست. اما پیش از آن، شیواجی، رهبر مراتههها، دکن را غارت کرد؛ گرچه در ۱۰۷۶ تسلیم بابریان شد. در ۱۰۸۲، هنگامی که اورنگزیب شورشهای یوسف را در حسن آباد سرکوب میکرد، شیواجی باردیگر دکن را تاراج و اعلام استقلال کرد. در ۱۰۹۳، اورنگ زیب، به دکن بازگشت و ۲۵ سال در آنجا گرفتار جنگ و گریز بود، تا سرانجام دکن را به قلمرو بابریان بازگرداند اما اورنگ زیب به دلیل تحت فشار قراردادن شیعهها و هندیها و با کنار گذاشتن رجال ایرانی از مناصب مهمّ دولتی پایه های حکومتش را ضعیف کرد و در هند و به ویژه ایالات جنوبی آن اغتشاشات بسیاری روی داد. از همین دوره، قدرت پادشاهان بابری، به دلیل جنگهای طولانی و صرف هزینه های زیاد، روبه کاهش گذاشت. اورنگ زیب در ۱۱۱۸ در اورنگ آباد درگذشت و پسرش محمّدمعظم، ملّقب به شاه عالم بهادرشاه (حک :۱۱۱۸ـ۱۱۲۴) برتخت نشست.»(با تخلیص: د.اسلام)[۹]
۲-۲-۶ غنی و حکومت
اینکه غنی به مقام ملکالشعرایی نرسیده است، شاید به دلیل این است که عمری زیر سایه شهرت صائب زیسته است. نکته اینجاست که چرا او را شاعر دربار نمیدانند و نمیبینند. غنی، شاعر دربار نیست. چه او مدیحهسرا نیست. او افتخار می کند که از کسی صلهای نگرفته است:
غنی چرا صله شعر از کسی گیرد
همین بس است که شعرش گرفت عالم را
در حقیقت وی مدیحهگویی را موجب ننگ و گرفتن صله را باعث بدنامی میپنداشت:
ممنون دست کوته خویشم که پیش کس
فرم در حال بارگذاری ...