اثر متقابل در فرایند مورد آزمایش به این صورت است که به آب در درون تانک اول در حال گرم شدن است، به محض استارت اینورتر آب سرد از تانک دوم به درون تانک اول ریخته می شود و حلقه کنترل دما را دچار مشکل می کند. برای به حداقل رساندن این اثر متقابل میتوان از جبرانساز استفاده کرد.
شکل ۷-۴۳ بلوک دیاگرام کلی سیستم چند متغیره با جبرانساز را نشان میدهد. در این بلوک دیاگرام v(s) ورودی، D(s) جبرانکننده، G(s) تابع تبدیل فرایند و y(s) نیز خروجی سیستم است.
شکل ۷-۴۳٫ بلوک دیاگرام کلی سیستم چند متغیره با جبرانکننده [۶۹].
حال باید D(s) به نحوی عمل کند تا بین ورودیهای v(s) و خروجیهای y(s) هیچ اثر متقابلی وجود نداشته باشد. مثالی از یک سیستم کنترل چندمتغیره همراه با جبرانساز در شکل ۷-۴۴ آورده شده است. در بلوک دیاگرام این سیستم کنترل، توابع تبدیل مربوط به کنترل کننده جبرانساز باید طوری قرار داده شوند که اثر متقابل را به طور کامل حذف کنند و میتوان نوشت:
به عبارتی
.
حال باید در این روابط اثر متقابل روی و نیز روی حذف شود، بنابراین جبرانساز به صورت زیر تعیین می شود:
بنابراین برای فرایند دو متغیره موجود در آزمایشگاه با در نظر گرفتن حلقههای کنترل دما و سطح به عنوان حلقههای کنترل اصلی و مجزا، ابتدا دو کنترل کننده PI با توجه به آنچه در بخش ۷-۴ توضیح داده شد، تنظیم و پس از آن سیستم جبرانساز طراحی می شود.
شکل ۷-۴۴٫ سیستم کنترل جبرانساز [۶۹].
ضرایب این کنترل کننده برای دو فرایند ذکر شده با بهره گرفتن از جعبهابزار PID نرمافزار متلب به صورت زیر تنظیم شده اند:
Ts=5s
Temperature loop: Proportional gain=1.9195, Integral gain=0.070865
Level loop: Proportional gain=2.8805, Integral gain=0.016764.
و تابع تبدیل جبرانساز برای این فرایند به صورت زیر خواهد بود:
نتایج اعمال کنترل کننده PI همراه با جبرانساز در مقایسه با روش IGPC در شکلهای زیر آورده شده است.
شکل ۷-۴۵٫ نتایج اعمال کنترلکننده PI همراه با جبرانساز در مقایسه با روش IGPC.
شکل ۷-۴۶٫ سیگنال کنترل اعمال شده در روش PI همراه با جبرانساز در مقایسه با روش IGPC برای خروجی دما.
شکل ۷-۴۷٫ نتیجه اعمال روش PI همراه با جبرانساز در مقایسه با روش IGPC برای خروجی سطح.
همانطور که از نتایج فوق آشکار است روش IGPC در مقایسه با روش PI همرا با جبرانساز نه تنها دارای سرعت پاسخ مطلوبتری است، بلکه سیگنال کنترل اعمال شده در این حالت بهینهتر از سیگنال کنترل اعمال شده توسط روش PI میباشد. در فرایند دما سرعت پاسخ خروجی بسیار بیشتر از کنترل کننده PI میباشد و نوسانات بسیار کمتری در سیگنال کنترل نیز مشاهده میشود. این نوسانات در سیگنال کنترل روش PI هنگامی که دما به سیگنال مرجع نزدیک می شود بیشتر شده و و در این حالت سیگنال PWM ایجا شده توانایی بالابردن دمای آب را نخواهد داشت و در نتیجه سیگنال مرجع با سرعت خوبی دنبال نشدهاست. در مورد خروجی دما نیز سیگنال کنترل در روش PI دارای نواسانات بیشتری است که این نواسانات در طولانی مدت میتواند سخت افزار فرایند (در این حالت اینورتر) را با مشکل مواجه کند.
از طرف دیگر حجم حافظه مورد نیاز برنامه نسبت به حالت استاندارد کاهش قابل ملاحظهای داشته است و این نشان میدهد
فرم در حال بارگذاری ...