- سنتز مستقیم لیگاند باز شیف و سپس سنتز کمپلکس
- سنتز باز شیف در حین تشکیل کمپلکس
۱-۱۳-۱- سنتز مستقیم لیگاند باز شیف و سپس سنتز کمپلکس
این روش شامل تهیه و خالص سازی لیگاند و سپس تشکیل کمپلکس با یون فلزی مناسب
میباشد. خالص سازی لیگاند قبل از آنکه برای ساخت کمپلکس به کار برده شود، معمولاً محاسن و معایبی را نسبت به روش تمپلت دارد. از معایب این روش این است که ممکن است هر یک از واکنشگرهای اولیه به صورت ناخالصی در لیگاند وجود داشته باشند که اگر قبل از تشکیل کمپلکس با یون فلزی جدا نشوند، منجر به آلودگی محصول نهایی میگردند. از مزایای این روش میتوان به امکان خالص سازی لیگاند که در مقایسه با کمپلکس بسیار راحتتر صورت میگیرد و شناسایی لیگاند با روشهای مختلف به ویژه طیفسنجی اشاره کرد، همچنین طیفهای به دست آمده از لیگاند آزاد، برای تفسیر طیفهای کمپلکسهای حاصل از آن بسیار مفید می
باشد. این روش به دو زیر شاخه تقسیم می شود: ۱- روش رقت بالا و ۲- روش رقت مناسب (پایین).
۱-۱۳-۲- روش رقت بالا
غلظتهای هم مولاری از دو واکنشگر را در حجم نسبتاً بالایی از حلال حل می کنند، در این روش وقوع واکنشهای جانبی کم است زیرا با کاهش غلظت احتمال برخورد مولکول با مولکول دیگر کاهش مییابد، لذا مکانیسم حلقوی شدن را بدین صورت توجیه می کنند که پس از اینکه یک سر مولکول مثلاً آمین با یک سر آلدهید متراکم شد یک واسطه ایجاد می شود که دو سر آزاد دارد احتمال اینکه یکی از این دو سر و یا هر دو با مولکولی دیگر متراکم شوند وجود دارد اما چون رقت بی نهایت است بیشترین احتمال، تراکم دو سر خود ترکیب واسطه است، چنانچه رقت پایین باشد دو سر واسطه با مولکولهای دیگری متراکم شده و پلیمریزاسیون و دیگر واکنشهای جانبی انجام میگیرد.
۱-۱۳-۳- روش رقت پایین
بعضی از واکنشگرها با داشتن ساختار ویژهای میتوانند حلقوی شدن را در رقت مناسبی انجام دهند، در این گونه از لیگاندها احتیاج به حلال زیاد و زمان طولانی برای انجام واکنش نیست، در این روش یکی (یا بیشتر) از واکنشگرها دارای ساختار نسبتاً صلب میباشد و به واکنشگر از نظر جهتگیری فضایی کمک می کند تا واکنش حلقوی شدن را راحتتر انجام دهد [۵۰].
۱-۱۳-۴- سنتز باز شیف در حین تشکیل کمپلکس
در این روش تشکیل باز شیف و سنتز کمپلکسهای آن با یون فلزی به طور همزمان صورت میگیرد به همین جهت این روش را تمپلیت مینامند. دو اثر تمپلت مختلف شناخته شده است:
۱-۱۳-۴-۱- اثر سنتیکی
یون فلزی، واکنش دهندهها را طوری سازماندهی می کند که محصول مورد نظر با راندمانی بیشتر از موقعی که فلز حضور ندارد تشکیل شود، در یک مکانیسم سینتیکی جهتدهی فضایی وجود دارد که اثر تمپلیت سینتیکی نامیده می شود.
۱-۱۳-۴-۲- اثر ترمودینامیکی
اگر یون فلزی، باز شیف را به وسیله تشکیل کمپلکس با آن از مخلوط واکنش آمین و آلدهید جدا کند، تعادل به سمت محصولات جابجا شده و تشکیل کمپلکس با راندمان بیشتری صورت میگیرد، که در این موارد یک اثر تمپلیت ترمودینامیکی حاکم است.
۱-۱۴- اهمیت و کاربرد کمپلکسهای باز شیف
همانطور که گفته شد، از واکنش بازهای شیف بانمک فلزات واسطه کمپلکسهای باز شیف تهیه میشوند، که این کمپلکسها در کاتالیز کردن بسیاری از واکنشهای شیمیایی کاربرد دارند.
کمپلکسهای فلزات واسطه با لیگاندهای باز شیف درسالهای اخیر مورد توجه گروه های تحقیقاتی زیادی قرار گرفته است، زیرا این کمپلکسها نقش مهمی را در توسعه شیمی کوئوردیناسیون ایفا می کنند. در زیر پنج مسیررایج برای نوع خاصی از کمپلکسهای باز شیف نشان داده است شکل (۱-۲۷) [۵۱].
شکل (۱-۲۷)- پنج مسیر رایج برای سنتز نوع خاصی از کمپلکسهای فلزی باز شیف
این ترکیبات در زمینه های متعددی مانند شیمی معدنی، علم مواد، صنعت نیمه هادی، سنتز کاتالیزورهای نامتقارن و غیره مورد استفاده قرار گرفتهاند. یکی از ویژگیهای کمپلکسهای باز شیف این است که در مقادیر بسیار کم هم برخی از واکنشهای شیمیایی را کاتالیز می کنند [۵۲].
کمپلکسهای فلزی بازهای شیف به طور معمول توسط عملکرد نمکهای فلزی با لیگاندهای باز شیف، تحت شرایط مناسب آزمایشگاهی سنتز میشوند. استفاده از این ترکیبات در گذشته و مخصوصاً در دهههای اخیر برای درمان بیماریها بسیار معمول بوده است. باتوجه به تنوع و گستردگی کاربرد این کمپلکسها، هدف اصلی در این پروژه، سنتز و شناسایی لیگاندها و کمپلکسهای جدید بوده است. در زیر به برخی از کاربرد کمپلکسهای باز شیف اشاره شده است.
۱-۱۴-۱- استفاده دارویی از کمپلکسهای باز شیف
یکی از روشهای تهیه کمپلکسهای باز شیف، واکنش مستقیم باز شیف با نمک فلزی
میباشد. اگر باز شیف به کار رفته فعال نوری باشد، کمپلکس بهدست آمده فعال نوری میباشد که این کمپلکسها در داروسازی از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. شرکت مرک[۲۴] به طور موفقیت آمیزی، تولید صنعتی یک داروی ضد باکتری را با استفاده ازکمپلکسهای باز شیف فعال نوری مس با نام “سیلاستاتین[۲۵]” گزارش کرده است [۵۳].
۱-۱۴-۲- کاربرد کمپلکسهای باز شیف به عنوان حسگر
کاربرد وسیع کمپلکسهای باز شیف سبب گسترش این ترکیبات در صنعت و سنتزآنها در مقیاس بالا شده است. در سال ۲۰۰۲ یک کمپلکس باز شیف گزارش شده است، که به عنوان حسگر در ساختمان PVC[26] به کار رفته است [۵۴]. بازهای شیف همچنین به عنوان حامل در آماده سازی حسگرهای پتانسیومتری به منظور تعیین کاتیونها و آنیونها به کار میروند [۵۶-۵۵]. همچنین کمپلکس باز شیف روتنیوم (III) به عنوان حسگر در تهیه غشاء PVC به کار رفته است [۵۷].
در یک دهه اخیر نیز یک حسگر قوی آلومینیم در N,N’- بیس(سالیسیل آلدهید)-۱و۲-سیکل. هگزان دی آمین گزارش شده است که به عنوان یک حمل کننده خنثی در اطراف PVC عمل می کند [۵۸].
۱-۱۴-۳- استفاده از کمپلکسهای باز شیف در الکترونیک
برخی از لیگاندهای حلقوی باز شیف در اثر کمپلکس شدن با فلزات واسطه سنگین نظیر La (III) ترکیبهایی به وجود میآورند که به علت داشتن خواص لومینسانس ویژه، در صفحه
های تلویزیون، فیبرهای نوری، برچسبهای لومینسانسی، و برای رنگ آمیزی DNA در هنگام شناسایی آن استفاده می شود شکل (۱-۲۸). همچنین از این کمپلکسها معرفهایی ساخته شده است که در عکس برداری به شیوه MRI به کار میروند، همچنین کمپلکسهای باز شیف ویژهای از Zn (II) شناخته شده است که امروزه، در مواد الکترولومینسانس استفاده میشوند [۶۰-۵۹].
شکل (۱-۲۸)- استفاده از ماکروسیکلهای تتراایمینی در صفحههای تلویزیونی
فصل دوم :
مروری بر کارهای گذشته
۲-۱- مروری بر کارهای گذشته
هوگوشیف در سال ۱۸۷۹ انجمن شیمی دانشگاه فلورنس را راه اندازی کرد. او بازهای شیف و آمینهای دیگری را کشف کرد، و به واسطه پژوهش در مورد آلدهیدها و تست شیف، پس از آن مشهور گردید.
فیفر و همکارانش مطالعه سیستماتیک کمپلکسهای باز شیف را در دهه ۱۹۴۰-۱۹۳۰ مورد بررسی قرار دادند و نقش یون فلزی را مورد توجه قرار دادند [۲۳].
در سال ۱۹۶۴ بوش[۲۷] و کری[۲۸] کمپلکس آهن (III) لیگاند (۱) را از تراکم ۶،۲-دی استیل پیریدین با تری اتیلن تترا آمین به روش تمپلت سنتز کردند [۶۱]. در سال ۲۰۰۵ با خود تراکمی اورتو آمینو بنزآلدهید در حضور یون نیکل (II) کمپلکسهایی از لیگاند ۲و۳ تهیه شد که درشکل (۲-۱) نشان داده شده است [۶۲].
L1
L3 L2
شکل (۲-۱)-کمپلکسهای سنتز شده از طریق واکنش خود تراکمی اورتو آمینو بنزآلدهید در حضور یون نیکل(II)
در سال ۲۰۰۲ به وسیله بخاریبهاءالدین زکریا در پاکستان مشخص شد که فعالیت فلزهای حیاتی نتیجه تشکیل کمپلکسها با لیگاندهای باز شیف گوناگون است و ویژگیهای ترمودینامیکی و سنیتیکی این کمپلکسها تحت تاثیر عملکرد بیولوژیکی است [۶۳].
کیپور و همکارانش سنتز کمپلکس نیکل ((II از یک لیگاند باز شیف یکتایی پنج دندانه غیر حلقوی را گزارش کردند. با توجه به شکل (۲-۲) در این کمپلکس تنها یک گروه آمینی از زنجیره آلیفاتیکی در واکنش تراکمی شرکت می کند و در صورت نامتقارن بودن تترا آمین، انتخاب زنجیرهای که تحت واکنش تراکمی قرار میگیرد به فاکتورهای مختلفی از جمله: ماهیت الکتریکی یون فلزی، pH واکنش و آرایش هندسی که کمپلکس ترجیح میدهد، بستگی دارد. این کمپلکس از واکنش لیگاند سه پایه ای نامتقارن (ppe) و ۲-استیل پیریدین در محلولی با نسبت ۱:۱ آب و اتانول تهیه شده است [۶۴].
شکل (۲-۲)- ساختار لیگاند سنتز شده توسط کیپور و همکارانش
در سال ۲۰۰۵ کانداسوامی[۲۹] و همکارانش سنتز لیگاند (H2L) با دو موقعیت کوئوردیناسیون چهار و شش دندانه، در نتیجه تراکم باز شیف ۲-فرمیل-۴-متیل-۶-[ (۴-متیل پی پیرازین-۱-ایل) متیل] فنول با ۸ و ۱-دیآمینو نفتالن را گزارش کردند شکل(۲-۳) [۶۵].
شکل (۲-۳)- ساختار لیگاند سنتز شده توسط کانداسوامی و همکارانش
درسال ۲۰۰۶ وانگ[۳۰] و همکارانش سنتز چهار لیگاند L1H2 و L2H4 و L3H2 و L4H2 را گزارش کردند، سپس این لیگاندها با طیفسنجی وNMR شناسایی شدند.
از واکنش ۳-برمومتیل-۵-ترشیوبوتیل سالسیلآلدهید با نیم اکیوالان پیپیرازین در حلال کلروفرم و در حضور تریاتیل آمین، دیآلدهید (۱۲) به دست آمد،که از واکنش این دیآلدهید با اتان -۲،۱-دیآمین مخلوطی از دو لیگاند بزرگ حلقهL1H2 و L2H4 به دست آمد. لیگاند L3H2 از واکنش دیآلدهید (۱۳) با اتان-۲،۱-دیآمین سنتز شد. در اثر هیدرولیز گروه استیل در دی آلدهید (۱۴) و واکنش آن با اتان-۲،۱-دیآمین لیگاند L4H2 تهیه شد شکل (۲-۴) و شکل (۲-۵) [۶۶].
فرم در حال بارگذاری ...