دانشکده ادبیات و علوم انسانی
پایان نامه کارشناسیارشد در رشتهی فرهنگ و زبانهای باستانی
عنوان:
بررسی متن پهلوی ماه فروردین، روز خرداد (حرفنویسی، آوانویسی، ترجمه، یادداشتها، اسطورهشناسی و واژهنامهی ریشهشناختی)
به کوشش:
مهرناز سمیعی
استاد راهنما:
دکتر گلنار قلعهخانی
اسفند ۱۳۹۲
به نام خدا
اظهارنامه
اینجانب مهرناز سمیعی دانشجوی رشتهی فرهنگ و زبانهای باستانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی اظهار میکنم که این پایان نامه حاصل پژوهش خودم بوده و در جاهایی که از منابع دیگران استفاده کردهام، نشانی دقیق و مشخصات کامل آن را نوشتهام. همچنین اظهار میکنم که تحقیق و موضوع پایان نامهام تکراری نیست و تعهد مینمایم که بدون مجوز دانشگاه دستاوردهای آن را منتشر ننموده و یا در اختیار غیر قرار ندهم. کلیه حقوق این اثر مطابق با آییننامه مالکیت فکری و معنوی متعلق به دانشگاه شیراز است.
نام و نام خانوادگی: مهرناز سمیعی
تاریخ و امضا:
به نام خدا
بررسی متن پهلوی ماه فروردین، روز خرداد (حرفنویسی، آوانویسی، ترجمه، یادداشتها، اسطورهشناسی و واژهنامهی ریشهشناختی)
به کوشش:
مهرناز سمیعی
پایان نامه:
ارائه شده به تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز به عنوان بخشی
از فعالیتهای تحصیلی لازم برای اخذ درجه کارشناسیارشد
در رشته:
فرهنگ و زبانهای باستانی
از دانشگاه شیراز
شیراز
جمهوری اسلامی ایران
ارزیابی کمیتهی پایان نامه، با درجه: —–
دکتر گلنار قلعهخانی استادیار بخش زبانهای خارجی و زبانشناسی (رئیس کمیته) …………………
دکتر حسین نجاری استادیار بخش زبانهای خارجی و زبانشناسی …………………………………………….
دکتر کتایون نمیرانیان استادیار بخش زبانهای خارجی و زبانشناسی ………………………………………..
اسفند ۱۳۹۲
تقدیم به
همسر عزیز و مهربانم به خاطر حمایتها و پشتیبانیهای بیدریغش در طول دوران تحصیل
سپاسگزاری
انجام این پژوهش مدیون راهنمایی اساتید بزرگواری است که وظیفهی خود میدانم سپاس و درود خالصانهی خویش رابه محضرایشان تقدیم نمایم. نهایت سپاس و احترام خویش را به محضر اساتید ارجمند سرکار خانم دکتر گلنار قلعهخانی استاد محترم راهنما،جناب آقای دکتر حسین نجاری و سرکار خانم دکتر کتایون نمیرانیاناستادان محترم مشاور اینجانب که درطی تحصیلات کارشناسیارشدو انجام این پایان نامه راهنماییهای ایشان چراغ راه اینجانب بوده است و همهی اساتید بزرگواری که دردوران تحصیل ازمحضر ایشان استفاده نمودم، تقدیم میدارم.
چکیده
بررسی متن پهلوی ماه فروردین، روز خرداد (حرفنویسی، آوانویسی، ترجمه، یادداشتها، اسطورهشناسی و واژهنامهی ریشهشناختی)
به کوشش
مهرناز سمیعی
متن پهلوی ماه فروردین روز خرداد با موضوع اساطیری از جمله متونی است که از روزگاران گذشته از زبان فارسی میانه به جای مانده و به دورهی پیش از اسلام برمیگردد. در این متن به رویدادهای مهم تاریخ اساطیری دین زردشت که در روز ششم از ماه فروردین اتفاق افتاده است میپردازد. از جمله ویژگیهای این متن کوتاه بودن بیشتر بندهای آن میباشد که به صورت جملههای مستقل در عبارت خبری آمده است. زبان فارسی میانه و متنهای بازمانده از آن از نظر مطالب مورد بحث و قواعد و دستور به بررسی دقیق نیاز دارد. بررسی، ترجمه و تجزیه و تحلیل متنهای فارسی میانه و از جمله این متن نیازمند شناخت و آگاهی بسیار است. واژگان گنجینهای گسترده و ناشناخته است و بررسی موشکافانه، ریشهشناختی، ترجمه و تجزیه و تحلیل در آن حس میشود، و همچنین از جهت شیوهی آوانگاری نیز در خور بحث و توجه میباشد. نارساییهایی در برخی از متنهای پهلوی موجود است و کار پژوهشگر این زبان را دشوار میکند. در این تحقیق که به شیوهی کتابخانهای صورت گرفته است، متن پهلوی ماه فروردین روز خرداد به دقت حرفنویسی، آوانویسی و ترجمه شده است و در ادامهی ترجمه یادداشتهای اسطورهشناختی و زبانشناختی ارائه شده است. در پایان با ارائه واژهنامهای توصیفی، ریشهشناسی به بررسی دقیق ریشهای و مفهوم واژگان این متن اسطورهای پرداخته شده و سیر تحول واژگان را از آغاز تا به فارسی نو مورد مطالعه قرار داده است. امید است ارائه این تحقیق گامی نخست برای بررسیهای بیشتر و موشکافانهتر در متون زبان فارسی میانه به شمار آید.
کلید واژه ها:رسالههای کوچک تعلیمی، فروردین، خرداد، اسطوره و متون پهلوی.
فهرست
عنوان | صفحه |
فرم در حال بارگذاری ...