کریجینگ روشی برای درونیابی آماری است که برای داده هایی که دارای روندهای موضعی تعریف شده ای باشند مناسب است و با کمترین واریانس تخمین ، درونیابی می کند، که میزان خطای آن تابع مشخصات واریوگرام (ساختارفضایی) است در این پژوهش داده های مربوط به عمق آب زیرزمینی و بارش به روش کریجینگ درونیابی شده است .
۳-۶-۳–ترکیب لایه ها و بدست آوردن مکان مناسب با بهره گرفتن از index overlay
در روش AHP برخلاف منطق بولین نقشه ها و متغیر های مورد استفاده در عملیات مکان یابی دوباره کلاس بندی خواهند شد و با توجه به نظر کارشناسان مربوطه و نوع نیاز پژوهش طبقه بندی میشوند . جایگاه هر یک از معیارهای به کار رفته در پروژه مکانیابی با وزن که داده می شود،سنجیده خواهد شد.
شکل۳- ۲-نمودار مراحل انجام تحقیق
فصل چهارم:
یافته های تحقیق
۴-۱- بررسی وضعیت موجود مدیریت پسماند شهر بیستون و شناسایی مشکلات مربوط به آن
شهر بیستون دارای ۵۸۶۲ نفر جمعیت شهری میباشد که در سه شهرک الزهرا، شهرک بیستون و شهر بیستون ساکن هستند. مدیریت پسماند در این شهر بر عهده شهرداری بیستون میباشد.در شهر بیستون روزانه ۴ تن زباله تولید میشود که توسط دو دستگاه ماشین از سطح شهر جمع آوری میشوند. زمان جمع آوری از صبح تا بعد از ظهر میباشد. زباله همیشه در محل دفع به صورت روباز تلنبار میشود. و امکان دفن بهداشتی وجود ندارد. متوسط سرانه پسماند تولیدی در شهر بیستون برای هر نفر ۶۹۳ گرم در روز میباشد و مقدار تولید سالانه زباله در این شهر ۱۴۶۰ تن در سال است .
روند دفع زباله در شهر بیستون تا سال پیش زبالهها در کنار پل خروجی شهر کنار رودخانه دینور آب و در محدوده شهری دفع و تلنبار می شده است که چهره نامناسب و مشکلات عدیدهای برای ساکنین و شهر بیستون به وجود اورده بود که به طور کلی مشکلات محلهای نامناسب دفع و تلنبار زباله عبارتند از:
جاری شدن شیرابه
ایجاد بوی نامطبوع
پراکندگی کیسه های پلاستیکی و اشیا سبک به اطراف
ریخت و پاش ئ تلنبار پسماند در کنار جاده منتهی به محل دفن
امکان آتش سوزی در محل دفن
بعد از آن محل دفع پسماند به درهای نزدیک روستای کمینجه منتقل شد که در ۱۵ کیلومتری جنوب شهر بیستون واقع شده است.این محل نیز به دلیل مشکلاتی که برای ساکنان روستای کمینجه به وجود آورده بود به چاله هرسین –صحنه تغیییر یافت که هم اکنون در این محل دفع میشود.
۴-۲-عملیات مکانیابی جهت دفع مواد زائد
جهت مکانیابی در GIS می بایست عوامل موثر، معیارها و محدودیتها بصورت لایههای نقشه تهیه شده و مورد تجزیه تحلیل و پردازش قرار بگیرد. در این مطالعه از نقشههای۲۵۰۰۰/۱توپوگرافی،۱۰۰۰۰۰/۱ زمینشناسی و هم چنین تصاویر ماهوارهای و Google Erthe و Dem سی متری منطقه استفادهشده است.
-۳- مساحت زمین مورد نیاز جهت دفن
جهت محاسبه مساحت زمین مورد نیاز برای دفن می بایستی به عواملی از جمله:
۱-نرخ رشد جمعیت ۲) تولید سالیانه زباله ۳) دانسیته مواد فشرده ۴) ارتفاع و شکل محل دفن توجه نمود.
۴-۳-۱-نرخ رشد جمعیت
۶۱۸۹ = جمعیت در سال ۱۳۸۵
۵۱۰۷ = جمعیت در سال ۱۳۹۰
۸/۳-= r نرخ رشد جمعیت
۴-۳-۲-حجم تولید سالانه زباله (هر تن ۱۰۱۶ کیلو گرم)
با توجه به تولید روزانه زباله در شهر بیستون که ۴ تن میباشد میتوان حجم تولید سالانه زباله را به روش زیر حساب کرد. kg/mᶟ ۵۰۰
۴-۳-۳- ارتفاع و شکل محل دفن
متوسط تولید سالانه زباله= ۴ ×۳۶۵=۱۴۶۰
حجم سالانه تولیدی زباله =۱۴۶۰ ton / ۰٫۵ ton/mᶟ=۲۹۲۰
وزن زباله تولیدی در ده سال=۲۹۲۰۰
وزن تولیدی زباله در ده سال = ۲۹۲۰۰×(۰٫۰۱۹+-۱ / ۰٫۰۱۹ = ۳۱۸۲۷تن در سال
۶۳۶۵۴ = حجم زباله تولیدی در ده سال مترمکعب
اگر در یک شکل سه بعدی متشکل از دو هرم ناقص به هم چسبیده (به طور معکوس) در قاعده مربع شکل آنها برای محل دفن در نظر بگیریم که دارای ضلع s در سطح زمین، ارتفاع hg زیر سطح زمین و ارتفاع HU بالای سطح زمین و Hg=Hu/۲ باشد با توجه به حجم مورد نیاز برای ده سال میتوان به کمک ازطریق فرمول زیر محاسبه می شود s و هم چنین محاسبه نمود.(لیتولد۱۳۷۰ ) طول
حال با توجه به فرمول فوق و توجه به اینکه می بایستی ۴/۱ ظرفیت کل محل به خاک پوششی اختصاص یابد، خواهیم داشت:
حال اگر ارتفاع محل دفن را به طور متوسط ۱۰ متر در نظر بگیریم، میتوان طول ضلع سطح زمین S را به شکل زیر محاسبه کرد:
S=۱۲۱٫۲۶۷m S²=۱۴۷۰۵ m² = ۱٫۴۷۰۵ Hectar
یعنی حداقل مساحت مورد نیاز در یک دوره۱۰ ساله در شهر بیستون تقریبا ۱٫۵ هکتار است.
۴-۴-فاکتورهای توصیه شده برای عوامل هیدروژئومورفولوژیکی مکانیابی دفن زباله
برای بسیاری از عوامل موثر در مکانیابی محل دفن پسماند، استاندارد تعریف شده و ثابتی وجود ندارد، لیکن با توجه به مطالب گفته شده، به منظور انجام صحیح یک فرایند مکانیابی محل دفن میتواند به عنوان یک دستورالعمل اولیه و تخمینی مناسب از موارد زیر پیروی کرد:
-حداقل فاصله از آبهای سطحی بین ۵۰ تا ۳۰۰ متر،( شریعتمداری ، ۱۳۷۹) برخی منابع نیز فاصله بیش از ۳۰۰ متر را بسیار مطلوب دانسته اند ((Chen et al,1998 و برخی دیگر فاصله مطلوب از بدنه دائمی آب سطحی و رودخانه غیر شرب را ۸۰۰ متر و از منابع تغذیه عمومی آبهای سطحی ۱۶۰۰ متردانسته اند. Malaczewski,1999))
-در جدول زیر عمق تا سطح آب زیرزمینی به شرح زیر امتیاز بندی میشود. (شریعتمداری ۱۳۷۹)
جدول ۴-۱ امتیاز بندی عمق آب زیرزمینی به متر (شریعتمداری.۱۳۷۹)
فرم در حال بارگذاری ...