۱- انار پا کوتاه (Punica granatum L. var. nana gracillissima)
به این واریته انار مینیاتوری هم میگویند. به طور معمول تمام اندامهای آن شبیه انارهای
معمولی ولی در اندازه های کوچکتر است. ارتفاع آن در گلدان به ۵/۰ متر هم نمیرسد و مدت
طولانی به گل مینشیند. در شرایط طبیعی ارتفاع آن حداکثر به ۲ متر میرسد.
۲- انار پرپر یا گلنار (Punica granatum L. var. pleniflora)
گلبرگهای آن زیاد و گلهای آن درشت و بادوام است و به طور عمده میوهای تولید نمیکند.
۳- انار پرپر پاکوتاه (Punica granatum L. var. nanarocemosa)
حالت بوتهای وکوتاه و گلهای پرپر قرمز شفاف دارد. بسیار پر گل و دوام گلهایش زیاد است.
۴- انار گل سفید پرپر (Punica granatum L. var. albescens)
درای گلبرگهای سفید است.
تا به حال ۱۸۵ رقم انار در دنیا شناخته شده است ولی ۱۴۵ رقم آن کشت و کار شده است
(Bose and Mitra, 1990; Melgarejo and Martínez, 1992).
۲-۴ میوه انار
محصول نهایی درخت انار میوهای است درشت و کروی با پوستی به رنگهای زرد روشن تا قرمز تیره که در بالا دارای تاج یا گردن میوه در اندازه کوتاه تا بلند میباشد. شکل نهایی میوه این درخت تحت تاثیر واریتههای آن تغییر کرده و از این رو علاوه بر رنگ پوست میوه، مزه و شکل دانه و درصد آب حبههای انار و همچنین دوام و مقاومت آن به امراض و حوادث متاثر از واریته آن می باشد (Fahn, 1982; La Rue, 1969; Morton and Dowling, 1987).
ما بین پوست بیرونی و حبههای آبدار انار لایه گوشتی نرمی به نام پیه با طعم گس[۱۶] و به رنگ عمدتا زرد روشن وجود دارد. در یک انار متوسط نزدیک به ۸۰۰ حبه وجود دارد. داخل حبهها مایع
اصلی میوه انار با طعم ترش، شیرین و یا ملس قرار دارد. در مرکز حبه انار هسته سختی وجود دارد که دارای روغن گران قیمتی است. این روغن حاوی اسید منحصر بفردی با خواص درمانی ضد سرطان میباشد (Popenoe, 1920).
شاخص های بلوغ انار بستگی به رقم دارد. برای مثال در رقم واندرفول که رقم غالب آمریکا می باشد اسیدیته بایستی کمتر ۸۵/۱ درصد و مواد جامد دست کم ۱۷ درصد باشد. میزان تانن موجود در آب میوه انار کمتر از ۲۵/۰ درصد در زمان برداشت قابل قبول میباشد (Ben-Arie et al., 1984).
اسید آلی غالب میوه انار سیتریک اسید است و عمدهترین قندهای میوه انار گلوکز و فروکتوز می باشند (Elyatem and Kader, 1984).
۲-۵ گروهبندی انواع انار
بطورکلی انار را میتوان از نظر مزه به سه دسته انار شیرین، ملس و انار ترش و از نظر زمان رسیدن و برداشت میوه به دو دسته انارهای زودرس و انارهای دیررس گروهبندی کرد (جدول۲-۱).
ارقام تجارتی، عمده و برتر موجود در مناطق مختلف ایران شامل پنج رقم دیررس با پوست کلفت و قرمز رنگ و دانه قرمز شامل رباب نیریز، شیشه گب فردوس، رباب ملس ترش ساوه، ملس یزدی و نادری نطنز (بادرود) میباشند (شاکری، ۱۳۸۷).
جدول ۲- ۱ تقسیم بندی انار
ردیف | عامل تقسیم بندی | مشخصات اصلی |
۱ | اندازه میوه | کوچک - بزرگ |
۲ | مزه | شیرین- ترش– نیمترش |
۳ | میزان آب | آبدار – کم آب |
فرم در حال بارگذاری ...