وبلاگ

توضیح وبلاگ من

مقاله های علمی- دانشگاهی | قسمت 8 – 1

 
تاریخ: 01-10-01
نویسنده: فاطمه کرمانی

به طور کلی ‌می‌توان گفت کارکردهای زندان در سه مورد خلاصه می‌شود: ۱- زندان به منزله جانشین مجازات­های بدنی، ۲- زندان به منزله نهاد اصلاحی- درمانی، ۳- زندان به منزله ابزاری برای پذیرش مجرم و توانمندسازی وی. ‌بنابرین‏ زندان غیر از خاصیت بازدارندگی و ناتوان­سازی، نقش سازندگی را نیز به همراه دارد. البته این امر مستلزم رعایت استانداردها و شرایط لازم در زندان­هاست.

درخصوص بازدارنده بودن زندان باید گفت، محیط زندان و شرایط زیستی و روانی حاکم بر آن باوجود تمام امکاناتی که در حال حاضر دارد محیط مطلوب و خوشایندی برای انسان نیست. چرا که برخی موارد مانند آزادی در رفت و آمد و نیز تصمیم ­گیری درخصوص نحوه زندگی از مسائلی هستند که اهمیت بسزایی در زندگی دارند و وجود برخی ممنوعیت­ها در اعمال این حقوق با طبیعت آدمی سازگار نیست. ازطرفی در برخی موارد وجود برخی شرایط سخت در زندان مانند حبس انفرادی، اعمال شاقه و یا کارهای طاقت­فرسا بر سختی شرایط زندان می ­افزاید. ‌بنابرین‏ علم ‌به این سختی­ها در بسیاری از افراد تأثیر گذاشته و موجب بازدارندگی آن ها از ارتکاب و یا تکرار جرم خواهد شد. لذا اعمال مجازات زندان به صورت صحیح و اصولی در پاره­ای موارد، بسیار مفید و ضروری است.

‌بنابرین‏ زندان می ­تواند عاملی جهت بازدارندگی افراد از ارتکاب جرم در آینده به حساب آید و این بازدارندگی هم از جهت مفهوم موسع آن و هم در مفهوم مضیق آن کاربرد دارد «اگر مجازات سالب آزادی یعنی زندان تنها ازطریق نگهداشتن مجرم در «خارج از دور» و به دور از جامعه بتواند از وقوع جرم پیشگیری نماید در معنای وسیع کلمه یک عامل بازدارنده محسوب می­ شود. اگر مجازات سالب آزادی به واسطه اینکه متعاقب ارتکاب جرم به مجرم تحمیل می­ شود و مجرمین بالقوه مایل به قبول خطر آن نیستند از وقوع جرم پیشگیری کند در این صورت عامل بازدارنده در مفهوم مضیق آن خواهد بود[۴۸]

یکی از آثار مجازات زندان اثر ارعابی آن است. منظور از جنبه ارعابی مجازات این است که به وسیله اعمال این کیفر درخصوص مجرمین از طرفی اشخاص غیرمجرم و آنهایی که قصد ارتکاب جرم را دارند سرکوب شده و مرتکب جرم نگردند و ‌از طرف‌ دیگر خود مجرم از ارتکاب مجدد جرم خودداری نماید. «جنبه ارعابی مجازات سالب آزادی تنها به معنی شدید بودن آن نیست بلکه گاهی شدت مجازات نتیجه عکس دارد. آنچه مطلوب است این است که مجازات متناسب با نوع جرم بوده و مجرم از ارتکاب جرم متضرر شده باشد و بحث مهم حتمیت و اجرای کامل مجازات است ولی آنچه در سیستم کیفری ایران و در قوانین جزایی ایران مشاهده می­گردد این است که مجازات­ها غالبا شدید و نامتناسب است[۴۹]

درخصوص اثر دیگر مجازات زندان یعنی سازنده بودن آن ‌می‌توان گفت از دیگر آثار مجازات حبس جنبه تنبیه و نتیجتا اصلاح فرد در زندان و بازگشت وی به یک زندگی شرافتمندانه و پیشگیری از تکرار جرم و در نتیجه بهبود سلامت جامعه است. «مجازات بزهکار به منظور پیشگیری از جرم فقط با اصلاح بزهکار مؤثر خواهد بود. البته گاهی اوقات جنبه ارعابی بزه بر بزهکار و ترس او از مجازات مجدد و بازگشت مجدد به زندان نیز می­ تواند جنبه پیشگیری داشته باشد. آنچه در عمل به آن رسیده­ایم این است که اگر جنبه اصلاحی زندان مدنظر نباشد جنبه ارعابی آن به تنهایی نمی­تواند باعث پیشگیری از تکرار جرم باشد[۵۰]

و اما اثر دیگر زندان مسأله ناتوان­سازی آن است. بدین معنی که با اجرای مجازات سالب آزادی، مرتکب برای مدتی از جامعه طرد شده خطر او برای جامعه ازبین می­­رود (حفظ اجتماع و نظم عمومی) و هم اینکه خطری خود مرتکب را تهدید نمی­کند (حفاظت از حقوق متهم و محکوم از بزه­دیدگان یا سایر افراد و نیز حفظ ادله جرم) و هم اینکه ‌می‌توان زندانیان را طبقه ­بندی کرد و تحت روش­های اصلاحی خاص قرار داد تا در طول اقامت در زندان به افرادی قانون­پذیر و اجتماعی تبدیل شوند. (هدف فردی کردن مجازات و اصلاح و باز اجتماعی کردن مرتکبین)

«از این ها گذشته مجازات حبس برخلاف برخی مجازات­ها قابل تقسیم و قابل تطبیق بر موارد متفاوت و شخصیت­های مختلف است و درصورت اشتباه قاضی نیز از لحاظ جبران خسارات سهل­تر است[۵۱]

در حال حاضر در زندان­های کشور جهت نیل به هدف بازپروری و اصلاح و درمان زندانیان، به بحث آموزش و نیز اشتغال زندانیان اهمیت داده می­ شود و همان گونه که مذکور افتاد یکی از دسته­بندی­های زندان شامل مراکز حرفه­آموزی و اشتغال (اردوگاه­ها) است که برخی از زندانیان ‌بر اساس تشخیص شورای طبقه ­بندی به آنجا فرستاده می­شوند[۵۲]. مطابق بند (ج) ماده ۱۸ آیین­ نامه، قانون‌گذار یکی از وظایف سازمان زندان­ها را «ایجاد مراکز حرفه­آموزی و اشتغال، زندان­ها، بازداشتگاه­ها و مؤسسه­های صنعتی، کشاورزی و خدماتی و سایر مؤسسه­های لازم برای نگهداری، بازپروری، حرفه­آموزی و اشتغال به کار متهمان و محکومان» برشمرده است. همچنین بموجب بند (ی) ماده موصوف «سیاست­گذاری و برنامه­ ریزی کلیه امور مربوط به اشتغال و حرفه­آموزی محکومان و خودکفایی مراکز حرفه­آموزی و اشتغال، زندان­ها و مؤسسات وابسته» ‌می‌باشد.

فصل سوم از آیین­ نامه سازمان زندانها طی مواد ۱۲۲ تا ۱۳۵ به بحث اشتغال و حرفه­آموزی اختصاص یافته است که بموجب ماده ۱۲۲ آن «سازمان به منظور توسعه برنامه های بازپرورانه، کاهش آسیب‌ها و نارسایی‌های نظام زندان، کمک به رفع مشکلات مادی و معنوی محکومان و خانواده آنان و نیل به خودکفایی باید اعتبار لازم را به منظور حرفه‌آموزی و اشتغال محکومان تأمین و هزینه نماید.»

درخصوص اشتغال ‌می‌توان گفت کار زندانیان وفق ماده ۱۲۴ آیین­ نامه موصوف که اشعار می­دارد: «محکومان و متهمان داوطلب پس از آزمایش­های لازم و تشخیص استعداد و ذوق و تخصص آن ها با کسب نظر شورای طبقه‌بندی و رعایت مقررات این آیین­ نامه در کارگاه ­های داخل زندان یا مؤسسه‌های صنعتی، کشاورزی و خدماتی خارج زندان به کار گمارده می‌شوند.» به دو دسته تقسیم می­گردد:

۱- کارهای تولیدی یا همان کار در کارگاه ­های داخل زندان.

۲- کارهای عمومی که منظور از آن کار در مؤسسه‌های صنعتی، کشاورزی و خدماتی خارج زندان ‌می‌باشد.

پرواضح است که کار کردن برای زندانیان مزایایی را دربردارد. نخست از نظر تربیتی که باید گفت کار کردن زندانی نقش مؤثری را در اصلاح و بهبود وی داشته و موجب احیا و تعالی شخصیت وی گردیده و زندانی احساس می­ کند که وجودش فواید مثبتی را در پی خواهد داشت حتی اگر برای مدتی از اجتماع دور باشد این امر بدون شک موجب خواهد شد که احتمال ارتکاب مجدد جرم توسط زندانی کاهش یابد. و دوم از نظر اقتصادی، باعث می­ شود فرد زندانی به آینده اقتصادی زندگی پس از زندان امیدوارتر شده و همین امر ارتکاب مجدد جرم توسط وی را کمتر می­ کند.


فرم در حال بارگذاری ...

« دانلود پایان نامه و مقاله | بیمه تکمیلی درمان گروهی در ایران – پایان نامه های کارشناسی ارشددانلود متن کامل پایان نامه ارشد – ۱-۳٫ اهمیت و ضرورت تحقیق – پایان نامه های کارشناسی ارشد »