۴-۳-۲ آلبوم سر عشق
دستگاه: ماهور
سه تار: پرویز مشکاتیان
نی: محمد موسوی
سال اجرا: ۱۳۶۱
سال انتشار: ۱۳۶۵
ماهور، آوازی است با طمأنینه که اغلب قسمت زیر و اوج ماهور با چهچهه زدن زیاد و هنرنمایی آوازخوان همراه است و گام بزرگ در ماهور بر خلاف گام کوچک نشاط آور و مهیج است. به همین جهت مارش های با هیجان و پرشور نظامی اغلب در گام بزرگ است. ماهور بسیار طرب انگیز و شادی آور است. (خالقی، ۱۳۷۳: ۱۶۰ به نقل از رفیعی، ۱۳۸۷: ۲۴۸)
طبق نظر استاد مجید کیانی، ماهور، آغاز روز و آغاز زندگی، شور و جوانی، غرور و توانگری، بی نیازی، سلحشوری و استغناست. (مقام استغنا در هفت وادی عرفان)
بنا به گمان استاد محمدرضا شفیعی کدکنی: «مقام ماهور برگرفته از شعر معروف «ماه و خورشید» باربد است. این مقام در ابتدا «ماه و خور» بوده است که در اثر گذر زمان به ماهور تبدیل شده است و آن را مادر همه مقام های موسیقی ایرانی می دانند.» (ستایشگر، ۱۳۷۶: ۳۰۰)
آواز: سر عشق
کلام: سعدی
مشخصات عروضی:
وزن: مفاعلن فعلاتن مفاعلن فعلن
بحر: مجتث مثمن مخبون محذوف
۱- هزار جهد بکردم که سر عشق بپوشم د درآمد ماهور | نبود بر سر آتش میسرم که نجوشم . |
درآمد ماهور با این بیت آغاز می شود که از اشعار عاشقانه سعدی شیرازی است، بنابراین فضای این اثر، عاشقانه است. اقراری از سر عجز در مقابل عشق و رضایتی که از این ناتوانی و عجز دارد کاملاً در لحن و ملودی کلام محسوس است. قبل از آنکه به سراغ شعر برود، تحریر بلندی را که در واقع بدون کلام است و به عنوان شروع درآمدها اجرا می شود، در پنج قسمت اجرا می کند. سه قسمت اول آن خیلی آرام، متین و لطیف است. دو جمله ی آخر آن با حالتی جدی تر و با نتی بالاتر اجرا می شود که این حالت اجرایی، زیبایی خاصی دارد. حالتی که در ساختار کلی همه آوازها و دستگاه ها وجود دارد و این شکل و ساختار در اجزای آوازها هم موجود می باشد، در واقع حالتی صعودی که از نتی پایین شروع می شود و به تدریج به نت های بالاتر صعود می کند و مجدداً به همان نت اول فرود می آید.
به لحاظ اهمیت موضوع و تأکید بر مضمون، شعر را دوبار می خواند، تأکیدهایی که در متن بیت روی واژه های «هزار»، «جهد»، «سر عشق»، «سر آتش» و «بجوشم» دارد نقاط ویژه و برجسته ی آن به لحاظ تلفیق شعر و آواز محسوب می شوند. دوبار خواندن این بیت، تأکیدی است بر کل غزل که محوریت موضوعی آن می باشد.
۲-به هوش بودم از اول که دل به کس نسپارم د ردیف های آوازی: گوشه گشایش | شمایل تو بدیدم، نه عقل ماند و نه هوشم . |
این بیت در گوشه «گشایش» اجرا می شود که از گوشه های آغازین ماهور است و تأکیدهای کلی بر روی بیت دارد. یعنی هر کدام از مصراع ها را ۲ بار می خواند و این باز به لحاظ اهمیت موضوع و مفهوم است. تأکیدهای داخلی بیت بر روی واژه ها و ترکیب های، «به هوش بودم»، «که دل به کس نسپارم»، «شمایل تو»، «عقل» و «هوشم» از ویژگی های تلفیقی این بیت است و هم چنین انتخاب این بیت برای گوشه «گشایش» بسیار مناسب است و با لحن «گشایش» و موضوع شعر پیوند زیبایی دارند.
۳- حکایتی ز دهانت به گوش جان من آمد د | . |
این مصراع را به تنهایی اجرا می کند و اشاره به گوشه فیلی دارد که آغاز فراز بالاتری از ماهور است. به لحاظ مضمون، غزل وارد فضای دیگری می شود و این انتخاب، بسیار بخردانه است. البته از آنجایی که این اجرا بصورت بداهه اجرا شده است، اشتباهی در آن بوجود آمده است و (جانِ من آمد) (جان آمد) خوانده شده است. البته این گونه اشتباهات ممکن است مربوط به (نسخه) باشد، یا در چاپ، این اشتباهات بوجود می آید و از چشم ویراستار پوشیده می ماند یا اینکه مربوط به خوشنویسِ نسخه مربوطه است و یا اینکه بدلیل بداهه بودن از چشم خواننده پوشیده می ماند.
فرم در حال بارگذاری ...