در حالت عادی که کاربر در صفحه مرورگر با برنامه تحت وب در تعامل است، اتفاقاتی نظیر کلیک کردن، حرکت اشارهگر روی یک عنصر و … توسط کاربر انجام میشود اما برای خودکارسازی فرآیندهای وبی باید این عملیات توسط برنامه انجام شوند. برای این منظور متدهایی در زبان خاص دامنه پیشنهادی در نظر گرفته شده است. مثالهایی از این متدها در ادامه آمده است.
انجام کلیک روی عنصری با شناسه submitForm :
$(“#submitForm”).Click()
این اتفاق معمولاً پس از پر کردن یک فرم اطلاعات انجام میشود.
بردن Focus روی اولین عنصر از نوع div که از کلاس info است :
$(“div.info:first”).Focus()
۳-۹-۳-۱-۴ بارگذاری اطلاعات از فایل
تقریباً در تمامی برنامههای تحت وب بخشهایی وجود دارند که کاربر باید در آنها اطلاعاتی را وارد نماید. برای انجام آزمون بار که در آن تعداد زیادی کاربر به طور همزمان باید از برنامه کاربردی استفاده نمایند، اطلاعات وارد شده توسط کاربر باید به نحوی مشخص شده باشد. این اطلاعات یا از فایل بارگذاری شده و یا از یک پایگاه داده خوانده میشوند. در نسخه فعلی زبان خاص دامنه پیشنهادی، این اطلاعات از یک فایل متنی که در هر خط از آن یک داده وجود دارد، خوانده میشوند. برای این منظور عملگری به نام fromFile در زبان خاص دامنه پیشنهادی تعریف شده است. به عنوان مثال اگر هدف این است که یک فیلد اطلاعاتی از یک فرم ورود اطلاعات با دادههای موجود در فایل sample.txt که در پوشه ./data قرار دارد، پر شود، به صورت زیر عمل میشود:
userField { $("input[id=user_name]") } fromFile “./data/sample.txt” |
در فصل آینده برای دو برنامه کاربردی پرکاربرد، با بهره گرفتن از زبان خاص دامنه پیشنهادی دو آزمون بار نوشته و کارایی زبان خاص دامنه پیشنهادی بررسی خواهد شد.
فصل چهارم
محاسبات و یافتههای تحقیق
۴-۱ مقدمه
در این فصل با بهره گرفتن از زبان خاص دامنه پیشنهادی، به انجام آزمون بار پرداخته خواهد شد. به منظور آزمون زبان خاص دامنه طراحی شده، باید آزمون بار برای برنامههای کاربردی نمونه انجام شود. این آزمون باید در شرایط مشخصی از نظر برنامههای مورد آزمون، وضعیت وب سرور، نحوه دسترسی از طریق شبکه و … انجام شود. این شرایط باید به گونهای باشد که بتوان تأثیر افزایش بار بر کیفیت خود برنامه کاربردی را سنجید و نه شرایط محیطی مانند پهنای باند و … . به دلیل وضعیت نامناسب اینترنت و شبکه در ایران، نمیتوان به طور دقیق آزمون مناسبی برای برنامههای تحت وب آنلاین انجام داد. به همین علت، دو برنامه کاربری تحت وب ساده طراحی و پیادهسازی شدهاند تا آزمون بار به صورت محلی[۵۷] روی آنها انجام شود. در ادامه این برنامههای کاربردی، آزمونهای نوشتهشده برای آنها و همچنین نتایج آن بررسی خواهند شد. لازم به ذکر است که به منظور سهولت در آزمون، در هر دو برنامه از Captcha استفاده نشده است.
۴-۲ آزمون زبان خاص دامنه پیشنهادی
به طور کلی برای انجام آزمون بار در زبان خاص دامنه پیشنهادی، فرایند نشان دادهشده در شکل ۴-۱ طی میگردد.
شکل ۴-۱: فرایند توصیف آزمون بار در زبان خاص دامنه پیشنهادی توسط کاربر
با طی این فرایند، آزمون به سادگی توصیف شده و آماده استفاده است. در طراحی زبان پیشنهادی سعی شده تا کاربر به آسانی هرچه بیشتر آزمون مد نظر خود را تعریف نماید. نمونه کد زبان پیشنهادی در مثالهایی که در بخشهای بعدی آمده، نمایش داده شده است.
اتفاقاتی که در پشت زبان پیشنهادی و در زمان ترجمه کد میافتد، در شکل ۴-۲ نمایش داده شده است:
شکل ۴-۲: نحوه تفسیر و اجرای آزمون نوشتهشده به زبان پیشنهادی
۴-۲-۱ برنامه کاربردی ۱: ورود و مشاهده نتیجه
این برنامه برای بسیاری از دانشجویان آشناست زیرا بسیار شبیه به سناریویی است که در زمان اعلام نتایج کنکور سراسری در وبسایت سازمان سنجش اتفاق میافتد. در اینجا کاربری که از پیش نام کاربری و رمز عبور خود را دارد، اطلاعات خود را در وبسایت وارد کرده (شکل ۴-۳شکل ) و نتیجه آزمون او به صورت «قبول» و یا «مردود» برای او به نمایش درمیآید (شکل ۴-۵).
شکل ۴-۳: ورود به سایت و مشاهده نتیجه
شکل ۴-۴: نمونهای از خطای نمایش دادهشده | شکل ۴-۵: مشاهده نتیجه «قبول» |
در صورتی که نام کاربری و یا کلمه عبور کاربر صحیح نباشد، کاربر قادر به دیدن نتیجه آزمون نبوده و با پیام خطا مواجه خواهد شد (شکل ۴-۴).
کد نشان دادهشده در جدول ۴-۱ با بهره گرفتن از زبان خاص دامنه پیشنهادی، برای آزمون این برنامه کاربردی نوشته شده است.
جدول ۴-۱: برنامه نوشتهشده توسط زبانهای خاص دامنه پیشنهادی جهت آزمون برنامه کاربردی وب ورود به سایت و مشاهده نتیجه آزمون نوشتهشده
loadTestDSL.Test{ scenario{ name = “Login Page” url = “http://localhost/lt/index.php” timeToFirstByte = 2000 |
فرم در حال بارگذاری ...