وبلاگ

توضیح وبلاگ من

راهنمای نگارش مقاله در مورد مقایسه سواد فناورانه دانش آموزان متوسطه با دبیران آن ها در ...

 
تاریخ: 04-08-00
نویسنده: فاطمه کرمانی

با توجه به نتایج بدست آمده، میزان فهم ماهیت فناوری تعداد ۱ نفر (۴/۰%) از نمونه دبیران مورد مطالعه خیلی کم، ۷ نفر (۶/۲%) کم، ۶۹نفر (۲۶%) متوسط، ۱۱۶ نفر (۸/۴۳%) زیاد و ۷۲ نفر (۲/۲۷%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۵۳) تفاوت معنادار در سطح ۰۵/۰وجود دارد. زیرا (۰۵/۰p< و ۴۷/۱۷۷=۲c)؛ بنابراین با ۹۵% اطمینان می توان گفت که میزان فهم ماهیت فناوری دبیران دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان، زیاد است و همچنین با توجه به نتایج بدست آمده٬ میزان فهم ماهیت فناوری تعداد ۶ نفر (۶/۱%) از نمونه دانش آموزان مورد مطالعه خیلی کم، ۱۸ نفر (۸/۴%) کم، ۷۳نفر (۶/۱۹%) متوسط، ۱۴۳ نفر (۳/۳۸%) زیاد و ۱۳۳ نفر (۷/۳۵%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۶/۷۴) تفاوت معنادار در سطح ۰۵/۰وجود دارد. زیرا (۰۵/۰p< و ۴۹/۲۱۴=۲c)؛ بنابراین با ۹۵ % اطمینان می توان گفت که میزان فهم ماهیت فناوری دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان، زیاد است.
پایان نامه - مقاله - پروژه
فرضیه ویژه ۱) بین دانش آموزان متوسطه و دبیران آنها در فهم ماهیت فناوری تفاوت وجود دارد.
با توجه به نتایج آزمون من ویتنی یو میانگین رتبه فهم دانشآموزان در ماهیت فناوری ۳۳۲/۲۲ بزرگتر از میانگین رتبه فهم دبیران در ماهیت فناوری ۳۰۱/۶۰ است که تفاوت میانگین رتبه‌ها در سطح ۰/۰۵معنادار است. بنابراین با ۹۵٪ اطمینان می توان گفت که میزان فهم دانش آموزان در ماهیت فناوری بیشتر از دبیران است.
سؤال۲) میزان فهم دبیران و دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در ارتباط فناوری و جامعه چه میزان است؟
با توجه به نتایج به دست آمده، میزان فهم تعداد ۵ نفر (۹/۱%) از نمونه دبیران مورد مطالعه در ارتباط فناوری و جامعه، خیلی کم، ۲۴ نفر (۱/۹%) کم، ۸۲نفر (۹/۳۰%) متوسط، ۱۰۲ نفر (۵/۳۸%) زیاد و ۵۲ نفر (۶/۱۹%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۵۳) تفاوت معنادار در سطح۰۵/۰ وجود دارد. زیرا (۰۵/۰p< و ۵۲/۱۲۰=۲c)؛ بنابراین با ۹۵ % اطمینان می توان گفت که میزان فهم دبیران دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در ارتباط فناوری و جامعه، زیاد است و همچنین میزان فهم تعداد ۹ نفر (۴/۲%) از نمونه دانش آموزان مورد مطالعه در ارتباط فناوری و جامعه، خیلی کم، ۲۷ نفر (۲/۷%) کم، ۱۰۸نفر (۲۹%) متوسط، ۱۳۷ نفر (۷/۳۶%) زیاد و ۹۲ نفر (۷/۲۴%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۶/۷۴) تفاوت معنادار در سطح۰۵/۰ وجود دارد. زیرا ۰۵/۰p< و ۲۶/۱۵۹=۲c)؛ بنابراین با ۹۵ % اطمینان می توان گفت که میزان فهم دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در ارتباط فناوری و جامعه، زیاد است.
فرضیه ویژه ۲) بین دانش آموزان متوسطه و دبیران آنها در فهم ارتباط فناوری و جامعه تفاوت وجود دارد.
با توجه به نتایج آزمون من ویتنی یو میانگین رتبه دانش آموزان در فهم ارتباط فناوری و جامعه ۳۳۲/۸۷ بزرگتر از میانگین رتبه دبیران در فهم ارتباط فناوری و جامعه ۳۰۰/۶۹ است که تفاوت میانگین رتبه‌ها در سطح ۰/۰۵ معنادار است. بنابراین با ۹۵٪ اطمینان می توان گفت که میزان فهم دانش آموزان در ارتباط فناوری و جامعه بیشتر از دبیران آنهاست.
سؤال۳) میزان فهم دبیران و دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در طراحی فناوری چه میزان است؟
با توجه به نتایج بدست آمده، میزان فهم تعداد ۱۷ نفر (۴/۶%) از نمونه دبیران مورد مطالعه در طراحی فناوری خیلی کم، ۳۹ نفر (۷/۱۴%) کم، ۱۰۵نفر (۶/۳۹%) متوسط، ۸۴ نفر (۷/۳۱%) زیاد و ۲۰ نفر (۵/۷%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۵۳) تفاوت معنادار در سطح ۰۵/۰ وجود دارد. زیرا۰۵/۰ p< و ۸۴/۱۱۷=۲c)؛ بنابراین با ۹۵% اطمینان می توان گفت که میزان فهم دبیران دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در طراحی فناوری، متوسط است و همچنین میزان فهم تعداد ۲۹ نفر (۸/۷%) از نمونه دانش آموزان مورد مطالعه در طراحی فناوری خیلی کم، ۴۳ نفر (۵/۱۱%) کم، ۱۱۸نفر (۶/۳۱%) متوسط، ۱۲۱ نفر (۴/۳۲%) زیاد و ۶۲ نفر (۶/۱۶%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۶/۷۴) تفاوت معنادار در سطح ۰۵/۰ وجود دارد. زیرا (۰۵/۰ p< و ۴۹/۹۷=۲c)؛ بنابراین با ۹۵% اطمینان می توان گفت که میزان فهم دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در طراحی فناوری، زیاد است.
فرضیه ویژه ۳) بین دانش آموزان متوسطه و دبیران آنها در فهم طراحی فناوری تفاوت وجود دارد.
با توجه به نتایج آزمون من ویتنی یو میانگین رتبه دانش آموزان در فهم طراحی فناوری ۳۳۹/۹۱ بزرگتر از میانگین رتبه دبیران در فهم طراحی فناوری۲۹۰/۷۷ است که تفاوت میانگین رتبه‌ها در سطح ۰/۰۵معنادار است. بنابراین با۹۵٪ اطمینان می‌توان گفت که میزان فهم دانش آموزان در طراحی فناوری بیشتر از دبیران آنهاست.
سؤال۴) میزان فهم دبیران و دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه چه میزان است؟
با توجه به نتایج بدست آمده، میزان فهم تعداد ۱۶ نفر (۶%) از نمونه دبیران مورد مطالعه در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه خیلی کم، ۳۹ نفر (۷/۱۴%) کم، ۸۵نفر (۱/۳۲%) متوسط، ۸۸ نفر (۲/۳۳%) زیاد و ۳۷نفر (۱۴%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۵۳) تفاوت معنادار در سطح۰۵/۰وجود دارد. زیرا (۰۵/۰ p< و ۷۹/۷۶=۲c)؛ بنابراین با ۹۵% اطمینان می توان گفت که میزان فهم دبیران دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه زیاد است و همچنین میزان فهم تعداد ۲۰ نفر (۴/۵%) از نمونه دانش آموزان مورد مطالعه در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه خیلی کم، ۴۳ نفر (۵/۱۱%) کم، ۱۰۰نفر (۸/۲۶%) متوسط، ۱۲۳ نفر (۳۳%) زیاد و ۸۷نفر (۳/۲۳%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۶/۷۴) تفاوت معنادار در سطح۰۵/۰وجود دارد. زیرا (۰۵/۰ p< و ۴۵/۹۵=۲c)؛ بنابراین با ۹۵% اطمینان می توان گفت که میزان فهم دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه زیاد است.
فرضیه ۴) بین دانشآموزان متوسطه و دبیران آنها در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه تفاوت وجود دارد.
با توجه به نتایج آزمون من ویتنی میانگین رتبه دانش آموزان در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه ۳۴۷/۸۴ بزرگتر از میانگین رتبه دبیران در کسب توانایی‌های مربوط به جهان فناورانه ۲۷۹/۶۲ است که تفاوت میانگین رتبه‌ها در سطح ۰/۰۵معنادار است. بنابراین با ۹۵٪ اطمینان می توان گفت که میزان فهم دانش آموزان در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه بیشتر از دبیران آنهاست.
سؤال۵) میزان درک دبیران و دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در فناوری در جهان اطراف چه میزان است؟
با توجه به نتایج به دست آمده، میزان درک تعداد ۲۷ نفر (۲/۱۰%) از نمونه دبیران مورد مطالعه در فناوری در جهان اطراف خیلی کم، ۵۳ نفر (۲۰%) کم، ۹۰نفر (۳۴%) متوسط، ۷۴ نفر (۹/۲۷%) زیاد و ۲۱ نفر (۹/۷%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۵۳) تفاوت معنادار در سطح ۰۵/۰وجود دارد. زیرا (۰۵/۰ p< و ۲۲/۶۶=۲c)؛ بنابراین با ۹۵% اطمینان می توان گفت که میزان درک دبیران دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در فناوری در جهان اطراف، متوسط است و همچنین میزان درک تعداد ۲۷ نفر (۲/۷%) از نمونه دانش آموزان مورد مطالعه در فناوری در جهان اطراف خیلی کم، ۵۲ نفر (۹/۱۳%) کم، ۱۲۶نفر (۸/۳۳%) متوسط، ۱۰۸ نفر (۲۹%) زیاد و ۶۰ نفر (۱/۱۶%) خیلی زیاد است. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان می دهد که بین فراوانی مشاهده شده و فراوانی مورد انتظار (۶/۷۴) تفاوت معنادار در سطح ۰۵/۰وجود دارد. زیرا (۰۵/۰ p< و ۴۴/۹۰=۲c)؛ بنابراین با ۹۵% اطمینان می توان گفت که میزان درک دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در فناوری در جهان اطراف، متوسط است.
فرضیه ۵) بین دانشآموزان متوسطه و دبیران آنها در درک فناوری در جهان اطراف تفاوت وجود دارد.
با توجه به نتایج آزمون من ویتنی یو میانگین رتبه دانش آموزان در درک فناوری در جهان اطراف ۳۴۸/۶۲ بزرگتر از میانگین رتبه دبیران در درک فناوری در جهان اطراف ۲۷۸/۵۲ است که تفاوت میانگین رتبه‌ها در سطح ۰/۰۵معنادار است. بنابراین با ۹۵٪ اطمینان می توان گفت که میزان درک دانش آموزان در فناوری در جهان اطراف بیشتر از دبیران آنهاست.
۵-۳ تحلیل و تفسیر یافته های پژوهش
فهم ماهیت فناورینتیجه حاصل از این فرضیه با نتایج پژوهش لوکی و رید(۲۰۱۲)، ایزنکرفت(۲۰۰۹)، بانکس(۲۰۰۹)، والک(۲۰۰۵)، ورشور، کنبل و استون(۲۰۰۴)، حریری و زمانی(۱۳۹۱)، فتحی، پیراهری و شیرین بیان(۱۳۹۰) همخوانی دارد.
لوکی و رید(۲۰۱۲) در پژوهش خود دریافتند که در بعد نحوه تعامل با فناوری، عملکرد دانشجویان مبتدی تری از دانش آموزان بود ولی در فهم فناوری هر دو گروه در سطح بالا و مطلوب قرار داشتند. ایزنکرفت(۲۰۰۹) بیان می کند که دانش آموزان با برخی از مزایا و معایب فناوری های جدید آشنایی دارند. مطابق نتایج بانکس(۲۰۰۹) در برنامه درسی متوسطه کشور بنگلادش به پرورش سواد فناورانه دانش آموزان توجه نمی شود و دانش معلمان در زمینه آموزش سواد فناورانه چندان بالا نیست و عملکرد دانش آموزان نیز در سواد فناورانه در حد پایین قرار دارد. والک(۲۰۰۵) مطرح می کند که به نظر والدین، فرزندان به عنوان شهروندان جامعه اطلاعاتی باید در طراحی، نحوه استفاده و مفهوم فناوری به حد کافی آشنایی داشته باشند. پژوهش وروشو، کنبل و واستون(۲۰۰۴) نشان دهنده این است که دانش‌آموزان دو طبقه گرچه از لحاظ میزان دسترسی و مجهز بودن مدارس به رایانه در وضعیت مشابه ای قرار دارند، ولی دانش آموزان طبقه پایین اقتصادی- اجتماعی به دلیل نبود شبکه حمایت های انسانی مستمر، عدم دسترسی منظم به رایانه در منزل و فشار آزمون های رایج مدرسه، نسبت به دانش آموزان طبقه بالا در فهم ماهیت، به کارگیری، درک پییچیدگی طراحی و اعمال آن در زندگی با مشکلات عدیده ای روبرو هستند. حریری و زمانی(۱۳۹۱) و فتحی، پیراهری و شیرین بیان(۱۳۹۰) به این نتایج دست یافتند که بین دانش آموزان و والدین از لحاظ آشنایی، علاقه و از فناوری اطلاعات و ارتباطات شکاف نسلی به وجود آمده است و بین فاصله سنی و اختلاف تحصیلی والدین و فرزندان در شناخت و علاقه به فناوری اطلاعات و ارتباطات اختلاف معنی دار وجود دارد.
با توجه به یافته ها میزان فهم ماهیت فناوری دبیران و دانش‌آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان، زیاد است و میزان فهم دانش آموزان در ماهیت فناوری بیشتر از دبیران است. بر اساس یافته ها دانش آموزان اهمیت فناوری در زندگی روزانه و نقشی که فناوری در شکل دهی به جهان اطراف دارد را بیشتر از دبیران درک می کند و همچنین با مفاهیم اساسی و ارتباط بین فناوری ها و فهم ارتباط آنها با سایر زمینه ها بیشتر از دبیران آشنایی دارند.
فهم ارتباط فناوری و جامعهنتیجه حاصل از این فرضیه با نتایج پژوهش کلارک(۲۰۰۹)، وروشو، کنبل و واستون(۲۰۰۴)، بلاش(۱۳۸۷)، بوربور حسین بیگی(۱۳۸۵) همخوانی دارد.
طبق پژوهش کلارک(۲۰۰۹) اغلب والدین به ویژه والدین خانواده نابرخوردار و سطح پایین از لحاظ اقتصادی با اغلب راهبردهای استفاده از رسانه های دیجیتال آشنایی ندارند و نمی توانند بر نحوه استفاده فرزندان خود از آن رسانه ها تأثیر گذار باشند. وروشو، کنبل و واستون(۲۰۰۴) بیان می کنند که دانش‌آموزان طبقه پایین اقتصادی-اجتماعی به دلیل دلیل نبود شبکه حمایت های انسانی مستمر، عدم دسترسی منظم به رایانه در منزل و فشار آزمون های رایج مدرسه، نسبت به دانش آموزان طبقه بالا در فهم ماهیت، به کارگیری، درک پییچیدگی طراحی و اعمال آن در زندگی با مشکلات عدیده ای روبرو هستند. این یافته ها بیانگر وجود شکاف دیجیتالی در بین دو طبقه اقتصادی- اجتماعی دانش آموزان است که در یک زمان در یک شهر زندگی می کنند ولی از لحاظ طبقه اقتصادی- اجتماعی با یکدیگر تفاوت دارند. نتایج بلاش(۱۳۸۷) حاکی این است که شاخص های مورد نظر در فناوری اطلاعات و ارتباطات بر شکاف نگرش اخلاقی بین نسلی پدران و پسران مؤثرند. بوربور حسین بیگی (۱۳۸۵) در پژوهش خود دریافت که میزان استفاده از اینترنت بر روی ارزشهای دو نسل مؤثر است به عبارت دیگر اینترنت توانسته است مشکلات ارزشی را به وجود آورد و از آنجا که شکاف ارزشی نشان دهنده ی یکی از مؤلفه های شکاف معنایی است، میتوان گفت که بین میزان استفاده از اینترنت و شکاف ارزشی رابطه وجود دارد ولی این رابطه خطی نیست یعنی اینترنت نمیتواند عامل مؤثر بر شکاف ارزشهای دو نسل باشد بلکه مؤلفه ها و فاکتورهای متعددی بر روی نگرشها و رفتارهای آدمی مؤثر هستند که کنترل تمامی آنها غیرممکن است. با توجه به این که بیشترین میزان استفاده نسل دوم (دانشجویان) از رسانه اینترنت است، میتوان گفت که بین میزان استفاده از اینترنت و شکاف ارزشها و به تبع آن شکاف نسلی رابطه مستحکمی وجود دارد.
با توجه به یافته ها میزان فهم دبیران و دانش‌آموزان آموزش و پرورش شهر همدان در ارتباط فناوری و جامعه، زیاد است و میزان فهم دانش آموزان در ارتباط فناوری و جامعه بیشتر از دبیران آنهاست. بر اساس یافته ها دانش آموزان آثار فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی فناوری بیشتر از دبیران درک می کنند و اثر فناوری بر محیط، نقش جامعه در توسعه و استفاده از فناوری و نفوذ فناوری در تاریخ را بیشتر از دبیران درک می کنند.
فهم طراحی فناوری: نتیجه حاصل از این فرضیه با نتایج پژوهش لی ها(۲۰۱۲)، ایزنکرفت(۲۰۰۹)، والک(۲۰۰۵)، وروشو، کنبل و استون(۲۰۰۴) همخوانی دارد .
لی ها(۲۰۱۲) بیان می کند که دانشآموزان ابتدایی در مقایسه با دانشآموزان متوسطه در بستر فناورانه به طور خلاقانه به طراحی ابزارها فناورانه می پردازند. مطابق پژوهش ایزنکرفت(۲۰۰۹) فهم دانش‌آموزان در زمینه نحوه طراحی فناوری از سایر ابعاد برجسته تر است. والک(۲۰۰۵) در پژوهش خود به این نتیجه رسید که فرزندان به عنوان شهروندان جامعه اطلاعاتی باید در طراحی فناوری به حد کافی آشنایی داشته باشند. نتایج پژوهش وروشو، کنبل و واستون(۲۰۰۴) نشان می دهد که دانش آموزان دو طبقه گرچه از لحاظ میزان دسترسی و مجهز بودن مدارس به رایانه در وضعیت مشابه ای قرار دارند، ولی دانش آموزان طبقه پایین اقتصادی- اجتماعی به دلیل نبود شبکه حمایت های انسانی مستمر، عدم دسترسی منظم به رایانه در منزل و فشار آزمون های رایج مدرسه، نسبت به دانش آموزان طبقه بالا در فهم ماهیت، به کارگیری، درک پییچیدگی طراحی و اعمال آن در زندگی با مشکلات عدیده ای روبرو هستند.
با توجه به یافته ها میزان فهم دبیران و دانش‌آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در طراحی فناوری، متوسط است. و میزان فهم دانش آموزان در طراحی فناوری بیشتر از دبیران آنهاست. و بر اساس یافته ها دانش آموزان بیشتر از دبیران ویژگی های طراحی، نحوه مهندسی طراحی، نقش پژوهش، توسعه، ابداع، نوآوری و نحوه حل مسائل در می کنند.
کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه: نتیجه حاصل از این فرضیه با نتایج لی ها (۲۰۱۲)، ماوسون(۲۰۱۱)، کلارک(۲۰۰۹)، والک(۲۰۰۹)، حریری و زمانی(۱۳۹۱)، فتحی، پیراهری و شیرین بیان(۱۳۹۰)، بلاش(۱۳۸۷)، بوربور حسین بیگی(۱۳۸۵) همخوانی دارد.
لی ها(۲۰۱۲) در پژوهش خود به این نتیجه رسید که دانش آموزان ابتدایی در مقایسه با دانش آموزان متوسطه در بستر فناورانه به طور خلاقانه از ابزارها و محصول های فناورانه آن بهره استفاده می کنند. ماوسون(۲۰۱۱) می گوید که کودکان با کاربرد برخی از فناوری های جدید ماننددی وی دی، بازی های رایانه ای، گوشی تلفن همراه و تلویزیون دیجیتال آشنایی دارند. آنها غالبا برخی از ابزارهای فناورانه را می شناسند و با کاربردهای آن آشنایی دارند. پژوهش کلارک(۲۰۰۹) نشان می دهد که اغلب والدین به ویژه والدین خانواده نابرخوردار و سطح پایین از لحاظ اقتصادی با اغلب راهبردهای استفاده از رسانه‌های دیجیتال آشنایی ندارند و نمی توانند بر نحوه استفاده فرزندان خود از آن رسانه ها تأثیر گذار باشند. والک(۲۰۰۹) در پژوهش خود دریافت فرزندان به عنوان شهروندان جامعه اطلاعاتی باید در نحوه استفاده از سیستم ها و محصول های فناورانه به حد کافی آشنایی داشته باشند. نتایج پژوهش های حریری و زمانی(۱۳۹۱) و فتحی، پیراهری و شیرین بیان(۱۳۹۰) نشان دهنده این است که بین والدین و فرزندان در نحوه استفاده از فناوری شکاف نسلی وجود دارد به نحوی که اغلب فرزندان از فناوری اطلاعات و ارتباطات به صورت حرفه ای و نیمه حرفه ای استفاده می کنند ولی والدین عمدتا از آن امکانات به شیوه مبتدی بهره می گیرند. بلاش(۱۳۸۷) مطرح می کند که شاخص های مورد نظر در فناوری اطلاعات و ارتباطات بر شکاف نگرش اخلاقی بین نسلی پدران و پسران مؤثرند. پژوهش بوربور حسین بیگی(۱۳۸۵) میزان دسترسی و استفاده دانشجویان از رسانه های جدید نظیر اینترنت بیش از سایر رسانه ها است. دسترسی بسیار کمی به این رسانه ها داشته اند. این امر توانایی نسل « والدین » در حالی که اکثریت نسل اول را در استفاده از این رسانه و جذابیت منحصر به فرد این رسانه در مقابل رسانه‌های دیگر را نشان میدهد. اما دسترسی والدین به رسانه های سنتی نظیر تلویزیون بیشتر است و میزان استفاده از این رسانه از سوی اکثریت والدین پاسخگو، بالای یک ساعت در شبانه روز برآورد گردیده است، این امر نشان میدهد که نسل اول تمایل به استفاده از رسانه های سنتی تر با کاربری آسانتر دارند.
با توجه به یافته ها میزان فهم دبیران و دانش‌آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در کسب توانایی‌های مربوط به جهان فناورانه زیاد است و می توان گفت که میزان فهم دانش آموزان در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه بیشتر از دبیران آنهاست. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت توانایی های مربوط به جهان فناورانه دانش آموزان که شامل کاربرد فرایند طراحی، نحوه کاربرد و نگهداری محصولات و سیستم های فناوری، ارزیابی اثر محصول ها و سیستم ها بیشتر از دبیران است.
درک فناوری در جهان اطراف: نتایج حاصل از این فرضیه با نتایج آزمون کرتلی(۲۰۱۲) همخوانی دارد.
کرتلی(۲۰۱۲) بیان می کند که دانش آموزان، معلمان و مدیران در کلاس و خارج از کلاس به منظور مباحثه، دسترسی به اطلاعات و تبادل آن و نوشتن در آن با بهره گرفتن از فناوری های مختلف در جهان اطراف با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند بر این اساس فناوری بخشی از فضای زندگی معلمان، دانش آموزان و مدیران آموزشی امروزی را تشکیل می دهد.
با توجه به یافته ها میزان درک دبیران و دانش‌آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در فناوری در جهان اطراف، متوسط است و میزان درک دانش آموزان در فناوری در جهان اطراف بیشتر از دبیران آنهاست.بر اساس یافته ها دانش آموزان بیشتر از دبیران فناوری های مربوط به پزشکی، کشاورزی و بیوتکنولوژی، انرژی، ارتباطی و اطلاعاتی، حمل و نقل، صنایع و کارنجات، عمرانی را درک می کنند
بطور کلی با توجه نتایج آزمون ها می توان یافته های پژوهش را این گونه تفسیر کرد که میزان فهم ماهیت فناوری، ارتباط فناوری و جامعه، کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه دبیران و دانش‌آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان، زیاد است و همچنین میزان درک دبیران و دانش‌آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در فناوری در جهان اطراف و طراحی فناوری، متوسط است و همچنین میزان فهم دانش آموزان در ماهیت فناوری، ارتباط فناوری و جامعه، طراحی فناوری، کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه و فناوری در جهان اطراف بیشتر از دبیران است
۵-۴ جمع بندی و نتیجه گیری
امروزه، بخش بزرگی از ارتباطات از طریق فناوری صورت می گیرد و فعالیت هایی مانند خرید و فروش اینترنتی و فعالیت های بانکی آنلاین پذیرش وسیعی در بین جامعه کاربران یافته اند و استفاده از ابزار و فنون فناوری رفته رفته جنبه فراگیر می یابد. کسب سواد فناورانه از جمله لوازم زیست در جهان کنونی است و فرصت مغتنمی است برای انجام برخی اصلاحات و نوآوریهای آموزشی که حاصل آن افزایش کارایی و اثربخشی نظام آموزش و پرورش خواهد بود.
آموزش سواد فناورانه به دانش آموزان در طول تحصیلشان موجب می شود شهروند با سواد فناورانه رشد یابد و افراد با دانش توانمند شوند و بتواند مشکلات جهان را درک و فهم کنند.
ورود فناوری به عرصه های مختلف زندگی باعث شده است تا بیشتر از گذشته افراد در معرض تغییر و تحول قرار بگیرند و ارزش های اجتماعی و فرهنگی آنان بیش از پیش دستخوش نوسان شود. شکاف نسلی به عنوان یک امر بدیهی در تمام جوامع امروز وجود دارد، اما شدت و قوت آن در محیط های اجتماعی گوناگون متفاوت است. فناوری به عنوان پدیده ای نوین بر زندگی بشر امروز تأثیر گسترده ای داشته است و در جوامع در حال گذار، از سنتی به مدرن، این تأثیرات به طور چشمگیری نمایان شده است.
از آنجا که جوانان که به عنوان بومیان دیجیتال شناخته شده اند بیشتر وقت فراغت خود را با فناوری‌های نوین و اینترنت پر میکنند و حضور آنها در فضای الکترونیکی و دنیای مجازی باعث میشود تا خودگشودگی بیشتر با فضای مجازی تجربه کنند تا با بزرگترهای خود. این امر باعث شده جوانان در ذوق و سلیقه و نحوه تفکر، نگرش و گرایش از بزرگسالان خود فاصله بگیرند. به هر حال فاصله سلیقه ای نسلها در انتخاب غذا، موسیقی، انتخاب لغات گفتاری و پوشش و نگرش نمود پیدا کرده است و در برخی از موارد به مرور زمان سلیقه ها و انتخابها با هم سعی در هم- پوشانی دارند.
تلاش این نوشتار بر آن بود تا میزان سواد فناورانه دانش آموزان دختر و دبیران زن مقطع متوسطه را شناسایی کند و میزان فهم این دو نسل را از سواد فناورانه با هم مقایسه کند. با توجه به داده های به دست آمده درک و فهم نسل دانش آموزان از سواد فناورانه به نحو معنی داری بیشتر از دبیران آنهاست. یافته های پژوهش حاضر در ابعاد واد فناورانه نشان می دهد که میزان فهم دبیران و دانش آموزان دوره متوسطه آموزش و پرورش شهر همدان در فهم ماهیت فناوری و ارتباط فناوری و جامعه زیاد، میزان فهم آن ها در طراحی فناوری و فناوری در جهان اطراف متوسط، و بالاخره میزان فهم آن ها در کسب توانایی های مربوط به جهان فناورانه زیاد است. از بین این ابعاد به ترتیب فهم ماهیت فناوری و فهم ارتباط فناوری و جامعه با بالاترین میانگین رتبه دارای اولویت اول تا دوم است. کمترین سواد فناورانه مربوط به فهم طراحی فناوری است.
۵-۵ پیشنهاد ها
۵-۵-۱ پیشنهادهای کاربردی
یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان سواد فناورانه دانش آموزان متوسطه بیشتر از دبیران است و این نشان دهنده شکاف نسلی بین دانش آموزان و دبیران است. بنابراین به سیاستگذاران و برنامه ریزان آموزش و پرورش پیشنهاد می شود جهت ترویج سواد فناورانه و کاهش شکاف بین دانش آموزان و دبیران در سطح متوسطه اقدامات زیر را انجام دهد:
۱) با توجه به یافته های پژوهش میزان سواد فناورانه دبیران از دانش آموزان کمتر است پیشنهاد می‌شود آشنایی آن ها با سواد فناورانه و کاربرد ابزارها و سیستم های فناورانه در دوره متوسطه مورد توجه قرار گیرد.
۲) با توجه به یافته های پژوهش میزان فهم دبیران و دانش آموزان در طراحی فناوری و فناوری در جهان اطراف در حد متوسط است پیشنهاد می شود آشنایی آن ها با طراحی فناوری و فناوری های در جهان اطراف در دوره متوسطه مورد توجه قرار گیرد.
۳) با توجه به یافته های پژوهش دبیران و دانش آموزان باید با ویژگی ها و دامنه، مفاهیم اساسی فناوری آشنایی داشته باشند و ارتباط بین فناوری ها را درک کنند و ارتباط آنها را با سایر زمینه ها درک کنند.
۴) با توجه به یافته های پژوهش دبیران و دانش آموزان باید بدانند که فناوری باید وارد زمینه اجتماعی، فرهنگی و محیطی شود و فناوری جامعه را تغییر می دهد و بر الگوهای فرهنگی، جنبش های سیاسی، اقتصادهای محلی و جهانی و زندگی معمولی تأثیر می گذارد. به طور کلی جامعه بر فناوری و فناوری بر جامعه تأثیر می گذارد.
۵) با توجه به یافته های پژوهش دبیران و دانش آموزان باید بدانند که طراحی، هسته فرایند حل مسئله است و حل مسئله مبنای برای فناوری است و فناوری شامل انواع مسائل و رویکردهای مختلف مانند پژوهش، توسعه، ابداع و نوآوری، نحوه حل مسائل می باشد.
۶) با توجه به یافته های پژوهش دبیران و دانش آموزان باید از راهبردهای متنوع از قبیل حل مسئله، تصویرگری ذهنی، تفکر انتقادی و استدلال در فرایند طراحی استفاده کنند و همچنین از توانایی های دیگری از قبیل اندازه‌گیری، نقشه کشی، طراحی، کار با کامپیوتر و کاربرد ابزار استفاده کنند و همچنین قادر به ارزیابی تأثیر سیستم یا محصول بر افراد، محیط و جامعه باشند.
۷) با توجه به یافته های پژوهش دبیران و دانش آموزان باید با فناوری های پزشکی٬ کشاورزی و بیوتکنولوژی٬ انرژی، اطلاعاتی و ارتباطی، حمل و نقل، صنایع و عمرانی آشنایی داشته باشند و برای یادگیری این فناوری های علاقه و رغبت داشته باشند.
۸) با توجه به یافته های پژوهش بین دانش آموزان و دبیران از لحاظ سواد فناورانه شکاف نسلی وجود دارد پیشنهاد می شود آشنایی دبیران با مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش مهارت های استفاده از رایانه و اینترنت توسط دانش آموزان به معلمان برای کاهش شکاف نسلی بین آنها در دوره متوسطه مورد توجه قرار گیرد.
۹) سواد فناورانه را وارد برنامه درسی دوره متوسطه نمایند.
۵-۵-۲ پیشنهادهای پژوهشی
۱) انجام این پژوهش در سایر مقاطع تحصیلی و مقایسه نتایج این پژوهش ها با یافته های پژوهش حاضر.
۲) انجام این پژوهش در مدارس پسران و مقایسه نتایج این پژوهش با یافته های پژوهش حاضر.


فرم در حال بارگذاری ...

« نگاهی به پایان نامه های انجام شده درباره : پایش و پیش‌آگاهی کرم خوشه‌خوار انگور، Lobesia botrana، با به‌کارگیری تله‌ی فرمونی ...نگارش پایان نامه در رابطه با مؤلفه های هنری تأثیرگذار بر رونق اقتصادی مینای نقاشی در ... »