جریانهای نقدی ورودی:
-
- سود و کارمزد دریافتی
- سود سهام دریافتی شامل سود سهام دریافتی از شرکتهای سرمایهپذیری که در سرمایه گذاری در آنها به روش ارزش ویژه در حسابها انعکاس یافته است.
جریانهای نقدی خروجی:
-
- سود و کارمزد پرداختنی
-
- سود سهام پرداختنی
- حصهای از اقساط اجاره به شرط تملیک پرداختنی که هزینه تأمین مالی محسوب میشود.
ج- جریان نقدی مرتبط با مالیات بردرآمد:
در سرفصل فعالیتهای عملیاتی منعکس نمیشود و به صورت یک سرفصل جداگانه گزارش میشود. دلائل این موضوع را میتوان به شرح زیر دانست (مشایخی، ۱۳۸۸):
-
-
- مالیات بر درآمد مربوط به فعالیتهای عادی و غیرعادی است. بنابرین انعکاس آن در سر فصلهای فعالیتهای عملیاتی گویای ماهیت آن نیست.
-
- تخصیص اختیاری مالیات بر سرفصلهای مختلف اهمیت رقم مربوط به مالیات بردرآمد و گزارشگری رقم پرداختی بابت مالیات جریانهای نقدی مرتبط با مالیات بردرآمد برای اغلب استفادهکنندگان صورتهای مالی داری اهمیت ویژه است. جریانهای نقدی مرتبط با این طبقه، تنها منحصر به پرداختها یا علیالحسابهای پرداختی از بابت مالیات بردرآمد و یا استرداد مبالغ پرداختی از همین بابت است و در برگیرندهی جریانهای نقدی مربوط بهسایر انواع مالیاتها همچون مالیاتهای تکلیفی، و مالیاتهای مستقیم وضع شده بر تولید یا فروش نمیباشد.
د- جریان نقدی ناشی از فعالیتهای سرمایه گذاری:
این طبقه شامل جریانهای ورودی و خروجی نقدی مربوط به تحصیل یا فروش داراییهای عملیاتی (اموال،ماشین آلات و تجهیزات)، خرید و فروش سرمایه گذاریهای کوتاه مدت و بلند مدت، داراییهای نامشهود و نیز پرداخت و وصول تسهیلات اعطایی به اشخاص مستقل از واحد تجاری بهجز کارکنان میباشد. نمونه اقلامی که در این طبقه قرار میگیرند به شرح زیر میباشند (مشایخی، ۱۳۸۸):
جریان ورودی وجه نقد دریافتی از:
- فروش اموال، ماشینآلات و تجهیزات، فروش سرمایه گذاری، فروش داراییهای نامشهود، وصول وام اعطایی.
جریانهای خروجی وجه نقد پرداختی از:
تحصیل اموال، ماشینآلات و تجهیزات، سرمایه بلند مدت در اوراق بهادار و اوراق مشارکت، وام های نقدی پرداختی به سایر اشخاص، تحصیل سایر داراییهای مورد استفاده در عملیات مانند داراییهای نامشهود.
ه- جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای تأمین مالی:
این طبقه شامل جریانهای ورودی و خروجی نقدی مربوط به فعالیتهای تأمین مالی (استقراض یا انتشار سهام) جهت دریافت وجه نقد برای واحد تجاری است. جریانهای خروجی نقد زمانی رخ میدهد که اصل مقادیر به مالکان و اعتباردهندگان برگشت داده شود.
نمونه اقلامیکه در این طبقه قرار میگیرند به شرح زیر هستند (مشایخی، ۱۳۸۸):
جریان ورودی وجهنقد دریافتی از:
- محل انتشار نقدی سهام، اعتبار دهندگان از محل انتشار اوراق بدهی
جریان خروجی وجهنقد پرداختی از:
- به اعتباردهندگان بابت اصل وام و استقراض دریافتی، بابت حصه اصل اقساط اجاره به شرط تملیک، بازخرید سهام (سهام خزانه)
۲-۲-۴- اهمیت جریان نقدی
توانایی یک واحد انتفاعی در دستیابی و تولید وجوه نقد، معیار مهمی برای تصمیم گیری و قضاوت درباره آینده گردش وجه نقد است. وجه نقد را می توان نقطه شروع و پایان چرخه عملیات تصور نمود. به این معنا که هر دوره از عملیات واحد تجاری با پرداخت (یا تعهد پرداخت) وجه نقد شروع می شود و با دریافت (یا اخذ تعهد پرداخت) وجه نقد پایان مییابد. اقلام سود و ترازنامه که بر مبنای حسابداری تعهدی اندازهگیری شده است مبنای مفیدی از سنجش کارایی مؤسسه و اطلاعاتی مرتبط در ارتباط با پیش بینی فعالیت آتی واحد تجاری و پرداخت سود سهام فراهم می کند. به دلیل جهتگیریهای ذاتی و عمومی حاصل از به کارگیری روشهای تخصیص و نیز بهای تاریخی معاملات مطمئن نیستیم که روشهای حسابداری سنتی جوابگوی فعالیتهای پیچیده اقتصادی باشد. یکی از راههای اجتناب از چنین جهتگیریها تأکید بر گزارش دهی وجوه نقد است که این گزارش به همراه سایر اطلاعات و طبقه بندیهای مناسب به استفادهکنندگان صورتهای مالی اجازه میدهد که آن ها پیش بینیهایشان را در مورد وضعیت آینده انجام دهند (یوسفی، ۱۳۸۰).
۲-۲-۵- گزارش جریانهای نقدی ناشی از عملیات
مبلغ جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی، یکی از شاخص های اصلی ارزیابی این موضوع است که عملیات واحد تجاری تا چه میزان به جریانهای وجه نقد کافی جهت بازپرداخت وامها، نگهداشت توان عملیاتی واحد تجاری و پرداخت سود سهام منجر شده و انجام سرمایه گذاری های جدید را بدون تمسک به منابع مالی خارج از واحد تجاری میسر کردهاست. ارائه اطلاعات درباره جزئیات جریان های نقدی عملیاتی تاریخی، در کنار سایر اطلاعات برای پیش بینی جریانهای نقدی آتی مفید است .
فعالیتهای عملیاتی عبارت از فعالیتهای اصلی مولد درآمد عملیاتی واحد تجاری است. فعالیتهای مذبور متضمن تولید و فروش کالا و ارائه خدمات است و هزینه ها و درآمدهای آن در صورت سود و زیان منظور می شود. جریانهای نقدی ناشی از عملیات اساساً در بر گیرنده جریانهای ورودی و خروجی نقدی مرتبط با فعالیتهای مذبور است. مثال هایی از جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی به شرح زیر است:
الف : دریافتهای نقدی حاصل از فروش کالا و ارائه خدمات.
ب : دریافتهای نقدی حاصل از حق امتیاز، حق الزحمه، کارمزد و سایر درآمدهای عملیاتی.
ج : پرداختهای نقدی به فروشندگان کالا و خدمات.
د : پرداختهای نقدی به کارکنان واحد تجاری یا از جانب آنها.
ه : دریافتها و پرداختهای نقدی یک شرکت بیمه بابت حق بیمهها، خسارات، مستمریها و سایر پرداختهای بیمهای.
و : دریافتها و پرداختهای مرتبط با قردادهای منعقد شده با اهداف تجاری و عملیاتی.
ز : پردختهای نقدی بابت مزایای پایان خدمت کارکنان و هزینه سازماندهی مجدد.
۲-۲-۶- اهمیت جریانهای نقدی عملیاتی
اگر یک شرکت بخواهد در عرصه تجارت باقی بماند، خالص جریانهای نقدی حاصل از فعالیت عملیاتی آن در بلند مدت باید مثبت باشد، شرکتی که جریانهای نقدی ناشی از فعالیتهای عملیاتی منفی داشته باشد قادر نخواهد بود همیشه از منابع، وجه نقد لازم را تأمین کند. در حقیقت توان شرکت در تأمین وجه نقد از طریق فعالیتهای سرمایه گذاری یا مالی تا حد زیادی به توانایی او در تأمین وجه نقد از محل عملیات عادی شرکت بستگی دارد. اعتبار دهندگان و سهام داران حاضر نیستند در شرکتی سرمایه گذاری کنند که از فعالیتهای عملیاتیاش وجه نقد کافی فراهم نمی شود و در مورد پرداخت سود سهام بهره بدهیهایش در سر رسید اطمینان وجود ندارد (تالانه و مراد زاده فرد، ۱۳۸۲).
۲-۲-۷- هدف صورت گردش وجه نقد
فرم در حال بارگذاری ...