۱۳ نفر
۴۷ نفر
جدول شماره ۵- تعداد و درصد نمونه های تحت بررسی بر اساس جنسیت در شهرستان کاشان
بند پنجم: سن
در هر گروه سنی احتمال اعتیاد وجود دارد. در خانواده هایی که پدر یا مادر و یا هر دو معتاد به مواد مخدر هستند اطفال در سنین کم و از دوره طفولیت به همان ماده ای که والدین مصرف میکنند معتاد میشوند و بعداً در ادوار مختلف سن، نوع اعتیاد راتغییر میدهند . معتادین معمولاً با کشیدن سیگار اعتیاد را آغاز و بعد به مرور زمان مواد مخدر و یا داروهای روان گردان را که در دسترس دارند مصرف میکنند.
جدول شماره ۶- درصد نمونه های تحت بررسی براساس سن شروع به مواد مخدر در شهرستان کاشان
در کاشان نیز گرایش به مواد مخدر برحسب سن به شرح زیر بوده است :
سنین شانزده تا بیست و چهار سال، سنین پر خطری برای جوانان محسوب میشوند به طوری که امار نشان میدهد نودوشش درصد افراد در شهرستان کاشان اعتیاد را از سن ۱۰ تا ۲۵ سال اغاز کرده اند.مطابق پرسش از ۶۰ نفر از معتادین در زندان شهرستان کاشان شانزده درصد از سن ۱۰ تا ۱۵ سال مصرف مواد مخدر را شروع کرده ا ند.پنجاه درصد از ۱۶ تا ۲۰ سال سی درصد از سن ۲۱ تا ۲۵ سال وتنها چهار درصد ازسن ۳۰ به بالا شروع به مصرف مواد کرده اند.همانطور که مشاهده می شود سن خطر در کاشان به ۲۵ سال افزایش پیدا کرده است.
آمار نشان می دهد که آنچه در زمینه مبارزه با پدیده اعتیاد باید مدنظر قرار گیرد جوانان و نوجوانان هستند چراکه ۹۶% از این سنین شروع به مصرف مواد مخدر کرده اند و تنها ۴% به افراد میانسال باز می گردد که این ۴% نیز بین جوانی و میانسالی مشترک است شاید بتوان گفت که کمتر از ۳% افراد در سن میانسالی گرایش به مصرف مواد مخدر داشته اند.
گفتار سوم: علل روانی
بین شخصیت و اعتیاد رابطه ای متقابل وجود دارد، به نحوی که فرد به علت وضع خاص شخصیتی و نیازها، شکست ها، ناتوانی در برخورد با مسائل و ناکامی در زندگی، عدم ثبات عاطفی و ملایمات دیگر، به اعتیاد روی می آورد. از سوی دیگر، اعتیاد به نوبه خود منجر به از بین رفتن تعادل روانی و هیجانی شخص می شود. بدین سان، بین اعتیاد و شخصیت فرد دور باطلی ایجاد می شود که مبارزه با آن مستلزم تغییر شرایط بیرونی و درونی، یعنی ایجاد اراده و روحیه ای قوی و آسیب ناپذیر است. شناخت شخصیت و ویژگی های رفتاری معتادان به منظور مبارزه با اعتیاد و نیز پیشگیری و درمان آن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بند اول: بیماری های روانی و اعتیاد
اکثر کسانی که در زمینه اعتیاد مطالعه کرده اند ، به این نتیجه رسیده اند که معتادین انسان هایی ظریف حساس و زود رنج هستند . انسان های حساس نسبت به مسائل اطراف خود ، توجه بیشتری دارند و همچنین ، مسائل آنها را بیشتر از دیگران می آزارد .
این قبیل افراد متاسفانه مسائل و مشکلات درونی ذهنی دارند و در مقابل امری که چندان مشکل و ناراحت کننده نیست سریعا و در حد زیاد ناراحت ، عصبانی و آزرده می شوند ، و به صورت منطقی با آن برخورد نمی کنند . آنها می خواهند همه مسائل ، طبق میل و یا خواسته آنها باشد و اگر در مساله ای چنین وضعیتی نباشد موجب رنجش آنها می شود .
بیماریهای عصبی ، سرخوردگی و مشکلات روانی و حالات ناشی از آنها نظیر : اضطراب در موارد بسیاری موجب اعتیاد می گردند .زندگی قبل از اعتیاد معتادین از دو جهت با مسائل روانی ارتباط دارد یکی خود فرد و دیگری محیط اطراف او ،کلیه معتادین یا حداقل کلیه افراد مورد مطالعه ، اکثر این خصوصیات رادارا بوده اند ، حساس ، زود رنج ، متوقع ، مضطرب ،پوچگرا هستند و همه چیز حتی زندگی را پوچ و بیهوده انگاشته و بی منطق ،مطلق گرا ، بهانه گیر ، عصبانی و پرخاشگر هستند .با رشد کودک و آشنائی او با حقایق محیط، هسته اساسی شخصیت تشکیل و با رشد جسمی و روانی شخصیت او تکامل پیدا میکند. با تکوین شخصیت، کودک از پیروی کورکورانه از بعضی از تمایلات خود دست برمیدارد و سعی میدارد حقایق زندگی وارزشهای اخلاقی واجتماعی را درک کند. همین درک، درطرز رفتار، کردار ،اعمال و انطباق اجتماعی اواثرات خود را باقی میگذارد .هرگاه رشد روانی به موازات رشد جسمی انجام نگیرد و شخصیت تکامل نیابد فرد در معرض ابتلاء به بیماریها واختلالات روانی و منش قرا گرفته بی اراده، تلقین پذیرو بی عاطفه بوده و در مقابل مشکلات تاب مقاومت ندارد و در معرض خطراعتیاد به مواد مخدر و داروهای روان گردان قرار میگیرد.
الف ) عقب ماندگی ذهنی :
به علت عدم تکامل شخصیت، عقب مانده های ذهنی به علت نقص عقل و کم هوشی قادر به درک خطرات نبوده دارای شخصیت تلقین پذیر میباشند. تحت تأثیر تلقین دیگران به طرف اعتیاد کشانده میشوند.
ب ) اسکیزوفرنی :
مبتلایان به بیماری اسکیزوفرنی ( جنون جوانی )که به سر و وضع خود توجه ندارند ونسبت به افراد بی عاطفه بوده و به کسی مهر نمی ورزند وبه اجتماع بدبین و خود را در دنیایی تصور میکنند که همه با اوخصومت دارند. دائم پریشان حال و منزوی بوده و برای تسکین آلام درونی تخیلی خود، مواد مخدر مصرف میکنند.
بند دوم: بیماری های عصبی
افراد عصبی که از لحاظ قوای هوشی سالم ولی از نظر روانی بیمار و به قوای عاطفی و ارائی آنان لطمه وارد شده است ،احساساتی بوده اخلاق و رفتار آنان نامتعادل، هیجانی، بی ثبات ،عجول و دائماً دچار اضطراب و تشویش میباشند به علت عدم تکامل شخصیت، اینگونه افراد خود را بی کفایت تصور کرده نیازمند به اتکاء وحمایت دیگران میدانند.
در نتیجه هیجان ،ترس و اضطراب بیمار احساس خستگی مفرط میکند. احساس خستگی ،بیمار را به کار و امور زندگی بی علاقه نموده، سبب عدم عدم تمرکز حواس میگردد .افراد عصبی مخصوصاً بیماران مبتلا به فرسودگی و افسردگی در مصرف داروهای آرام بخش و خواب آور افراط و سپس به طرف اعتیاد به مواد مخدر سوق داده میشوند .
الف) احساس گناه تقصیر :
که منجر به فوت سرنشینان آن میشود و همچنین مبتلایان به بیماریهای روانی که دچار توهم گناه در پیش آمدهای غیر مترقبه مخصوصاً تصادفات رانندگی وتقصیر نابخشودنی هستند برای فرار از عذاب روانی و فراموشی گناه وتقصیر توهمی خود ،به استعمال مواد مخدر رو می آورند.
ب) کنجکاوی :
متاسفانه در حال حاضر برخی از نوجوانان نمیخواهند درک کنند که مصرف موادمخدر، فقط یک راه فرار و احساس کاذب است و در واقع تاثیر تلقینی داروها موجب میشود فرد احساس کند که حالش بهتر شده و این به استفاده بیشتر و در نهایت اعتیاد منجر میشود.
به طور کلی مراحل گرایش به اعتیاد در نوجوانان در چند مرحله رخ میدهد؛ در مرحله نخست نوجوان یا جوان برای پاسخ دادن به سوالهای خود و از روی کنجکاوی به سمت مواد مخدر گرایش پیدا میکند که بنا بر تحقیقات انجام شده کمتر از ۱۰ درصد نوجوانان با این دلیل به سمت مواد مخدر کشیده میشوند.
یکی از مراحل و مسیرهای گرایش به مواد مخدر، امتحان کردن مواد است افراد استفاده از مواد مخدر را تفریحی میداند که اغلب، دوستان و گروه همسالان مشوق اصلی ورود جوانان یا نوجوانان به این مرحله هستند که البته تغییرات رفتاری زیاد بارز نیست.
عده ای برای کنجکاوی و ارزیابی قدرت جسمی خود به تصور اینکه با یکبار مصرف معتاد نمیشوند به مواد مخدر معتاد میگردند .
ج ) استقلال طلبی و مبارزه :
اطفال وجوانان برای اعلام استقلال وآزادی کاهش امیال ارضاء نشده معتاد میگردند. بعضی از افراد اعتیاد به موا مخدر را یک نوع نبرد و مبارزه بر علیه قدرت اجتماعی، خانواده، ارزشها، سنتها، قوانین و مقررات اجتماعی تصور نموده با معتاد شدن طغیان و سرکشی خود را برعلیه جامعه و خانواده ابراز میدارند.
د ) نجات از مشکلات :
گروهی از افراد که قدرت مقابله با مشکلات و ناکامی ها را ندارند اعتیاد را وسیله نجات خود تلقی کرده و برای رهائی از ناراحتی ها و فشارهای روانی و عدم اعتماد به خویشتن و رفع هیجانات درونی در جستجوی پناه امن، به مواد مخدر و یامصرف داروهای روان گردان پناه میبرند.
بند سوم:اختلال منش (رفتار غیر عادی )
در زندگی روزمره به افرادی برمیخوریم که با وجود فراهم بودن همه شرایط و عوامل و امکانات، به علت عدم تکوین شخصیت، ظرفیت و قدرت پذیرش انطباق با ضوابط و معیارهای اخلاقی، مبانی مذهبی واجتماعی را نداشته و به آسانی نمیتوانند خود را با محیط سازش دهند ودچار اختلال احساسات عاطفی و غریزی بوده رفتا رغیر عادی دارند .به علت غرور و خودخواهی از مصرف انواع مواد مخدر ابائی ندارند و سعی دارند دیگران را تحت تأثیر و تلقین خویش قرار دهند با بی اعتیانی به سرنوشت اشخاص، از بدبخت نمودن آنان بدون کمترین تأسف و تأثیر خوشحال میشوند و عمداً افراد راتشویق به مصرف مواد مخدر و توزیع آن مینمایند.
جدول شماره ۷- علل روانی گرایش جوانان و نوجوانان به مواد مخدر در کاشان
گفتار چهارم: علل اجتماعی
بااینکه عوامل ارثی پایه اساسی و ضروری تکوین شخصیت فرد بوده و حدود تکامل جسمی و روانی را تعیین میکند ولی استعداد و توانائی هر فرد برای تکامل جسمی و روانی پیوسته به وسیله نیروهای موثر محیط طرح ریزی شده و شکل مییابد در افرادی که ارث اثرات متشابه دارد اختلاف محیط سبب ایجاد خصائص، صفات، رفتار و کردار متفاوت میشود . هر میحطی از نظردارا بودن موقعیتهای خاص ،در تکامل و رشد شخصیت موثر است عوامل مهم اجتماعی که در اعتیاد به مواد مخدر موثرند عبارتند از :
بند اول: محیط خانواده
محیط خانواده محیطی است که فرد در آنجا رشد خود را آغاز میکند. در سنین اولیه زندگی با اینکه کودک هنوز راه نمی رود و حرف نمی زند اما تمام حرکات اطرافیان خود را تقلید و رفتار واعمال آنان در ضمیر او حک و شخصیت طفل پی ریزی میگردد وضع محیط خانوادگی رابطه مستقیم با اعتیاد به مواد مخدر و داروهای روان گردان و سایر مواد را دارد. بر اساس آمار و تحقیقاتی که در سطح شهرستان کاشان صورت گرفت نیز این موارد به شرح ذیل می باشد.
جدول شماره ۸- درصد نمونه های تحت بررسی بر اساس رابطه پدر و مادر با یکدیگر
فرم در حال بارگذاری ...